» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
188 / 386
»»

Smrekar1 ::

WarpedGone je izjavil:

Pri izdelavi sončnih celic povečini nucaš nekatere precej redke surovine, katerih vire prešteješ na prste ene roke.

Nekako se mi dozdeva, da vas tule nekaj jemlje moj seznam kot to, da je vsaka izmed idej boljša od nafte.
Namig: z razlogom sem podal seznam opcij in ne ene same opcije, ki da je boljša od ostalih.

Poleg tega je življenjska doba sončnih celic praviloma precej dolga, 20 let in več. Od proizvajalca si odvisen samo pri nakupu. Če noče prodati surovine on najebe takoj, ti pa šele čez precej več časa. Situacija je pri nafti ravno obrnjena.

V nekaterih od naštetih predelov, nafta ni v lasti države ampak v lasti koncernov, ki vsaj deloma nastopajo ločeno - si konkurirajo. Na koncu je to to kar zares šteje in ne njihova nacionalna pripadnost.

Kar pa ne velja za največje tri na seznamu, OPEC s prijatelji prav lepo manipulira s cenami nafte. Želiš še en poskus?

Si kdaj slišal za patent? Od kje ti ideja, da bo lahko fuzijsko elektrarno postavu glih vsak s pet minut časa (== dovolj denarja)? V zadevo je bilo vloženega preveč privat kapitala, da bi se ta kr odpovedal ekskluzivnim pravicam in novo znanje talal konkurentom. Po domače: ko/če fuzija nekoč končno zaživi (v zadnjih 50ih letih ji to še ni uspelo) bo v rokah zelo močne koncentracije "kapitala in surovine".

Če prav razumem je tvoj argument takšen:
Ko bo nekdo razvil in patentiral fuzijsko elektrarno bo s tem hotel močno zaslužiti, zato tehnologije ne bo prodajal interesentom.

Če si hotel povedati kaj drugega prosim izvoli popraviti kje je napaka. Če pa sem zadel je argument žal preneumen, da bi ga komentiral dalje.

Celoten tvoj post je v stilu, kako je slabo če si odvisen od parih dobaviteljev (nafte). To je pač soodvisnost in realnost trga. Le opozarjam, da to ni nič takega čemur bi lahko ubežal.

Ne podjebavaj. Izrecno sem napisal, da je bolje, da je taka moč bolj razpršena, kot da je koncentrirana.

>> Hm. Če prav razumem je tvoj argument trenutno: Alternativni viri ne bodo bistveno zmanjšali odvisnosti od proizvajalcev energije.

Tako je. Vedno bodo v rokah posvečenih.

>> Sploh pa bi to bilo slabo, saj je soodvisnost ključna.
V bistvu ja. Ker samozadostnost pomeni revščino.

Kaj je torej razlog za tvoje nasprotovanje alternativam nafti? To, da bomo bolj samozadostni in bolj revni?

Na začetku o omejevanju ne govori nihče, vsi govorijo o nujni alternativi. Rezultat je pa podražitev energije z obveznim prispevkom v ekosklad.
Pa obdavčitev novih avtomobilov po izpuhu CO2. Nekateri smo sposobni prebrati tudi tisto med vrsticami.

Ne vem kaj in kje si ti bral med vrsticami, ampak jaz teh stvari ne podpiram.

Podražitev energije == omejevanje dostopa do nje.

Tvoj argument se žal sesede, ko enkrat pogledaš cene nafte in kak OPEC. Enkrat sem slišal za oceno, da je trenutno cena alternativne energije ekvivalentna ceni nafte 70$/sod. Danes (18.2.2010) je cena nafte nekje 76$/sod. Tvoj argument se sesede že na tej točki. Vendar kot ti poskušam vbiti v glavo je s temi alternativnimi viri, ki sem jih naštel, bistveno težje, domala nemogoče, manipulirati s cenami energije kot se to dela pri nafti, jih višati in nižati po lastni želji in po lastnem vzgibu. Možno je pripreti pipico pri njihovem širjenju, to je pa tudi vse. To je pa bistveno boljše, kot da imajo vsak dan možnost višati in nižati ceno kot si želijo.
Res je sicer, da naftne firme med sabo malce konkurirajo, ampak ne do te mere, kot bi bila zadeva potrebna, da bi prosti trg dejansko deloval.

Tvoj argument se sesede pri logiki in pri praktični uporabi. Bi ga želel zagovarjati kako drugače, kot da samo šibko kritiziraš vse možne alternative?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smrekar1 ()

energetik ::

Smrekar, dobro napisano. Treba se je zavedat, da imamo zelo dolgoročno na voljo le 2 vira energije - Sonce in toploto v notranjosti Zemlje (pa recimo jedrsko energijo, ki je pa tudi na nek način omejena z viri). Na koncu koncev bo tudi nafto pretežko (predrago) črpati in bo morebiti cenejše izkoristiti geotermalno energijo in energijo Sonca.
Ampak ni še treba zmerjati z Warmerjem, če se razpravlja o alternativnih virih energije. Se pa absolutno strinjam, da je trenutno najbolje izkoristiti nafto do konca, vendar z večjimi izkoristki in omejevanjem človeku škodljivih emisij (s tem mislim predvsem kakšne saje, kancerogene spojine v izpuhu itd).

WarpedGone ::

smrekar:
Kaj je torej razlog za tvoje nasprotovanje alternativam nafti? To, da bomo bolj samozadostni in bolj revni?

Praksa, kako se to počne: prisilno jemanje denarja iz mojega žepa. Ne potrebujem nobenega drugega razloga.

V principu sem povsem ZA alternative (se lahko prepričaš v temi Zakaj so električni avtomobili prava stvar) in takoj podpišem za še tri nuklearne elektrarne. Ampak dokler ne boš jasno na glas reku da ne maraš državnega posredovanja in financiranja raznoraznih alternativnih projektov - oprosti, privzemam da to podpiraš. Ker ljudi, ki tega ne podpirajo in hkrati ne marajo nafte - (nas) je zelo malo.

da imamo zelo dolgoročno na voljo le 2 vira energije - Sonce in toploto v notranjosti Zemlje (pa recimo jedrsko energijo, ki je pa tudi na nek način omejena z viri).

Zakaj bi morali danes reševati probleme, ki se bojo realno pojavili čez milijone let (pokurjeno vso jedrsko gorivo razpoložljivo na zemlji)? To ni niti smešno več...
Zbogom in hvala za vse ribe

T-h-o-r ::

pomisli na naše zanamce an

>:D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

Tole s pomanjkanjem urana je pa sploh smešnica. Dovolj ga je za mnogo milijard let. Dokler ne pomine sam, zaradi svoje "naravne" radioaktivnosti.

Samo Zelenim se uran tudi smili, da ga le bi kdo kuril v JE! Hočejo, da razpada po svojem naravnem ritmu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

energetik ::

Zakaj bi morali danes reševati probleme, ki se bojo realno pojavili čez milijone let (pokurjeno vso jedrsko gorivo razpoložljivo na zemlji)? To ni niti smešno več...
Ne pravim, da bi danes morali reševati probleme. Vsekakor ne z omejevanjem in davki. Ampak koristno je že zdaj, ko še imamo dovolj nafte za razvoj in napredek, vsaj malo tipati v smer drugih energijskih virov.

WarpedGone je izjavil:

smrekar:
Praksa, kako se to počne: prisilno jemanje denarja iz mojega žepa. Ne potrebujem nobenega drugega razloga.

Ne moti pa te, da plačuješ še bistveno več za predrago nafto? Bi lahko tole malce bolje razjasnil?

V principu sem povsem ZA alternative (se lahko prepričaš v temi Zakaj so električni avtomobili prava stvar) in takoj podpišem za še tri nuklearne elektrarne. Ampak dokler ne boš jasno na glas reku da ne maraš državnega posredovanja in financiranja raznoraznih alternativnih projektov - oprosti, privzemam da to podpiraš. Ker ljudi, ki tega ne podpirajo in hkrati ne marajo nafte - (nas) je zelo malo.

Kdo pa financira npr. izgradnjo novih termoelektrarn?
Poleg tega kaj pa, če bi se te investicije praviloma v doglednem času same odplačale? Si še vedno proti kakih državnim intervencijam?

185. stran te teme, zadnji post, predzadnji odstavek. Bo zdaj šlo?

Zgodovina sprememb…

@smrekar1: Ti bistveno preveč privzemaš.

Na primer:
Ne moti pa te, da plačuješ še bistveno več za predrago nafto? Bi lahko tole malce bolje razjasnil?

"Predrago" je stvar gledanja. Če vprašaš državo je ta očitno še prepoceni, saj nanjo nabije trošarino za več kot polovico končne cene. Tko da je prvi vampir naša lastna država, šele nato nekje v daljavi pride OPEC. Js bi bil z nafto po 40 centov za liter čist srečen.

Kdo pa financira npr. izgradnjo novih termoelektrarn?

Pretežno ta isti vampir - država.

Poleg tega kaj pa, če bi se te investicije praviloma v doglednem času same odplačale? Si še vedno proti kakih državnim intervencijam?

DA!
Naj si te investicije lepo dobijo privat posojila (magar od mene, sam naj me lepo direkt vprašajo). Ne pa preko državne prisile, kjer grem v arest, če se slujačno aktivno ne strinjam (= ne plačujem davkov).

185. stran te teme, zadnji post, predzadnji odstavek. Bo zdaj šlo?

Nimamo vsi prikazanih enako število postov na stran. Že precej let nazaj so v ta namen izumili linke.

WarpedGone je izjavil:

"Predrago" je stvar gledanja. Če vprašaš državo je ta očitno še prepoceni, saj nanjo nabije trošarino za več kot polovico končne cene. Tko da je prvi vampir naša lastna država, šele nato nekje v daljavi pride OPEC. Js bi bil z nafto po 40 centov za liter čist srečen.

Torej ti je vseeno kakšna je cena surove nafte, ker so zraven še drugi faktorji. Dobro, da vemo.

Pretežno ta isti vampir - država.

Zakaj torej ne podpiraš investicij v druge vire? Zakaj imajo obstoječi viri pri tebi tako veliko prednost pred vsem drugim?

DA!
Naj si te investicije lepo dobijo privat posojila (magar od mene, sam naj me lepo direkt vprašajo). Ne pa preko državne prisile, kjer grem v arest, če se slujačno aktivno ne strinjam (= ne plačujem davkov).

Rekel bi, da je pri tebi problem drugje - namreč, da se ne strinjaš z državo kot jo imamo, ne pa s tem konkretnim primerom. Če se načeloma strinjaš z investicijami v druge vire, zakaj si malo prej tako poudarjal probleme, ki jih ti novi viri imajo?

Nimamo vsi prikazanih enako število postov na stran. Že precej let nazaj so v ta namen izumili linke.

Naj ti bo, bom skopiral:

Sam menim, da bi bilo potrebno občutno zmanjšati uporabo fosilnih goriv, vendar ne toliko zaradi ogljikovega dioksida in ostalih onesnaževal kot zaradi tega, ker dajejo (predsem je tu ključna nafta) preveč vpliva v roke ljudem, ki to potem izkoriščajo v lasten prid na škodo drugih. To so lahko ali kaki ameriški naftarji ali pa denimo Hugo Chavez in Iranske mule. Najbrž pa tudi ni ravno koristno, če svojo atmosfero, ki jo navsezadnje dihamo, uporabljamo kot greznico.

Torej ti je vseeno kakšna je cena surove nafte, ker so zraven še drugi faktorji. Dobro, da vemo.

Ne, ni mi vseeno ampak gledam celo sliko in me najbolj moti največji faktor, ki je čisto slučajno trošarina. Zdi se mi hinavsko šimfat arabce, kako drago prodajajo svojo nafto, ko ne dobijo niti 1/3 tega, kar moram jaz na pumpi plačat.

Zakaj torej ne podpiraš investicij v druge vire? Zakaj imajo obstoječi viri pri tebi tako veliko prednost pred vsem drugim?

Ker je praksa takšna, da vsak poskuša le čimbolj zmolsti državne subvencije. Tipični primer je garantirana odkupna cena ekektrike iz sončnih elektrarn. In kaj dela folk? Državi prodaja štrom, ki ga skoraj sočasno od nje kupuje po nižji ceni. Je debata o tem tudi na tem forumu. Lepa hvala za take investicije v alternativne vire. Lepo investiraj svoj denar v karkoli pač želiš in nato produkte prodajaj po nesubvencionirani ceni. Proti temu nimam nič in to načelno močno podpiram. Do your thang with your buck!

Če se načeloma strinjaš z investicijami v druge vire, zakaj si malo prej tako poudarjal probleme, ki jih ti novi viri imajo?

Strinjam se, da vsak pohaca svoj denar kot njemu ljubo. Če želi investirat v raziskave nečesa novega - go for it. Tut js to delam, za svoj denar.
Poudarjal da sem probleme teh novih virov? Verjetno da zato, ker so problemi realni in brez subvencij popušijo. Videno na vsakem koraku.

Naj ti bo, bom skopiral:
Sam menim, da bi bilo potrebno občutno zmanjšati uporabo fosilnih goriv, vendar ne toliko zaradi ogljikovega dioksida in ostalih onesnaževal kot zaradi tega, ker dajejo (predsem je tu ključna nafta) preveč vpliva v roke ljudem, ki to potem izkoriščajo v lasten prid na škodo drugih. To so lahko ali kaki ameriški naftarji ali pa denimo Hugo Chavez in Iranske mule. Najbrž pa tudi ni ravno koristno, če svojo atmosfero, ki jo navsezadnje dihamo, uporabljamo kot greznico.

Hvala za konkreten citat.
Problem je, da v tem citatu tiho predvidevaš da ti novi viri ne bodo v rokah ljudi tipa Hugo Chavez, Iranske mule ali kakih ameriških naftarjev.
No, js nism (več) tko naiven. Js se zavedam, da kdorkoli bo imel v rokah kakršen koli "dober" vir energije, bo svet držal za jajca. Pa magari je to kak nanosolar, ki tiska sončne celice kot časopis, al pa lastnik ključnega patenta ekstrakcije čistega Galija iz spermijev roza žabic. In neumen bo, če te svoje pozicije ne bo izkoristil v svojo maksimalno korist.

Kaj nam preostane? Diverzifikacija. Go big and go small. Nafta, uran, veter, sonce, metan, etc. itd. Naj lepo vsak sam pogrunta kaj vse ima na razpolago in kaj se mu splača in naj tisto fura kot ve in zna, država pa čimbolj kremplje stran.

Okapi ::

Problem je, da v tem citatu tiho predvidevaš da ti novi viri ne bodo v rokah ljudi tipa Hugo Chavez,
V resnici je ravno bratno, kot razlaga Smrekar. Bolj kot je neka tehnologija komplicirana, bolj si odvisen od majhnega kroga ljudi/firm, ki to tehnologijo obvladajo.

O.

WarpedGone je izjavil:

Ne, ni mi vseeno ampak gledam celo sliko in me najbolj moti največji faktor, ki je čisto slučajno trošarina. Zdi se mi hinavsko šimfat arabce, kako drago prodajajo svojo nafto, ko ne dobijo niti 1/3 tega, kar moram jaz na pumpi plačat.

Možno, vendar se zavedaj, da bi ta denar naša država lahko pobrala tudi kakorkoli drugače in, nadalje, da bi tudi dejansko ga pobrala drugače. Odvisno od tvojih prihodkov pa je, ali bi ga pobrala več ali manj. Za Arabce to ne velja.

Ker je praksa takšna, da vsak poskuša le čimbolj zmolsti državne subvencije. Tipični primer je garantirana odkupna cena ekektrike iz sončnih elektrarn. In kaj dela folk? Državi prodaja štrom, ki ga skoraj sočasno od nje kupuje po nižji ceni. Je debata o tem tudi na tem forumu. Lepa hvala za take investicije v alternativne vire. Lepo investiraj svoj denar v karkoli pač želiš in nato produkte prodajaj po nesubvencionirani ceni. Proti temu nimam nič in to načelno močno podpiram. Do your thang with your buck!

Torej vidiš težavo v implementaciji investicij v te tehnologije, ne v tehnologijah samih in tudi načeloma ne v investicijah v te tehnologije.
To je povsem drug problem kot dejanski problem uporabe teh tehnologij. Ta problem je potrebno rešiti povsem drugje.

Strinjam se, da vsak pohaca svoj denar kot njemu ljubo. Če želi investirat v raziskave nečesa novega - go for it. Tut js to delam, za svoj denar.

Najbrž je dokaj očitno jasno, da vsak posameznik lahko investira le tako malo denarja, da se mu zdi brezveze investirati. Zato pa potrebujemo koncentracijo kapitala, bodisi v rokah bank, bodisi premožnežev, bodisi države.

Poudarjal da sem probleme teh novih virov? Verjetno da zato, ker so problemi realni in brez subvencij popušijo. Videno na vsakem koraku.

V nemajhni meri tudi zato, ker nekateri iščete vsak najmanjši problem v teh novih stvareh, samo da jih ne bi uporabljali.

Problem je, da v tem citatu tiho predvidevaš da ti novi viri ne bodo v rokah ljudi tipa Hugo Chavez, Iranske mule ali kakih ameriških naftarjev.

Glede na naravo teh sistemov je verjetnost za to precej velika, poleg tega pa tudi če bi, je verjetnost, da bi se jih dalo uporabljati na enak način precej majhna:
- vsi ti (in še marsikateri drugi) sistemi potrebujejo le relativno malo vnosa materialov po tem ko enkrat delujejo; kar precej zmanjša njihovo uporabnost na način, kot ga omogoča nafta, ki potrebuje konstanten in precejšen vnos materiala (t.j. nafte)
- vsi ti sistemi potrebujejo precej znanja in tehnologije, kar vsaj iranske mule in Chavezovega Hugota kolikor-toliko izloči iz sistema
- vse te sisteme se lahko postavlja bolj ali manj neodvisno od gospodarskih lokacij, kar bistveno izniči srečo, ko jo imajo nekatere države

No, js nism (več) tko naiven. Js se zavedam, da kdorkoli bo imel v rokah kakršen koli "dober" vir energije, bo svet držal za jajca. Pa magari je to kak nanosolar, ki tiska sončne celice kot časopis, al pa lastnik ključnega patenta ekstrakcije čistega Galija iz spermijev roza žabic. In neumen bo, če te svoje pozicije ne bo izkoristil v svojo maksimalno korist.

No, saj ravno to ti poskušam dopovedat. Maksimalna korist tistega, ki bo razvil kaj takega bo prodaja te tehnologije interesentom. Ko bo tehnologijo enkrat prodal jo bo zelo težko uporabljal kot nek način vplivanja na kupca, kar se dogaja pri nafti. Poleg tega je elektrika dokaj neprimerna za izvoz, ker je transport na dolge razdalije (tisoči kilometrov) relativno neučinkovit in tehnično dokaj zahteven, sploh če je vmes morje.
Dobro, znotraj kake EU ali cele Evrope še gre brez večjih težav, vendar pa zelo težko na relaciji, denimo, Italija - Egipt.

Kaj nam preostane? Diverzifikacija. Go big and go small. Nafta, uran, veter, sonce, metan, etc.

Kako se pa to razlikuje od tega, kar sem jaz rekel? Res me zanima.

Okapi je izjavil:

Problem je, da v tem citatu tiho predvidevaš da ti novi viri ne bodo v rokah ljudi tipa Hugo Chavez,
V resnici je ravno bratno, kot razlaga Smrekar. Bolj kot je neka tehnologija komplicirana, bolj si odvisen od majhnega kroga ljudi/firm, ki to tehnologijo obvladajo.

O.

Tole z znanjem je bolj letelo na Chaveza, mule in podobno. Res je, komplicirane stvari dajo več oblasti v roke firmam. Še vedno pa se mi zdi boljše, da energetiko uporabljajo firme za dobičke, kot pa diktatorji za zatiranje lastnega ljudstva.

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

OffTopic:

Smrekar brez zamera, ampak dobro si zasmetil temo, odpri novo o alternativah, nafti, elektrarnah, ekonomiji, politiki in še čem. Zadnji posti so preveč off in ne spadajo sem. Vse tole naj moderator izreže in prestavi v neko forkano ali v že kakšno odprto primerno temo. Tudi ta moj post se naj zbriše.

Možno, vendar se zavedaj, da bi ta denar naša država lahko pobrala tudi kakorkoli drugače in, nadalje, da bi tudi dejansko ga pobrala drugače. Odvisno od tvojih prihodkov pa je, ali bi ga pobrala več ali manj. Za Arabce to ne velja.

Prosim lepo, čimprej. Včeraj bi bilo že prepozno. Bo malo bolj jasna absurdna cena države. Tudi zaradi takih in drugačnih "investicij" s katerimi se igra. Mogoče se potem celo malo poceni ...

Najbrž je dokaj očitno jasno, da vsak posameznik lahko investira le tako malo denarja, da se mu zdi brezveze investirati. Zato pa potrebujemo koncentracijo kapitala, bodisi v rokah bank, bodisi premožnežev, bodisi države.

NE!
Država nima kaj investirat tujega denarja. A je tko težko zapopadit? Zakaj nebi pol država vlagala denar raje kr v kake hedge sklade? Profit je lahko super. Kaj počno privatne banke in v kaj vlagajo premožneži, je njihov problem. Nekateri celo ustanavljajo tovarne električnih avtomobilov. Države pa prosim lepo ne mešaj zraven.

Kako se pa to razlikuje od tega, kar sem jaz rekel? Res me zanima.

V tem, da ne maram gledat zraven države. Če pa že mora bit zraven, pa se naj vsaj vzdrži zadev, kjer je profit zelo vprašljiv al pa je že jasno, da ga ni (kake vetrne elektrarne na primer). Država naj (če že mora in nihče drug ne more) postavi par jedrskih in konec. Drugi bomo pa skrbeli za mline na veter in sončne kolektorje pa računal kaj se še splača in kaj ne več.
Ko začneš naglas pozivat in zagovarjat vlaganje v alternativo je to politika. Država tako podporo zelo dobro sliši in izkoristi za svoje umazane igre (= subvencije posvečenim).

dzinks63 je izjavil:

OffTopic:

Smrekar brez zamera, ampak dobro si zasmetil temo, odpri novo o alternativah, nafti, elektrarnah, ekonomiji, politiki in še čem. Zadnji posti so preveč off in ne spadajo sem. Vse tole naj moderator izreže in prestavi v neko forkano ali v že kakšno odprto primerno temo. Tudi ta moj post se naj zbriše.

Hm, načeloma se strinjam, da je tole že malce off-topic, ampak zanikam pa, da sem bil gonilna sila tega.
S prstom bi pokazal na osebo, ki se je obesila na kritiko vsake izmed možnih alternativ in potem povedala, da je to samo zato, ker noče izkoriščanja javnega denarja za subvencije.

WarpedGone je izjavil:

NE!
Država nima kaj investirat tujega denarja. A je tko težko zapopadit? Zakaj nebi pol država vlagala denar raje kr v kake hedge sklade? Profit je lahko super. Kaj počno privatne banke in v kaj vlagajo premožneži, je njihov problem. Nekateri celo ustanavljajo tovarne električnih avtomobilov. Države pa prosim lepo ne mešaj zraven.

Tule se bom strinjal z zgoraj povedanim, tole sodi v povsem drugo temo. Žal mi je samo, da nisem prej poštekal, da je tvoje nasprotovanje le posledica nasprotovanja izkoriščanja državnega proračuna. Seveda nima to z alternativnimi viri kake omembe vredne veze.
No, sicer je pa to bilo kar težko ugotoviti, ker tega nisi povedal ravno takoj.

Zgodovina sprememb…

gumby ::

:D

:D

my brain hurts

Alexius Heristalski ::

Koliko proračunskega denarja je Umanotera dobila za tole? Jao.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Trenutno mediji in "znanstveniki" delajo štalo zaradi ledene gore, ki se je odlomila od Antarktike. Totalno štalo.

To, da je ene 4 krat manjša od B-15 izpred slabega desetletja, ki je bila pa tudi ena malenkost, pravzaprav, ne rečejo ne bele ne črne. Vsaj ne naši.

Jasno.

Snohman ::

V enem lokalnem časopisu berem, da je bil letošnji januar najhladnejši v zadnjih 60 letih. Ima kdo slučajno kak link do podatkov, ki so dokaj ažurno osveženi, da preverim to?

Snohman je izjavil:

V enem lokalnem časopisu berem, da je bil letošnji januar najhladnejši v zadnjih 60 letih. Ima kdo slučajno kak link do podatkov, ki so dokaj ažurno osveženi, da preverim to?

http://www.arso.gov.si/o%20agenciji/knj...

Letošnjega žal še ni.

Sedaj se kao zaradi globalnega segrevanja bojijo ledene dobe. Zgleda da so morski tokovi okrog Antarktike takšni, da orjaške ledene gore le krožijo tam naokoli in jih ne zanese na bolj odprta in toplejša morja tako da se topijo zelo počasi. Novinarji skoraj ne vedo več kaj bi pisali, zbegani so do konca. Očitno jim ni jasno , da se podnebja ne da štelat in kakršno koli že bo, se bo bo pač potrebno čimbolje prilagodit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Mipe ::

Thomas je izjavil:

Trenutno mediji in "znanstveniki" delajo štalo zaradi ledene gore, ki se je odlomila od Antarktike. Totalno štalo.

To, da je ene 4 krat manjša od B-15 izpred slabega desetletja, ki je bila pa tudi ena malenkost, pravzaprav, ne rečejo ne bele ne črne. Vsaj ne naši.

Jasno.

Takrat je bilo več leda na Antarktiki. Od takrat se je seveda občutno zmanjšala in vsaka nova ledena gora pomeni manj ledu.

V katerem primeru se boš bolj sekiral: če se odlomi konec stručke kruha ali če se odlomi četrt rezine?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Totalen bluz. Antarktika na ledu pridobiva, kakor pridobiva na kotni hitrosti drsalka, ki vleče roki k sebi.

Osnovni fizikalni zakoni tako hočejo, pa "raziskovalci" ki čepijo dol, blejali karkoli.

Tear_DR0P ::

glede na trenutno sizmično dogajanje bi bilo potrebno opustiti boj proti klimatskim spremembam in se pridružiti BigWhaleu v boju proti tektonskim premikom v zemeljski skorji :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jest10 ::

Nov dober video od Bastardija

Thomas je izjavil:

Totalen bluz. Antarktika na ledu pridobiva, kakor pridobiva na kotni hitrosti drsalka, ki vleče roki k sebi.

Osnovni fizikalni zakoni tako hočejo, pa "raziskovalci" ki čepijo dol, blejali karkoli.

The devil is in details.

innerspace ::

Nov dober video

Zivela Jugoslavija! :)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

nevone ::

Narava ne mara, da jo narobe razumemo. Če so se teli z GW zmotili, ali pa bognedaj daj lažejo, nas bo narava še bolj kaznovala. Bo treba začet opozarjat tudi na to. ;)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pravkar imajo na HTV1 zanimivo temo o GW. Prisoten je tudi znanstvenik kateri zagovarja stališča kot na forumu SloTech, torej da se zadnjih 10 let ohlajamo in povezanost z kozmičnimi žarki. Pa so ga kmalu prekinili, češ da je dokazano segrevanje in da se zemlja še stalno segreva. Sedaj so šli v popolnoma drugo smer, kot neko varčevanje z energijo.

T-h-o-r ::

nevone je izjavil:

Narava ne mara, da jo narobe razumemo. Če so se teli z GW zmotili, ali pa bognedaj daj lažejo, nas bo narava še bolj kaznovala. Bo treba začet opozarjat tudi na to. ;)

o+ nevone

nene

saj ta sneg je povezan z GW

sem včeraj videl osebo, ki je po mestu limala neke GW plakate, ki jih je v kakšni minuti prekril sneg lol
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

ABX ::

T-h-o-r je izjavil:

nevone je izjavil:

o+ nevone

nene

saj ta sneg je povezan z GW

sem včeraj videl osebo, ki je po mestu limala neke GW plakate, ki jih je v kakšni minuti prekril sneg lol

Epic fail. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mikimisek ::

Na faksu(geodezija) smo dobili neka gradiva glede mareografov v Kopru in Trstu. Mareograf v trstu deluje ze od leta 1890 in spremlja srednjo visino morske gladine. Graf prikaza meritev je zelo zanimiv in kaze, da se morje dejasko dviga (priblizno 20cm v 120 letih). Druga zanimivost grafa je da se krivulja pocasi ukrivlja proti horizontali, saj je bila najbolj strma na zacetku. Bom poskeniral v petek in prilepim.

ps. ne zagovarjam globalnega segrevanja... samo da veste na kateri strani sem =)

Ne pomeni nujno, da se morje dviga. Lahko se kopno ugreza.

Povprečje 100 ali kaj takega mareografov s celega sveta bi šele dalo točnejši odgovor.

mikimisek ::

mareograf v Trstu

mareograf v Trstu

Podoben graf, kot smo ga dobili mi, razen da moj nima zadnje anomalije med leti 1990 in 2000... me zanima zakaj =)

edit: odgovor thomasu
Kot je znano se sredozemsko/jadransko morje obnasa drugace kot oceani. Vsaj kar se tice gibanja srednje morske gladine. Mogoce bo kdo poiskal podatke za mareografe ob oceanih, saj bodo ti dali dejansko sliko kaj se dogaja. Je pa res, da jih potrebujemo vecje stevilo.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

V Piranu ali tam nekje je en rimski pomol, ki je že dolgo pod vodo. Na Pagu je v onem zalivu, kjer so Zrče, ena cela naselbina iz rimskih časov pod morjem. V Turčiji je pa pristanišče iz antičnih časov na kopnem, nekaj kilometrov od morja. Obale se ves čas dvigujejo in pogrezajo, in to nekatere presenetljivo hitro.

O.

dmk ::

Jadranska obala se pogreza, italjanska pa dviguje

p.s. od kje dobi krško elektrarna gorivo?

JEK dobiva gorivo iz Westinghousa iz ZDA.

gruntfürmich ::

hmmm, nekam veliko snega je bilo letos.
bo že držalo da se ozračje segreva...:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

hmmm, nekam veliko snega je bilo letos.
bo že držalo da se ozračje segreva...:D

Seveda se segreva, to pa ne pomeni, da se segreva enakomerno po vsem svetu. Govorimo o POVPREČNI temperaturi. Če je nekje bolj vroče in drugje hladneje, je povprečje nekje vmes - in ravno to povprečje predstavlja globalno segrevanje.

In prav globalno segrevanje zna biti vzrok za podnebne anomalije.

Alexius Heristalski ::

Danes med prenosom poletov v Planici so predvajali reportažo o Planici 1959. Začela se je takole: "Nepozabna zima z zalogo snega, kar na gorenjskem kotu že dolgo ni bilo - zima s snegom, ki se je obdržal že v pomlad, toda bolj kot sneg bo ostalo v spominu 43 junakov iz 12 držav."

ZOMG!!!11 Zločinsko globalno segrevanje že pred letom 1959!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Jst ::

Nekje sem zasledil, da so raziskovalni na Antarktiki ugotovili, da tam uhaja zelo velika količina metana* v ozračje. Naraven pojav, ki se dogaja verjetno že stoletja. Zelo zanimivo, kako so AGWF to novico lepo "pozabili" povzeti, ker se ne sklada z GW teorijo.

*ne vem, če je šlo ravno za metan, je pa šlo zihr za en bad bad toplogredni plin.

>Seveda se segreva, to pa ne pomeni, da se segreva enakomerno po vsem
>svetu. Govorimo o POVPREČNI temperaturi.

Kako se izračuna GLOBALNA POVPREČNA temperatura? Bi lahko videl RAW podatke, prosim? Pretty please...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Mit o tej "povprečni temperaturi" je skrajno trdoživ. So zatrjevali, "da kaj potem če je bilo na Groenlandiji bolj toplo v srednjem veku, je bilo pa zato na Tihem Oceanu hladnje".

Kakor da bi imeli v Srednjem veku kakršnokoli globalno povprečje! Še zdaj ga nimajo.

Jst je izjavil:

Nekje sem zasledil, da so raziskovalni na Antarktiki ugotovili, da tam uhaja zelo velika količina metana* v ozračje. Naraven pojav, ki se dogaja verjetno že stoletja. Zelo zanimivo, kako so AGWF to novico lepo "pozabili" povzeti, ker se ne sklada z GW teorijo.

*ne vem, če je šlo ravno za metan, je pa šlo zihr za en bad bad toplogredni plin.

>Seveda se segreva, to pa ne pomeni, da se segreva enakomerno po vsem
>svetu. Govorimo o POVPREČNI temperaturi.

Kako se izračuna GLOBALNA POVPREČNA temperatura? Bi lahko videl RAW podatke, prosim? Pretty please...

Sploh ni problem v podatkih, teh je tako ali tako premalo. Pomemben je algoritem za izračun povprečja, kako pa bomo to izračunali? Seštejemo vse vrednosti in delimo s številom vrednosti?

Ja, to gre. Če imaš vsaj na vsakem 1 km^3 ali bolje na vsakem 1 m^3 Zemljinega ozračja merilnik temperature.

Če imaš vsaj na vsakem 1 km^3 ali bolje na vsakem 1 m^3 Zemljinega ozračja merilnik temperature.

V resnici pa niso imeli na desetinah milijonov kvadratnih kilometrov niti enega "toplomera".

Podn, res.

In zdejle na TV bluzijo o "toplogrednih izpuhih". Nadaljevanje podna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Ups, mislil sem Arktiki. Vsaj zdi se mi tako. Pa sej ni važno kje. Point je, da so te naravni izbruhi metana tako veliki, da bi se moralo po GW teoriji nenormalno segrevati. To sem slišal/prebral pred kakšnimi dvemi tedni... zato ne vem točno kje.

S temle metanom so ga lomili na kvadrat. Sploh niso pomislili, da v zraku relativno hitro zoksidira.

Kaj jim je bilo?

gruntfürmich ::

Jst je izjavil:

pravzaprav se metanovega sproščanja iz morja gw fani najbolj bojijo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

innerspace ::

Meritve v stilu 'termometra na vsak km3' opravljajo iznad atmosfere...zanimiv trend se kaze pri segrevanju in ohlajanju nizje troposfere in stratosfere, vsekakor tukaj odpade koristnost takoimenovane 'povprecne' temperature.

File:RSS troposphere stratosphere trend.png @ Wikipedia

..iz:
Satellite temperature measurements @ Wikipedia
...
+
http://www.climatescience.gov/Library/s...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

To so posredno izračunane temperature, ki jih revidirajo on daily basis, takorekoč. Iz satelitov namreč ne moreš izmeriti temperaturo, lahko jo samo izračunaš iz raznoraznih podatkov.

Zato se na te grafe, ki se spreminjajo vsako leto, ni za zanašati.

Za nas je pomembna temperatura površja do nekaj metrov nad površjem. Teh podatkov, vsaj točnih, ni.

Vem, da se skozi celotno temo ponavljam kot stara lajna, ampak tako pač je. Ne zanima nas, če sateliti zaznajo spremembe v troposferi ali kjerkoli višje od nekaj metrov.

In dokler AGWF tega ne razčisti, jih bomo napadali s tako podlimi metodami, kot se jih poslužujejo sami. Žal.

Kar me pa najbolj žalosti, je pa naslednje:

Včasih so bile sekcije v raznih medijih "science/technology," sedaj je pa vsepovsod "science/enviroment" in je "technology" sekcija zase. Žalostno, kam so pripeljali znanost...

Tear_DR0P ::

V Turčiji je pa pristanišče iz antičnih časov na kopnem, nekaj kilometrov od morja. Obale se ves čas dvigujejo in pogrezajo, in to nekatere presenetljivo hitro.

nekatere obale se spustijo v roku nekaj minut, sploh v Turčiji je prišlo v zadnjih 15 letih do nekaj potresov, ki so potopili dobršne dele obale - na žalost se ne spomnim kdaj na zadnje, ampak tule se recimo kar dobro vidi kako potegne obalo pod vodo :) - tko da začnimo se raje boriti proti premiku tektonskih plošč, kot pa proti globalnemu segrevanju
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
««
188 / 386
»»