Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

Gundolf ::
Ej kitzbrado, ker očitno ti to sam rišeš, a lahko daš še x skalo logaritemsko?
Edit: Oziroma, še bolje, če daš na x frekvenco.
Edit: Oziroma, še bolje, če daš na x frekvenco.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gundolf ()

kitzbrado ::
V logaritemski skali je graf tukaj:
Zakaj bi želel imeti še graf s frekvencami? Saj ne rišeš števila fotonov, ampak že gledaš energijski tok.
Zakaj bi želel imeti še graf s frekvencami? Saj ne rišeš števila fotonov, ampak že gledaš energijski tok.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()

Še ena malenkost za tiste, ki imajo raje številke kot slike. Če vas zanima razmerje tokov v spektralnem območju nad 2 mikrona, potem je le to 7.5:1 v prid toku izsevanemu s površja Zemlje.
EDIT: Razmerje med absorbiranim sončnim tokom (ki bi ga itak moral gledat) in izsevanim IR tokom je seveda še večje. Ima kdo mogoče info o tem, kolikšen sončni tok se absorbira na ekvatorju in kakšna je takrat približno temperatura tal (za bolj natančno oceno rabim)?
EDIT: Razmerje med absorbiranim sončnim tokom (ki bi ga itak moral gledat) in izsevanim IR tokom je seveda še večje. Ima kdo mogoče info o tem, kolikšen sončni tok se absorbira na ekvatorju in kakšna je takrat približno temperatura tal (za bolj natančno oceno rabim)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitzbrado ()

> Zakaj bi želel imeti še graf s frekvencami? Saj ne rišeš števila fotonov, ampak že gledaš energijski tok.
Ker sem mislil da bo slika lepša. Ampak nisem več prepričan. Že tale pretty much vse pove.
Ker sem mislil da bo slika lepša. Ampak nisem več prepričan. Že tale pretty much vse pove.

Thomas ::
Še enkrat vprašam. Katerega dela IR spektra Zemlja proizvede več, kot ga dobiva od zgoraj, od Sonca?
Podnevi, se razume, ker ponoči ni Sonca.
p.s.
FYI, kitzbrado. 10% napake, ki si jo zagrešil pri temperaturi Sonca, pomeni 40% njegovega izseva. Bodi malo bolj tankočuten.
p.p.s.
Tele tvoje risbice so pa in grde in brez vsake utemeljitve z viri in razlogi.
Podnevi, se razume, ker ponoči ni Sonca.
p.s.
FYI, kitzbrado. 10% napake, ki si jo zagrešil pri temperaturi Sonca, pomeni 40% njegovega izseva. Bodi malo bolj tankočuten.
p.p.s.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Popravljeno v zadnjih dveh grafih, razen če so podatki glede temperature Sonca (5800K) napačne. Te še kaj moti?
Razložil sem ti že, kako dobiš tako slikico, ampak naj ti bo. Poglej zadnji dve. Rdeča je spekter Sonca na površju Sonca, kjer upoštevaš, da seva kot navadno črno telo pri 5800 K (vir za temperaturo je Wiki). Sam spekter (kot vse ostale) izraziš s Planckovim zakonom in ga narišeš. Po drugi strani lahko izračunaš razmerje med sončnim tokom, ki pride do Zemlje in tokom, ki se s Sonca izseva (padanje s kvadratom razdalje, ki ga tako dobro poznaš) in to razmerje ti da številko, s katero moraš deliti rdečo krivuljo, da dobiš sončni spekter, ki pride do atmosfere (zelena krivulja). Edino, kar ti preostane, je spet po Planckovem zakonu izračunati in narisati spekter površja Zemlje pri 14°C (modra krivulja).
Glede razmerja tokov, kjer sem podal številko. Ko imaš enkrat izražen sončni tok oz spekter Zemlje, moraš samo še pointegrirati oba izraza od 2mikrona do neskončno, kar ti da ploščino obeh krivulj nad dvema mikronoma. Razmerje krivulj, ki sem jih podal jaz (pozor, moje ocene so bile zelo konzervativne) je 7.5:1. Če najdeš karakteristične vrednosti za absorbiran sončni tok ob ekvatorju in temperaturo površja ob takem toku, lahko izračunam še to. Garantiram pa ti, da bo razmerje še večje.
Vse kar sem izračunal se da enostavno preveriti in ima fizikalno podlago. Če ti ni všeč fizika, povej, kaj te moti oziroma kako bi ti izračunal. Če ti niso všeč številke, pa pojdi sam računat.

> Še enkrat vprašam. Katerega dela IR spektra Zemlja proizvede več, kot ga dobiva od zgoraj, od Sonca?
> Podnevi, se razume, ker ponoči ni Sonca.
Kitzbrado, veš kaj pomoje Thomasa matra. Da nima grafa, ki bi kazal koliko Sončevega sevanja absorbira površje, ko je le to podnevi in recimo pravokotno na vpadni tok v primerjavi s tem koliko ga takrat izseva. In ker so mu puščave še posebej pri srcu bi svetoval, en grafek na takem primeru. Recimo ena puščavica ala Sahara. Pesek ima albedo koliko, okoli 50%? Temperatura peska je pa ene 60°in več. Morda 70°, 80°?
> Podnevi, se razume, ker ponoči ni Sonca.
Kitzbrado, veš kaj pomoje Thomasa matra. Da nima grafa, ki bi kazal koliko Sončevega sevanja absorbira površje, ko je le to podnevi in recimo pravokotno na vpadni tok v primerjavi s tem koliko ga takrat izseva. In ker so mu puščave še posebej pri srcu bi svetoval, en grafek na takem primeru. Recimo ena puščavica ala Sahara. Pesek ima albedo koliko, okoli 50%? Temperatura peska je pa ene 60°in več. Morda 70°, 80°?

Koliksen delez tistih 1400W/m2 sploh pride do povrsja? Dosti se namrec odbije ze preden moras upostevat albedo peska. Evo, naj Thomas poda stevilko, potem pa narisem graf in izracunam razmerje tokov v IR. Zmenjeno?

Še mau boš popravlal, kitzbrado.
Zelena krivulja se kar neha na x osi. Zakaj se ne nadaljuje še na desno? Soncu manjka nekaterih IR dolžin?
Najprej še to popravi, potem gremo naprej.
Zelena krivulja se kar neha na x osi. Zakaj se ne nadaljuje še na desno? Soncu manjka nekaterih IR dolžin?
Najprej še to popravi, potem gremo naprej.

A ti znas brati grafe? Tam je vrednost spektra pac manj kot 0.1 (enote so arbitrarne) in zaradi tega ta del spektra ni narisan. Se bom pa samo zate potrudil in poskusil spravit tudi tisti del spektra gor.
To pa ne spremeni racuna razmerij tokov, ker sem ga racunal direktno iz izraza za spekter in torej nisem zanemarjal valovnih dolzin, ki so odrezane na zadnjem grafu.
Odgovori mi na vprasanje iz prejsnjega posta in dobis novo slikico - se pa priporocam, da izracunas tudi sam, saj ni tezko.
EDIT: Za intermezzo pa evo še slika, ki jo je zahteval Thomas.
EDIT2: Komentar k tej sliki kot odgovor na Thomasovo vprasanje ("Še enkrat vprašam. Katerega dela IR spektra Zemlja proizvede več, kot ga dobiva od zgoraj, od Sonca?")- nad 5 mikronov je vec sevanja z Zemlje pri vseh spektrih. Nad 10 mikronov je 1000 x vec sevanja z Zemlje pri vseh valovnih dolzinah. Pa ne pozabit, da sem tukaj narisal mnogo prevec soncevega sevanja in premalo sevanja s tal.
Zgodovina sprememb…

gani-med ::
Tudi jaz sem bolj lene sorte, ko je treba računati.
Sicer se da zadeve tudi močno olajšati s kakšnim programom, naprimer Mathematica je prav špica glede računanja in risanja grafov.
Zato brez računanja, samo z logiko in citiranjem par fizikalnih dejstev:
Zaradi ohranitve energije drži enačba:
vsa energija prisevana s Sonca na Zemljo = vsa energija izsevana z zemlje
VSE(sSONCA) = vse(izzemlje)
ker Zemlja vse izseva v IR lahko enačbo napišemo tudi takole:
sončni IR delež + delež drugih valovnih dolžin s Sonca = zemeljski IR delež
IR(sSONCA) + OSTALO(sSONCA) = ir(izzemlje)
ker OSTALO(sSONCA) ni enako nič, drži neenačba
IR(sSONCA) < ir(izzemlje)
Uporabljena so bila fizikalna dejstva:
- iz zemlje se izseva toliko energije, kot se je priseva s sonca
- zemlja izseva vso energijo v infrardečem spektru (> 750 nm)

Sicer se da zadeve tudi močno olajšati s kakšnim programom, naprimer Mathematica je prav špica glede računanja in risanja grafov.
Zato brez računanja, samo z logiko in citiranjem par fizikalnih dejstev:
Zaradi ohranitve energije drži enačba:
vsa energija prisevana s Sonca na Zemljo = vsa energija izsevana z zemlje
VSE(sSONCA) = vse(izzemlje)
ker Zemlja vse izseva v IR lahko enačbo napišemo tudi takole:
sončni IR delež + delež drugih valovnih dolžin s Sonca = zemeljski IR delež
IR(sSONCA) + OSTALO(sSONCA) = ir(izzemlje)
ker OSTALO(sSONCA) ni enako nič, drži neenačba
IR(sSONCA) < ir(izzemlje)
Uporabljena so bila fizikalna dejstva:
- iz zemlje se izseva toliko energije, kot se je priseva s sonca
- zemlja izseva vso energijo v infrardečem spektru (> 750 nm)
CO2 is the elixir of life.

> Uporabljena so bila fizikalna dejstva:
> - iz zemlje se izseva toliko energije, kot se je priseva s sonca
> - zemlja izseva vso energijo v infrardečem spektru (> 750 nm)
V prvi alineji se skriva potencialna napaka, da se zemljo razume kot zemeljsko površje. Sicer je tudi v primeru, da je bilo mišljeno narobe že druga alineja povsem dovolj da bi moralo Thomasu zapredi usta (čeprav mu jih ne bo), ampak pravilno je
- iz Zemlje kot sistema (tudi atmosfera je v to všteta) se izseva toliko energije, kot jo Zemlja kot sistem od Sonca sprejme.
> - zemlja izseva vso energijo v infrardečem spektru (> 750 nm)
V prvi alineji se skriva potencialna napaka, da se zemljo razume kot zemeljsko površje. Sicer je tudi v primeru, da je bilo mišljeno narobe že druga alineja povsem dovolj da bi moralo Thomasu zapredi usta (čeprav mu jih ne bo), ampak pravilno je
- iz Zemlje kot sistema (tudi atmosfera je v to všteta) se izseva toliko energije, kot jo Zemlja kot sistem od Sonca sprejme.

> Zelena krivulja se kar neha na x osi. Zakaj se ne nadaljuje še na desno? Soncu manjka nekaterih IR dolžin?
Grafi niso ravno tvoja močnejša točka, kajne Thomas. Sploh logaritmične skale te fajn zmedejo.
Grafi niso ravno tvoja močnejša točka, kajne Thomas. Sploh logaritmične skale te fajn zmedejo.

>>V prvi alineji se skriva potencialna napaka, da se zemljo razume kot zemeljsko površje.
Za Zemljo kot celoto itak da velja, vendar tudi, če se omejim samo na zemljo (dobesedno na tla, na katerih stojimo) velja enak premislek, enako energije, kot je pride v tla, enako je gre tudi ven iz tal.
Za Zemljo kot celoto itak da velja, vendar tudi, če se omejim samo na zemljo (dobesedno na tla, na katerih stojimo) velja enak premislek, enako energije, kot je pride v tla, enako je gre tudi ven iz tal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gani-med ()

Obračunavanje na osebni ravni mi ni nič všeč in mislim, da to tudi ni smisel te teme.
Dostikrat niti ne pogledam, kdo je avtor napisanega, ker me to veliko manj zanima od same vsebine.
Predvidevam, da smo nekako le ugotovili, da coprnca metlo ima. To je dokaj trivialna naloga.
Težje bo dokazati ali zna s to metlo tudi leteti?
Če z metlo zna leteti, je zagotovo s hudičem na vezi in zato na grmado z njo
(no, jaz bi jo raje bolj pametno izkoristil)
Če ne zna, je pač navadna revca in jo je treba oprostiti, konec procesa.
Dostikrat niti ne pogledam, kdo je avtor napisanega, ker me to veliko manj zanima od same vsebine.
Predvidevam, da smo nekako le ugotovili, da coprnca metlo ima. To je dokaj trivialna naloga.
Težje bo dokazati ali zna s to metlo tudi leteti?
Če z metlo zna leteti, je zagotovo s hudičem na vezi in zato na grmado z njo

Če ne zna, je pač navadna revca in jo je treba oprostiti, konec procesa.

> Za Zemljo kot celoto itak da velja, vendar tudi, če se omejim samo na zemljo (dobesedno na tla, na katerih stojimo) velja enak premislek, enako energije, kot je pride v tla, enako je gre tudi ven iz tal.
To ja, ampak to ni enako temu, da toliko kot jo pride od Sonca v tla, je gre tudi iz tal ven. Ker tal ne greje več izključno le Sonce. Površje prejema energijo tudi od atmosfere.
To ja, ampak to ni enako temu, da toliko kot jo pride od Sonca v tla, je gre tudi iz tal ven. Ker tal ne greje več izključno le Sonce. Površje prejema energijo tudi od atmosfere.

>>To ja, ampak to ni enako temu, da toliko kot jo pride od Sonca v tla, je gre tudi iz tal ven. Ker tal ne greje več izključno le Sonce. Površje prejema energijo tudi od atmosfere.
Vse je prišlo s Sonca. Tudi tisto, kar se je potem še ene parkrat odbilo gor in dol preden je odletelo nazaj v vesolje.
Res pa je, da ni vse kar je prišlo s Sonca, v enaki valovni dolžini Zemlje tudi zapustilo.
Ampak tudi tale delež na rdečo poštrihanih in na kratko nazaj vrnjenih ne spremeni infrardeče neenačbe.
Vse je prišlo s Sonca. Tudi tisto, kar se je potem še ene parkrat odbilo gor in dol preden je odletelo nazaj v vesolje.
Res pa je, da ni vse kar je prišlo s Sonca, v enaki valovni dolžini Zemlje tudi zapustilo.
Ampak tudi tale delež na rdečo poštrihanih in na kratko nazaj vrnjenih ne spremeni infrardeče neenačbe.

> Vse je prišlo s Sonca.
Ta logika lahko pripelje do tega, da rečeš, da je vse prišlo iz bigbanga. Nam nič ne pomaga v našem primeru. Razumet je treba tako:
Toplotni tok iz površja je enak toplotnemu toku v površje. To velja takrat ko je površje v ravnovesni temperatri (se tisti trenutek ne greje, niti hladi) ali pa če vzameš povprečen tok. Upam da se glede te točke vsi strinjamo.
Ampak toplotni tok v površje je enak seštevku toplotnih tokov, ki ju prispevata Sonce in atmosfera (ali trenutnih - v času ravnovesja, ali pa povprečnih). To je pa stvar, ki Thomasa po glavi tepe. In morda še koga.
Seveda atmosfera sprejme energijo od Sonca, ali pa od površja, ki jo je sprejelo od Sonca oz. od atmosfere. Pa smo se zaciklal. In dosegli nič. Tok iz atmosfere v površje je še vedno tak kakršen je bil, ne glede na to kako globoko analiziraš, od kod je prišla energija v atmosfero.
Ta logika lahko pripelje do tega, da rečeš, da je vse prišlo iz bigbanga. Nam nič ne pomaga v našem primeru. Razumet je treba tako:
Toplotni tok iz površja je enak toplotnemu toku v površje. To velja takrat ko je površje v ravnovesni temperatri (se tisti trenutek ne greje, niti hladi) ali pa če vzameš povprečen tok. Upam da se glede te točke vsi strinjamo.
Ampak toplotni tok v površje je enak seštevku toplotnih tokov, ki ju prispevata Sonce in atmosfera (ali trenutnih - v času ravnovesja, ali pa povprečnih). To je pa stvar, ki Thomasa po glavi tepe. In morda še koga.
Seveda atmosfera sprejme energijo od Sonca, ali pa od površja, ki jo je sprejelo od Sonca oz. od atmosfere. Pa smo se zaciklal. In dosegli nič. Tok iz atmosfere v površje je še vedno tak kakršen je bil, ne glede na to kako globoko analiziraš, od kod je prišla energija v atmosfero.

Nič nismo zaciklali.
To je zelo pomembno dejstvo, da vsa energija na Zemljo prihaja s Sonca (tisto big-bang sevanje iz ozadja lahko mirno zanemariš
)
Ozračje ne proizvede niti erga dodatne energije, sicer bi bilo to kršenje zakona o ohranitvi energije (kolikor not, toliko ven).
Se mi zdi, da nekateri malo mešate pojma energija in temperatura.
(o možnostih Creatio Ex Nihilo ali kako že, se pa že pogovarjajo v eni drugi temi v PČ)
To je zelo pomembno dejstvo, da vsa energija na Zemljo prihaja s Sonca (tisto big-bang sevanje iz ozadja lahko mirno zanemariš

Ozračje ne proizvede niti erga dodatne energije, sicer bi bilo to kršenje zakona o ohranitvi energije (kolikor not, toliko ven).
Se mi zdi, da nekateri malo mešate pojma energija in temperatura.
(o možnostih Creatio Ex Nihilo ali kako že, se pa že pogovarjajo v eni drugi temi v PČ)

snow ::
Kaj pa če si zadevo (zelo) poenostavljeno prestavljamo kot en toplotni izolator, ki deluje samo v eno smer (sej sem rekel, da poenostavljeno a ne?).
Sonce greje Zemljo, ki jo oblečemo v izolator (toplogredne pline - voda?, CO2). Zemlja se mora zaradi tega malo segret (stefanov zakon), da skompenzira težje oddajanje toplote. Tako se znova vzpostavi ravnotežje med prejeto in oddano toploto.
Malo bolj jasno mi je če razmišljam v slogu, da se zemlja ne more znebit te toplote, kot pa da nekaj toplota gor v atmosfero, pa nazaj dol... ista stvar, sam mal na drugačen način povedano. Saj do tega mojega izolatorja sem prišel ko sem razmišljal o absobciji IR v atmosferi. Ko toplogredni plin absorbira oddan IR foton, ga lahko izseva bodisi stran od Zemlje, bodisi nazaj v Zemljo. Ampak če ga nazaj v Zemljo, je popolnoma enako kot, da ga Zemlja (površje) sploh nebi oddalo. Saj podobno zgodbo je nekdo par strani razlagal z ogledali, ampak mi je všeč ta izolator ;)
Ma kdo kaj v principu proti tej razlagi?
Sonce greje Zemljo, ki jo oblečemo v izolator (toplogredne pline - voda?, CO2). Zemlja se mora zaradi tega malo segret (stefanov zakon), da skompenzira težje oddajanje toplote. Tako se znova vzpostavi ravnotežje med prejeto in oddano toploto.
Malo bolj jasno mi je če razmišljam v slogu, da se zemlja ne more znebit te toplote, kot pa da nekaj toplota gor v atmosfero, pa nazaj dol... ista stvar, sam mal na drugačen način povedano. Saj do tega mojega izolatorja sem prišel ko sem razmišljal o absobciji IR v atmosferi. Ko toplogredni plin absorbira oddan IR foton, ga lahko izseva bodisi stran od Zemlje, bodisi nazaj v Zemljo. Ampak če ga nazaj v Zemljo, je popolnoma enako kot, da ga Zemlja (površje) sploh nebi oddalo. Saj podobno zgodbo je nekdo par strani razlagal z ogledali, ampak mi je všeč ta izolator ;)
Ma kdo kaj v principu proti tej razlagi?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Saj ozračje tudi je nekakšen izolator. Tako, kot obleka in podobno, kot obleka, tudi ozračje ne proizvaja energije, le zadržuje toploto.
Čeprav pravilna, je ta primerjava, podobno kot tista z jezom v elektrarni le primerjava.
Dogajanje si lažje predstavljam in tudi bližje je resnici s paketi energije, ki se odbijajo od zemlje v ozračje, ki jih delno zadržuje in delno vrača nazaj na zemljo. Izolator mi je preveč statičen, jaz rabim dinamično sliko
Na Soncu se energija dejansko proizvaja s termonuklearnimi reakcijami (masa se pretvarja v energijo po formuli E=mcc)
V zemljinem ozračju pa ni nobenih takih procesov, nič energije se ne proizvaja, samo preklada se iz enega kupa na drugega, dokler ni izvrženo nazaj v vesolje.
Čeprav pravilna, je ta primerjava, podobno kot tista z jezom v elektrarni le primerjava.
Dogajanje si lažje predstavljam in tudi bližje je resnici s paketi energije, ki se odbijajo od zemlje v ozračje, ki jih delno zadržuje in delno vrača nazaj na zemljo. Izolator mi je preveč statičen, jaz rabim dinamično sliko

Na Soncu se energija dejansko proizvaja s termonuklearnimi reakcijami (masa se pretvarja v energijo po formuli E=mcc)
V zemljinem ozračju pa ni nobenih takih procesov, nič energije se ne proizvaja, samo preklada se iz enega kupa na drugega, dokler ni izvrženo nazaj v vesolje.

> To je zelo pomembno dejstvo, da vsa energija na Zemljo prihaja s Sonca (tisto big-bang sevanje iz ozadja lahko mirno zanemariš
)
Naro be si razumel - tudi Sonce je nastalo iz bigbanga, vso njegovo energijo se da nazaj do bigbanga potegnit, zato sem to analogijo potegnil.
> Ozračje ne proizvede niti erga dodatne energije, sicer bi bilo to kršenje zakona o ohranitvi energije (kolikor not, toliko ven).
> Se mi zdi, da nekateri malo mešate pojma energija in temperatura.
Ja vsi se strinjamo da ozračje nič energije ne 'proizvede'. Kdor take tule še vedno ven meče samo kaže, kako se mu niti sanja ne, kako druga stran razmišlja.
Kot je snow rekel, očitno vam je nekaterim prekomplicirano razmišljat v tej smeri, da si dve stvari med sabo izmenjujeta energijo. Da atmosfera deluje kot izolator je čisto spodobna začetna predpostavka. Tako kot bunda ne pusti, da bi ti pozimi hladno ozračje odvzelo preveč toplote, tako atmosfera ne pusti, da bi v hladno vesolje odsevalo preveč energije. Samo je treba obdržat v mislih, da še vedno toplotni tokovi tečejo v obe smeri. Kot če gledaš promet, ki teče po avtocesti. Šteješ avtomobile v eno smer, šteješ avtomobile v drugo smer. Če pa gledaš celoto in se ti število avtomobilov v eno in drugo smer odšteje, pa ne smeš kar predpostavit, da prometa na cesti ni.

Naro be si razumel - tudi Sonce je nastalo iz bigbanga, vso njegovo energijo se da nazaj do bigbanga potegnit, zato sem to analogijo potegnil.
> Ozračje ne proizvede niti erga dodatne energije, sicer bi bilo to kršenje zakona o ohranitvi energije (kolikor not, toliko ven).
> Se mi zdi, da nekateri malo mešate pojma energija in temperatura.
Ja vsi se strinjamo da ozračje nič energije ne 'proizvede'. Kdor take tule še vedno ven meče samo kaže, kako se mu niti sanja ne, kako druga stran razmišlja.
Kot je snow rekel, očitno vam je nekaterim prekomplicirano razmišljat v tej smeri, da si dve stvari med sabo izmenjujeta energijo. Da atmosfera deluje kot izolator je čisto spodobna začetna predpostavka. Tako kot bunda ne pusti, da bi ti pozimi hladno ozračje odvzelo preveč toplote, tako atmosfera ne pusti, da bi v hladno vesolje odsevalo preveč energije. Samo je treba obdržat v mislih, da še vedno toplotni tokovi tečejo v obe smeri. Kot če gledaš promet, ki teče po avtocesti. Šteješ avtomobile v eno smer, šteješ avtomobile v drugo smer. Če pa gledaš celoto in se ti število avtomobilov v eno in drugo smer odšteje, pa ne smeš kar predpostavit, da prometa na cesti ni.

>>Naro be si razumel - tudi Sonce je nastalo iz bigbanga, vso njegovo energijo se da nazaj do bigbanga potegnit, zato sem to analogijo potegnil.
Dobro sem razumel, kam meriš, zato sem tudi omenil "Ex Nihilo" razpravo.
Preveč nazaj nekako ni dobro zahajati, če nič drugega, iz Big-banga ne moreš ničesar izvedel o spektru energije, ki se zliva na Zemljo,
zato je Sonce več kot odlična izhodiščna točka za razmišljanja o toplotnih pojavih na Zemlji.
>> Kot je snow rekel, očitno vam je nekaterim prekomplicirano razmišljat v tej smeri, da si dve stvari med sabo izmenjujeta energijo.
Kaj pa je potem izmenjava paketkov energije, ki jo že cel čas trobim, drugega, kot izmenjava energije med zemljo in ozračjem?
Če si ne predstavljaš vsega tega preveč statično, kot eno bundo, ki visi na remenih, ampak kot dinamično izmenjavo, so zadeve veliko bolj jasne.
Dobro sem razumel, kam meriš, zato sem tudi omenil "Ex Nihilo" razpravo.
Preveč nazaj nekako ni dobro zahajati, če nič drugega, iz Big-banga ne moreš ničesar izvedel o spektru energije, ki se zliva na Zemljo,
zato je Sonce več kot odlična izhodiščna točka za razmišljanja o toplotnih pojavih na Zemlji.
>> Kot je snow rekel, očitno vam je nekaterim prekomplicirano razmišljat v tej smeri, da si dve stvari med sabo izmenjujeta energijo.
Kaj pa je potem izmenjava paketkov energije, ki jo že cel čas trobim, drugega, kot izmenjava energije med zemljo in ozračjem?
Če si ne predstavljaš vsega tega preveč statično, kot eno bundo, ki visi na remenih, ampak kot dinamično izmenjavo, so zadeve veliko bolj jasne.

Lej, ce si predstavljas na tvoj nacin, potem se prej ali kasneje zapletes, saj ne ves, od kod je kateri foton prisel.
Veliko lazje si je zadevo predstavljati (in racunati), ko ze ves, da si v ravnovesju. Imas dva toka proti povrsju (soncni tok + IR tok iz atmosfere) in enega v drugo smer (tok s povrsja) in vsota vseh treh mora biti 0. Kaj se je dogajalo pred tem, je popolnoma vseeno. Lazje je zato, ker so tokovi med sabo odvisni, edina neodvisna spremenljivka je soncni tok.
Jasno je, da je solarna energija gonilo vsega skupaj, ampak posameznim fotonom ne mores slediti, zato nima prevelikega smisla.
EDIT:
a)gani-med: ce ze navso silo vztrajas v svoji predstavi, potem vseeno moras dodati se fotone iz atmosfere kot nekaksne zakasnjene fotone iz sonca, ker soncni tok ne bo dovolj.
b) Pricakoval sem kak Thomasov odgovor na moj prejsnji post - samo za njega sem sel namrec popravljat graf, ki je bil prej ze cisto razumljiv.
Zgodovina sprememb…

Se mi zdi, da boš slej ko prej zaradi te dinamične predstave začel napačne stvari sklepat (če jih slučajno ne že). Zato ker ti le komplicira stvari. In v tem primeru se mi je že zdelo, da si začel mešat stvari:
In potem rekel, da to velja tudi za površje (kar ne). Hkrati praviš, da že ves čas trobiš o izmenjavi paketkov energije med površjem in ozračjem. Tako da mi je videti, kot da ti razumevanje nekje sfali, in sklepam da to prav zaradi tvoje dinamične predstave.
In potem rekel, da to velja tudi za površje (kar ne). Hkrati praviš, da že ves čas trobiš o izmenjavi paketkov energije med površjem in ozračjem. Tako da mi je videti, kot da ti razumevanje nekje sfali, in sklepam da to prav zaradi tvoje dinamične predstave.

Vidim, da je že kitzbrado nekaj podobnega odgovoril, pa bi na njegovo še tole dodal: fotonom sploh ne moreš sledit, zato ker čim ga nekaj absorbira, tega fotona ni več. Tudi če ta snov že naslednji trenutek izseva čisto isto količino energije, to ne bo isti foton. Imaš le skladišča energije, med katerimi se le-ta pretaka.

Se mi zdi, da boš slej ko prej zaradi te dinamične predstave začel napačne stvari sklepat (če jih slučajno ne že).
Tudi jaz imam tak obcutek, samo nisem se cisto preprican.
@Gundolf: kot odgovor na zgornji post: Ja. Samo ce si tako lazje predstavlja, potem si vsaj priblizno lahko predstavlja tudi na ta nacin - se bo pa veliko prej zapletel.
Zgodovina sprememb…

Se komentar glede snowove predstave z izolatorjem. Problem s tem modelom je, da pri izolatorju veljajo vsa pravila, ki jih je trobil Thomas. Toplota lahko torej tece samo od toplejsega k hladnejsemu telesu, izolator pa samo povzroci pocasnejse "odtekanje" toplote.
V primeru tople grede (oziroma na splosno v primeru sevanja crnih teles pri koncni temperaturi) pa preprosto ne velja, da te hladnejse telo ne more segreti, ker vsako telo pri T ni 0 seva nenicelni tok in torej greje vsa telesa v okolici. Zaradi tega imajo nekateri tudi probleme z razumevanjem problema.
EDIT: To recimo pomeni, da Zemlja greje Sonce. To si je podobno tezko predstavljat kot recimo to, da te Zemlja vlece z gravitacijsko silo prav enako mocno, kot ti vleces njo.
V primeru tople grede (oziroma na splosno v primeru sevanja crnih teles pri koncni temperaturi) pa preprosto ne velja, da te hladnejse telo ne more segreti, ker vsako telo pri T ni 0 seva nenicelni tok in torej greje vsa telesa v okolici. Zaradi tega imajo nekateri tudi probleme z razumevanjem problema.
EDIT: To recimo pomeni, da Zemlja greje Sonce. To si je podobno tezko predstavljat kot recimo to, da te Zemlja vlece z gravitacijsko silo prav enako mocno, kot ti vleces njo.
Zgodovina sprememb…

Jaz sem govoril o paketih energije, ne o posameznih fotonih, zato si ne preveč izmišljevati.
Ko govoriš o toku s površja in toku v drugo smer in sploh o tokovih, ne vidim, v čem se ta razlikuje od paketov energije, ki ravno tako potujejo v različnih smereh, kot "tokovi".
Razen, če si morda tok predstavljaš zvezno, kar pa v naravi ne obstaja in je zato le približna (površna) predstava.
>>iz zemlje se izseva toliko energije, kot se je priseva s sonca
Gundolf>> In potem rekel, da to velja tudi za površje (kar ne).
No vidiš, tu te tvoj način razmišljanja že zavede, da dobiš vtis, kot da se je energija dejansko ustvarila nekje v ozračju,
Če z ogledalom del svetlobe usmerim na neko točko na zemlji, ali je ta dodatni snop energije na tisto točko prispel s Sonca ali iz ogledala?
Če bi svetil z baterijo, bi lahko trdil, da je snop energije prispel iz baterije, ker je energijo proizvedla baterija in ta del energije bo tudi višek v bilanci med soncem in zemljo.
Energija z ogledala pa ne bo višek in se lepo prilega v bilanco.
Ko govoriš o toku s površja in toku v drugo smer in sploh o tokovih, ne vidim, v čem se ta razlikuje od paketov energije, ki ravno tako potujejo v različnih smereh, kot "tokovi".
Razen, če si morda tok predstavljaš zvezno, kar pa v naravi ne obstaja in je zato le približna (površna) predstava.
>>iz zemlje se izseva toliko energije, kot se je priseva s sonca
Gundolf>> In potem rekel, da to velja tudi za površje (kar ne).
No vidiš, tu te tvoj način razmišljanja že zavede, da dobiš vtis, kot da se je energija dejansko ustvarila nekje v ozračju,
Če z ogledalom del svetlobe usmerim na neko točko na zemlji, ali je ta dodatni snop energije na tisto točko prispel s Sonca ali iz ogledala?
Če bi svetil z baterijo, bi lahko trdil, da je snop energije prispel iz baterije, ker je energijo proizvedla baterija in ta del energije bo tudi višek v bilanci med soncem in zemljo.
Energija z ogledala pa ne bo višek in se lepo prilega v bilanco.

Odličen primer. Recimo, da s takim ogledalom odbiješ del od tal odbite sončne svetlobe nazaj na del tal, ki jih opazuješ, pri tem pa ne narediš sence vpadnim sončnim žarkom. Počakaš nekaj časa, da pride do ravnovesja, potem pa greš gledat tisti del tal. Ugotoviš, da je tok s sonca še vedno enak, kot je bil preden si postavil svoje ogledalo (saj ni sence), obenem pa pada na tvoja tla se drugi žarek, ki tla dodatno greje. Oboje prihaja s Sonca, samo končno stanje tako lažje primerjaš z začetnim in ugotoviš, kolikšno je dodatno gretje.

Senci se ne moreš izogniti, kakorkoli že kunštno ogledala prestavljaš, bo na koncu tisti drugam preusmerjeni flux nekje manjkal.
Lahko pa z več ogledali, vsemi usmerjenimi v isto točko, recimo na raženj, tam pečeš odojka.
Lahko pa z več ogledali, vsemi usmerjenimi v isto točko, recimo na raženj, tam pečeš odojka.

Kako da ne? Predstavljaj si tak eksperiment: imaš majhen kovinski kvader z albedom 0.5 (pobarvaš ga), na katerega svetiš z lasersko svetlobo (zaradi senc -> glej skico). Sicer ga imaš v vakuumu, tako da ni dodatnih virov toplote. Recimo, da si sistem okoli kvadra ohladil na 0 K (ali vsaj blizu), tako da dejansko ni drugih virov energije.
a) če ne svetiš z laserjem, se temperatura kvadra približa 0 K.
b) če svetiš z laserjem z nekim svetlobnim tokom j0, temperatura telesa ustreza T1 = (0.5*j0/sigma)^(1/4)
c) če dodaš še 100% ogledalo, se absorbira še 50% odbitega toka in se temperatura zviša na T2 = (0.75*j0/sigma)^(1/4)
Še (grda) skica (ni senc):
EDIT: Kje zdaj manjka flux?
a) če ne svetiš z laserjem, se temperatura kvadra približa 0 K.
b) če svetiš z laserjem z nekim svetlobnim tokom j0, temperatura telesa ustreza T1 = (0.5*j0/sigma)^(1/4)
c) če dodaš še 100% ogledalo, se absorbira še 50% odbitega toka in se temperatura zviša na T2 = (0.75*j0/sigma)^(1/4)
Še (grda) skica (ni senc):
EDIT: Kje zdaj manjka flux?
Zgodovina sprememb…

Senca je za ogledalom. Ampak ok, sence tu niso važne.
Sicer ne razumem, v čem je problem, povečana temperatura kvadra se sklada tudi s predstavo o paketih energije.
Paket energije se vrne (odbit od ogledala in oslabljen ) na isto mesto na kvadru in ga tako dodatno ogreje.
edit:
dodati je treba, da kvader greje energija z laserja, ne z ogledala.
Ogledalo le preusmeri pot laserskega žarka nazaj na kvader.
Sicer ne razumem, v čem je problem, povečana temperatura kvadra se sklada tudi s predstavo o paketih energije.
Paket energije se vrne (odbit od ogledala in oslabljen ) na isto mesto na kvadru in ga tako dodatno ogreje.
edit:
dodati je treba, da kvader greje energija z laserja, ne z ogledala.
Ogledalo le preusmeri pot laserskega žarka nazaj na kvader.
Zgodovina sprememb…

snow ::
No počasi bomo prešli na račune s CO2. Koliko CO2 odbija toploto glede na koncentracijo.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Ocitno je bil problem v meni, ker sem imel obcutek, da ne razumes in zdaj si mi dokazal, da temu ni tako. Zaradi konkretnih izrazov ("paketki energije") sem si namrec stalno predstavljal, da na vsak nacin zelis slediti posameznim fotonom.
Kakorkoli ze. Vsa tale debata je bila dobra vsaj za to, da se razjasni, kaksen je mehanizem tople grede. Dobili smo celo nekaj uporabnih stevilk (se vedno cakam, da mi nekdo pove priblizen delez absorbiranega soncnega toka (glede na vpadnega na atmosfero), da izracunam se bolj natancno). Me veseli, da se glede tega strinja vecina obeh taborov. Ne bi bilo slabo vse skupaj povzeti (komot to naredis ti, gani-med, ceprav ti predlagam posvet z Gundolfom pred koncno verzijo) in skupaj z nekaterimi danes postanimi slikami nalimati na prvo stran. Vsake toliko se bo namrec spet pojavil nekdo, ki mu spet ne bo jasno in ki se mu ne bo dalo brati vseh strani te teme.
Kakorkoli ze. Vsa tale debata je bila dobra vsaj za to, da se razjasni, kaksen je mehanizem tople grede. Dobili smo celo nekaj uporabnih stevilk (se vedno cakam, da mi nekdo pove priblizen delez absorbiranega soncnega toka (glede na vpadnega na atmosfero), da izracunam se bolj natancno). Me veseli, da se glede tega strinja vecina obeh taborov. Ne bi bilo slabo vse skupaj povzeti (komot to naredis ti, gani-med, ceprav ti predlagam posvet z Gundolfom pred koncno verzijo) in skupaj z nekaterimi danes postanimi slikami nalimati na prvo stran. Vsake toliko se bo namrec spet pojavil nekdo, ki mu spet ne bo jasno in ki se mu ne bo dalo brati vseh strani te teme.

To naj kar moderatorji naredijo.
Da vidimo, če razumejo
Oziroma, če smo bili dovolj jasni, sicer gremo nazaj na razprave
Da vidimo, če razumejo

Oziroma, če smo bili dovolj jasni, sicer gremo nazaj na razprave

Skoraj bi pozabil: zdaj, ko smo tole debato koncali bi se enkrat pozval k temu, da se izbrise del ene alineje na prvi strani.
Vse kar pise za linkom do Wikipedie naj se prosim zbrise. Razmere na Veneri namrec nakazujejo na to da to ni res. Tudi ce v AGW taboru (poleg Thomasa) se vedno kdo vztraja pri tem da izredno visoke temperature niso posledica tople grede, napisano vsekakor ne more obveljati kot dejstvo, ker se poleg mene vsaj se Gundolf in frudi ne strinjata. Razlog za izbris naj bodo argumenti, ki smo jih navedli na nekaj zadnjih straneh.
- CO2 je zmožen absorbirati zgolj določene spektre IR svetlobe. Katere, je odvisno od temperature, tlaka in še česa. Wikipedija. Ko so ti spektri absorbirani, lahko večamo koncentracijo CO2 brez dodatnega toplogrednega učinka.
Vse kar pise za linkom do Wikipedie naj se prosim zbrise. Razmere na Veneri namrec nakazujejo na to da to ni res. Tudi ce v AGW taboru (poleg Thomasa) se vedno kdo vztraja pri tem da izredno visoke temperature niso posledica tople grede, napisano vsekakor ne more obveljati kot dejstvo, ker se poleg mene vsaj se Gundolf in frudi ne strinjata. Razlog za izbris naj bodo argumenti, ki smo jih navedli na nekaj zadnjih straneh.

Tudi efekt tople grede ima svoj maksimum in se ga ne da v nedogled povečevati.
Maksimum je prvenstveno odvisen od influxa energije in manj od tega, s čem ga povzročimo, s plini, z ogledali s čemerkoli že.
Dejstvo je, da brez influxa energije tudi toplogrednega efekta ni, pa karkoli že namešamo skupaj.
Verjetno je na Veneri ta maksimum že dosežen in se ga ne da še bolj povečati.
Kolikšna je maksimalna temperatura, ki bi jo na kakršenkoli način, ki si gaje mogoče zamisliti bilo mogoče doseči na Zemlji, je treba šele izračunati, ni pa izključeno, da je koncentracija CO2 že dosegla svoj maksimum efekta ( v tem razmerju z drugimi plini).
Manjkajo izračuni, zato to še ni dorečeno, sploh pa ne dokončno ugotovljeno ali to drži ali ne.
Maksimum je prvenstveno odvisen od influxa energije in manj od tega, s čem ga povzročimo, s plini, z ogledali s čemerkoli že.
Dejstvo je, da brez influxa energije tudi toplogrednega efekta ni, pa karkoli že namešamo skupaj.
Verjetno je na Veneri ta maksimum že dosežen in se ga ne da še bolj povečati.
Kolikšna je maksimalna temperatura, ki bi jo na kakršenkoli način, ki si gaje mogoče zamisliti bilo mogoče doseči na Zemlji, je treba šele izračunati, ni pa izključeno, da je koncentracija CO2 že dosegla svoj maksimum efekta ( v tem razmerju z drugimi plini).
Manjkajo izračuni, zato to še ni dorečeno, sploh pa ne dokončno ugotovljeno ali to drži ali ne.

gzibret ::
> Obračunavanje na osebni ravni mi ni nič všeč in mislim, da to tudi ni smisel te teme.
> To naj kar moderatorji naredijo.
...
Tako hitro pišete poste da ni variante, da detajlno preberemo
Mehanizem tople grede mislim, da vsi poznamo. Je podobna scena, kot bi se pokril z odejo. Toplota, ki prihaja, je enaka toploti, ki odhaja, ampak zaradi odeje, je temperatura pod njo rahlo višja.
Problem je le, ali CO2 deluje kot odeja, ali kot posledica odeje, ali malo onog malo ovog
Če hočete meti kakšne slike v prvem postu, dajte predloge, skupaj s tekstom. Z veseljem ustrežem, če bo predlog skladen s teorijo oz. logiko.
> To naj kar moderatorji naredijo.
...
Tako hitro pišete poste da ni variante, da detajlno preberemo

Mehanizem tople grede mislim, da vsi poznamo. Je podobna scena, kot bi se pokril z odejo. Toplota, ki prihaja, je enaka toploti, ki odhaja, ampak zaradi odeje, je temperatura pod njo rahlo višja.
Problem je le, ali CO2 deluje kot odeja, ali kot posledica odeje, ali malo onog malo ovog

Če hočete meti kakšne slike v prvem postu, dajte predloge, skupaj s tekstom. Z veseljem ustrežem, če bo predlog skladen s teorijo oz. logiko.
Vse je za neki dobr!

Meni je od mojih še najbolj všeč tale, samo škoda, da puščice bolj na desno ne postajajo vedno bolj tanke (prerisovat se mi pa ne da)
ker potem bi idealno prikazovala, kako deluje kopičenje toplote (toplogredni efekt). V tej skici je morda tudi namig za izračun maksimalnega efekta tople grede (naslednji odboj ne more vsebovati več energije, kot predhodni odboj ali original paket).
Torej, kakšna je lahko teoretično maksimalna vsota vseh odbojev.
edit:
Ker se vse izseva, bi rekel da tudi vsota vseh odbojev skupaj ne more preseči vrednosti energije izvornega paketa.
ker potem bi idealno prikazovala, kako deluje kopičenje toplote (toplogredni efekt). V tej skici je morda tudi namig za izračun maksimalnega efekta tople grede (naslednji odboj ne more vsebovati več energije, kot predhodni odboj ali original paket).
Torej, kakšna je lahko teoretično maksimalna vsota vseh odbojev.
edit:
Ker se vse izseva, bi rekel da tudi vsota vseh odbojev skupaj ne more preseči vrednosti energije izvornega paketa.
Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

Zgodovina sprememb…
- polepsalo: gzibret ()

gzibret ::
ganimed - ne, ta ne pride v poštev. Premalo informativna, sugerira na diferencialne enačbe, ampak z realnostjo nima veliko veze. Že prva puščica od leve (iz sonca) je čudna.
Vse je za neki dobr!

>> Premalo informativna, sugerira na diferencialne enačbe, ampak z realnostjo nima veliko veze. Že prva puščica od leve (iz sonca) je čudna.
Shematsko je to najboljša predstavitev efekta tople grede, kar sem jih našel, le puščice bi morale postajati vedno tanjše, pa bi bila še bolj intuitivna in dobra podlaga za kreativno razmišljanje.
Gre za seštevanje efektov vseh odbojev skupaj ( preden paket v celoti zapusti oviro in se izgubi v Vesolje) in potem uporaba te vsote v Stefanovi formuli za temperaturo.
K dodatnemu dvigu temperature, poleg osnovnega influxa lahko edino ti kombinirani odboji skupaj karkoli doprinesejo.
(Torej imamo sumiranje in nikakršnih diferencialnih enačb)
Shematsko je to najboljša predstavitev efekta tople grede, kar sem jih našel, le puščice bi morale postajati vedno tanjše, pa bi bila še bolj intuitivna in dobra podlaga za kreativno razmišljanje.
Gre za seštevanje efektov vseh odbojev skupaj ( preden paket v celoti zapusti oviro in se izgubi v Vesolje) in potem uporaba te vsote v Stefanovi formuli za temperaturo.
K dodatnemu dvigu temperature, poleg osnovnega influxa lahko edino ti kombinirani odboji skupaj karkoli doprinesejo.
(Torej imamo sumiranje in nikakršnih diferencialnih enačb)

Primerjava "tople grede" in odeje je neustrezna. Odeja greje živega človeka, ki oddaja svetlobo. Mrliča odeja ne greje, celo če nanj sije Sonce.

S termodinamičnega stališča je Zemlja praktično mrlič. Zato je tudi nobeno pokrivanje z nobeno odejo ne bo ogrelo. Fama, da bo Zemljo ogrelo IR sevanje je traparija. IR sevanje Zemljo hladi. Če ga zaustavlja kakršenkoli plin, to pomeni samo, da Zemlja greje svojo, sicer od sebe hladnejšo atmosfero.
Segreje jo lahko največ na svojo temperaturo in nič več.
Segreje jo lahko največ na svojo temperaturo in nič več.

Boste vprašali, kaj je narobe s slikcami, ki jih neumorno producira kitzbrado. Zakaj so mi tako nagravžne?
Ker so preprosto napačne, zato. Tisti delež IR sevanja, ki ga on riše, je odtekanje toplote z Zemlje v Vesolje. Nobeno gretje Zemlje, kot si warmerji to predstavljajo. Kvečjemu gretje mrzlih plasti zraka visoko nad nami, kar pa nas tudi ne bo ogrelo.
Edini vir toplote je foton, ki pride s Sonca. (Če tiste iz magme zanemarimo).
Poleg tega, večina toplote zapusti Zemljo ponoči, prišla je pa podnevi. Praktično vsa z IR sevanjem, na površini PRECEJ večji, kot je površina obsijana s pravokotnim Soncem. Ali pa skoraj pravokotnim. In tako naprej. Toplota/svetloba vpada vsak trenutek le na manjši del Zemlje. 1/4.
Recimo, da je Sonce ravno nad sečiščem ekvatorja in londonskega poldnevnika. Že 10 stopinj severno, južno, vzhodno in zahodno, je preceje nepravokotno. Pa gre le za 1% površine Zemlje. Na naszprotni strani se hladi 50%. Pa še večina od Sonca obsijane površine je nagnjena vsaj za 45% proti temu toku.
Iz geometrijskih razgogov že, je influx Sonca bistveno večji tam kjer je, da bi bila lahko influx in outflux enaka.
"Zemlja sije v IR bolj kot Sonce", je že zaradi tega nemogoč bluz. Bi se hitro ohladila "neomejeno globoko".
Zemlja prestrega le 1/4 površine, na kateri oddaja. Zato mora biti influx 4 krat gostejši, kot je outflux.
Vso stvar se da razumeti tudi geometrijsko.
Ker so preprosto napačne, zato. Tisti delež IR sevanja, ki ga on riše, je odtekanje toplote z Zemlje v Vesolje. Nobeno gretje Zemlje, kot si warmerji to predstavljajo. Kvečjemu gretje mrzlih plasti zraka visoko nad nami, kar pa nas tudi ne bo ogrelo.
Edini vir toplote je foton, ki pride s Sonca. (Če tiste iz magme zanemarimo).
Poleg tega, večina toplote zapusti Zemljo ponoči, prišla je pa podnevi. Praktično vsa z IR sevanjem, na površini PRECEJ večji, kot je površina obsijana s pravokotnim Soncem. Ali pa skoraj pravokotnim. In tako naprej. Toplota/svetloba vpada vsak trenutek le na manjši del Zemlje. 1/4.
Recimo, da je Sonce ravno nad sečiščem ekvatorja in londonskega poldnevnika. Že 10 stopinj severno, južno, vzhodno in zahodno, je preceje nepravokotno. Pa gre le za 1% površine Zemlje. Na naszprotni strani se hladi 50%. Pa še večina od Sonca obsijane površine je nagnjena vsaj za 45% proti temu toku.
Iz geometrijskih razgogov že, je influx Sonca bistveno večji tam kjer je, da bi bila lahko influx in outflux enaka.
"Zemlja sije v IR bolj kot Sonce", je že zaradi tega nemogoč bluz. Bi se hitro ohladila "neomejeno globoko".
Zemlja prestrega le 1/4 površine, na kateri oddaja. Zato mora biti influx 4 krat gostejši, kot je outflux.
Vso stvar se da razumeti tudi geometrijsko.

1/4 pa je še zreducirana. Tam kjer pada sončna svetloba pod velikim kotom, se pridno odbija in ne segreva prav preveč. Vprašajte Eskime!
No, toliko o tem, kako grozno da seva Zemlja v IR. Nima energetskega budžeta, za kaj takega.
No, toliko o tem, kako grozno da seva Zemlja v IR. Nima energetskega budžeta, za kaj takega.

dzinks63, ne če ogledalo postaviš recimo v vesolje, tako da senca ne zadane Zemlje. Ampak nima veze ta špegu.
Glede slikce - a una iz wikipedie pa ni dobra? Je ena izmed najbolj simple slikic na temo tople grede (razen une moje :)) Če že hočete met slikico seveda.
Zdej če mislite da osnove tople grede pa že vsi obvladamo (bo Thomas hitro priletel z novo pripombo iz katere bo vidno, da on je ne) pa lahko rečemo kej na temo, zakaj se večanje optične debeline še vedno pozna na njenem efektu, tudi ko topla greda že požre vse fotončke, ki izvirajo iz Zemlje. Kar je za nekatere 'zasičenje' oh in sploh neka meja, ki je že dosežena in čez katero vsako večanje koncentracije nima efekta. Torej, tu se lahko vrnemo k wikipediini slikici:
Glavna nova stvar na tem mestu je ta, da na slikci očitno atmosfera ne seva enako navzgor kot navzdol. Oz. na te slikci sevanje in ostali prenosi energije na žalost niso ločeni, tako da puščica navzdol kaže sevanje + ostale oblike prenosa energije. Ampak ostaja dejstvo, da se navzdol izseva več, kot navzgor. Tolko do jutri v razmislek, da si boste ob nečem lahko glavo razbijali :) Mal logičnega razmišljanja pa se da ugotovit, zakaj se navzdol izseva več.
@Thomas
Psi lajajo, karavana (ki ve kako deluje tolpa greda) gre dalje.
Glede slikce - a una iz wikipedie pa ni dobra? Je ena izmed najbolj simple slikic na temo tople grede (razen une moje :)) Če že hočete met slikico seveda.
Zdej če mislite da osnove tople grede pa že vsi obvladamo (bo Thomas hitro priletel z novo pripombo iz katere bo vidno, da on je ne) pa lahko rečemo kej na temo, zakaj se večanje optične debeline še vedno pozna na njenem efektu, tudi ko topla greda že požre vse fotončke, ki izvirajo iz Zemlje. Kar je za nekatere 'zasičenje' oh in sploh neka meja, ki je že dosežena in čez katero vsako večanje koncentracije nima efekta. Torej, tu se lahko vrnemo k wikipediini slikici:
Glavna nova stvar na tem mestu je ta, da na slikci očitno atmosfera ne seva enako navzgor kot navzdol. Oz. na te slikci sevanje in ostali prenosi energije na žalost niso ločeni, tako da puščica navzdol kaže sevanje + ostale oblike prenosa energije. Ampak ostaja dejstvo, da se navzdol izseva več, kot navzgor. Tolko do jutri v razmislek, da si boste ob nečem lahko glavo razbijali :) Mal logičnega razmišljanja pa se da ugotovit, zakaj se navzdol izseva več.
@Thomas
Psi lajajo, karavana (ki ve kako deluje tolpa greda) gre dalje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

> No, toliko o tem, kako grozno da seva Zemlja v IR. Nima energetskega budžeta, za kaj takega.
Kaj je pa zate 15°C drugega kot energijski budget?
Kaj je pa zate 15°C drugega kot energijski budget?