»

Apple Nokii plačal 1,7 milijarde evrov licenčnin za patente

Slo-Tech - Medtem ko je patentni boj med Applom in Samsungom že znamenit, se je Apple podobne usode pri Nokii želel izogniti. Maja so prvikrat razkrili, da so se z Nokio poravnali in da bodo v zameno za uporabo njenih patentov te lepo plačali, niso pa razkrili cene. Apple je do danes ostal molčeč, je pa številko v poslovnem izkazu razkrila Nokia. Apple ji je v zadnjem četrtletju izplačal 1,7 milijarde evrov, kar je na primer dvakrat več od prvotne sodbe v primeru Apple proti Samsungu.

Ni pa jasno, ali je to vse. Nokia je v poročilu zapisala le, da se je njihov denarni položaj okrepil, ko so prejeli Applovo vnaprejšnje plačilo. Spomnimo, da je spor izbruhnil lani, ko je Nokia Apple obtožila, da krši več kot deset njenih patentov. Nokia ima še iz časov...

3 komentarji

Nokia in Apple se spet tožita

Slo-Tech - Nokia je daleč od mrtve, če ste ob Microsoftovem prevzemu podjetja pomislili na to. Kupili in kasneje upokojili (7-milijardni odpis in odpustitev 1850 zaposlenih) so zgolj del, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih telefonov, medtem ko je preostanek ostal na Finskem. In tam je ostal tudi ogromen patentni portfelj, s katerim lahko Nokia precej zagreni življenje aktualnim proizvajalcem pametnih telefonov. Minuli teden se je zato začela pravcata vojna med Applom in Nokio.

Združena Nokia in Alcatel-Lucent (ki ga je Nokia prevzela lani) sta vložila več tožb zoper Apple, tako na ameriškem sodišču v Teksasu kakor v Nemčiji, v katerih Apple obtožujeta kršenja 32 patentov. Kasneje so vložili tožbe še v devetih drugih državah, skupno pa gre sedaj že za 40 patentov. Po...

11 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev