» »

Štipendija

Štipendija

««
34 / 39
»»

St235 ::

To je 1,2 procenta povprečne plače. Če si vsako leto okoli meje, te vsak procent zajebe. Denar dvignit pa tud ni nek napor.... No, letos naj bi bil cenzus 64% in v tem primeru res ne bom profitiral nič.
Točno o tem govorim, treba je uporabljat glavo ne pa slepo dvigat nek drobiž, kot je blo razumet iz prejšnjih postov, ko se je začela debata o stanju denarja na računu.

Tako, da ja. Če ti20k EUR leži na bančnem računu in si na meji potem je treba tole lepo stlačit v nogavico.

pickle_rick ::

nejodagreat je izjavil:


No, letos naj bi bil cenzus 64% in v tem primeru res ne bom profitiral nič.


Sem klical na CSD in naj bi cenzus ostal 53%. Dvignil naj bi se šele leto po letu ko gospodarska rast doseže 2,5% se mi zdi. Bom pa vrjetno vseeno oddal vlogo, čeprav s 53% cenzusom ne bo šlo skozi.

PrimozR ::

Če ti 20k leži na računu itak nekako nisi ciljna skupina za državno štipendijo?

St235 ::

glede na to, da je bilo na prejšnji strani par optimistov (vključno s tabo), ki so promoviral dvigovanje denarja zaradi ugotavljanja cenzusa pri štipendiji, bi človek lahko sklepal, da je takih kar precej.

PrimozR ::

A lahko dvigovanje škoduje? Ne. Lahko samo pomaga.

onitam ::

Danes že dobil odločbo o prejemamnju Zoisove štipendije 2013/14. Presenetljivo hitro.

Ena stvar mi je nerazumljiva; dodatek za učni uspeh, se doda na višino lanske štipendije (npr. da sem lani že imel osnovo + dodatek, dobim letos lanski znesek + dodatek aka stopnjevanje) ali pa vsako leto znova? :|
bleh

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: onitam ()

amacar ::

Dodatek je vsako leto znova, torej 37.90€ maksimalno.

Veron ::

onitam je izjavil:

Danes že dobil odločbo o prejemamnju Zoisove štipendije 2013/14. Presenetljivo hitro.

Ena stvar mi je nerazumljiva; dodatek za učni uspeh, se doda na višino lanske štipendije (npr. da sem lani že imel osnovo + dodatek, dobim letos lanski znesek + dodatek aka stopnjevanje) ali pa vsako leto znova? :|

zanimivo, v prijavi piše, da je potrebno predložit izpisek ocen na dan 30.9. ali kasneje. Lani so mi točno iz tega razloga prvo poslali poziv, da izpis ocen pošljem še enkrat s kasnejšim datumom (takrat sem poslal 14.9.2012)

St235 ::

PrimozR je izjavil:

A lahko dvigovanje škoduje? Ne. Lahko samo pomaga.


škodi predvsem zdravi pameti.

Blaz90 ::

Eno vprašanje:

Če sem prejšnje leto že prejemal Zoisovo štipendijo, a moram potem letos ko samo podaljšujem štipendijo pod točko III (podatki o pogojih, na podlagi katerih uveljavljam pravico do Zoisove štipendije) obkrožiti ustrezen pogoj, (npr. v višješolskem ali visokošolskem izobraževanje sem dosegel povprečno oceno najmanj 8,50) ali ni potrebno.

Veron ::

Obvezen

technolog ::

A se diplomsko delo šteje kot predmet al ne?

amacar ::

Na izpisu ocen ga imam med predmeti, pa tudi vrednost je 6 ECTS.

gor13azd ::

poglej v predmetnik....pri nas (višja strokovna šola, 6/1) je bila diploma del (predmet) drugega-zadnjega letnika...kar je pomenilo, da si moral v istem študijskem letu tudi diplomirat, če si hotel dokazovat, da si uspešno zaključil drugi letnik študija in si za njega recimo prejemal štipendijo.
gogi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gor13azd ()

technolog ::

V primeru, da študent v zgoraj navedenem obdobju doseže manj kot tri številčno izražene končne ocene, se upoštevajo vse številčno izražene končne ocene (izvzeta je ocena iz diplomskega dela) iz obdobja preteklih dveh študijskih let glede na študijsko leto, za katerega uveljavlja pravico do štipendije, pri čemer mora spet izkazovati najmanj tri številčno izražene končne ocene vseh opravljenih obveznosti.

http://www.svetovalnica.com/stipendije

gor13azd ::

no, če je to to kar te zanima (iz prvega vprašanja to ni bilo mogoče razbrati), potem ti v določbi jasno piše, da se v tem specifičnem primeru diploma ne upošteva k ostalim številčno izraženim ocenam........to pa še ne pomeni, da se na faksu diploma ne šteje kot predmet:)..
gogi

technolog ::

Fora je, da je to zgolj neka kvazi svetovalnica. V zakonu nč ne piše o tem:

(3) Pri študentih se učni uspeh določi tako, da se izračuna povprečje vseh številčno izraženih ocen, doseženih od 1. oktobra do 30. septembra v preteklem študijskem letu. Če je v navedenem obdobju študent opravil manj kot tri izpite, se poleg ocen teh izpitov upoštevajo tudi vse ocene iz predhodnega študijskega leta.

Zdej a je "diplomsko delo" izpit?

Zgodovina sprememb…

gor13azd ::

....zoisove štipendije se bodo za šolsko oziroma študijsko 2013/2014 leto podeljevale na podlagi Zakona o štipendiranju (Uradni list RS, št. 59/07 (63/07 popr.), 40/09, 62/10-ZUPJS, 40/12-ZUJF, 57/12-ZPCP-2D).

Za izvrševanje Zakona o štipendiranju (Uradni list RS, št. 59/07, 63/07 – popr. in 40/09) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve s soglasjem ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministra za šolstvo in šport

P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij

2. člen

»(7) Kot šolski oziroma študijski uspeh iz tretjega do vključno šestega odstavka tega člena šteje povprečje vseh številčno izraženih končnih ocen tistih predmetov nižjega letnika glede na letnik, za katerega se v tekočem študijskem letu uveljavlja pravica do štipendije, ki jih je kandidat opravil v preteklem šolskem oziroma študijskem letu. Če ima študent v navedenem obdobju manj kot tri številčno izražene končne ocene, se upoštevajo vse številčno izražene končne ocene, razen ocene iz diplomskega dela, iz obdobja preteklih dveh študijskih let glede na študijsko leto, za katerega uveljavlja pravico do štipendije, pri čemer mora izkazovati najmanj tri številčno izražene končne ocene vseh opravljenih obveznosti.«.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

to sem na hitro izbrskal, ti pa še preveri, če je to to :)
gogi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gor13azd ()

technolog ::

Samo jaz to razumem, kot da se diploma šteje kot narejen predmet, se pa ne upošteva kot povprečje. Se pravi če maš dva predmeta + diploma, je povprečje kar prvi predmet + drugi predmet polovic.


Ne bo pa to veljalo več naslednje leto, z novim zakonom, imam prav? S ta novim zakonom se upošteva povprečje prejšnjega letnika, tudi če si imel samo en predmet (npr. diplomsko delo).

Zgodovina sprememb…

gor13azd ::

za podrobnosti je najboljše, da se obrneš direkt na njih in opišeš situacijo - v praksi so ziher že meli take primere in ti bo takoj razjasnila, kako se pravilno interpretira kakšen člen,odstavek zakona.....

po novem zakonu moreš pazit, da samo povprečje ne bo več dovolj za pridobitev zoisove štipendije...

v vsakem primeru boš še rabil izjemni dosežek

(2) Zoisovo štipendijo za izobraževanje lahko pridobi študent, ki izpolnjuje pogoje iz 11. do 13. člena tega zakona, ki je dosegel izjemen dosežek in je:

– zlati maturant ali je imel v zaključnem razredu srednje šole povprečno oceno najmanj 4,10 – za študenta v prvem letniku neposredno po prehodu iz srednje šole na višjo raven izobraževanja ali

– imel v predhodnem študijskem letu glede na študijsko leto uveljavljanja štipendije na višješolskem ali visokošolskem izobraževanju povprečno oceno najmanj 8,50 ali je bil v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju glede na doseženo povprečje uvrščen med najboljših pet odstotkov v svoji generaciji – za študenta od drugega letnika dalje..
gogi

galu ::

Kako je res zdaj s temi "izjemnimi dosežki"?

So zgolj kot ena kvalifikacija, ali se kandidate po tem tudi rangira?

Poleg tega mi ni najbolj jasna ta poved:

Vlagatelj lahko za pridobitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja uveljavlja izjemni dosežek iz zadnjih dveh šolskih ali študijskih let iz predhodne ravni izobraževanja, v vseh ostalih primerih pa izjemni dosežek, ki ga je dosegel v času izobraževanja na ravni izobraževanja, za katero uveljavlja Zoisovo štipendijo, pri čemer se posamezni dosežek lahko uveljavlja le enkrat.

Primer: Janez ima zlato iz logike iz leta 2012 in srebrno iz leta 2013. Kolko jaz razumem tole, lahko uveljavljaš zgolj eno izmed teh dveh priznanj (čeprav sta različni leti), kakor je enkrat že bilo, nisem pa ziher.


P.S. Sej bi jih poklical, ampak imajo takšen delovni čas, da si težko zrihtam čas takrat.
Tako to gre.

Steinkauz ::

Sem star zoisov štipendist. Z oktobrom mi je potekel status.
Narejene mam vse izpite, diplome pa še ne. Koliko časa imam, da diplomiram in mi ni treba vrniti štipendije?

Jocinjoc ::

Zdravo glede državne štipendije me zanima, če je možno, da pridobim štipendijo, če ima oče 1400e plače in mati 800e. V skupnem gospodinjstvu sva še jaz in sestra, ki nimava dohodkov. Brat je za sebe, samo ima isti naslov, tako da njega ni treba upoštevati kajne?

PrimozR ::

Ne. Pa tam-tam bo. Si zelo blizu meje, cenzus je zdaj koliko, 54% povprečne neto plače? Torej nekih 550 € na glavo, če imate družinskih prihodkov več kot to, ne dobiš štipendije. Je pa tako, upošteva se vse, plača, obresti denarja na varčevalnih računih, vrednost avta, zemljišč, študentsko delo, štipendije drugih članov, itd.

Jocinjoc ::

Ja 64% je cenzus. Samo mamo še 1000e dohodkov iz katasterskega dohodka. Drgač sestra je mela lani al predlani se mi zdi. Bom probo, kurc nimam kaj zgubit.

technolog ::

Ne, 53% je cenzus.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Kdaj se bo spremenil?

Jocinjoc ::

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

Nisi seznanjen! Od letos naprej je 64!

St235 ::

Jocinjoc je izjavil:

Ja 64% je cenzus. Samo mamo še 1000e dohodkov iz katasterskega dohodka. Drgač sestra je mela lani al predlani se mi zdi. Bom probo, kurc nimam kaj zgubit.


Katastrski dohodki se načeloma računajo na leto. Torej če imate letno 1000€ je to 20,83€ na mesec na družinskega člana.

petzup ::

Kako je kaj glede kadrovskih štipendij, govorim o teh regionalnih agencijah, kdaj nam sporočijo ali je odobreno/zavrženo in podobno?
In pa koliko se kaj dobi če ti jo odobrijo z povprečjem 8 in oddaljenostjo 50km od faksa,kar pomeni da si doma in se voziš na faks z medkrajevnim prevozom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: petzup ()

PrimozR ::

Jocinjoc je izjavil:

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

Nisi seznanjen! Od letos naprej je 64!

Cenzus v novem zakonu, ki stopi v veljavo s 1.1., je še vedno 53%.

EDIT: nauči se brati: * Do začetka šolskega ali študijskega leta 2014/2015 je cenzus 53 % (in ne 64 %) neto poprečne plače na družinskega člana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

dottor ::

Mene zanima kako je s štipendijo za študente. Ali jo dobim še za mesec avgust in september ali ne? Ker šolsko leto traja od oktobra do oktobra, če se ne motim. Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

gor13azd ::

dobiš ja, razen če prej diplomiraš, zaključiš šolanje v kolikor si zadnji letnik.....dobivaš pa za nazaj, tako da boš v bistvu dobil oktobra za september
gogi

dottor ::

Ne diplomiral še nisem, sem absolvent. Sem se ponovno vpisal v zadnji letnik. Pač mi fali še 5 izpitov in diploma. Pa do prvega izpitnega roka bom tipkal diplomo in kej delal preko študentskega. Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

symphonia ::

Ali se gledajo tudi dohdodki brata, ki živi skupaj z mano in družino ter je že zaposlen? Hvala, lp

ramiz?! ::

Seveda. Gledajo se vsi ki živijo v skupnem gospodinjstvu...
Never regret anything, there's always a reason things happen.

NightHawk ::

Katera vloga se mora izpolniti za pridobitev državne štipendije za študenta (19 LET, 24 LET)?

VLOGA ZA UVELJAVLJANJE DRŽAVNE ŠTIPENDIJE ZA POLNOLETNE DIJAKE IN ŠTUDENTE
ali
VLOGA ZA UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ JAVNIH SREDSTEV

_commandos_ ::

ta prva, jaz sem elektronsko poslal ta drugo in so mi jo zvrnili

zakipaki ::

Pozdravljeni.
Mene zanima če mi lahko kdo pomaga in svetuje.
Moja hčerka je v prvem letniku dobivala državno štipendijo in je ponavljala razred,jaz pa nisem vedla da moraš karkoli sporočit saj sem mislila da avtomatsko ko ga bo končala ponavljani prvi letnik in bo šla v drugega da podava novo prošnjo,medtem je prišel nov zakon,kjer mladoletni nimajo več štipendije.Zdaj ko je polnoletna je dala sama prošnjo in je dobila odgovor,da je ne dobi,ker ni bilo v letu 2011-2012 sporočeno najbrž uspeh. KAJ NAJ NAREDI A JE SPLOH MOŽNOST DA JO DOBI SAJ JE ZDAJ V TRETJEM LETNIKU...prejemava pa le socialno pomoč saj do otroških dokladov več ni opravičena

Lonsarg ::

To jih pa ne razumem čisto, kako so to odgovorili na prošnjo! Namreč res drži na podlagi tega linka, da moraš sporočiti po enem letu mirovanja(ker ni naredila prvega letnika) da je tokrat naredila prvi letnik, da vedo da ni dvakrat padla in bi morala vračati štipendijo, v nasprotnem primeru namesto mirovanja kasiraš prenehanje štipendije.

Ampak to pač pomeni, da preneha dobivat štipendijo, kar bi itak. In da morate namesto prošnje za nadaljevanje pridobivanja napisati prošnjo za novo pridobitev štipendije, v kolikor se ta dva obrazca razlikujeta. So mogoče res zavrnili samo zato, ker ste izpolnili obrazec kot da njej miruje v bistvu pa ji je prenehala?

Nikjer namreč ne piše, da prenehanje pridobivanja kakorkoli vpliva na ponovno pridobitev štipendije, v tvojem primeru za redni vpis v 3. letnik, ko spet pogoji veljajo(narejen 2. letnik in starost nad 18 let). Tak da naj se gre osebno tja in pozanima, in predvsem zahteva da se pokaže člen o pridobitvi štipendije, kjer karkoli piše o tem, kako kakršnakoli preteklost sploh vpliva na to(kolikor jaz vem tega nikjer ni).

zakipaki ::

Hvala na vaš odgovor. Tudi meni se zdi čudno vse to saj sem mislila da z tem ko zaprosiš dokazuješ da(če si)opravičen do nje.Odnesla je potrdilo,spričevalo in dobila odgovor da ni opravičena točno zaradi tega ker ni javila končanega uspeha.Jutri greva obe tja in upam,da se bo dalo urediti.To vse se pa dogaja zaradi nenehnih sprememb in zakonov-saj jim enostavno ne more človek več sledit.Se enkrat hvala za vaš odgovor.
LEP POZDRAV

PINki ::

Je še kdo iz LJ, ki ni dobil odgovora za državno štipo? Čakam že lep čas, vloga je bila oddana v roku, edino vmes so mi poslali pošto, ker sem moral dodati eno potrdilo zraven in se je verjetno zaradi tega malo zavleklo. Ostale, ki poznam so že vsi dobili odgovore za državno. Eni malo prej eni že zdavnaj...

Veron ::

Je še kdo za Coizovo, ki ni dobil odgovora? 2. stopnja, podaljšanje

amacar ::

Ja v našem letniku še nihče ni dobil.

Veron ::

Zgleda bo kot lani, ko smo dobijal odločbe šele februarja :D

technolog ::

Kaj ste delal z odločbami?

amacar ::

Poslali in čakali?
Ja lani mislim da je bilo prvo nakazilo marca in to vsaj pri treh sošolcih, samo eden je prejel pred novim letom. 60 dni my ass.

hawkwood ::

Jaz sem tudi dobil lansko leto šele februarja. Res ne vem kako lahko tako dolgo traja, sploh za tiste ki samo podaljšajo. Pa vsako leto je slabše.

Zero0ne ::

Isto, zoisova še od lani, 1. letnik bolonjskega magistrskega programa, ni odločbe.
uname -o

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zero0ne ()

kiklca ::

Živjo.


Tut js mam eno vprašanje. Verjetno bi morala sama razbrat odgovor iz vseh odgovorov pa vendar:

letos sem prvič vpisana na filofaks, imam državno štipendijo. Naslednje leto se nameravam prepisat, letnika ne bom izdelala, ker se pripravljam na sprejemce. Socialno delavko sem tudi vprašala kako je s tem, če mi letnika ne uspe izdelat in se bom prepisala, kaj sledi in mi je rekla, da do štipendije pač nisem upravičena, ker se bom ponovno vpisala v prvi letnik.

Se pravi mi štipendije ne bo potrebno vračati?

Seveda se bom obrnila še na csd za prave podatke pa vendar se obračam tudi na vas:)
bolš prej vedt kot pa zvedt zadnji moment.
««
34 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
277720 (4709) 111111111111
»

Vračanje štipendije ?

Oddelek: Šola
296294 (3130) sandmodnigga
»

Zoisova štipendija

Oddelek: Šola
459448 (7274) Steinkauz
»

Štipendije (Zoisova in morebitne druge)

Oddelek: Loža
395320 (3872) Volta
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8012175 (10327) alum

Več podobnih tem