» »

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

1
2
»

gruntfürmich ::

ne razumem še prav koncepta davka na dobiček, vendar pa ali fizične osebe tudi plačamo konec leta davek na to, če nam je uspelo čez leto kaj privarčevati?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Lonsarg ::

Nadpomenka je tukaj davek na delo.

Fizične osebe(navadni zaposleni) ta davek plačamo v obliki dohodninske lestvice, ki gre pri nas skoraj do 50%. Tukaj je obdavčena plača brez prispevkov, torej "dobiček" zaposlenega.

D.o.o pa namesto tega plača dva davka, en je davek na dobiček podjetja, drugi pa je davek ob izplačilu dobička na fizično osebo. Skupaj sta ta dva davke v EU državah 35-40%, pri nas mislim da je 38%. Sicer če odpreš v davčni oazi se legalno izogneš zgolj plačilu davka na dobiček, izplačilo dobička pa še vedno kasira Slovenija. V praksi seveda taki denar pustijo v tujini in zamolčijo to izplačilo Sloveniji...

Efektivna totalna obdavčitev delo+DDV je preprosto nora. Tko na hitro ocena 22% najrevnejši, 30% povprečni 50% nadpovprečno plačani oziroma 60% ekstremno bogati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

AndrejO ::

gruntfürmich je izjavil:

ne razumem še prav koncepta davka na dobiček, vendar pa ali fizične osebe tudi plačamo konec leta davek na to, če nam je uspelo čez leto kaj privarčevati?

Da in ne.

Pravne osebe plačajo davek na razliko med prihodki in upravičenimi odhodki. Temu se za njih potem reče "davnčna osnova". Če je ta razlika negativna, jo lahko prenesejo v naslednje davčno obdobje.

Fizične osebe plačajo davek na celotne prihodke (zato "ne"), vendar pa skoraj vse države poznajo takšne ali drugačne oblike "upravičenih odhodkov", ki zmanjšujejo davčno osnovo in so v tem pogledu ekvivalent odhodkom podjetja (zato "da").

Bo pa vsakomur, ki dobiva prihodke iz delovnega razmerja, kristalno jasno, da več kot na ta račun zaslužiš, večji delež bo šel državi že zgolj zato, ker so "priznani odhodki" tipično izraženi v absolutnih zneskih s kapico, davčne stopnje pa so vedno v deležih. Ravno tako "izgube" iz preteklih let ne moreš prenašati v prihodnja leta, pravne osebe pa pri "upravičenih odhodkih" praviloma nimajo kapic (npr. amortizacija se lahko uporablja kot učinkovit davčni ščit).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Oddelek: Novice / Ostale najave
429848 (3576) poweroff
»

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5214789 (12024) AndrejO
»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10449365 (44604) Spura
»

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Oddelek: Novice / Rezultati
118186 (6902) Jeronimo
»

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Oddelek: Novice / Ostale najave
177496 (5962) smash

Več podobnih tem