» »

Izbris gruba pomoč

Izbris gruba pomoč

Web ::

Zdravo,
jaz imam eno težavo, namreč že nekaj časa nazaj sem namestil ob Windows 10 še Ubuntu. Danes pa mi ni bilo več do Ubuntu namreč zagnal ga nisem dlje časa in ob vklopu računalnika me je motilo ko sem imel 10 sekund, da izberem možnost kateri operacijski sistem želim zagnati in kot primarni je bil Ubuntu. Odločil sem se, da ga izbrišem in poskusil sem brez, da bi prej pogledal kakšen video na youtubu ali malo pogooglal. Izbrisati sem ga želel tako, da sem odprl upravitelj diskov in izbrisal particijo na kateri je bil nameščen Ubuntu in particijo združil nazaj v D-disk. Računalnik sem še malo uporabljal in nato znova zagnal, saj sem hotel videti ali bo potekal zagon normalno, vendar ni.
Namreč na zaslonu se mi prikaže naslednje:

error: no such partition.
Entering rescue mode...
grub rescue> _

_ ta črtica ves čas utripa, saj čaka na komande.

Zanima me kaj naj naredim. Razmišljal sem, da bi disk formatiral in znova namestil Windwos vendar bi rad rešil nekatere podatke nimam pa drugega računalnika in me zanima, če se da to kako narediti, da nebi izgubil podatkov. Ali se mogoče, da izbrisati boot loader z Biosom ali kako drugače.
Če še ve kdo za kakšno drugo možnost mi naj javi oz. komentira.

Lep pozdrav

crniangeo ::

rukn windows 10 cd/usb kljucek not, in dej startup repair :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Web ::

ok bom poskusil hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Web ()

Web ::

Ne uspe mi zagnati windwosa in ga bom poskusil na novo inštalirati in ohraniti vse podatke, ampak me zanima ali se bo po tem nehal pojavljati grub.

Web ::

Ne uspe mi zagnati windwosa in ga bom poskusil na novo inštalirati in ohraniti vse podatke, ampak me zanima ali se bo po tem nehal pojavljati grub.

Web ::

Ne uspe mi niti, da bi ponastavil računalnik, saj mi pokaže, da je prišlo do težave in da bi bila narejena nobena sprememba.

Ozric ::

Obnoviti moraš Windows Master Boot Record MBR, ki ga je grub povozil. Klasična težava ob odstranitvi Linux distrota iz dual boota, ki se jo precej izi odpravi... Winse ne rabiš ponovno inštalirat ...linkov na to temo je malo morje... https://pureinfotech.com/repair-master-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ozric ()

Ribič ::

Ko si izbrisal ubuntu particijo, si izbrisal tudi /boot folder, kjer ima GRUB2 svojo konfiguracijo in knjižnice (stari stage 2). Sedaj pa GRUB2 tega več ne najde in se upravičeno jezi nate. Zadevo rešiš tako, da na svoj boot sector nazaj naložiš originalni boot loader od windowsev. Sicer pa če se ti ne da čakati tistih 10 sekund in se preveč bojiš, da ti bo vmes zrasla siva brada, pa GRUB2 podpira tudi lastnoročno konfiguracijo. V datoteki /etc/default/grub lahko nastaviš čas za zagon privzetega OS. Popraviš vrstico po želji: GRUB_TIMEOUT=10

lp
Vse ribe so mi pobegnile!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako nazaj na windows 10

Oddelek: Pomoč in nasveti
51263 (936) LedStorm+++
»

windows-linux!

Oddelek: Pomoč in nasveti
111429 (1176) kristjan007
»

GRUB linux boot loader

Oddelek: Pomoč in nasveti
111754 (1468) Icematxyz
»

Ubuntu Karmic Alpha 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
528395 (5959) poweroff
»

Uninstall Suse Linux 10?

Oddelek: Operacijski sistemi
202170 (1788) Gapi

Več podobnih tem