Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

Thomas ::
No pa recimo, da je to samo vaja, ki jo je rešil jure in mu čestitamo.
Ampak prava naloga je pa precej težja. Zakaj stene hladilnice ne spečejo vola, obešenega s stropa na sredi te hladilnice?
Saj navsezadnje oddajajo več energije, kot pa jo oddaja ogenj ki ga pa speče.
Jasno, ker je ogenj toplejši, hladilniške stene pa niso.
Zato se pod mrzlim višinskim vetrom nič ne pogreješ. Ne glede na to, koliko CO2 vsebuje tisti zrak in s koliko GW naj bi seval navzdol.
Ampak prava naloga je pa precej težja. Zakaj stene hladilnice ne spečejo vola, obešenega s stropa na sredi te hladilnice?
Saj navsezadnje oddajajo več energije, kot pa jo oddaja ogenj ki ga pa speče.
Jasno, ker je ogenj toplejši, hladilniške stene pa niso.
Zato se pod mrzlim višinskim vetrom nič ne pogreješ. Ne glede na to, koliko CO2 vsebuje tisti zrak in s koliko GW naj bi seval navzdol.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kitzbrado ::
Saj ne rabi bit atmosfera kaj toplejša od tal da jih greje DOH, saj imaš sevanje
Se boš strinjal, da mrzle stene orjaške hladilnice oddajajo kakšen GW sevanja po Stefanu. Žal to ne skuha niti skodelice čaja v središču. Niti ga ne pogrejo za en miliKelvin.
Pa primerjajmo kovinsko kroglico v srediscu take kovinske hladilnice in v vakuumu (recimo, da je hladilnica kovinska sfericna lupina, ki jo imamo pri konstantni teperaturi 200 K) ali pa kuglico v vakuumu.
A trdis, da bosta obe notranji krogli na 0 K?
Jaz seveda pravim, da bo notranja krogla v prvem primeru pri koncni temperaturi (cisto na prvo zogo bo na T = \frac{200 K}{2^{1/4}} (napaka se odpravlja))
EDIT: Druga notranja krogla bo na 0 K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitzbrado ()

Bom napisal se malo drugace - ce si kdo slucajno se ne predstavlja.
Ce imamo kroglo v prej opisani hladilnici na 200 K, potem zunanja krogelna lupina po Stefanu oddaja svetlobni tok tako preko zunanje kot preko notranje povrsine. Nekateri izmed fotonov, ki letijo znotraj bodo seveda zadeli tudi manjso kroglo in ce pride do absorpcije, se bo le-ta segrela.
Ce imamo kroglo v prej opisani hladilnici na 200 K, potem zunanja krogelna lupina po Stefanu oddaja svetlobni tok tako preko zunanje kot preko notranje povrsine. Nekateri izmed fotonov, ki letijo znotraj bodo seveda zadeli tudi manjso kroglo in ce pride do absorpcije, se bo le-ta segrela.
Zgodovina sprememb…

Se bo le ta "segrela" na temperaturo stene. A nikoli več.
Zato tudi layer pasje mrzlega zraka nad tabo ne more ogreti tal.

jype ::
Thomas> Zato tudi layer pasje mrzlega zraka nad tabo ne more ogreti tal.
Pasje mrzlega? Zrak je ob tleh pravzaprav vroč, ker ga grejejo tla, dokler kdo greje tla.
Ko tla nehaš gret, se ohladijo hitreje, če nad njimi ni zraka, ki bi prevajal in seval toploto tudi nazaj.
Pasje mrzlega? Zrak je ob tleh pravzaprav vroč, ker ga grejejo tla, dokler kdo greje tla.
Ko tla nehaš gret, se ohladijo hitreje, če nad njimi ni zraka, ki bi prevajal in seval toploto tudi nazaj.

V resnici, foton ki zapusti ogreta tla, odcikcaka v Vesolje dokaj hitro. Kolikor se zadržuje v atmosferi ali tleh, je že vračunano v akumulirani toplotni energiji atmosfere in tal in ta prido odteka v Vesolje. "Dodatno gretje toplogrednih plasti", je navaden bull.
IR fotoni ki naj bi nas ogrevali, nas enako hladijo.
To razumeš al pa ne.
IR fotoni ki naj bi nas ogrevali, nas enako hladijo.
To razumeš al pa ne.

Thomas> Za 33 stopinj?
Zakaj pa ne? Saj če tla zrak ogrejejo za 100 stopinj (which they do), potem ni hudič, da ne bi zrak tlom oddal vsaj slabe polovice te energije nazaj.
Tla pač sevajo predvsem v spektru, ki se v zraku super absorbira.
Thomas> V resnici, foton ki zapusti ogreta tla, odcikcaka v Vesolje dokaj hitro.
Pri naši atmosferi ima foton, ki zapusti ogreta tla, kar ene 95% možnosti, da v atmosferi premakne elektron v višjo orbitalo.
Večja polovica teh gre seveda naprej proti vesolju, manjša polovica pa pogosto kar lepo nazaj proti zemlji.
Zakaj pa ne? Saj če tla zrak ogrejejo za 100 stopinj (which they do), potem ni hudič, da ne bi zrak tlom oddal vsaj slabe polovice te energije nazaj.
Tla pač sevajo predvsem v spektru, ki se v zraku super absorbira.
Thomas> V resnici, foton ki zapusti ogreta tla, odcikcaka v Vesolje dokaj hitro.
Pri naši atmosferi ima foton, ki zapusti ogreta tla, kar ene 95% možnosti, da v atmosferi premakne elektron v višjo orbitalo.
Večja polovica teh gre seveda naprej proti vesolju, manjša polovica pa pogosto kar lepo nazaj proti zemlji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

Na, se pa spet vrtimo v krogu.
Zrak nič ne oddaja polovice energije nazaj tlom. Kot da bi rekel, da stene hladilnice oddajajo polovico energije nazaj v skodelico čaja, ki se hladi.
V resnici bistveno manj. Pa še to je uravnoteženo z mehanizmom neelastičnih trkov, ki odvajajo toploto, kot sem opisal zgoraj.
Topla greda je pravljica za otroke strašit. Če ne boš pojedu svoje kašice do konca, pride hudobna topla greda!
Zrak nič ne oddaja polovice energije nazaj tlom. Kot da bi rekel, da stene hladilnice oddajajo polovico energije nazaj v skodelico čaja, ki se hladi.
V resnici bistveno manj. Pa še to je uravnoteženo z mehanizmom neelastičnih trkov, ki odvajajo toploto, kot sem opisal zgoraj.
Topla greda je pravljica za otroke strašit. Če ne boš pojedu svoje kašice do konca, pride hudobna topla greda!

Thomas> Kot da bi rekel, da stene hladilnice oddajajo polovico energije nazaj v skodelico čaja, ki se hladi.
But they do!
Seveda ta potem nazaj odda stenam in stene spet nazaj in tako balinajo, dokler tega ne zmanjka, ampak hitrost ohlajanja se s tem lahko bistveno (odvisno od lastnosti sten hladilnice in skodelice čaja) zniža in (tadaa) omogoči, da se tisti del planeta, ki se hladi, že obrne nazaj k soncu, še preden se ohladi na temperaturo, na katero bi se brez atmosfere.
But they do!
Seveda ta potem nazaj odda stenam in stene spet nazaj in tako balinajo, dokler tega ne zmanjka, ampak hitrost ohlajanja se s tem lahko bistveno (odvisno od lastnosti sten hladilnice in skodelice čaja) zniža in (tadaa) omogoči, da se tisti del planeta, ki se hladi, že obrne nazaj k soncu, še preden se ohladi na temperaturo, na katero bi se brez atmosfere.
Zgodovina sprememb…

imagodei ::
Hladilnica vsebuje en miselni trik... Zunaj hladilnice je običajno vsaj kakih 293 Kelvinov, medtem ko je na izven atmosfere ~= 0 K...
- Hoc est qui sumus -

snow ::
Ja velik vpliv na vse skupaj ma dejstvo da zrak sončne svetlobe nič kaj ne absorbira, IR sevanje, ki prihaja od Zemlje pa veselo absorbira. Mogoče bi se navezal na Thomasov primer z radiatorjem in pregrado. Ampak v našem primerju je bolj Zemlja tisti radiator, ki je oblečen v neko pregrado. Nek mali izolator.
Kot bi en grelec oblekel v mal volne. Bo površina grelca sedaj bolj topla?
Samo razmišljam, ne trdim ne enega ne drugega.
Kot bi en grelec oblekel v mal volne. Bo površina grelca sedaj bolj topla?
Samo razmišljam, ne trdim ne enega ne drugega.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Avtonomni grelec lahko oblečeš v mau volne in se bo počasneje ohlajal. Da se bo pa bolj zgrel skozi tisto volno od zunaj ... no ta je pa bosa.

Ja, imaš prav, nespametno uporabljamo izraze.
Zemlja se zaradi atmosfere (in toplogrednega učinka, zaradi katerega je atmosfera bolj topla, kot bi bila brez njega) ohlaja počasneje.
Zemlja se zaradi atmosfere (in toplogrednega učinka, zaradi katerega je atmosfera bolj topla, kot bi bila brez njega) ohlaja počasneje.

Tako je. In to sem trdil že nevem kdaj. Da je zjutraj zaradi tega mogoče kakšno stopinjo topleje, kot bi bilo sicer. A da se podnevi zemeljska površina manj segreje.
A je mogoče, da imamo soglasje?

Soglasje pri čemu?
Toplogredni učinek je (kot smo trdili že ne vem kdaj) posledica razlike v prosojnosti atmosfere za različne valovne dolžine.
Lahko bi imeli atmosfero, ki bi bila prosojna samo za IR, ne pa za krajše valovne dolžine, pa bi bil učinek ravno obraten. Učinek mrzle grede, morda.
Toplogredni učinek je (kot smo trdili že ne vem kdaj) posledica razlike v prosojnosti atmosfere za različne valovne dolžine.
Lahko bi imeli atmosfero, ki bi bila prosojna samo za IR, ne pa za krajše valovne dolžine, pa bi bil učinek ravno obraten. Učinek mrzle grede, morda.

No, nimamo soglasja.
Podnevi obvezno sfali več stopinj, kot se jih ponoči prihrani.
Ne more bit drugače, če ne dovajaš neke extra energije v sistem, ki je pa seveda ni.
Če bi ne bilo atmosfere, bi recimo čez dan imeli ene 30 stopinj več, ponoči pa 20 stopinj manj. Čez palec rečeno.
Podnevi obvezno sfali več stopinj, kot se jih ponoči prihrani.
Ne more bit drugače, če ne dovajaš neke extra energije v sistem, ki je pa seveda ni.
Če bi ne bilo atmosfere, bi recimo čez dan imeli ene 30 stopinj več, ponoči pa 20 stopinj manj. Čez palec rečeno.

Okapi ::
Ne vem, kaj te pravzaprav muči ta možnost brez atmosfere. Atmosfero imamo in tu nimaš kaj.
Strinjamo se, da atmosfera vpliva na hitrost ohlajanja. Atmosfera, ki počasneje ohlaja, daje vtis tople grede.
In sedaj je samo vprašanje, kako različna sestava plinov v atmosferi vpliva na to hitrost ohlajanja. Eni pravijo, da CO2, metan in kar je pač še teh "toplogrednih" plinov opazno upočasnijo ohlajanje in vprašanje je, koliko ga res upočasnijo.
O.
Strinjamo se, da atmosfera vpliva na hitrost ohlajanja. Atmosfera, ki počasneje ohlaja, daje vtis tople grede.
In sedaj je samo vprašanje, kako različna sestava plinov v atmosferi vpliva na to hitrost ohlajanja. Eni pravijo, da CO2, metan in kar je pač še teh "toplogrednih" plinov opazno upočasnijo ohlajanje in vprašanje je, koliko ga res upočasnijo.
O.

Upočasnjujejo ogrevanje, ne ohlajevanja, gledano pod črto.
ZATO nas zanimajo drugačni planeti, da si to razčistimo.
ZATO nas zanimajo drugačni planeti, da si to razčistimo.

Okapi ::
Upočasnjujejo ogrevanje, ne ohlajevanja,In kakšna je razlika? V vsakem primeru vplivajo na temperaturo in to je bistvo. Pri eni kombinaciji plinov je topleje, pri drugi hladneje. Samo to nas zanima.
O.

Razlika je BISTVENA. Idealno toplogredna atmosfera lahko pobere kvečjemu toliko toplote iz tal, kot če tla poliješ z vodo.
Voda vsrka vso toploto nad na novo vzpostavljeno temperturo. Pa kaj? Je šla pač toplota v vodo in če bi šla v zrak, bi bila ista figa. Zelo hitro se potem ohladi. No big deal. Iz votlega v prazno in nazaj.
Voda vsrka vso toploto nad na novo vzpostavljeno temperturo. Pa kaj? Je šla pač toplota v vodo in če bi šla v zrak, bi bila ista figa. Zelo hitro se potem ohladi. No big deal. Iz votlega v prazno in nazaj.

Če naredim en flashback na debato izpred dveh let:
Luna, albedo: 0,12
Surface temp.
Temp. -----min mean max
equator 100K 220K 390K
85°N[3] 70K 130K 230K
Mars, albedo: 0,15
Surface temp.
Temp. ---min mean max
Povpr. 186K 227K 268K
Zdej, a je vrtenje res tak faktor, al bi se efekt lahko pripisalo tudi atmosferi (dasiravno jo je le kak procent Zemljine)? Konec koncev, Mars dobi samo (kako že), 1/4 svetlobnega toka, kot ga dobi Luna (in Zemlja). A je cca 28x hitrejše vrtenje res tak faktor? Predvsem je zanimivo, da je "Mean" temperatura Marsa v bistvu kar nekaj višja, kot pri Luni (pri Luni je srednja temperatura razdeljena na ekvatorsko in tisto na severnem polu, medtem ko za Mars je navedena pač temp. za cel planet).
Atmosfera kot buffer? Ja, saj pravimo...
Luna, albedo: 0,12
Surface temp.
Temp. -----min mean max
equator 100K 220K 390K
85°N[3] 70K 130K 230K
Mars, albedo: 0,15
Surface temp.
Temp. ---min mean max
Povpr. 186K 227K 268K
Zdej, a je vrtenje res tak faktor, al bi se efekt lahko pripisalo tudi atmosferi (dasiravno jo je le kak procent Zemljine)? Konec koncev, Mars dobi samo (kako že), 1/4 svetlobnega toka, kot ga dobi Luna (in Zemlja). A je cca 28x hitrejše vrtenje res tak faktor? Predvsem je zanimivo, da je "Mean" temperatura Marsa v bistvu kar nekaj višja, kot pri Luni (pri Luni je srednja temperatura razdeljena na ekvatorsko in tisto na severnem polu, medtem ko za Mars je navedena pač temp. za cel planet).
Atmosfera kot buffer? Ja, saj pravimo...
- Hoc est qui sumus -

Double_J ::
Ni takšen faktor... s temi temperaturami kot si jih navedel Mars in Luna prideta največ na 0 stopinj, če ju zavrtiš kot zemljo ter postaviš zraven. Thomas je pač iskal neke obskurne linke z višjimi povrečnimi(lažnimi) temperaturami.
Glejte jasno je, da temperatura se prenaša iz telesa na telo na zelo velikem spektru valovanj, različne snovi pa so različno dovzetne. Zato imaš komot posrednika, ki izkorišča to dejstvo in bolj segreje drugi predmet, kot bi lahko radiator.
Glejte jasno je, da temperatura se prenaša iz telesa na telo na zelo velikem spektru valovanj, različne snovi pa so različno dovzetne. Zato imaš komot posrednika, ki izkorišča to dejstvo in bolj segreje drugi predmet, kot bi lahko radiator.
Dve šivanki...

A si pozabu na svoj nedvomno pomotlen link ki si ga dal, po katerem so zalockani planeti toplejši?

A si pozabu na svoj nedvomno pomotlen link ki si ga dal, po katerem so zalockani planeti toplejši?
Dvakrat se ne bom zmotil, saj nisem ti.

Tole pa tudi lahko kdo malo razmisli in morda potegne kak sklep.
%C4%8Cerenkov radiation @ Wikipedia
Dve šivanki...

Dvakrat se ne boš zmotu?
Torej enkrat si se vendarle?
Torej enkrat si se vendarle?

Sem mislil, da to veš? Morda pa je to posledica, da so moji zadnji posti razmehčali tvoj memeplex, pa sedaj niti za nazaj nisi več tako prepričan vase?

Čeprav rad bi slišal tudi Kita... on se tudi ni čisto strinjal s temle. Čeprav logično je pa zelo ane?

Čeprav rad bi slišal tudi Kita... on se tudi ni čisto strinjal s temle. Čeprav logično je pa zelo ane?
Dve šivanki...

Zakaj bi bil "za nazaj prepričan vase"? Tle raziskujemo kako pravzaprav je, ne kako je kdo mislil 20 let nazaj. Če je pameten, je od takrat nabral kakšno novo dejstvo in temu dejstvu prilagodil svoj memeplex.

Okoli rotacije se mi zdiš neprepričan, ko toliko sprašuješ ali sem se motil...
Čakam na ugovor, kako ne more posrednik ogreti, na način kot sem zgoraj opisal. Edino kak zakon glede pretvarjanja bi me prepričal, ampak ne verjamem da obstaja, že iz praktičnih izkušenj.
Čakam na ugovor, kako ne more posrednik ogreti, na način kot sem zgoraj opisal. Edino kak zakon glede pretvarjanja bi me prepričal, ampak ne verjamem da obstaja, že iz praktičnih izkušenj.
Dve šivanki...

Okoli rotacije se mi zdiš neprepričan, ko toliko sprašuješ ali sem se motil...
O rotaciji sem prepričan. Celo sem navdušen nad svojo simulacijo in nad tem, kako se je iz nje pokazala velika vloga rotacije. Nad tem, da sem jo jaz privlekel v diskusijo seveda tudi. Na to sem skoraj tako ponosen kot na tisto dedukcijo, da je dvig morja za 6 m v stoletju nemogoč, ker bi zahteval ene par Amazonk na Antarktiki.
Si ga pa kar veliko misliš, če meniš, da tebe tako sprašujem zato, ker dvomim.

Lonsarg ::
A si na to tudi ponosen Thomas, če dodamo toplo gredo v tvojo simulacijo, da pokaže, da je Luna toplejša?

Thomas> Upočasnjujejo ogrevanje, ne ohlajevanja,
To nič ne spremeni dejstva, da učinek obstaja.
To nič ne spremeni dejstva, da učinek obstaja.

Azrael ::
Saj ni rekel, da ne obstaja učinek.
Hoče povedati samo to, da je mainstream razlaga, na kateri se fura Global Warming, danes imenovan Climate Change, napačna.
Hoče povedati samo to, da je mainstream razlaga, na kateri se fura Global Warming, danes imenovan Climate Change, napačna.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael> Hoče povedati samo to, da je mainstream razlaga, na kateri se fura Global Warming, danes imenovan Climate Change, napačna.
Huh, to smo menda ja ugotovili leta že 2000, ko v Piranu ni poplavilo Tartinijevega trga?
Huh, to smo menda ja ugotovili leta že 2000, ko v Piranu ni poplavilo Tartinijevega trga?

Azgard - nisem prepričan v tvoje popravke moje simulacije.
Gola rotacija, kar moja simulacija je, pač zahteva skoraj 30% nižjo temperaturo za Mars, kakor je na Zemlji. To je ene 80 stopinj manj in to se lepo ujema s približno izmerjenim stanjem.
Težko bi si bilo želet boljšega ujemanja.
Atmosfera se lahko praktično kar zanemari - rotacija in solarna konstanta na 1 AE povesta čisto dovolj.
Gola rotacija, kar moja simulacija je, pač zahteva skoraj 30% nižjo temperaturo za Mars, kakor je na Zemlji. To je ene 80 stopinj manj in to se lepo ujema s približno izmerjenim stanjem.
Težko bi si bilo želet boljšega ujemanja.
Atmosfera se lahko praktično kar zanemari - rotacija in solarna konstanta na 1 AE povesta čisto dovolj.

Se bo le ta "segrela" na temperaturo stene. A nikoli več.
Saj sem napisal na koliko bi se segrela. Na prvo zogo na temperaturo stene zmanjsano za cetrti koren iz 2. Ampak to velja v primeru, ko notranja krogla nima nobenega drugega vira toplote. Lahko pa znotraj take lupine postavis se en laser ali pa grelec, s katerim s konstantno mocjo se dodatno grejes notranjo kroglo in potem gledas, kaksna je njena temperatura z oziroma brez zunanje krogelne lupine ("hladilnice", kot jo poimenuje Thomas). Hint: notranja krogla bo imela vedno visjo temperaturo, ce dodas se zunanjo lupino.
Kar se tice trditve, da nas Zemljina atmosfera neto hladi pa za vse, ki dejansko zelite poslusati: tisti primer z ogledalom, ki sem ga dal kako stran nazaj pove, da lahko skonstruiras pasivni element, ki bistveno poveca temperaturo povrsja. To bi moralo biti vsem jasno. Obenem pa meritve tokov na Zemlji pravijo, da je tudi nasa atmosfera podoben element (ceprav manj ucinkovit od tistega iz naloge). Njen efekt se vidi na shematskem prikazu vseh tokov, ki sem ga ze zdavnaj linkal (mislim, da sem ga nasel v IPCC porocilu, samo ne bi dal roke v ogenj).
Za lazji pregled bom sliko prilimal se sem.
Se opomba glede velikosti samih tokov, predvsem soncnega, ki se na prvi pogled zdi s 342 W/m^2 malce majhen. Gre za povprecni tok, ki ga dobis iz cca 1400 W/m^2 soncnega toka, ki pride do atmosfere. 1400 W/m^2 je najprej treba deliti z 2 zaradi noci, nato pa se z dva zaradi rotacije Zemlje (povprecje sinusa).
EDIT: Pozabil sem napisati nekaj bistvenega: na sliki je razvidno, da je svetlobni tok s tal visji kot svetlobni tok, ki doseze Zemljino atmosfero, kar (ce so podatki pravi) pomeni, da ima atmosfera neto pozitivni ucinek na povprecno temperaturo Zemlje (podobno kot rotacija).
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: jype ()

Kaj natancno te zanima?

Zanima me, če se strinjaš, da se tudi posrednik lahko tako segreje, da ima sosednji predmet višjo temperaturo. Ne zgolj v smislu, da posrednik prepušča radiacijo radiatorja, temveč, da je sam posledično bistveni radiator.
Dve šivanki...

Nekaj podobnega sem ze razlagal v tej temi, in sicer sem to ponazoril z zelo enostavnim primerom.
Recimo, da imas eno "neskoncno" kovinsko plosco, katero na eni strani segrevas s konstantno mocjo na povrsinsko enoto j. S hitrim izracunom tako dobis kaksna mora biti temperatura take plosce T1, ce upostevas Stefanov zakon, torej (2 je tam zato, ker plosca seva na eno in drugo stran enako)
2\sigma T_1^4=j (napaka se odpravlja)
Naslednji korak je, da na drugi strani take plosce dodas se eno plosco, ki je na zacetku pri 0 K in si zastavis vprasanje, kaj se zgodi s temperaturo prve plosce T2 v tem primeru. Izkaze se (za ene intuitivno, za druge pa to pokaze transparenten racun), da velja T2 > T1.
EDIT: Predvidevam, da si mislil v tem smislu?
EDIT2: Menda je jasno, da se pogovarjamo o vakuumu?
Recimo, da imas eno "neskoncno" kovinsko plosco, katero na eni strani segrevas s konstantno mocjo na povrsinsko enoto j. S hitrim izracunom tako dobis kaksna mora biti temperatura take plosce T1, ce upostevas Stefanov zakon, torej (2 je tam zato, ker plosca seva na eno in drugo stran enako)
2\sigma T_1^4=j (napaka se odpravlja)
Naslednji korak je, da na drugi strani take plosce dodas se eno plosco, ki je na zacetku pri 0 K in si zastavis vprasanje, kaj se zgodi s temperaturo prve plosce T2 v tem primeru. Izkaze se (za ene intuitivno, za druge pa to pokaze transparenten racun), da velja T2 > T1.
EDIT: Predvidevam, da si mislil v tem smislu?
EDIT2: Menda je jasno, da se pogovarjamo o vakuumu?
Zgodovina sprememb…

Ah ne ravno...
Neko snov segreješ z določeno frekvenco valov radiatorja na 50C, ona pa naprej sosednjo snov z določeno frekvenco valov na 49C. Sosednji predmet pa bi se s prvotno frekvenco valov radiatorja, brez posrednika, lahko segrel, le do 45C. Torej ga posrednik segreje bolj kot bi ga lahko radiator.
To zagotovo drži.
Neko snov segreješ z določeno frekvenco valov radiatorja na 50C, ona pa naprej sosednjo snov z določeno frekvenco valov na 49C. Sosednji predmet pa bi se s prvotno frekvenco valov radiatorja, brez posrednika, lahko segrel, le do 45C. Torej ga posrednik segreje bolj kot bi ga lahko radiator.
To zagotovo drži.
Dve šivanki...

File:Electromagnetic-Spectrum.png @ Wikipedia
Predmet, ki se dobro segreva pri visoki frekvenci, bo lahko bolj segrel predmet, ki se dobro segreva pri nizki, slabo pa pri visoki.
Predmet, ki se dobro segreva pri visoki frekvenci, bo lahko bolj segrel predmet, ki se dobro segreva pri nizki, slabo pa pri visoki.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()

Ne na višjo temperaturo kot je sam.
Kar se pa kitzbradove skice tiče, tega v naravi ni. Foton se ne "odbije nazaj", ampak dela random walk gor in dol med molekulami, dokler ne zapusti ozračja.

Ja, saj v kvantnem svetu se tudi dogajajo "teleportacije" in simultani prehodi skozi "debele" stene... Pa posamezni elektroni tudi ustvarijo interferenčen vzorec - zgleda da gredo skozi obe reži hkrati...
V makrosvetu pa še čakamo na čudeže tipa "teleportacija" in prehod skozi steno...
V makrosvetu pa še čakamo na čudeže tipa "teleportacija" in prehod skozi steno...
- Hoc est qui sumus -

Ne na višjo temperaturo kot je sam.
Na višjo temperaturo, kot bi ga lahko radiator brez posrednika. To je bistvo, ki si ga zanikal.
Dve šivanki...

Thomas> Foton se ne "odbije nazaj", ampak dela random walk gor in dol med molekulami, dokler ne zapusti ozračja.
Zato sem pa mnenja da statističnomehanskih simulacij ne smeš računat kar semi-analitično.
Vsekakor se z energijami dogaja nekaj podobnega kot na sliki. Komot zakompliciraš, če hočeš, a neto prenosi energije bodo ostali približno enaki (in seveda je vsakomur jasno, da foton, emitiran (med odbit in izsevan dejansko ni nobene razlike) iz atmosfere, ni nič drugačen, če je energija, iz katere se je "rodil", prišla s sonca, ali pa je vmes bila tudi na zemlji).
Zato sem pa mnenja da statističnomehanskih simulacij ne smeš računat kar semi-analitično.
Vsekakor se z energijami dogaja nekaj podobnega kot na sliki. Komot zakompliciraš, če hočeš, a neto prenosi energije bodo ostali približno enaki (in seveda je vsakomur jasno, da foton, emitiran (med odbit in izsevan dejansko ni nobene razlike) iz atmosfere, ni nič drugačen, če je energija, iz katere se je "rodil", prišla s sonca, ali pa je vmes bila tudi na zemlji).
Zgodovina sprememb…

Na višjo temperaturo, kot bi ga lahko radiator brez posrednika. To je bistvo, ki si ga zanikal.
Tega "bistva" ni nikjer videti. Mars in Zemlja sta oba kar "prave" temperature glede na svojo oddaljenost od Sonca in hipoteza o topli gredi je za Zemljo čisto nepotrebna.
Tudi še nisem videl eksperimenta, ki bi kazal drugače.

Thomas> Tudi še nisem videl eksperimenta, ki bi kazal drugače.
Smo že v to temo nalimal slikco.
Smo že v to temo nalimal slikco.

vir: Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: jype ()

Tako pač je Thomas... določene snovi se ne bodo segrele dobesedno 0, če bo frekvenca zelo visoka. Če pa posrednik "pretvori" te frekvence v nižje ima šele možnost segreti predmet poleg.
Topla greda pa celo pusti radiatorju, da sam greje predmet, kljub temu, da je vmes posrednik.
Topla greda pa celo pusti radiatorju, da sam greje predmet, kljub temu, da je vmes posrednik.
Dve šivanki...

Atmosfera sicer povzroča, da se predmet manj ogreva, ampak povzroča pa tudi, da se še veliko manj ohlaja. Zato je skupno toplejši.
Dve šivanki...

Kako torej posrednik ogreje predmet? Če poveča faktor ogrevanje/ohlajanje.
Torej, ali da bolj poveča ogrevanje, kot poveča ohlajanje, ali da manj zmanjša ogrevanje, kot zmanjša ohlajanje.
Torej, ali da bolj poveča ogrevanje, kot poveča ohlajanje, ali da manj zmanjša ogrevanje, kot zmanjša ohlajanje.
Dve šivanki...