» »

Apple Nokii plačal 1,7 milijarde evrov licenčnin za patente

Apple Nokii plačal 1,7 milijarde evrov licenčnin za patente

Slo-Tech - Medtem ko je patentni boj med Applom in Samsungom že znamenit, se je Apple podobne usode pri Nokii želel izogniti. Maja so prvikrat razkrili, da so se z Nokio poravnali in da bodo v zameno za uporabo njenih patentov te lepo plačali, niso pa razkrili cene. Apple je do danes ostal molčeč, je pa številko v poslovnem izkazu razkrila Nokia. Apple ji je v zadnjem četrtletju izplačal 1,7 milijarde evrov, kar je na primer dvakrat več od prvotne sodbe v primeru Apple proti Samsungu.

Ni pa jasno, ali je to vse. Nokia je v poročilu zapisala le, da se je njihov denarni položaj okrepil, ko so prejeli Applovo vnaprejšnje plačilo. Spomnimo, da je spor izbruhnil lani, ko je Nokia Apple obtožila, da krši več kot deset njenih patentov. Nokia ima še iz časov začetkov mobilne telefonije v lasti cel kup patentov, ki jih je Apple po dogovoru iz leta 2011 lahko uporabljal. Za obnovo pogodbe je Nokia po Applovih besedah zahtevala nepoštene pogoje, zato ni želel skleniti dogovora, Nokia pa ga je tožila. Apple se je odzval silovito in je za kratek čas celo umaknil nekaj izdelkov iz svojih trgovin (Nokiine Withings).

Podjetji sta skupni jezik našli maja letos, ko sta se sporazumeli o novem licenčnem dogovoru. Sedaj vemo, da je bil za Nokio zelo dober, Applu pa se je dve milijardi skoraj ne poznata, saj ima več kot 250 milijard dolarjev likvidnih sredstev. Koliko bodo znašala prihodnja plačila, bomo videli.

3 komentarji

filip007 ::

Tako je prav, Nokia rabi finance za razvoj.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

JackOdpirac ::

Je to Nokii ali podjetju HMD global ki ima pravice do imena Nokia pri mobilnih telefonih?

bobby ::

A ni imel MS pravise do imena Nokia Phone samo 2 leti po prevzemu? Po dveh letih je pa Nokia lahko zopet vstopila v svet mobilne z prejsnjim imenom?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia in Apple se spet tožita

Oddelek: Novice / Tožbe
114822 (3240) Dr_M
»

Google je prevzel Motorolo Mobility (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6024840 (22442) PrimozR
»

Nokia spet toži Apple

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
135786 (5353) Bor H
»

Nokia toži Apple, drugič

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
94571 (4092) ender
»

Apple toži Nokio

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
285003 (3686) borchi

Več podobnih tem