» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
33 / 38
»»

thetripper ::

Pozdravljeni audiofili.

Svoj TV bi rad opremil z novimi zvočniki in kolikor sem zasledil v tej temi nima smisla se "preseravati" z 5.1 poceni sistemom.
Zato me zanima če je ta kombinacija ok
YAMAHA R-N402D
Dali Spektor 2
Budget je 800 €
Poslušam pretežno klasični rock in ne nameravam zvočnikov navijati na full.
Hvala že v naprej

Nisem zahteven poslušalec,

damirj79 ::

Namesto Dali Spektor 2 daj raje kaj drugega.

neocodexx ::

Mene pa zanima vaše mnenje glede DIY zvočnikov. Meni to že nekaj časa dela stari znanec, ki je v tem poslu že več kot 30 let in zaupam da verjetno zna kaj dela.

Poslušat razne Dalije ipd. se mi ne ljubi za to iti v salone ker mi je malo predaleč, pa še v salonih je vse tak naštimano da bo špilalo čisto drugače kot doma, se mi te pogoji ne zdijo realistični ker doma nimam niti približno tako akustične sobe.

V bistvu kaj ta človek naredi je poišče in nabavi "best buy" driverje, sam naredi/nabavi ustrezne kretnice in škatle (zmeri ustrezno litražo po specifikacijah, naredi predelne stene in notranjo izolacijo) ter vse profesionalno poinštalira.

Kakšna so vaša mnenja glede takšnega pristopa? A je takšna razlika pri izvedbi že končanih zvočnikov, da nekdo ki se spozna se temu ne bi mogel približati? A je tu veliko za zajebati?

Sprva sem se odločil za ta pristop, ker mi je ponudil dosti ugodnejšo varianto za spodoben "hi-fi" sistem s velikimi towerji 2-way sistemom 16ke in tweeter, kjer pa vsekakor nisem zadovoljen z nizkimi toni, je vse skupaj prepusto, pregrobo, prešibko, mi sploh ni všeč in niti približno to kaj bi pričakoval od "hi-fi". Ne vem ali je problem v driverjih ali konstrukciji škatle, ampak ni to to.

Ker pa nočem vržti to kar že imava v koruzo, sva naredila načrt da sistem nadgradimo v 4-way sistem z novimi (še boljšimi) 16kami x2, midi, tweeterji, in 2x 20ke za midbass povezane v stereo na front kanal z externim ojačevalcem preko line-out na receiverju. To je da dodatno pokrije luknjo med 16kami in subom ki je pa v bistvu malce premočen, ki bo zdaj pokrival samo še near-subsonic range.

Ta sistem z dodanimi stereo 20kami sem si sam zamislil, ker sam občutim in me moti ko prihaja sub iz enega kota sobe, sem že videl da nekateri grejo v dual sub sisteme, vendar jaz ne rabim toliko sub basa, želim več tistega kar bi ravno 20ke idealno pokrivale.

Cenovno je vse skupaj še zelo sprejemljivo, že glede na samo kvantiteto hardwera, ki ga bomo vgradili. Kakšni bojo pa rezulati nimam pojma.

Vaša mnenja?

floyd1 ::

Upam, de te tvoje številke (16, 20 ...) niso inchi :D.
Med zvočniki s 6.5" in tistimi z 8" bas-srednjetonci pa je (vsaj pri meni) ogromna razlika v basu. Oboji samostoječi in "transmission line" škatle, 2-sistemci.
Meni jih je delal kolega, ki se že nekaj desetletij (hobi) ukvarja s tem. To pomeni, da si je več kot 30 let najprej kupoval revije, potem pa brskal po netu in preučeval tiste malo boljše zvočnike, hodil po sejmih... Vsake zvočnike je tudi premeril (frekvenčni generator), porihtal kretnice itd. Poleg tega je "sfriziral" tudi veliko "firmskih" zvočnikov. Takrat me je velikokrat klical in kazal, kakšna "revščina" je v bistvu v boxih tam do 700€. nekateri skoraj brez polnila, najcenejše enote, zanič kretnice ... Navzven pa seveda zelo lepi, ceni primerno...
2-sistemski zvočniki imajo (vsaj) eno prednost: samo 2 enoti moraš skupaj "spasat". Pri 3-sistemcih je že težje in kretnica zna biti bolj komplicirana.

neocodexx ::

Ja ne govorimo o inčih, centimetri so to. 16ka je torej standard za towerje, mislim da imam 13ko mide v centru, kaj bo šlo zdaj v tower ne vem mogoče isti, 20ke pa dodatno za base (zunaj towerja, posebej škatli levo in desno).

Sem še malo bolj zdaj čital, in če sem pravilno razumel moramo priklopit ojačevalec za 20ke v pre-out in ne line-out, sicer ne bojo dobile komande za volume in DSP od sprejemnika, sklepam to pravilno?

Kretnice bomo sami nabavili in smo že najdli eno ki bo tudi nastavljiva za mide, npr. imamo možnost 1khz-4khz, 16ke bojo pokrivale do nekje 80hz, 20ke do 40hz, ne vem, morali se bomo še malo poigrat, vsekakor bo tu prihajalo do nekaj presežkov, ampak bolje tako kot pa imeti luknje v teh frekvencah.

Ker si želim dobre dinamike na nizki in srednji glasnosti, si težko predstavljam da bi 40-200 hz frekvence prezasičil, ker jih je za moje uho vedno bilo premalo ali pa so bile preslabo izražene, ne glede na to kateri sistem sem poslušal. Tako moramo za 20ke najti samo dober cutoff point, in se potem še dodatno regulirajo z ojačevalcem, vsaj tak imam načrt v teoriji.

Ja meni je tudi govoril da je dostikrat revščina v teh že narejenih sistemih, samo kaj jaz vem nisem jih šel odpirat. Glede na ceno in popularnost kako so opevane te znamke meni to deluje kot pravi hifi in korak višje od DIY opcij, saj so te firme verjetno le veliko vložile v raziskave in razvoj da so ja optimalno skonfigurirali škatlo, driverje in kretnice? Ampak kaj jaz vem.. Zato vprašam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

Amdforce ::

Ja 8" driverji za bass so ze kar mocni lahko, jaz imam en tak set towerjev in ornk trese, skatla bo pa kar velika potem.

neocodexx ::

Saj se mi ne gre toliko da trese oz. za moč, ampak za dinamiko v nižjem razponu glasnosti, ki je en par 16k - vsaj v tej postavitvi ko mam jaz - in nekoliko prevelik/premočan sub, ne zmoreta, in imam tako eno veliko akustično luknjo.

Mogoče bi lahko izboljšal z manjšim, bolj primernim subom in ostal na 16kah, ampak hkrati sem pa še vedno želel na razpolago dodatno moč, ker ko sem šel poslušat te manjše (10") sube je bilo ravno to; so zelo lepo igrali in se ujeli s takim skromnim, 16cm two-way sistemom, ampak če si dal malo bolj na glas ali želel več šusa, je hitro začelo zmanjkovati, kar se bi pa opazilo tudi če imaš rad glasne efekte v filmih, kar sicer ni vsakdanja uporaba in najpomembnejša stvar, ampak včasih pa tudi zapaše. Tako da sem potem šel na konkretno 12" sub zverino, vendar pa zdaj drugje manjka.

Za kar navsezadnje sedaj po nekaj letih uporabe mislim da je vendarle bila napača. Sub bom pustil, naj bo, čeprav bi v novi konfiguraciji za normalne potrebe 2x20, 4x16, 2x13 + tw skoraj zagotovo moralo popolnoma zadoščati za vse, ampak naj bo, bomo pa dodali na to, slabše verjetno ne more bit.

Me pa še vedno to zanima če mi lahko kdo potrdi, kam priklopit te 20ke vezane na svoje pojačalo, line-out ali pre-out? Po moji teoriji mora to biti preout, če želiš da so vezani na direktno kontrolo receiverja, skupaj s preostalim sistemom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

neocodexx ::

Mimogrede še to, sem v skrbeh da bo vse to (razen 20k in suba na zunanjem pojačalu) moj TX-NR545 težka zmogel, sem že gledal po njegovih močnejših bratcih, ki zmorejo 120W na 8ohm spredaj, napram mojem trenutnem ki sopiha z 85W, mi pravi ta kolega da se ravno ne splača zaradi teh nekaj watov menjat, jaz pa imam vseeno občutek da bo to občutno premalo za 3way sistem z dvemi 16kami. Je že res da bojo večino težkega bremena dvigale 20ke na svojem pojačalu in se 16ke ne bojo spuščale tako nizko kot se sedaj, pa vendarle? Nakup takega novega receiverja seveda ni poceni dodaten strošek da bi kar tako na horuk šel v nakup. Mnenja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

thetripper ::

damirj79 je izjavil:

Namesto Dali Spektor 2 daj raje kaj drugega.


Kakšen predlog za podobno ceno ? Sem tako zelen v tem poslu da mi je edina smernica ocene zvočnikov na netu 😩

Darko! ::

neocodexx je izjavil:

Meni to že nekaj časa dela stari znanec, ki je v tem poslu že več kot 30 let in zaupam da verjetno zna kaj dela.

kjer pa vsekakor nisem zadovoljen z nizkimi toni, je vse skupaj prepusto, pregrobo, prešibko, mi sploh ni všeč in niti približno to kaj bi pričakoval od "hi-fi". Ne vem ali je problem v driverjih ali konstrukciji škatle, ampak ni to to.


Če se nekdo z nečim ukvarja, to še ni zagotovilo, da je v tem mojster.
Sam praviš, da imaš zvočnike, ki so nekaj kar ne bi pričakoval od hi-fija.
In zdaj mu boš zaupal spet?
:|


Ne odkrivat tople vode.
Če delaš sam, potem delaj (ali delajta) po preverjenih, večkrat preizkušenih in vrhunsko elaboriranih zadevah.

Recimo, po teh
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp...

neocodexx ::

Darko! je izjavil:

neocodexx je izjavil:

Meni to že nekaj časa dela stari znanec, ki je v tem poslu že več kot 30 let in zaupam da verjetno zna kaj dela.

kjer pa vsekakor nisem zadovoljen z nizkimi toni, je vse skupaj prepusto, pregrobo, prešibko, mi sploh ni všeč in niti približno to kaj bi pričakoval od "hi-fi". Ne vem ali je problem v driverjih ali konstrukciji škatle, ampak ni to to.


Če se nekdo z nečim ukvarja, to še ni zagotovilo, da je v tem mojster.
Sam praviš, da imaš zvočnike, ki so nekaj kar ne bi pričakoval od hi-fija.
In zdaj mu boš zaupal spet?
:|


Ne odkrivat tople vode.
Če delaš sam, potem delaj (ali delajta) po preverjenih, večkrat preizkušenih in vrhunsko elaboriranih zadevah.

Recimo, po teh
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp...


Ja bom, ker mislim da je problem v prostoru bolj kot v zvočnikih. Ni zadnje stene za sediščem, torej ni odboja za bas da bi se od kje odbil in ga primanjkuje. Suba je še dovolj (preveč) ampak to je sub, manjka mi midbas, ki ga ta 1 par 16k preprosto ne zmore dovolj, oz. bas zbeži na napačno mesto. Večino ga gre kak meter nazaj za sediščem.

Tako da poskušamo nadomestit z več zvočniki in več moči, kar je še vedno veliko ceneje kot spreminjati/dozidavati lokacijo, kar je v moji situaciji dokaj nerealistično. Odprta stena za sedežno je bila nekako funkcionalno bolj pomembna, kot (pričakovana) izguba na zvoku. Sedaj bi raje najprej videl koliko bo pomagala dodatna oprema, predem grem nazaj prostor zapirat, kar pa res ne bi rad ker mi je tako dosti bolj všeč/funkcionalno. Tu je ena slika prostora kjer se v ozadju vidi kje so zvočniki in zakaj mi zvok "beži". btw prodajam tole mizo na sliki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

mihec87 ::

Kaj manjka 12inch subu napram 10inch...Ustrezno narejen bi mogel biti vsaj enakovreden..multi sub ni za več basa pač pa za razporeditev...
Nastavi crossover med subom in zvočniki na 80hz, naredi kak sub crawl za boljšo pozicijo suba...

Darko! ::

neocodexx je izjavil:


Ja bom, ker mislim da je problem v prostoru bolj kot v zvočnikih.


He he. Ja pa mu daj.

Ampak, če je bil mojster že kdaj v tvoji sobi in je videl, da imaš suround spiker pol metra od glave, pa ti ni rekel, da mora biti tak zvočnik že zaradi njegovega imena - surround oddaljen od tvojih ušes mnogo bolj, kot v tvojem primeru (pa tudi, če bi ga dal na steno ali strop in usmeril proti tebi bi bilo bolje), ker je to pogoj, da dobiš difuzen zvok, ki je osnova za občutek prostora.

Eh mojstri !
:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

neocodexx ::

Ja zvočnike sem postavljal sam, tako da je kar je.

Glede basa ja vem, saj ravno za to se mi gre, da bo boljša porazdelitev. Če ga povečaš da pokrije trenutno luknjo na 16kah, potem prevzeč prevzame in se tudi sliši da prihaja iz kota. Trenutno je zelo slabo v predelu cca 60-200 hz, to je pa nekaj kar sub ne more v celoti pokrit, zato grem na 16+20; rad bi da te toni pridejo tudi iz towerjev, ker mi je tak bas bolj všeč kot tisti od 12" suba, ki mu pašejo bolj globoke frekvence.

Trenutno imam fronte na 50hz, in imajo tak bom rekel, zelo nezadovoljiv efekt, meni to ni lep bas. Manjka topline, nežnosti, detajlov. Nove 16ke bojo rahlo višjega ranga, znamka mislim da je Gladen. Za kretnice pa imam plan nastaviti jih na 80-1000 ja, za 20ko bomo še videli do kod jo bomo dali (kak predlog?) bo treba še malo sprobati.

Zanima me kakšna so mnenja glede kvalitete driverjev in če lahko kaj "konkretno" zaribaš če sam delaš (kar se tiče konstrukcije škatle in kako to vpliva na barvo zvoka, ali je bolj od samega driverja odvisno?), kot recimo pri meni ne vem ali je normalno da ima 16ka tako slab nizek razpon ali ne. Pač jaz krivim prostor, ker jo je na drugih koncih dosti več slišati kot pa tam, kjer sediš (mi pa barva zvoka še vedno ni po godu).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

Darko! ::

neocodexx je izjavil:

Ja zvočnike sem postavljal sam, tako da je kar je.



Neocodexx,

Spikerje ti je zajebal majster - ampak vztrajaš pri njem (pa se da drugače).
Postavitev si zajebal sam - ampak vztrajaš pri njej (pa se da drugače).
Nasveta glede akustike sobe izpred dveh let nisi upošteval (pa se da marsikaj, tudi, če so sredstva in prostor omejena).

Z zvokom nisi zadovoljen.
Zdaj bi rad z istim mojstrom eksperimentiral z nekimi novimi drajverji in kretnicami in se šel finese v isti napačni postavitvi, v enako slabo akustično tretirani sobi.

Pa nimaš porihtanih osnovnih zadev oz. so falene v najbrž fundamentu; tako pri gradnji zvočnikov, kot pri postavitvi, kot v akustiki tvojega sterilnega resonatorja, ki ga imenuješ soba.

Kako lahko pričakuješ drugačne (boljše) rezultate, če trmasto vztrajaš pri svojih (slabih) odločitvah ?

;)

damirj79 ::

thetripper je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Namesto Dali Spektor 2 daj raje kaj drugega.


Kakšen predlog za podobno ceno ? Sem tako zelen v tem poslu da mi je edina smernica ocene zvočnikov na netu 😩


Npr Kef q150, qacoustics 3020.. Dali Spektor 2 si gledal zaradi cene ali velikosti? Dali je drugače spodoben sele z Oberon serijo, Spektor je precej zadaj, ceprav ce je cena faktor potem ok.

damirj79 ::

neocodexx je izjavil:

Ja zvočnike sem postavljal sam, tako da je kar je.

Glede basa ja vem, saj ravno za to se mi gre, da bo boljša porazdelitev. Če ga povečaš da pokrije trenutno luknjo na 16kah, potem prevzeč prevzame in se tudi sliši da prihaja iz kota. Trenutno je zelo slabo v predelu cca 60-200 hz, to je pa nekaj kar sub ne more v celoti pokrit, zato grem na 16+20; rad bi da te toni pridejo tudi iz towerjev, ker mi je tak bas bolj všeč kot tisti od 12" suba, ki mu pašejo bolj globoke frekvence.

Trenutno imam fronte na 50hz, in imajo tak bom rekel, zelo nezadovoljiv efekt, meni to ni lep bas. Manjka topline, nežnosti, detajlov. Nove 16ke bojo rahlo višjega ranga, znamka mislim da je Gladen. Za kretnice pa imam plan nastaviti jih na 80-1000 ja, za 20ko bomo še videli do kod jo bomo dali (kak predlog?) bo treba še malo sprobati.

Zanima me kakšna so mnenja glede kvalitete driverjev in če lahko kaj "konkretno" zaribaš če sam delaš (kar se tiče konstrukcije škatle in kako to vpliva na barvo zvoka, ali je bolj od samega driverja odvisno?), kot recimo pri meni ne vem ali je normalno da ima 16ka tako slab nizek razpon ali ne. Pač jaz krivim prostor, ker jo je na drugih koncih dosti več slišati kot pa tam, kjer sediš (mi pa barva zvoka še vedno ni po godu).


DIY zvočnika se greš zaradi dveh morda treh razlogov:
- nižjo ceno
- personalizacija zvoka
- izboljšan price-performance
S tem da to zadnje DIY le redko res doseže.

Da ne bomo dolgovezili, napisi katere enote imas sedaj vgrajene in vidimo takoj pri cem smo. Ti pa lahko zagotovo potrdim, da dobis na DIY trgu enote, ki so zelo dobre. Ne vem zdaj ce bi ena 16cm enota ravno zadovoljila tvoje zahteve, je pa dejstvo da je za kvalitetno poslusanje pomembnih vec faktorjev in ne samo kolicina. Tako tudi 2*20cm bas ni nujno rešitev problema. Lahko si bass freak, potem to mogoče je tudi vse kar rabiš. Tako na hitro pa 2*20cm za bas, 2*16cm za kick, 1*13cm za mid in se visokotonec pomeni skatlo velikosti 100L ali pa se vec, se pravi bo ogromna in poceni tudi ne. Potem morda vzameš kar Focal Aria 948 kot primer ali pa kaj bolj eksotičnega. Kot rečeno napisi katere enote imas sedaj, ker me prav zanima.

Likalnik ::

neocodexx je izjavil:

Saj se mi ne gre toliko da trese oz. za moč, ampak za dinamiko v nižjem razponu glasnosti, ki je en par 16k - vsaj v tej postavitvi ko mam jaz - in nekoliko prevelik/premočan sub, ne zmoreta, in imam tako eno veliko akustično luknjo.

Mogoče bi lahko izboljšal z manjšim, bolj primernim subom in ostal na 16kah, ampak hkrati sem pa še vedno želel na razpolago dodatno moč, ker ko sem šel poslušat te manjše (10") sube je bilo ravno to; so zelo lepo igrali in se ujeli s takim skromnim, 16cm two-way sistemom, ampak če si dal malo bolj na glas ali želel več šusa, je hitro začelo zmanjkovati, kar se bi pa opazilo tudi če imaš rad glasne efekte v filmih, kar sicer ni vsakdanja uporaba in najpomembnejša stvar, ampak včasih pa tudi zapaše. Tako da sem potem šel na konkretno 12" sub zverino, vendar pa zdaj drugje manjka.

Za kar navsezadnje sedaj po nekaj letih uporabe mislim da je vendarle bila napača. Sub bom pustil, naj bo, čeprav bi v novi konfiguraciji za normalne potrebe 2x20, 4x16, 2x13 + tw skoraj zagotovo moralo popolnoma zadoščati za vse, ampak naj bo, bomo pa dodali na to, slabše verjetno ne more bit.

Me pa še vedno to zanima če mi lahko kdo potrdi, kam priklopit te 20ke vezane na svoje pojačalo, line-out ali pre-out? Po moji teoriji mora to biti preout, če želiš da so vezani na direktno kontrolo receiverja, skupaj s preostalim sistemom?


pre-out....se pravi AV reciever preko pre-out končna stopnja na katero so priklopljeni zvočniki

floyd1 ::

Sem še malo bolj zdaj čital, in če sem pravilno razumel moramo priklopit ojačevalec za 20ke v pre-out in ne line-out, sicer ne bojo dobile komande za volume in DSP od sprejemnika, sklepam to pravilno?

Da. Potem moraš imeti vmes še ojačevalec (končno stopnjo) ali aktivne zvočnike.

Ja meni je tudi govoril da je dostikrat revščina v teh že narejenih sistemih, samo kaj jaz vem nisem jih šel odpirat. Glede na ceno in popularnost kako so opevane te znamke meni to deluje kot pravi hifi in korak višje od DIY opcij, saj so te firme verjetno le veliko vložile v raziskave in razvoj da so ja optimalno skonfigurirali škatlo, driverje in kretnice? Ampak kaj jaz vem.. Zato vprašam.

So, ampak na koncu lahko reče management, da je treba na enoto precej več zaslužit in v perfektno dizajnirane škatle dajo slabše drajverje, manj pene, naredijo tanjše stene, namesto mediapana vzamejo iverico... Znani so tudi primeri, ko za testiranja naredijo boljšo robo, ali pa po nekaj mesecih hvalospevov reviewerjev na tiho naredijo "v2", ki je le še bleda senca "v1". Govorim splošno, ne le za HiFi.

Mimogrede - o kakšnih škatlah se sploh pogovarjamo? Bassreflex?

Okapi ::

floyd1 je izjavil:

Znani so tudi primeri, ko za testiranja naredijo boljšo robo, ali pa po nekaj mesecih hvalospevov reviewerjev na tiho naredijo "v2", ki je le še bleda senca "v1". Govorim splošno, ne le za HiFi.

To se kar precej pogosto dogaja pri zadevah, ki jih delajo kitajski pogodbeni proizvajalci.

Evropska ali ameriška firma naredi načrt in izdelavo naroči pri kitajcu. Ta najprej naredi prototipe, ki jih naročnik preizkusi in ko je vse v redu, steče proizvodnja. Potem pa začnejo kinezi iskati cenovne bližnjice, zamenjajo kakšen element z domnevno enakovrednim, a cenejšim... Jasno, ne da bi o tem obvestili naročnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

thetripper ::

damirj79 je izjavil:

thetripper je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Namesto Dali Spektor 2 daj raje kaj drugega.


Kakšen predlog za podobno ceno ? Sem tako zelen v tem poslu da mi je edina smernica ocene zvočnikov na netu 😩


Npr Kef q150, qacoustics 3020.. Dali Spektor 2 si gledal zaradi cene ali velikosti? Dali je drugače spodoben sele z Oberon serijo, Spektor je precej zadaj, ceprav ce je cena faktor potem ok.


V ospredju je predvsem cena ja kaksnih 50€ grem se lahko navzgor ampak naceloma je to to.

Hvala za nasvete 🙂

damirj79 ::

Ok, za 50€ več že dobiš bokse z 16cm bas enotami in so zelo solidni. Ni primerjave proti karkoli s 13cm bas enotami. Ne vem, recimo Dali Oberon 3 boš že našel kaj okoli te cene, ali pa Elac Debut 6 (računam, da je Dali Spektor 2 okoli 300€)

Likalnik ::

thetripper je izjavil:

damirj79 je izjavil:

thetripper je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Namesto Dali Spektor 2 daj raje kaj drugega.


Kakšen predlog za podobno ceno ? Sem tako zelen v tem poslu da mi je edina smernica ocene zvočnikov na netu 😩


Npr Kef q150, qacoustics 3020.. Dali Spektor 2 si gledal zaradi cene ali velikosti? Dali je drugače spodoben sele z Oberon serijo, Spektor je precej zadaj, ceprav ce je cena faktor potem ok.


V ospredju je predvsem cena ja kaksnih 50EUR grem se lahko navzgor ampak naceloma je to to.

Hvala za nasvete 🙂



mogoče kaj takega...ampak je še dražje:( https://www.av-planet.si/trgovina/avdio...

mogoče poglej v AT Electronic4you (bivši Majdič), tam prodajajo Klipsch in se da dobit kaj ceneje kot pri nas

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

mihec87 ::

neocodexx je izjavil:

Ja zvočnike sem postavljal sam, tako da je kar je.

Glede basa ja vem, saj ravno za to se mi gre, da bo boljša porazdelitev. Če ga povečaš da pokrije trenutno luknjo na 16kah, potem prevzeč prevzame in se tudi sliši da prihaja iz kota. Trenutno je zelo slabo v predelu cca 60-200 hz, to je pa nekaj kar sub ne more v celoti pokrit, zato grem na 16+20; rad bi da te toni pridejo tudi iz towerjev, ker mi je tak bas bolj všeč kot tisti od 12" suba, ki mu pašejo bolj globoke frekvence.

Trenutno imam fronte na 50hz, in imajo tak bom rekel, zelo nezadovoljiv efekt, meni to ni lep bas. Manjka topline, nežnosti, detajlov. Nove 16ke bojo rahlo višjega ranga, znamka mislim da je Gladen. Za kretnice pa imam plan nastaviti jih na 80-1000 ja, za 20ko bomo še videli do kod jo bomo dali (kak predlog?) bo treba še malo sprobati.


Kake imaš pa nastavitve na av ojačevalcu? Sploh room size oz speaker size, sub crossover itd?

Darko! ::

thetripper je izjavil:

Pozdravljeni audiofili.

Svoj TV bi rad opremil z novimi zvočniki in kolikor sem zasledil v tej temi nima smisla se "preseravati" z 5.1 poceni sistemom.
Zato me zanima če je ta kombinacija ok
YAMAHA R-N402D
Dali Spektor 2
Budget je 800 €
Poslušam pretežno klasični rock in ne nameravam zvočnikov navijati na full.
Hvala že v naprej

Nisem zahteven poslušalec,


Samo za razmislek v smeri aktivcev (ne potrebuješ receiver škatle).
Za 800 EUR ali manj dobiš retro rokerske Klipsch the fives.
Če se stegneš do jurja pa dobiš KEF LSX, ki so glede na Dalijčke v drugem svetu.

mit3k ::

Bi ti priporočal Q350 ampak vidim da so trenutno 600 eur. Sam se jih kupil novembra za 400 s poštnino.

damirj79 ::

Samo kot opcija, glede na to da jih misliš priklopit na TV. Argon Audio Fenris A5. Imajo še HDMI z ARC vhod, jih priklopis na TV in glasnost, vklop, izklop upravljaš z daljincem od TVja. Poleg tega vhoda ima še dva analogna, optični in bluetooth.
https://argonaudio.com/collections/spea...

damirj79 ::

neocodexx je izjavil:

Darko! je izjavil:

neocodexx je izjavil:

Meni to že nekaj časa dela stari znanec, ki je v tem poslu že več kot 30 let in zaupam da verjetno zna kaj dela.

kjer pa vsekakor nisem zadovoljen z nizkimi toni, je vse skupaj prepusto, pregrobo, prešibko, mi sploh ni všeč in niti približno to kaj bi pričakoval od "hi-fi". Ne vem ali je problem v driverjih ali konstrukciji škatle, ampak ni to to.


Če se nekdo z nečim ukvarja, to še ni zagotovilo, da je v tem mojster.
Sam praviš, da imaš zvočnike, ki so nekaj kar ne bi pričakoval od hi-fija.
In zdaj mu boš zaupal spet?
:|


Ne odkrivat tople vode.
Če delaš sam, potem delaj (ali delajta) po preverjenih, večkrat preizkušenih in vrhunsko elaboriranih zadevah.

Recimo, po teh
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp...


Ja bom, ker mislim da je problem v prostoru bolj kot v zvočnikih. Ni zadnje stene za sediščem, torej ni odboja za bas da bi se od kje odbil in ga primanjkuje. Suba je še dovolj (preveč) ampak to je sub, manjka mi midbas, ki ga ta 1 par 16k preprosto ne zmore dovolj, oz. bas zbeži na napačno mesto. Večino ga gre kak meter nazaj za sediščem.

Tako da poskušamo nadomestit z več zvočniki in več moči, kar je še vedno veliko ceneje kot spreminjati/dozidavati lokacijo, kar je v moji situaciji dokaj nerealistično. Odprta stena za sedežno je bila nekako funkcionalno bolj pomembna, kot (pričakovana) izguba na zvoku. Sedaj bi raje najprej videl koliko bo pomagala dodatna oprema, predem grem nazaj prostor zapirat, kar pa res ne bi rad ker mi je tako dosti bolj všeč/funkcionalno. Tu je ena slika prostora kjer se v ozadju vidi kje so zvočniki in zakaj mi zvok "beži". btw prodajam tole mizo na sliki.


Škoda, nisem prej videl slike. Postavitev kot jo imaš je recept za težave ki jih opisuješ in je v bistvu kar problem jo odpravit. Bolj ko postavljaš zvočnik h steni bolj se pozna efekt interference. Pomeni, da se v neki točki v prostoru zvok iz zvočnika in odboj od sten uničujejo, ampak se pa tudi ojačujejo, seveda vse skupaj še odvisno od frekvence. Pri tebi pa še toliko bolj izrazito, ker imaš škatle postavljene v kot. Najverjetneje se na tvoji točki poslušanja na sredini prostora ojači več nižjih bas frekvenc, višje bas frekvence pa uničujejo - odštevajo. Rabiš malo drugačno konstrukcijo škatle. Če imaš v teh towerjih 1x16cm, potem so tele škatle najverjetneje močno prevelike za tvoj prostor. Pa tudi na splošno kar vsaka bas 16cm enota za tako veliko kišto ni primerna, rabiš posebne izvedbe, jaz iz DIY sveta poznam natanko eno tako bas enoto, pa še ta je 18cm.

Pa še to poglej:

Darko! ::

Ma problemov je preveč, da bi se jih dalo rešit tako, kot si neocodexx predstavlja.

Če zanamarimo sam dizajn spikerjev ima resne težave: stene sterilno gladke, prednji spikerji ogromni in totalno zabasani v steno in kot, suround pri glavi, ... , ampak največja jeba je pa to, ker vse to posluša v NEARFILDU !

Pa saj sploh nima neke resne oddaljenosti od spikerjev !
Iz slike je razvidno, da je na tleh 4-5 vrst plošic med steno in predelnim panelom za kavčem. Koliko je to ?
Maksimalno (40 cm * 4 =160) 1,7 - 2 m od stene je tvoja glava.

In "mojster" mu svetuje, da bi težavo rešil z:
Tako da poskušamo nadomestit z več zvočniki in več moči, kar je še vedno veliko ceneje kot spreminjati/dozidavati lokacijo, kar je v moji situaciji dokaj nerealistično.


Ne bo šlo. Žal res ne.
Ti imaš že sedaj v sobi PREVEČ zvočne energije, ki resonira v kvadratni škatli iz knaufa. In imaš odmevov za popizdit. Praviš, da ti "zvok beži". Zvok ne beži nikamor. Se ne ustavi. Tudi, če daš Logitecove piskače na steno, se zvok na sredini ne bo ustavil.

Koncept bi moral bit zastavljen že od začetka drugače. Obstoječe zvočne omarice so (razen morda center zvočnika) vse po vrsti prevelikih dimenzij in volumnov, za to malo kvadratno sobo.

Stavim gajbo pira, da bi moja miniaturna referenca, na katero se tolikokrat rad sklicujem, KEF LSX (da ne bi slučajno kdo kupil ta jajca, ne mislim delat reklame, bandi preprodajalski :), v tvoji sobi pometla s temi velikimi kištami. Niso ravno namenski On-wall, niti niso Larsen ali podobna hi-end čuda za ob steno; lahko pa za njih dokupiš namenske on-wall nosilce, ki so točno za tako situacijo kot jo imaš ti - malo do nič prostora.

Aja, ti želiš 5.1 :)

Glej, prvič moraš dva primerna zvočnika postavit na pravilno mesto. Pa dosečt, da ti igrata vsaj približno OK.
Potem kombiniraš sub, če je potreba.
Potem pa tlačiš v sobo surounde in atmose in boga svetega še ne vem kaj vse, dokler imaš pač plac še kam kaj navlečt.

AudioVideo ::

Probaj s q Acoustics, hrhunska in ugodna zadeva.

Zimonem ::

AudioVideo je izjavil:

Probaj s q Acoustics, hrhunska in ugodna zadeva.

Vrhunska v čem? Daj malo več povej.

Darko! ::

Vrhunska je tako, kot vsa ostala konzjumer jajca za male pare: Kef, B&W, Klipsch, ..., če odpreš zadevo, več ali manj vidiš površno izdelavo, ki je v posmeh vsakemu nedeljskemu mizarju ali elektrotehniku, cenene komponente na kretnicah in drajverje, ki so iz enakega materiala kot škatla za jajca ali WC račka. Večina brendov se itak šlepa na slavo boljših modelov, ki so večini ljudi bolj ali manj nedosegljivi.

Q-Acoustics pa so v prednosti pri marketinških nategih in ustvarjanju hypa, saj je znamka lansirana kot brand velikih distributerjev hifi ropotije, s tem da so zakupili oglaševalski prostor hifi trobil ala What-Hifi in najverjetneje plačali superiorne začetne recenzije. Mislim, koji k...c je pred tem vedel kdo so QA ?

Če imajo zgornji brendi vsaj nekaj inženirske in glasbeno ustvarjalne zgodovine, ima QA pedigre kot ure Majkla Korsa :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

matobeli ::

No, vseen pa niso tako zelo slabi, oziroma niso tako slabi v tem cenovnem rangu če amo bolj natančni.

Glede na samo ceno pa pač to niso vrhunski zvočniki ;)

Darko! ::

matobeli je izjavil:

No, vseen pa niso tako zelo slabi, oziroma niso tako slabi v tem cenovnem rangu če amo bolj natančni.

Glede na samo ceno pa pač to niso vrhunski zvočniki ;)


Niso tako zelo slabi.
Itak, da ne.

ps:
Men je recimo všeč njihov center zvočnik


;)

matobeli ::

Seveda, če je pa najdražji del sistema ;)

Darko! ::

matobeli je izjavil:

Seveda, če je pa najdražji del sistema ;)


Kaminček je vsaj 500 EUR cenejši od spikerjev na sliki. In mnogo bolj uporaben ;)



Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

matobeli ::

Še vedno je kamin najdražji del sistema. Razen če dva zvočnika šteješ pod del sistema.

Kar ne bi blo nič čudnega, avdiofili znajo številke sam k jim paše >:D

Darko! ::

matobeli je izjavil:

Še vedno je kamin najdražji del sistema. Razen če dva zvočnika šteješ pod del sistema.

Kar ne bi blo nič čudnega, avdiofili znajo številke sam k jim paše >:D


Zavajaš, kolega.
To enostavno ni res.

Dejstvo je, da je kaminska peč Beaumont ECO 22 cenejša od para Q Acoustic concept 50 zvočnikov.
Dokazano iz slik.

Je pa res, da tako za kamin, kot za dva zvočnika potrebuješ še preostali del sistema.

Pri kaminu raufenk, ki je lahko poceni cev v višini 4 m ven iz koče ali do inox dvojno oplaščenega izoliranega zunanjega raufenka, ki ti lahko v višini normalne bajte 8-10 metrov pride od 2500 do 5000 EUR + DDV, glede na proizvajalca cevi in majstra.

Pri audio sistemu je pa isto. Pojdi v Playroom in vprašaj kakšno verigo od vira preko feršterkarja do kablov priporočajo ob teh dveh zvočnikih.

Pa boš hitro presegel ceno postavitve kamina v koči!

Če pa se boš zmišljeval z amplifikacijo in DAC-i, pa boš presegel ceno, kot bi jo plačal za izdelavo vrhunskega Schiedlovega dimnika na 10 metrski bajti.

Ne mi prodajat buč, no.
Z audiofili imaš prav. Ampak predpostavljaš, da sem jaz audiofil.
To je napaka.
Sem v prvi vrsti inženir, ki rad zajebava audiofile.

:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

Daisy83 ::

Pozdravljeni,

imam podobne želje in vprašanje kot thetripper zgoraj. Gledala sem tole: https://www.av-planet.si/trgovina/avdio...

Kako se vam zdi? V redu za ta denar ali raje kaj drugega? Pomembno mi je tudi, da je zadeva na zalogi, ker bi rabila do naslednje sobote (darilo za fanta za r.d., malo pa kupujem tudi zase:):)).

Hvala za pomoč!

Darko! ::

Fant potrebuje tvojo ljubezen, čas in razumevanje.
Potrebuje tebe. Ne zvočnikov.

Zvočnike si bo kupil sam.

Daisy83 ::

Darko!, kaj potem praviš, na zvočnike na povezavi?

damirj79 ::

Da preskoči Borea in raje kaj drugega.

Daisy83 ::

Hvala. Bom pogledala kaj od tega, kar ste že svetovali v prejšnjih postih.

damirj79 ::

p0f ::



https://www.wharfedale.co.uk/dx-2-hcp/

Cez cas vzames se dve posasti, sprednja satelita pa premaknes za kavc.

~500 eurov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: p0f ()

smarkic ::

Ima kdo izkušnje z Monoprice zadevami? Se sprašujem, koliko slabše od ostalih možnosti se sploh lahko sliši tak zvočnik za 80 EUR, skupaj s poštnino?
MP-65RT 6.5in and Ribbon Tweeter 2-Way Bookshelf Speakers | Pair

Darko! ::

neocodexx je izjavil:



mislim da je problem v prostoru bolj kot v zvočnikih.

Odprta stena za sedežno je bila nekako funkcionalno bolj pomembna, kot (pričakovana) izguba na zvoku. Sedaj bi raje najprej videl koliko bo pomagala dodatna oprema, predem grem nazaj prostor zapirat, kar pa res ne bi rad ker mi je tako dosti bolj všeč/funkcionalno. Tu je ena slika prostora kjer se v ozadju vidi kje so zvočniki in zakaj mi zvok "beži". btw prodajam tole mizo na sliki.


Kaj, ko bi pozabil na zvočnike in twike drajverjev.
Ti prvič potrebuješ dobrega interior decoratorja.
A je tu kakšen junak ?

Kaj ko bi tole tvojo sliko


Zarisal na en takle papir

pa vrisal notri vsa vrata, pa okna, pa TV in spikerje, pa kavč, steno za njim, pa mizo in stol, pa kar koli še imaš (evo nimaš veliko dela, ker je soba bolj ali manj prazna).

Pa da vidmo, če se da sploh kaj nardit v smislu funkcionalnega širjenja prostora na mesto neuporabne stene za kavčem in mnogo prevelike računalniške mize, ki jo na srečo prodajaš.

damirj79 ::

smarkic je izjavil:

Ima kdo izkušnje z Monoprice zadevami? Se sprašujem, koliko slabše od ostalih možnosti se sploh lahko sliši tak zvočnik za 80 EUR, skupaj s poštnino?
MP-65RT 6.5in and Ribbon Tweeter 2-Way Bookshelf Speakers | Pair


Odvisno kaj pričakuješ. Nekaj bo igralo, a osebno vidim največji minus tega, da kišta ni bas refleks. Drugi malo manj velik minus je da ima ribbon visokotonec, kar je v takih poceni kišticah recept za katastrofo.

robertus23 ::

Pozdravljeni
Kateri hišni kino predlagate (komplet 5.1 zvočniki+receiver) priporočate za okrog 3000-3500€?
Poslušanje glazbe 50% ter gledanje filmov 50%.
lp

DamijanD ::

Nisem gramar nazi, tudi vem, da se človek lahko zatipka ipd. Ampak glasba se piše s črko S, ker je koren besede glaS.
««
33 / 38
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
333627 (1474) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22351515 (17885) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Oddelek: Zvok in slika
295976 (2659) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

Oddelek: Zvok in slika
253941 (3096) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8319411 (17121) car100

Več podobnih tem