» »

Narodna zavest v SLO ni vredna nič

Narodna zavest v SLO ni vredna nič

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

gus5 ::

Ishmael je izjavil:

Včasih so vedeli kdo komu pripada, sedaj pa mi pišeš o pritepencih iz ene raziskave na FDV.
Študija je z biotehniške fakultete, delo raziskovalca, ki se ukvarja z molekularno genetiko. Del študije je tudi analiza genetskih pregrad na podlagi Fst-matrike frekvenc haploskupin bialelnih označevalcev kromosoma Y (spodnja slika). Debelejša je črta, večje so genetske razlike, tanjša je, manjše so razlike. Kot že navrženo, genetski sliki slovenske populacije sta najbližji sliki slovaške in madžarske populacije, podobni sta ji tudi hrvaška in češka.

Ishmael ::

gus5 je izjavil:

Ishmael je izjavil:

Včasih so vedeli kdo komu pripada, sedaj pa mi pišeš o pritepencih iz ene raziskave na FDV.
Študija je z biotehniške fakultete, delo raziskovalca, ki se ukvarja z molekularno genetiko. Del študije je tudi analiza genetskih pregrad na podlagi Fst-matrike frekvenc haploskupin bialelnih označevalcev kromosoma Y (spodnja slika). Debelejša je črta, večje so genetske razlike, tanjša je, manjše so razlike. Kot že navrženo, genetski sliki slovenske populacije sta najbližji sliki slovaške in madžarske populacije, podobni sta ji tudi hrvaška in češka.

Pardon, se popravljam

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnaprilog...

Tale je iz FDV

Dr. Ivan Svetlik, redni profesor za kadrovsko in socialno področje

Končal je dodiplomske in podiplomske študije iz sociologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v Angliji na univerzi Warwick in na Švedskem na Arbetslivscentrumu. Leta 1983 je doktoriral s temo Sociološka konceptualizacija brezposelnosti.

Od leta 1974 je zaposlen na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, vmes pa je med letoma 1988 in 1991 deloval na Inštitutu za sociologijo in filozofijo ter med letoma 2008 in 2012 v Vladi Republike Slovenije. Vodi podiplomski program Upravljanje organizacij, človeških virov in znanja. Predava in proučuje tematiko dela in zaposlovanja, menedžmenta človeških virov, izobraževanja, kakovosti življenja in socialne politike. Sodeluje z več evropskimi univerzami in inštituti ter z uredništvi mednarodnih revij, kot so International Journal of Manpower, European Journal of Vocational Training in The Quality of Higher Education. Svetuje in opravlja razvojno delo za organizacijo na področju izobraževanja ter upravljanja in razvoja človeških virov.
ŽigaDolhar:Slo-Tech ni zavezan tebi (ali komurkoli drugemu) omogočati platformo
za širjenje svojih misli in uresničevanje tvoje pravice do svobode govora.
Nenapisani člen Slo-Tech pravilnika krši 39. člen Ustave RS

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ishmael ()

dexterboy ::

Meni se tu porajata še dve vprašanji;
1.) ali smo Slovenci v povprčju bolj nestrpen narod kot drugi?
Gledam skozi prizmo levih in desnih, rdečih in črnih, vaših in naših... Skratka, šokirale so me izjave protestnikov lani ali predlani, ko so se zbirali pred sodiščem v Lj v podporo Ivanu Janezu. Naneslo je, da sem takrat šel parkrat mimo in slišal stavke, ki res ... niso humani.
2.) ali bi za nas, Slovence, bilo bolje, če bi imeli "tehnično" upravljanje države?
Tu mislim na to, da bi odstranili politike iz oblasti in dali neko avtomatično, tehnično vlado. Ki še slovenska ne bi bila. Ali bi bilo potem manj medsebojnega sovraštva?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Unknown_001 ::

Grem stavit da sovraštva ne bi bilo nič manj z drugo oblastjo, razen ko bi se generacije zamenjale. Deloma se ta sovražni odnos iz tastarih prenaša tudi na potomce. Poglej koliko mladih na ulici paradira da želijo popolno jugoslavijo nazaj a niti v levem jajcu še niso bili. Kdo misliš, da jih je te fore nasral?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Gledam skozi prizmo levih in desnih, rdečih in črnih, vaših in naših... Skratka, šokirale so me izjave protestnikov lani ali predlani, ko so se zbirali pred sodiščem v Lj v podporo Ivanu Janezu. Naneslo je, da sem takrat šel parkrat mimo in slišal stavke, ki res ... niso humani.

Vsi protestniki so naročeni in plačani

Tu mislim na to, da bi odstranili politike iz oblasti in dali neko avtomatično, tehnično vlado. Ki še slovenska ne bi bila. Ali bi bilo potem manj medsebojnega sovraštva?

Če bi bila ta vlada neobarvana, seveda.

Rabil bi tudi tehnične šole in ukiniti državna podjetja, petrol, telekom...

Ishmael je izjavil:

Tale je iz FDV

Logično, ne? Analize genetskih mutacij naj bi delali (molekularni) genetiki, analize družbenih fenomenov pa družboslovci. Btw, Svetlik ne piše o pritepencih, o vrednotah pač. V svoji analizi se opira na Hofstedejevo raziskovalno metodologijo.

gus5 je izjavil:

Ishmael je izjavil:

Tale je iz FDV

Logično, ne? Analize genetskih mutacij naj bi delali (molekularni) genetiki, analize družbenih fenomenov pa družboslovci. Btw, Svetlik ne piše o pritepencih, o vrednotah pač. V svoji analizi se opira na Hofstedejevo raziskovalno metodologijo.

Vsi slovenski družboslovci so partijsko obarvani in nekompetentni na svojih področjih.

gruntfürmich ::

dexterboy je izjavil:

Meni se tu porajata še dve vprašanji;
1.) ali smo Slovenci v povprčju bolj nestrpen narod kot drugi?
2.) ali bi za nas, Slovence, bilo bolje, če bi imeli "tehnično" upravljanje države?

če izhajaš iz tega, da smo narod še plemenskih navad oz skupkov skupin, ki so druga drugi konkurirale in se bodle med sabo (vasi med sabo, pa še sosedje med sabo da ni bilo dolgčas), da smo narod individualcev in imamo skrajno povišan narcisizem in nikoli nismo doživeli prave renesanse ker so predniki samo delali na poljih, meščanstvo je bilo bolj domena nemcev, potem smo prvaki v nestrpnosti.

kaj bi bilo bolje je težko reči, ker imajo vsake oči svojega malarja, ampak dejstvo ostaja da slovenci nismo naklonjeni se držati pravil; samo tistih za katere sami menimo da so ok. definitivno nam pa nobena oblika vladanja ne paše in smo proti vsaki taki zadevi; pač narod individualcev. je pa to lahko ena skupna točka da bi se strinjali da nas znova nek tujec tlači; učasih graščaki, potem avstrijci, potem beograd, ljubljana bruselj, računalnik...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mikhail ::

@ Mr.B

Problem je tako velik in zakoreninjen, da sem žal lahko samo površinsko obdelal par točk. Ampak zadeva gre globlje; moja poanta je bila v psiholoških vzrokih ob osamosvojitvi (za prej je brezpredmetno govorit). In tudi zelo težko se bova konstruktivno in natančno pogovarjala, ker je to tema za življenjsko delo in nihče od naju ni dovolj pameten, da bi rešil Slovenijo v parih paragrafih in v enem odgovoru. Položaj Slovenije (v vseh pogledih) je Kompleksen.

Radikalno črto bi lahko tudi potegnili leta 1991: Imamo meje kot jih imamo. Zamejci imajo možnost, da se preselijo v naše meje ali se asimilirajo v države kjer so, brez pardona in jokanja. Pa pustimo to.

Nekdo je prej jamral, da možnosti odkupa s Slovencev in državljanov Slovenije ni bilo. Temu bi porekel laž. Tud ni mi jasno, kaj je notranji konkurenčni trg, večina tudi pred 2008 ni preživela brez subvencij.

Govoriš o privatizaciji? Prvi pride, prvi melje. Vse lepo in prav. Ampak lahko se pa strinjava, da tisti ki je prvi prišel in mlel ni imel nujno potrebnih sposobnosti. Če govoriš o 'sodobnih' odkupih propadajočih podjetij (NLB, SCT, Mura...) je pa že entropija naredila svoje.

Ekonomska kriza 2008 je potrebovala subvencije, ker so taka pravila 'igre' (v to igro smo padli zaradi slabih odločitev prej). Zopet, treba je iti bolj nazaj. Ob prehodu iz socializma v kapitalizem.

No imaš državno davkoplačevalsko podjetje A, ki ustvarja izgubo. Ustanoviš davkoplačevalsko podjetje B. Podjetje B odkupuje vse minuse podjetja A, ter podjetje B ustvarja minuse, medtem ko se podjetje A lahko pohvali po osmih letih s pozitivnim denarnim tokom. Zdrava kmečka pamet pravi, da ti nimaš pojma kaj pomeni ščitenja strateških virov, razprodajo podjetij in razpadom notranjega konkurenčnega trga, kaj šele samooskrbe. Še huje, ker bi lahko v teh osmih letih podjetje A prodal kadarkoli. In denar čistega minusa podjetja B, porabiš za vse te preji in pozneje naštete ideje kako nas vsi jebejo zaradi majhnosti. Seveda če še nisi dojel je podjetje A NLB.

Spet navajaš sodobni primer, ki je zgodil, ko je gnilo seme rojevalo borni pridelek (govorim metaforično - če še nisi dojel) - medtem ko sem jaz govoril za dlje nazaj. Ampak če že hočeš svoje primere: nekdo je imel zelo slabo idejo o strateških naložbah. Zakaj? Ker je moral. Zakaj? Ker je bil cilj drugje. Razbit trg in narediti prostor za tuje korporacije. Če si videl kakšne sumljivce smo imeli v upravnih odborih NLB, ti je vse jasno. Če so pa zgolj nesposobni, pa se to ne bi moglo zgoditi, če imaš upravno vejo države, ki zna selekcionirat ljudi in začrtati strategijo, ki se jo morajo držat in pravosodno vejo, ki je sposobna stvari ustavit, če smrdi po gnilem.

Torej, kaj sem jaz mislil pod strategijo in samooskrbo? Spet na hitro: Konsolidirati trg, ker je premajhen za deset bank in pet trgovskih verig. Ustvariti stabilno jedro, ki se potem lahko širi na zunanje trge. Pretoči sredstva v razvoj kmetijske samooskrbe in uvažati česar ne moremo pridelati sami. Razviti infrastrukturo (železnico), da podpira povezavo Avstrije, Češke, Madžarske z Mediteranom z bilateralnimi dogovori. Organizirati šolstvo da ima cilj in smisel, predvsem pa vzgajati sposobne, disciplinirane in odgovorne ljudi. Optimizirati univerze, da so v tesni povezavi z razvojnimi oddelki podjetij, ki omogoča inovacije in pretok znanja tudi iz tujine. Močna podjetja, ki imajo že vzpostavljene trge v tujini (izvoz) skrbno varovati pred zasebnimi interesi, ki ne dosegajo zastavljenih standardov.

Verjetno res ne misliš da dva pravnika tri pravna mnenja, izhaja kot posledica EU zakonodaje ? Ker kot mi je znano, se komplicira to pri trivialnih zadevah, EU nas pač samo gara, ko kršimo neke osnovne človeške norme.

Govorim o kompartmentalizaciji resorjev, ki imajo omejen vpliv in nimajo povezovalne metode pri projektih ki zahtevajo medresorsko sodelovanje. Problem je tudi v nemotiviranosti uradnikov pri trivialnih zadevah.

Dej nalij čistega vina in tako po partizansko priznaj, da je za vse kriva RKC, pa tisti ki so 45 leta bežali v gozdove in Argentino. Kr povprašaj Jankoviča, ta ti bo vse povedal.

Narobe si me ocenil. Nisem ne eno ne drugo ne tretje. Zanimivo, da ti snov za argument da beseda 'dogma'. Najbrž nisi preveč vešč figurativnega govora.

Če bi se mi dalo, bi ti še bolj razčlenil, ampak se mi ne da, sem odgovoren za svoja dejanja, ter moram v končni fazi delati da dobrobit moje družine…če bodo lačni, bo to predvsem poledica moje nesposobnosti, in ne tega da mi država ne zrihta dela, pa če je le fiktivno delo.

Spet neke pre-programirane izjave. Nikjer nisem jadal čez to,da mi država ne daje dela. Nisi le razčlenil, ampak tudi skušal vse stlačiti v napačne škatle. Me veseli, da si odgovoren človek in da skrbiš za svojo družino. Sva že dva. Zato pa sploh se ne bi smel čutiti osebno užaljenega, saj zgolj kvazi-akademsko govorim in 'rešujem svet'. Nisem politik, nisem ekonomist, nisem župnik in nisem komunist. In vse skupaj seveda nima smisla. To je res.

dope1337 ::

Osebno sem postal veliko bolj zavesten slovenec, ko sem sel malo po svetu ter uvidel kako nam gre (generalno gledano) dobro, ce ze ne super.

So drzave, kjer imajo boljse pogoje zivljenja, pa je narod zadrt u 3 pm, drugje so na robu obubozanosti, pa so ljudje fantasticni, tretja je pokrajina (za moje pojme) katastrofa, pol spet mas place kjer se ne pocutis glih varnega, itd ...

Ponavadi, ko pridem na kaksno plazo, zapiknem v zemljo palico in nanjo obesim zastavo (na Dominikanski slovensko recimo - spoznal na ta nacin par Slovencev, ki so tam pocitnikovali; na Kubi recimo jugoslovansko - mi je prisel policist dati roko ter na kratek pogovor o drzavi).

Pac ... treba je imeti nekaj za primerjavo (izkusnje na lastni kozi - ne pa novice preko medijev), da lahko sodis, ali se splaca biti ponosen, da si Slovenec - moj odgovor bi bil - Definitivno.

Naslednja primerjava sledi na Novi Zelandiji. Tam bo pa (vkolikor sem slisal) kar tezka konkurenca xD

P.S. Zivljenja v Jugi nisem nikoli imel moznosti izkusiti (bil se premlad, da bi se kaj spomnil), mi je pa vedno fajn poslusati te utopicne storije in si jo vedno v podzavesti predstavljam kot nek cilj.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dope1337 ()

BigWhale ::

Jugoslavija je off-topic.

mzakelj ::

Slovenci smo izredno odprt narod dokler se ne zaide z debato na politiko. Potem pa nastane p... . Glede narodne zavesti pa so nas itak tlačili toliko časa da se 70% Slovencev sramuje svoje narodnosti. Ostali kateri pa ljubijo Slovenijo pa se jih hitro označi z oznakami katere niso primerne za govort.

SimplyMiha ::

Vsekakor sem ponosen na slovensko kulturnost. Če bi punca naga hodila po Ljubljani, bi se pretvarjali, da je ne vidimo. Mogoče bi jo še očitajoče pogledali, vsekakor pa bi se ji v loku umaknili, da ja nas z njo ne bi videl kak znanec.

V Bologni pa:

NikolormousB ::

Zakaj bi mene moralo bit sram, če poslušam Avsenike, Slaka, Henčka, ... ?

Ni se ti treba sramovati.

Zakaj naj bi jaz izpadel čuden, če se pogovarjam slovensko ali največ angleško s tujcem v Sloveniji.

Če ne znaš drugega, se lahko sporazumevaš tudi z rokami. Nekateri ljudje znajo še kak drug tuj jezik in sporazumevanje je tako bistveno lažje.

Zakaj bi mene moralo biti sram, da sem po duši malo veseljaka?
Zakaj bi se moral sramovati narečja?
Zakaj bi se jaz moral sramovati narodnosti?

Beats me. A se sramuješ teh stvari?

Kaj je sramotnega v Agrarni dejvanosti oz. kmetijstvu?

Nepotrebno izkoriščanje in mučenje živali, nepotrebno onesnaževanje in neučinkovita raba resursov. Če se držiš poljedeljstva se sicer izogneš tem zadevam in si čisto OK

Zakaj sem jaz označen za netolerantnega, če se ne strinjam, da bi tujec uvaljavljal svoje pravo v naši državi, ker je pač v manjšini? V prvi vrsti kaj sem se jaz njemu dolžan prilagajat?

Tujec ne more uveljavljati svojega prava v naši državi.

Kaj je narobe, če zahtevam, da se vsak prišlek asimilira?

Narobe je, ker te pravice nimaš. Niti ustava niti zakoni nikjer ne govorijo o asimilaciji.

BigWhale ::

A res ne razumete, da imate za Jugoslavijo odprto drugo temo?

jype ::

SimplyMiha je izjavil:

V Bologni pa:
Če bi jaz bil ženska, bi šel gol skozi Ljubljano samo zato, da ti dokažem, kakšni ste Slovenci.

(Precej očitno je, da na skrajno kretenski način posplošuješ.)

jype je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

V Bologni pa:
Če bi jaz bil ženska, bi šel gol skozi Ljubljano samo zato, da ti dokažem, kakšni ste Slovenci.

To bi pa blo kj za vidt.

Je reku slep...

Begabt

SimplyMiha ::

jype je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

V Bologni pa:

Vidite, to je pa levičarski kulturni terorizem. Terorizirajo skupnost, ker jih boli, kako si drugi o njih mislijo, potem se pa čudijo, zakaj jih nihče ne mara.

Zgodovina sprememb…

Mah feeelingz. Ni čudno da mladim pravjo pussy generation. Da ja ne bo kdo užaljen.

Pa da se razumemo. Eno je biti užaljen zaradi namerne žalitve, drugo pa je biti užaljen iz lastne nesigufnosti pred drugimi ali čustvenega izsiljevanja.

Begabt

Gregor P ::

Najbolj butasto pa je to, da se pri takšni temi, ker je dejansko pomembna celotna zgodovina našega naroda (več kot tisočletje nazaj), brišejo deli (Jugoslavija&co), ki so prav tako pomembni za razumevanje "narodne zavesti" danes v zelo mladi državi. Tako da je tema avtomatično obsojena na neuspeh:'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mr.B ::

Gregor P je izjavil:

Najbolj butasto pa je to, da se pri takšni temi, ker je dejansko pomembna celotna zgodovina našega naroda (več kot tisočletje nazaj), brišejo deli (Jugoslavija&co), ki so prav tako pomembni za razumevanje "narodne zavesti" danes v zelo mladi državi. Tako da je tema avtomatično obsojena na neuspeh:'(

Ment tud ni jasno , zakaj se briše "Ta tema nakazuje, da se nekateri morajo najprej zavedati, da imamo lastno drzavo, kaj sele kaj to tudi pomeni."
Pač v Jugi so bili vsi mutikuti, dokler je bil stari, potem se je šlo pa samo še, kdo bo sedel v katerem podjetju do svoje primerne starosti.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

FrRoSt,
kot vem se je za Slovenijo borilo 2x, no za tatretič, ji bilo tadruga že pozabljena... Zato pač mislijo da je država kot neo podjetje, pač ko propade se pa dobi novo. ime je nrerlavnatno...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B je izjavil:

FrRoSt,
kot vem se je za Slovenijo borilo 2x, no za tatretič, ji bilo tadruga že pozabljena... Zato pač mislijo da je država kot neo podjetje, pač ko propade se pa dobi novo. ime je nrerlavnatno...
Boj ''za Slovenijo'' l. 1991 je bil v prvi vrsti posledica politike izvršenih dejstev slovenske politične kaste, ki je s svojo sebično nacionalistično politiko izzvala intervencijo zvezne vlade in zatem (slovenska stran) še začela krvav spopad. Že po 10 dneh je kasta kapitulirala na Brionih; z brionskim sporazumom je bila preklicana/zamrznjena odcepitev, predstavniki EGS (predhodnice današnje EU) pa so v spopad vpletene primitivce spravili za pogajalsko mizo. (Pogajanja predstavljajo edin miroljuben način odhoda iz skupne države; tudi VB se danes pogaja o odhodu iz EU in ne izsiljuje s politiko izvršenih dejstev – pogajanja so se začela 9 mesecev po referendumu, trajala naj bi najmanj 2 leti.) L. 1991 ''Evropejci'' in zvezna vlada (s Hrvatom Markovićem na čelu) niso vedeli, da je bila odcepitev Slovenije dogovorjena stvar med slovensko in srbsko politično kasto konec januarja 1991 v Beogradu. To se je potrdilo tudi med julijskim konfliktom, ko je predstavnik Srbije v zveznem predsedstvu Jović nasprotoval letalskemu bombardiranju položajev TO v Sloveniji ter na koncu tudi dosegel opustitev bombardiranja. To se je potrdilo tudi z glasovanjem v zveznem predsedstvu, ko je bil umik JA iz Slovenije izglasovan prav po zaslugi srbske strani in njenih vazalov (edini, ki je nasprotoval umiku, je bil Hrvat Mesić). Dogovor o hitrem umiku JA in odhodu Slovenije iz Jugoslavije je bil potrjen tudi na zasebnem srečanju starih znancev – predsednika slovenske skupščine Bučarja ter zunanjega ministra Rupla z gurujem modernega srbskega nacionalizma Ćosićem – 24. avgusta 1991 v Beogradu. Na tem srečanju sta Bučar in Rupel pisateljskega prijatelja Ćosića zaprosila, naj Milošević, ki je imel nekaj vpliva v JA, pospeši umik JA iz Slovenije, v zameno bo Slovenija ostala politično-vojaško nevtralna v konfliktih, ki so jih pričakovali/načrtovali ob razpadu Jugoslavije. Skratka, konflikt v Sloveniji leta 1991 je še ena nacionalistična manifestacija zlorabe ''narodne zavesti'', s katero je slovenska politična kasta opravičevala/prikrivala svojo politiko izvršenih dejstev.

solatko ::

gus5 - Malo imaš zmešane pojme. Bombandiranja ni bilo zato, ker so se jodlarji bali za NE Krško, zato so iz Aviana opozorili JLA, da več kot dva aviona nad slovenskim zračnim prostorom ne bodo tolerirali. Ko so se v Puli dvignili 3- je Migi, se je v Avianu dvignilo nekaj letal NATA in so se Migi hitro prizemljili. Glavni akter je bil Kacin, ki je ravno prav spuščal prave ali namišljene grožnje JLA v eter in držal evropske sosede v napetosti.
Delo krepa človeka
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ljubljana - najlepše mesto Balkana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13929329 (26581) dzinks63
»

Kazen iz Španije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13033246 (28552) mihec87
»

Kapitulacija koroških Slovencev - dvojezični krajevni napisi (A)

Oddelek: Problemi človeštva
264906 (4233) Gregor P
»

Boris Pahor - eden največjih Slovencev vseh časov

Oddelek: Problemi človeštva
243669 (2473) WarpedGone

Več podobnih tem