» »

Musk: odštevanje se je začelo

Musk: odštevanje se je začelo

Ars Technica - Julija je Elon Musk obljubil, da bo največji baterijski sistem na svetu, ki ga gradi v Avstraliji, brezplačen, če ne bo dokončan v 100 dneh. V ta čas seveda ni bilo všteto pridobivanje dovoljenj in izbiranje podizvajalcev, kar se lahko precej zavleče. Sedaj so te podrobnosti dorečene, zato je Musk sprožil 100-dnevno odštevanje. Do 7. januarja bo torej v Jamestownu v Južni Avstraliji stal sistem, ki bo lahko uskladiščil 129 MWh energije in jo dobavljal z močjo 100 MW.

Musk je ob tem igral zelo previdno, saj hkrati naznanil, da je projekt v resnici že na pol dokončan. Ko bo postavljen, bo to največji v omrežje povezan baterijski sistem. Trenutno je največji sistem sposoben shraniti 120 MWh energije in obratovati z močjo 30 MW, gre pa za AES Energy Storage v Kaliforniji. Novi projekt, ki bo za odtenek zmogljivejši, predvsem pa bo sposoben preživeti višje konične moči, bo po ocenah Tesle stal 32 milijonov dolarjev brez davkov in stroškov dela. V ta namen je Tesla pridobila subvencijo Južne Avstralije, saj je zmagala na razpisu za del 150 milijonov avstralskih dolarjev težke pogače, ki je namenjena obnovljivim virom energije.

Izziv 100 dni ali zastonj je vzniknil iz stave na Twitterju, ki sta jo imela Elon Musk in avstralski milijarder Mike Cannon-Brookes, saj slednji ni verjel, da lahko Tesla hitro postavi baterijski sistem. Sprva je kazalo, da bo postavljen do 1. decembra, a glede na uradno odštevanje bo nared do novega leta. Zmogel bo napajati 30.000 gospodinjstev in sicer dobro uro pri polni porabi. V sistemu se bodo shranjevali presežki energije iz obnovljivih virov, ki se bodo trošili, ko bo poraba višja od proizvodnje. Na ta način se Južna Avstralija bori proti izpadom, ki so v preteklih letih pogosto pestili to območje.

8 komentarjev

antonija ::

Ve kdo kaksna je ucinkovitost (izgube energije pri shranjevanju/vracanju, stroski obratovanja, vzdrzevanja, itd.) nasih crpalnih elektrarn v primerjavi s temile baterijami?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pegasus ::

Še boljša novica je, da Tesla razmišlja o postavitvi večje količine baterijskih shramb na Portoriku, ki ga je okran precej dobro skrtačil. Otok ima priložnost začeti iz nule in razdrobljeno omrežje, tu in tam nekaj solarnih panelov + baterij bo gotovo precej boljša alternativa za naslednji orkan kot pa centralizirano električno omrežje.

FrRoSt ::

Izkoristek črpalnih hidroelektrarn naj bi bil okoli 70%.

%C4%8Crpalna hidroelektrarna @ Wikipedia
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

A. Smith ::

Če predpostavimo učinkovitost Francisove turbine (taka je v Avčah) 85%, je izkoristek dvakratne konverzije okrog 72%. Če upoštevamo energetske izgube transformacije napetosti v AC omrežju, bi še vendo morali ostati nad 70%.

Pri hranjenju energije v LiIon baterijah pa je potreben prehod iz AC na DC (visok izkristek) in nato nazaj v AC (nižji izkoristek). Tukaj zna odleteti do kakšnih 15% energije, ampak ne znam podati bolj točne ocene.

Izkoristek ponjenja in praznjenja LiIon baterije je zelo visok - več, kot 2% naj glede na tale vir ne bi izgubili. Samopraznjenje v času nekaj dni je najbrž zanemarljivo (morda kakšen dodaten odstotek stalnih izgub)? V zelo grobi oceni bi rekel, da gledamo izkoristek nekje med 80 in 90%.

Sem pa mnenja da je cena vzdrževanja takega obrata nekoliko dražja, ker zmorejo celice končno mnogo energijskih ciklov in jih bo treba po določenem obdobju menjati.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Nikec3 ::

Tesla podaja, da je "round-trip" izkoristek 90%. Recimo da se malo lažejo, ampak pod 85% zagotovo ni, kar je bolje od vseh črpalnih hidroelektrarn.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

next3steps ::

A je še komu zanimivo, da je bo Elon projekt končal za polovico cene?

FrRoSt ::

next3steps je izjavil:

A je še komu zanimivo, da je bo Elon projekt končal za polovico cene?


Ne. Ob primerno dolgi časovnici naj bi bilo celo zastonj. :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Massacra ::

Meriti samo po izkoristku, najbrž ni dovolj dobro. Vsekakor je potrebno dodati še vse obratovalne stroške, izdelavo baterij/izgradnjo pretočne elektrarne, ceno el. energije... (ter še kaj). Se kdo spozna na kaj takega?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tesla bo gradila največjo baterijo na svetu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4412390 (3049) DamijanD
»

Avstralci za zdaj zadovoljni s Teslino megabaterijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2210006 (6276) fikus_
»

Samsung litij-ionske baterije izpopolnjuje z grafenom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
247304 (4474) Markoff
»

Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
158779 (6719) feryz

Več podobnih tem