» »

GRUB linux boot loader

GRUB linux boot loader

Dahakka ::

Lepo pozdravljeni vsi skupaj,

imam vprašanje glede dual boota in sicer uporabljam dva operacijska sistema ubuntu 10.4 in windows 7 in sicer me sedaj zanima, če mogoče kdo ve, kako naj odstranim grub, saj se mi je po instalaciji avtomatsko instaliral tudi grub in bi imel rajši boot manager od operacijskega sistema windows 7, saj se mi pri grub-ju tam pri zagonu zapisujejo notri tudi posodobitve oziroma spremembe ubuntuja in je malo veliko časa potrebno, da najdem pravi operacijski sistem. Iskal sem tudi že po vašem forumu za odgovor, vendar vprašanja na moj problem ga nisem našel.

Torej vprašanje je kako odstraniti grub in pri tem ohraniti oba operacijska sistema v istem stanju kolikor sta, mislim datotečni sistem(pomembni podatki)?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor ter hvala za pomoč!!

S spoštovanjem,
Miha

matej_jack ::

Boot manager od Windows ti verjetno ne bo omogočal zagona Ubuntuja.
Odpri /boot/grub/grub.cfg in izbriši vnose, ki jih ne uporabljaš.
Verjetno boš moral datoteko chmodat, morda bo dovolj če odpreš s sudo.

Priporočam še namestitev Ubuntu Tweak, s katerim lahko odstraniš stare kernele.

KoMar- ::

Miha, za drugič: Ni treba po več forumih iste teme odpirat.

Icematxyz ::

Odpri /boot/grub/grub.cfg in izbriši vnose, ki jih ne uporabljaš


To ni najbolj priporočljivo. Da se dela na takšen način. Ampak OK pustimo zdaj to.

Res pa je da W7 boot loader tega ne zna. Kaj bi ti rad imel. Lahko odstraniš Grub2 ki pa to zna. In na to z programom EasyBCD nekako "predelaš" W7 boot loader. Da bo toliko dodelan da bo to na nek način znal to kaj bi ti rad imel.

Ampak uporabiti moraš beta različico EasyBCD. Na povezavi ki sem jo dal spodaj. Ker zadnja stabilna različica EasyBCD 1.7.2 še ne podpira Grub2. Katerega pa uporablja Ubuntu 10.04 LTS.

http://neosmart.net/forums/showthread.p...

Je pa tudi na tem forumu to že tudi opisano. V kakšni temi!

matej_jack ::

Icematxyz je izjavil:

Odpri /boot/grub/grub.cfg in izbriši vnose, ki jih ne uporabljaš
To ni najbolj priporočljivo. Da se dela na takšen način. Ampak OK pustimo zdaj to.

Če ne brišeš kar vsepovprek, nima kaj biti. Mislim da je dovolj jasno označeno, tudi s komentarji v sami kodi, kaj kaj pomeni.
So pa bili en čas na voljo neki grub GUI editorji, ampak takrat nisem našel nobenega, ki bi podpiral ta novi grub, morda pa je kak na voljo že vgrajen v Ubuntu?

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Ne za Grub2 ni za GUI trenutno nič uporabnega. Razen nekaj malenkosti ki jih podpira StartUP Manager. Problem tega da greš v grub.cfg datoteko in spreminjaš zadeve je v tem. Da ti bo popolnoma vse naslednji update-grub povozil. Pa tudi namerno je ta datoteka nastavljena defoult na read only. Ker to je le rezultat vseh procesov ki se izvršijo. Ne pa vir. In ker zadeva ni tako zahtevna. Verjamem pa da se ne da vsakemu z njo ukvarjati. In ker bo Grub2 še zelo zelo dolgo med nami. Se po moje splača naštudirati povprečnemu uporabniku osnove.

Grub2 Ubuntu 10.04
Tema na Ubuntu forumu

V bistvu je užitek delati z Grub2 če se mu malo posvetiš. Ker je zadeva specialna.

bf4ed ::

Priporočam še namestitev Ubuntu Tweak, s katerim lahko odstraniš stare kernele.


Jaz tudi to priporočam, fajn deluje. :D

Dahakka ::

Hvala vsem za odgovore, od vsakega, ki je poslal post tu notri sem posebej preučil zadevo in sem se že skoraj sprijaznil z dejstvom da grub ostane. Sicer je pa res, da po branju tistih dveh forumov, ki si jih objavil Icematxyz je zelo lepo in nazorno opisano sestava in uporaba in mi je bilo v veliko pomoč :) namestil sem si tudi ubuntu tweak in sem malo priredil sistem po svojih potrebah.

Hvala vsem za svetovanje in pomoč veliko časa že uporabljam vaš forum in sem zelo zadovoljen, ker najdeš zelo veliko rešenih stvari, če jih pa ni pa vprašaš in ti mojstri rešijo problem ki te pesti!

Hvala še enkrat vsem skupaj,

Lep pozdrav,
Miha

WilhelmTell ::

Pozdrav,

vprašanje bom postavil kar tukaj, ker je podobno. Na računalniku (Mac) imam 2 operacijska sistema, in sicer SnowLeopard ter Ubuntu 10.4, kot boot-loader pa uporabljam rEFIt. Vse lepo in prav in vse deluje. Problem je edino, da se mi je po nadgradnji na Ubuntu 10.4. Grub (2) namestil na vse particije: natančneje - nisem čisto vedel kaj in kako in sem obkljukal kar vse predlagane možnosti (tak je bil tudi nasvet). Sedaj se mi ob zagonu ponudi možnost boota ubuntuja iz vseh particij (in iz vseh deluje), kar je verjetno nepotrebno.
Predvidevam, da lahko Grub odstranim iz vseh particij razen Ubuntujeve, vendar nisem čisto prepričan o tem (npr: lahko linux bootam direkt iz rEFIt-a in Gruba sploh ne potrebujem?).

Hvala za nasvete/odgovore!

Icematxyz ::

Pri Mac je zadeva nekoliko drugačna kot na PC. Koliko opcij v rEFIt izbirniku imaš da naložiš Ubuntu? In kam vse si namestil Grub2.

Kakšen je izpis ukaza:

sudo fdisk -l

Težava je torej, da imaš v rEFIt več vnosov za to, da naložiš "enak" Ubuntu?

WilhelmTell ::

Točno tako, v rEFIt imam preveč vnosov, in sicer 4 (Boot Linux from HD / Boot Linux from EFI / Boot Linux from Machintos HD / Boot Linux from Partition 4).

Izpis ukaza je pa takšen:

/dev/sda1 1 26 204819+ ee GPT
/dev/sda2 26 24221 194346868 af HFS / HFS+
/dev/sda3 24221 24221 977 ef EFI (FAT-12/16/32)
/dev/sda4 * 24221 30143 47569336 83 Linux

Hvala

Icematxyz ::

V bistvu ker gre za "težavo" z rEFIt. Bo verjetno bolje če dobiš odgovor od uporabnika Mac. Ki je že v praksi ta postopek izvajal. Ker zadeva ni enak kot na PC. Gre za kombinacijo GPT + MBR.

Morda če poskusiš eno zadevo. Odstrani rEFIt in ga ponovno namesti. Po tem ko si odstranil rEFIt in preden ga znova namestiš pa še ročno odstrani datoteko refit.conf. Ki se najverjetneje nahaja nekje v mapi /efi (SnowLeopard). Se pravi če je "uninstaller" sam ne odstrani.

Če to ne bo pomagalo. Pa je verjetno v igri kaj glede MBR. Ampak ker glede tega (Mac) še v praksi nisem nič počel. O tem ne bom dajal nasvetov.

https://help.ubuntu.com/community/Macte...
https://help.ubuntu.com/community/MacBo...

P.S. Bi pa naj nametitev Grub izgledala nekako tako v tvojem primeru.

V Ubuntu v terminal če bi vpisal:

sudo grub-install /dev/sda4

Potem po novem zagonu pa bi v rEFIt naj izbral opcijo "Partition Tool" in izvedel "sync". Ampak ne vem če to reši težavo z preveč ikonami. Verjetno ne. S tem da po "sync" naj bi izvedel reboot. Oziroma včasih bi naj bila potrebna 2 zagona (do rEFIt) računalnika po takšnih operacijah.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MacBook Pro 2007 & Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
201577 (1288) zee
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478888 (8100) Icematxyz
»

[UBUNTU 10.04] GRUB se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
335363 (5147) matijaz74
»

Default v GRUB-u?

Oddelek: Pomoč in nasveti
111141 (1012) BigWhale
»

Mac/Win 7/Ubuntu v triple bootu! Katerega prvega inštalirati?

Oddelek: Operacijski sistemi
7839 (695) opeter

Več podobnih tem