» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
43 / 386
»»

Luka Percic ::

sem bil prav presenečen:)

Pred kakšnim letom sem pa tam bral članek ki je po svoje (negativno) predstavil delček "ameriškega" skepticizma.

Nedvoumen zaključek je bil da nimajo prav.

Je pa vseeno fajn da se jim obrača.

Starodavni ::

@Teskan

Ta članek od mladine sem tudi jaz prebral in sem bil res prijetno presenečen, kapo dol avtorju, ker je brez paničarjenja pokazal dobre plati globalnega zvišanja temperature za 1-2 stopinji C

Ja, greenpeace bi se morali namesto bitke z CO2 boriti proti krčenju tropskih gozdov, zaščiti ogroženih habitatov, kjer žive ogrožene živali. Kaj ti bo, če zaščitiš neko žival, ko pa njen habitat veselo uničujejo. Prioriteta je zaščita habitata, da lahko potem živalstvo, favna in flora uspešno preživijo in se razširijo.

Žalostno pa je, da se troši ogromno denarja za boj proti CO2, ta denar bi lahko porabili v izboljšavo reciklažnih postopkov, ozaveščanja prebivalstva o sortiranju smeti in varčevanju z el. energijo. Iskanju ali pa izboljšavo obstoječih energijskih virov, da bodo manj onesnaževali(smog in podobno sranje v mestih je hujši problem kot 1. C več). in povečali izkoristek el. energije, hkrati pa spodbudili gosp. rast.

Matako ::

V trenutni mladini je članek, kjer avtor ni ves histeričen in se dejansko sprašuje, če ni vse to le prenapihnjeno oz. če bodo posledice res tako katastrofalne, kot nam jih skušajo nekateri prikazat...sem bil prav presenečen:).

Pa saj praktično nihče ne trdi da bo katastrofa. Za kaj takega bi moral imeti resne jasnovidne sposobnosti. Celo paničarji pravijo da bo nekje do konca stoletja povp. temp. narastla za KARKOLI od 1 - 6 stopinje. Fora je v tem, da je ena stopinja mala malca, šest pa pa že prava jeba.

Normalno bi rekel "pustimo se presenetiti", samo ni res -naj se o takih stvareh tudi razmišlja, mislim, da je bolje.
/\/\.K.

edge540 ::

Thomas ::

Jasno, da je neumnost. Upam samo, da to vsaj znaten % bralcev zazna. Ker s takimi si warmerji pa le kopljejo grob. Povprečnemu bralcu MORA bit jasno, da je človek v življenju pojedel za mnogo svojih telesnih tež in proizvedel kar precej CO2. Da je že s tega stališča članek neumen, "ekološki" novinarji zblojeni, omenjeni znanstvenik pa blazen.

Upam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

>>Profesor Roger Short iz Univerze v Melbournu je dejal, da bi ljudje namesto kremacije morali izbrati pokop v kartonskih škatlah po drevesom.

ta tip dejansko poucuje na univerzi?
my brain hurts

Tic ::

Mene zanima, če ve kdo za kake absolutne meritve priostnosti CO2ja v zraku v zadnjih čimveč letih. (V PPMjih verjetno)
persona civitas ;>

Link.

Iz katerega je razvidno, da je bil prirast CO2 v 2006 1,7 - leto prej pa 2,5 ppm.

Zakaj to, pojma nimam. Oziroma ga imam. Več CO2 iz človeških virov zasenčijo drugi faktorji.

dzinks63 ::

:)) Kako pa sezonsko niha conc CO2. A ga je pozimi v Evropi več, kot poleti, ko je polna vegetacija. Ali pa se tako homogeno meša po celi zemlji čez celo leto , da tega ni zaznati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Sezonska nihanja so baje taka, da je največ CO2 ob koncu zime na severni polobli, kjer je več sezonskega gnitja listja in trave čez zimo.

Kakšno vlogo ima pa pri tem recimo El Ninjo, ko se izloči ogromno CO2 iz toplejšega morja, pa ne povejo. Ali pa El Ninja, ko se lahko dodatno lahko raztaplja v mrzlejšem morju.

Vsaj ne na tistem linku, ki je sicer videti hudo uraden.

Smrdi tole vse skup vedno bolj.

Entuzio ::

Globalno segrevanje je po mojem mnenju sledeče:

- povišani CO2 je zagotovo tudi posledica naše civ.
- +povečano sevanje iz vesolja
- +povečana aktivnost sončnega sevanja (morda zaradi sevanja iz vesolja)+aktivnosti 11-letnega ciklusa
- +povečanje zemeljske aktivnosti na površini in pod morjem (več podvodnih izbruhov, kot običajno!)
- +dimna zavesa v ozračju je močnejša, zatorej manj svetlobe na zemlji etc.
- zemeljsko magnetno polje rahlo upada (..takšen je trenutni trend)

....živima pač v času, kjer so vsi dejavniki veliko bolj intenzivni, kot morda nekaj desetletij ali stoletij nazaj. Zagotovo bi bilo modro se prepustiti alternativnim virom energije, ampak to je druga zgodba, kajti lobiji ne dovoljujejo novih alternativ.-ONI rabijo denar zato, da z nami manipulirajo in nas zavajajo.

George Orwell iz 1984, NEVEDNOST je MOČ

...zatorej, kot je Cankar zapisal: Vsak narod si bo pisal sodbo sam
(..očitno to ne velja samo za narod ampak za cel svet)
LP vsem

reptilia ::

pobi tale debata je brezpredmetna...
tole sem našel na neki spletni strani

There is no such thing as global warming. Chuck Norris was cold, so he turned the sun up.
Forgive your enemies, but never forget their names.

gruntfürmich ::

chuck je nadčlovek. baje je štel do neskončnosti. 2×
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zagotovo bi bilo modro se prepustiti alternativnim virom energije, ampak to je druga zgodba, kajti lobiji ne dovoljujejo novih alternativ.-ONI rabijo denar zato, da z nami manipulirajo in nas zavajajo.

NEVEDNOST je MOČ

Poznavanje tega citata, te še ne naredi vednega.

In da, korporacije dejansko živijo od tega nakladanja-
Kdo pri zdravi pameti bi sicer kupoval- veterne elektrarne, reciklažo (par izjem ki so sicer smotrne), "organsko" pridelano hrano,..

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

iMNATA ::

Je kdo izračunal kolikšen buffer predstavljajo vse svetovne zaloge ledu, saj je talilna toplota, ki je potrebna, da se led stali (spremeni agreagatno stanje), precej velika? Če predpostavimo, da dobimo to toploto iz ozračja.
Never! Never! Give up Sir Winston Churchill

Ja, ja, jaz sem o tem govoril na temle forumu. Kako bi moral pihati močan, vroč veter na Antarktiko kar celo stoletje, da bi pridelali tistih famoznih 6 metrov dviga svetovnih morij.

Jasno, vročega vetra ni tja dol, niti 5 minut.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

jest10 ::

Kopirano iz foruma vesolje.net:
Znanstveniki so vse bolj prepričani da za globalno segrevanje Zemlje ni kriv ČLOVEK, temveč naša zvezda torej Sonce.
»Ne vemo kako bo »žarelo« sonce v prihodnosti« je dejal raziskovalec Nicola Scafetta z učilišča Duke. Povedali so tudi da je bila vloga sonca v globalnem segrevanju Zemlje podcenjena. Znanstveniki so še sporočili: »Če je naša teorija resnična bo potrebno čim prej popraviti klimatske modele da bodo le-ti vključili tudi vplive povečane sončeve aktivnosti.«

Študije so potrdile tezo, da je naše sonce vse volj toplo. Sončevi žarki ki pridejo do Zemlje danes so za 0,036% bolj topli kot so bili leta 1986. Takrat se je začel nov sončev 11 - letni ciklus. Ta študija bo objavljena konec Aprila v časopisu Science. Narejena je bila obsežna analiza podatkov iz satelita kateri meri sončevo temperaturo.

NASA je sporočila da so se tekom petih Marsovih let močno zmanjšale zaloge zmrznjenega ogljikovega dioksida na južnem polu planeta. Pojav kaže na to da obstajajo tudi na Marsu klimatske spremembe

Tudi ostali izsledki sond ki so proučevale Mars prikazujejo spremembe od leta 1999 do 2005. Klima na Marsu je danes bolj topla in se še segreva. Znanstveniki še niso popolnoma prepričani ali so te spremembe na Marsu specifične za planet ali so posledica drugih sil na primer povečane sončeve aktivnosti, ki prav tako močno segrevajo Zemljo.

Študija izginjanja Marsovih polarnih kapic bi lahko odkrila da »gre« rdeči planet skozi trend segrevanja. Znanstveniki so povdarili: »Če je vse to res da tako Zemlja kot Mars prehajata skozi globalno segrevanje potem to lahko pomeni, da se v našem sončevem sistemu odvija mnogo širši fenomen, kateri je glavni vzrok globalnih klimatskih sprememb na planetih«.

Nasini znanstveniki se sprašujejo ali so tudi na planetu Jupitru »Izpušni plini krivi za velike spremembe na planetu, ki se vidno širijo tudi na skrajni konec našega sončevega sistema« ali je za vse to krivo naše Sonce?

Nova velika nevihta na planetu Jupiter.
Nedavno smo lahko bili priče hitremu nastanku nove velike nevihte, ki divja po Jupitru prav tako kot velika rdeča pega. Vse to kaže na klimatske spremembe v katerih se nahaja planet Jupiter. Znanstveniki so mnenja da bi se lahko zaradi tega temperatura na planetu dvignila za celo 5 stopinj na različnih predelih planeta.

Sonda Cassini nam je posredovala podatke o divjanju ogromnega viharja na južni polobli planeta Saturn, ki je premera več kot 8000 kilometrov

Prav tako povedo znanstveniki se pojavlja globalno segrevanje na največji Neptunovi luni Tritonu. Od leta 1989 se je temperatura na njem povišala za nekaj stopinj.

Znanstveniki so si že skoraj enotni. Za globalno segrevanje Zemlje je krivo naše Sonce sam človek pa samo posredno.
Zemlja postaja vse bolj topla, ker naše Sonce izžareva več svetlobe kot kdajkoli prej v preteklih 1000 letih.
Poznano je dejstvo, da je Zemlja pred tisoči let prehajala skozi velike temperaturne spremembe od tople, vlažne in stabilne klime do hladne, suhe in vetrovne in to se je dogajalo mnogo, mnogo prej preden je bilo uporabljeno prvo fosilno gorivo.

Po »Science« prevedel Marko Vidovič

Ja lepo da še kdo na tem svetu zna razmišljat. Samo še tiste kvazi znanstvenike, ki sestavljajo silne klimatske modele je potrebno prepričat, da ima tudi naše preljubo Sonce vpliv na nas.

Dost ugodno se razvijajo zadeve. Še "naivnost" v zvezi s CO2 vplivom pride na dan, pa sem čisto vesel in zadovoljen.

BTW, je kdo v naših SLO medijih že kaj zasledil govora o teh težavah GW gibanja? Kolikor je meni znano, ne.

BTW, je kdo v naših SLO medijih že kaj zasledil govora o teh težavah GW gibanja?

V odmevih pred 1-4 tednih, so imeli "omizje" (4-3 sogovorniki) in eden o njih je povedal da CO2 ni problem.

Ampak po stari navadi se je seveda zgodilo takole- novinarka je imela predpripravljena vprašanja, pravtako ga ni razumela, tako da se je govorilo mimo njega, kot da CO2 je velik problem, čeprav je on povdaril da ni, in zakaj ni.

Pravtako je tudi ta sogovornik kljub temu moral podati še par ostankov svoje prejšnje idologije, da ljudje uničujemo ta planet in da moramo kljub temu da smo ugotovili da se motimo, prešaltat na druge vire energije.

Ampak ok, bolje to kot nič.

Daedalus ::

Pri nas so praktično vsi prepričani, da:

- je CO2 hudo grda zverina
- bo jutri konec sveta
- Al Gore je anajvečja faca, ker nam je zgornje dve resnici razkril

No ja...mogoče se bo počasi kaj obrnilo na boljše. Mogoče.

Aja, pa en kup zanimivih zadetkov iz google searcha - mars global warming.

Pa en rahlo ironičen, kul pogled na vse to.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

SuperBug ::

Definitivno smo z industrializacijo prebili naravni okvir cikla CO2 koncentracije preteklih 400.000 let ( graf). Kako točno bo ta anomalija vplivala na podnebne temperature je vprašanje. Moja poanta je predvsem to, da nihče ne more z zagotovostjo trditi, da posledice historično rekordne koncentracije CO2 ne bodo škodljive, ker enostavno ni ustreznega primera iz preteklih podatkov. Torej, situacija očitno ima elemente rizičnosti.

Tvoja logika je piškava. Imamo tudi rekordne koncentracije teflona. Ampak res rekordne, še nikoli v zgodovini ga ni bilo toliko.

Pa kaj?

jype ::

Morda se "preteklih 400.000 let" sliši veliko... Pa ni.

Pogledat je treba minimalno nekaj dvomilijonskih obdobij (torej recimo vsaj 10 milijonov let), ker je to čas, v katerem živi in se razvija naša vrsta (homo sapiens in njegovi predhodniki).

Če je kadarkoli v tem času bila višja koncentracija ogljikovega dioksida kot je zdaj, lahko brez strahu rečemo, da naša industrijska revolucija, čeprav precej zoprno vpliva na naše okolje, nikakor ni neobvladljiv problem.

Še lažje kot opazovati zgodovino našega planeta je opazovati sosednje planete, kjer človeškega faktorja zagotovo ni, globalna ohlajanja, segrevanja in vse ostale pritikline, pa kljub temu so.

SuperBug ::

Tvoja logika je piškava. Imamo tudi rekordne koncentracije teflona. Ampak res rekordne, še nikoli v zgodovini ga ni bilo toliko. Pa kaj?

Thomas, moja logika je mogoče res piškava kot praviš, ampak nekam piškavo si to argumentiral, zato ne vidim razloga, da bi jo menjal. Ironično je, da si omenil rekordno koncentracijo rakotvornega teflona v današnjem času, ko rak ubija v zgodovinsko rekordnem obsegu in s tem nekako hotel ilustrirati nekritičnost kopičenja CO2. Ne trdim, da je teflon primarni povzročitelj raka ali pa, da je CO2 povzročitelj globalnega segrevanja. Zdi se mi le zanimivo, da si s svojo ravnodušnostjo do rekordne koncentracije teflona nekako hotel sugerirati, da kdorkoli ni enako kot ti ravnodušen do te rekordne koncentracije CO2, je zate posledično piškave logike in zato nujno v zmoti - v nasprotju s teboj, ki bi naj imel prav, neodvisno od piškavosti lastne logike.

Jype, moja poanta je v tem, da je koncentracija CO2 v zadnjih 400.000 letih bila znatno nižja in, da porast zelo natančno sovpada z industrializacijo. Kako konkretno bo to (CO2) vplivalo na temperaturo podnebja, v to se nisem spuščal. Ampak, če vzamemo samo to dejstvo, da ne vemo kako bo ta porast koncentracije CO2 (ne temperature) na splošno vplival na okolje, to, samo po sebi, absolutno predstavlja riziko.

Če pa se fokusiramo še na vse druge izpuste, ki so direktno zdravju škodljivi, potem pa mislim, da nimamo kaj za debatirat o tem ali bi bilo dobro zmanjšati emisije ali ne. In, ker je to končni cilj GW gibanja, ga v tem smislu definitivno podpiram. Najti se pa da na obeh straneh luknjaste argumente. Z razliko, da nasprotniki GW, sicer z kar nekaj dobrimi argumenti, potem na podlagi teh propagirajo umazano industrijo, ki ima nešteto drugih, očitno škodljivih vplivov.

> rakotvornega teflona

Are you nuts?

jype ::

Če pa se fokusiramo še na vse druge izpuste, ki so direktno zdravju škodljivi, potem pa mislim, da nimamo kaj za debatirat o tem ali bi bilo dobro zmanjšati emisije ali ne. In, ker je to končni cilj GW gibanja

Bullshit, sem že velikokrat argumentiral zakaj kyoto glede na denar ki ga zahteva, kvečjemu zavira čistejše izpuste.

Plin- ima popolnoma nestrupen izpust, ampak za kyoto je pač ista svinjarija kot vsa druga goriva.

Kyoto uničuje pohod plina.

Ki bi relativno poceni očistil zrak.

Grey ::

Sploh ne vem, kaj se prepirate glede globalnega segrevanja. Dejstvo je, da temperatura počasi in vztrajno narašča. Dejstvo je, da je koncentracija CO2 v zraku nadpovprečna. For fuck's sake dajte se raje prepirat o rešitvi tega problema. To zbadanje, kdo ima prav in kdo ne, ni konstruktivno in ne bo pomagalo k boljši prihodnosti.

Domnevno rahlo gretje bi nam samo koristilo. Nima pa nobene veze s CO2 in je zganjanje panike dvakrat odveč.

For fuck's sake dajte se raje prepirat o rešitvi tega problema.

Kul. Samo še kakšen problem nam manjka. Ker to da se greje Zemlja ni ravno problem. Tudi da se raven CO2 veča ne. It's natural. Je že blo pa še bo.

Bomo uspeli rešiti planet? :D

Iz članka:
Prejšnji dve poročili komisije, ki so jih klimatologi v minulih mesecih oblikovali na zasedanjih v Parizu in Bruslju, opozarjata, da je segrevanje ozračja skoraj zagotovo povzročil človek in se bo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih stoletjih.

dzinks63 ::

:)) Mene pa zanima , kašna je povezava globalnega segrevanja z številom sončnih dni na leto. Ker če narašča število sončnih dni potem je logično, da se tudi zemlja bolj ogreje in pride do globalnega segrevanja. In če je to to, potem je to pravi vzrok za segrevanje. Primanjkuje na torej več oblačnih dnevov, torej oblakov samih. Kje tiči vzrok, da ne nastane dovolj oblakov. Kakšni sploh morajo biti pogoji za nastanek oblakov in zakaj se ti pogoji ne izpolnijo. Če to malo skupaj seštejemo , s tem da je premalo oblakov na nebu, tudi vpliva na to, da je manj možnosti za nastanek dežja , oziroma se pojavljajo suše. To po moje vse štima, zatorej mislim , da je glavni problem nastajanje oblakov in obstoj le teh na nebu , da se ne razkrojijo prehitro. In če se prehitro razkrojijo, jih potem ni na nebu, da bi delali senco na zemlji, oziroma odbijali sončne žarke nazaj v vesolje. Pomoje ves problem tiči nekje tukaj , v nastajanju in trdoživosti oblakov.
Pravijo, da postaja sonce vse bolj oktivno in vprašanje je ali ta povečana sončna aktivnost razbija oblake. In če to drži potem imamo avtomatsko dvojni efekt. Povečano žarčenje plus manj oblakov. In to naj bi bil GW efekt. To je zgolj moja teorija , ki bi jo bilo treba dodobra preučit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

> To je zgolj moja teorija , ki bi jo bilo treba dodobra preučit.

Ni zgolj tvoja. Precej jih tako misli. Kozmični žarki imajo velik vpliv tudi na sprožanje strel, kar ni bilo takoj evidentno. Seveda pa tudi na kondenzacijo vodnih molekul v kapljice, kar so porajtali nedavno, čeprav je bilo po drugi strani jasno že skoraj 60 let.

CO2 je ostal že čisto zadaj, v resnih razpravah.

Ampak morda se spomnite še dve leti nazaj, kakšen je bil halo okoli metana. Kako nevaren da je šele ta. Dokler niso skozi stisnjene zobe priznali, da se njegova koncentracija ne više (več).

Hecno je recimo to, da ogrevanje Zemlje je precej majhno, v primeri z ogrevanjem nekaterih drugih planetov, zlasti Jupitra. Zemlja pač ima svoje bufferje, drugi jih nimajo toliko. Kar vse kaže na Sonce, kot vir.

Sunna ::

@ RAptor

Povzročil ali ne, pomembno je, da poskuša ublažiti kolikor je le možno.

Evropska komisija je danes v oceni estonskega načrta za dodelitev dovolilnic za izpuste ogljikovega dioksida v obdobju med letoma 2008 in 2012 od Tallinna zahtevala, naj število dovolilnic zmanjša za 47,8 odstotka. S tem bi Estonija izpuste CO2 v podjetjih, ki sodelujejo v sistemu Evropske unije za trgovanje z dovolilnicami, omejila pri 12,7 milijona ton, kar je za 11,7 milijona ton manj, kot je predlagala v svojem načrtu.

Estonce hočejo zadaviti, da ne bodo več tako hitro rasli?

Po moje je samo to. Vprašanjeje le, če se zavedajo tega. Estonci po moje se, davitelji (Komisija EU) pa morda niti ne.

Povzročil ali ne, pomembno je, da poskuša ublažiti kolikor je le možno.

A res? Potem pa predlagam da poskušamo ublažiti tudi kakšne druge naravne pojave. Bi začeli kar s plimovanjem? Periodično dviganje in spuščanje gladine je zagotovo slabo.:\

Po domače: ne moremo, ker nimamo vpliva.

Absolutne trditve znajo biti hudič. Se že dolgo ukvarjaš z preučevanjem klimatskih sprememb poleg branja Slo-techovega forum >:D ?

TESKAn ::

Lej, Sunna. V preteklosti so bile že višje temperature, kot so sedaj, pa smo preživeli. Zakaj nekateri mislite, da nam sedaj ne bo uspelo, ko imamo še pa še tehnologije? Ko lahko ljudje preživimo BP v vesolju? Ko lahko z bioinženiringom naredimo poljščine, ki uspevajo tudi v suhem podnebju?

Moje mnenje je, da je ves cirkus okrog global warminga enak cirkusu okrog Y2K hrošča. Nekaterim se ZELO splača, da strašijo ljudi z njim. Kakega hudega efekta na naše življenje pa vsa zadeva NE BO imela.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

> Se že dolgo ukvarjaš z preučevanjem klimatskih sprememb poleg branja Slo-techovega forum >:D ?

Zakaj kličeš avtoritete, namesto da bi se soočil z argumentacijo, Suna? Zato, ker le to zmoreš.

Vendar nismo vsi taki. Nekateri se opredelimo neodvisno od avtoritet, ŠE ZLASTI v znanstvenih vprašanjih.

Nikoli nisem povzročal gravitacije z magneti, vendar ko so ESA avtoritete objavile po vseh svetovnih medijih, da jim je to uspelo, je moja gnada na tem forumu izrazila globok skepticizem. V nekaj letih se je izkazalo, da sem imel prav, ker njihovega eksperimenta ni nihče ponovil. Čeprav so takrat govorili, da so cela leta iskali napako v svojem odkritju, pa je niso našli. Podprti s silnimi miljardami EU denarja, kot marsukeri kmetje.

Pa so imeli narobe. Kimanje avtoritetam, kot bi ga rad uvedel ti Suna, pa še kakšen, ki je recimo sprevidel, kako slabo gre Warmerjem, je zla stvar.

Fair enough, morda bilo malo neprimerno, drugič poskušam kaj argumentirati.
Lepo, da se nekateri opredelite,jaz se pač še nisem za eno ali drugo stran. In ne oporekam temu, da je slotech konkreten vir informacij. Z zanimanjem spremljam temo, vedno kaj novega zveš.

@TESKAn
Kateri strani se bolj splača ?

>>Absolutne trditve znajo biti hudič. Se že dolgo ukvarjaš z preučevanjem klimatskih sprememb poleg branja Slo-techovega forum >:D ?

Znajo biti ja. Tudi jaz sem kdaj trobil neumnosti in jih še tu in tam verjetno, pa tega ne vem. Z napak se marsikaj nauči.

O podnebju nimam veliko pojma, mam pa dovolj znanja fizike da razumem takšne in drugačne argumente tu na forumu. In Thomas & Co so me zelo učinkovito prepričali, da je vsa ta gonija okoli GW velika neumnost. Tudi jaz sem najprej verjel medijem, potem pa sem se raje začel zanašat na svojo pamet (in pametnejših od mene:) )

TESKAn ::

Koga briga, komu se bolj splača. Že če vidijo samo par sto jurjev $ dobička, bodo ljudje vlekli v svojo smer. Poglej si samo piramidne sisteme, kjer ljudje sveto prepričujejo druge, da to pa že ni piramida in da bodo bajno obogateli. Razlika je le v tem, da pri piramidnih sistemih smo se ljudje večinoma naučili lekcijo in ne nasedamo več masovno, pri global warmingu pa je to drugače, ker pač živimo v času, ko je lapanje o groznem človekovem vplivu na segrevanje pač 'in' in te bodo označili najmanj za terorista, če se ne strinjaš z zelenimi mantrami. Meni osebno pa se zdi večja nevarnost od globalnega segrevanja to, da ko bo prišlo spoznanje, da človek le nima tako hudega vpliva, kot bi nekateri radi prikazali, bo vsako zeleno gibanje izgubilo vso kredibilnost. Torej tudi tisti, ki se borijo za manj škodljivih snovi v izpušnih plinih, manj svinjarije v odtokih ipd.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Torej tudi tisti, ki se borijo za manj škodljivih snovi v izpušnih plinih, manj svinjarije v odtokih ipd.

hehe, zeleno gibanje je blo 100x demontirano.

KAj se je zgodilo?
Jah iznašlo je novo strašljivo zgodbico o neki snovi.
Ki je baje užalila Mati Naravo.
Vedno je uspelo, nedvomim, da bo tudi v prihodnosti.

in te bodo označili najmanj za terorista, če se ne strinjaš z zelenimi mantrami.

Heh, najhujše so pa ženske (vem, neutemljeno posplošjem, pa rečmo da gre le za veliko večino).
Le te so totalno užaljene, če dvomiš o moralnosti zelenih.

Tako da, AntiGW, samski boste, če boste to preveč razglašali...
:D

PlayTheGame ::

Z zanimanjem spremljam tole temo pa moram reči, da se kar strinjam da GW ni tak hud problem kot ga nekateri prikazujejo. Verjetno mnogi to res izrabljajo v politične oz. v takšne in drugačne namene.

Edino to ali je trenutno segrevanje ozračja posledica človeka ali pa le stalno ponavljajoči se ciklus se ne bi absolutno opredelil ne za eno, ne za drugo opcijo. Enostavno zato, ker nimamo takega klimatskega modela, da bi z zaneslivostjo lahko nekaj trdili. Dejstvo je, da so bila vedno nihanja gor in dol. To vemo in se strinjamo vsi. A dejstvo, ki ga IMHO ne gre spregledati je tudi to, da nikoli v (nam znani) zgodovini naš planet ni bil poseljen z 6 milijardami ljudi, ki se "grejo" industrializacijo. Kakšno breme pomeni to za naš planet nam seveda klimatski modeli iz pradavnine ne morejo povedati. Povedal bo čas. Edino kar me pa malo moti je pa ta nadutost nekaterih, če se lahko tako izrazim, ki mislijo da smo danes na vrhuncu tehnološkega razvoja in da vse vemo (ciljam na tiste, ki so absolutno nagnjeni v eno ali drugo opcijo in ne dopuščajo drugih teorij, čeprav tudi njihova ni 100% dokazana). :\ Kot se je že ničkolikokrat v zgodovini dogajalo, se bodo tudi nam potomci čez kakih 100, 200 ali še več let smejali, kako "primitivni" smo v bistvu bili na začetku tretjega tisočletja, ker nismo (še) vedeli tega in onega... :D

Bolj kot segrevanje ozračja pa nas bi morala skrbeti sama onesnaženost zraka. Se pravi izpust človeku škodljivih snovi. Vem, da to ne sodi ravno v kontekst segrevanja ozračja (in te teme), a vseeno je treba to omenit. Iz tega vidika podpiram kjotski protokol.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

PlayTheGame ::

Pozabil sem omeniti, da je tudi meni všeč teorija o povečani intenzivnosti našega sonca. Povsem možno, da je to glavni vzrok GW. A človeškega faktorja vseeno ne bi zanemaril ali celo povsem opustil. Vsaj dokler ne bo dokazano nasprotno. V prihodnosti bo pač potrebno na tem področju opraviti še veliko raziskav, da bomo našli pravega "krivca" za GW.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Bolj kot segrevanje ozračja pa nas bi morala skrbeti sama onesnaženost zraka. Se pravi izpust človeku škodljivih snovi. Vem, da to ne sodi ravno v kontekst segrevanja ozračja (in te teme), a vseeno je treba to omenit. Iz tega vidika podpiram kjotski protokol.

Se strinjam, marsikje se še da storiti veliko, da zmanjšamo izpuste strupenih snovi. Kyoto pa ima samo en namen- zmanjšati izpuste CO2. V bistvu naravi škodi, saj kot je že bilo omenjeno daje vsa fosilna goriva v isti lonec. Tudi plin, ki je daleč najčistejša stvar, ki jo lahko potegnemo iz zemlje in skurimo.

_marko ::

Ne boste verjeli kaj se mi je vceraj zgodilo.
Dve sosolki sta se zeleli prepirat z menoja, da bi morali perilo prati pri hladni temperaturi(15 stopinj) zaradi GW!!! 8-O
To je pa tak nivo, da se ti se odgovarjat ne da.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

ivanuscha ::

Ja kaj sej mata prav. Hladne vode namreč ni treba ogrevati in s tem nucati elektriko. ;)

Ja, bolje da namesto da segrejemo vodo zlijemo noter pol litra belila in tako prišparamo 100 gramov CO2. Alge vam bodo hvaležne.
««
43 / 386
»»