» »

Flash

Flash

«
1
2

teac ::

Kako se v Flashu nastavi dolžina frame-a. Kaj ne gre samo z miško natavit tam zgoraj, ko maš layerje al kaj???

teac ::

OK, da bom še bolj jasen. Ko v tisti vrstici ko piše LAYER 1,2.... kliknem na tisti časovni osi na tisti mali kvadratek mi piše STATIC. Zakaj ga ne morem razširit do poljubne velikosti???

darh ::

se bi folk samo malo pokukal v help...





en kvadratek pomeni en frame, torej najmanjso enoto v flashu. V programu dolocis kolko frejmov na sekundo bo tvoja animacija imela ( proporocam 25 da zgleda smooth ) V frame postavis neko sliko ( objekt ) , n naslednji freme v istem layerju postavis drug objekt oz istega z drugacnimi lastnostmi oz koordinatami - evo ti animacije...



RTFM....



lp,x
Excuses are useless! Results are priceless!

teac ::

Mislim, da vem kaj hočeš NEON. Samo ne vem, če ti lahko JAZ pomagam. Če sem te prav razumel, hočeš ti določit kako dolgo ti naj eno slikico prikazuje (oz. trajanje ene slikice). Npr. če hočeš, da ti en element prikazuje vedno a ne??? Potem moreš določit, da ti ga prikazuje celotno dolžino animacije. No, kot sem rekel, jaz ti ne morem pomagat, sem pa skapiral kaj bi rad.

Tjulenj ::

ce sem jaz prav skapiral, potem to ni problem (eno slikico bi rad razvlekel cez celoten filmcek?). samo postavi se cisto na konec, v zadnji kvadratek na zeljenem layerju, kjer je se kaj animacije, ino pritisni f6 (insert key frame).

Freak ::

teac: klikni na frame, da se pobarva modro, potem nariši oz. vstavi, tisto, kar pač želiš imet, potem klikni, na drug frame ( bolj bo oddaljen od prvega daljša bo animacija), v menijih poišči insert keyframe. Flash ti bo vstavil sliko, ki si jo narisal na frame 1 nato pa v istem meniju ( malo nižje ) klikni na create motion tween. Nato se vrni na prvi frame in tam zopet klikni na create motion tween ( v obeh primerih moraš pred tem označiti sliko). Med obema frameoma se ti bo na timeline-u pokazala puščica. To je vse. z pritiskom na Enter se ti bo odvrtela animacija! :))

[Some1Else] ::

Freak je edini prav odgovoril, congrats...:D

Freak ::

:)

Freak ::

zdej mam pa jst eno vprašanje1 Kako v flash vstaviš clip?8-O

yimi ::

Movie Clip....hmmm
označiš simbol ali kar koli drugega in pritisneš F8.

Mr.Joker ::

Freak:sorry, kaj nebi bilo bolje in lažje da bi si ti mal prebral help oz. naučil osnov flasha,verjemi da ti bo lažje!

PS:tega maš na netu na kupe!!!:D

Freak ::

no a mi lahko napišeš link, če veš kje je. Glede osnov, mislim, da flash kr obvladam.:) :D

Tjulenj ::

help bos nasel na F1... pa tudi tutoriali so lepo narejeni

Freak ::

to vem!Ampak jst bi kakšen pdf z netu?

Freak ::

mam majhno težavo! Naredil sem gumb v flashu, ki prikliče dol. url. Stvar čist lepo dela v flashu, ko pa zaženem html mi napiše pred url še mapo v kateri je shranjen! Kako naj to odpravim?

Lunik ::

heh. freak, url-ji se delijo na relativne pa absolutne.
če vpišeš samo index.html je to relativen url in ti bo pač iz iste mape šlo brat index.html.
če češ, da dela vedno in zmeraj, je bolje uporabiti absoluten url. za absoluten url, moraš napisat cel naslov (http://j3st.cjb.net, c:\my documents\page\index.htm...). Pol bi moralo delat.

J3sT

Freak ::

j3st wellcome back! Hvala bom probal!:))

Lunik ::

Yes Freak I'm back! :))

Freak ::

j3st: Dovolj je bil samo http!:))

Lunik ::

ja no? saj to sm ti jaz rekel! drugod razen v browserjih pač ne moreš pisat brez http-ja...:D

Freak ::

No še eno vprašanje mam! Kero knjigo mi priporočate za učenje jezika za v flash 5! Gledu sem Flash 5 Bible, pa stane 17 k Sit!

Lunik ::

heh freak, ne vem a ti res prav ignoriraš flashev HELP??
Pritisni F1, pa izbereš tam ActionScript karže in maš vse razložen...

Glede knjig pa ne vem...
Jaz se nobenega programa nisem iz knjig učil..

Freak ::

sej sem gedu v helpu, ampak mene zanima to bolj podrobno!

Lunik ::

Zarad mene ti kupuj knjige...
Ampak jest še vedno trdim, da se da veliko naučit iz helpa (j3st sem se vse...).
Ampak moraš met malo programirne logike:D

Freak ::

j3st: Ti ki si hodu na tečaj iz basica, povej mi, če sta baisic pa ta jezik v flashu podobna! Ker če sta lahko počim 2 muhi na 1 mah!:D

Lunik ::

jest nisem hodu na noben tečaj basica. od kod ti ta podatek???:|

Hja, drugače pa sta si enmičken podobna.

Ne vem no, ta ActionScript je (po moje) nekako mešanica ene parih programskih jezikov. Tisti { so kot pri jscriptu, ; kot pri pascalu, stavki so pa itak povsod podobni......:D

Sicer maš pa pr flešu vse komande tam v menujih in mal probavaš, pa ti rata

Freak ::

a pol je bil tist spis izmišljen:D
Dans sem gledu mal knjige 22k sit! To je pa preveč, pa še če si se ti lahko nauču brez knjig se lohk še jst!:D

Lunik ::

Nikol nisem rekel, da sem hodu na kakšen tečaj. V oš smo meli krožek, pa sem se vseeno večino navadil sam...
Freak help - tle je vse :D

Res pa je, da se pol stvari v svojih spisih zmislim (samo ne od kompjutrov), ker bi bli pol čist brezvezni (kot da niso:D)

Freak ::

j3st: Kok si pa rabu, da si se vse nauču in naredu tako spletno stran?8-O

Lunik ::

hm. s flashom se ukvarjam od novembra 1999 (leto pa pol...)
Učil sem se sproti, pejđ sem po malem (ampak res po malem) delal ob vikendih, fertik je bil pa konec junija 2000 (začetek poletnih poč. ko sem naredil uvodno animacijo) Sicer je zasnova povsem napačna, ker izvira še izpred leta in pol, ampak se mi ne da spreminjat...:D
Freak samo ustvarjaj, pa se boš vse sproti naučil! Ko boš naletel na probleme (verjemi mi da boš, js sem kdaj po dve uri porabil samo za en beden ukaz pri tistih knofih :\) ne obupat, pa mene poklič :D8-)

Freak ::

no sej neki že mam narjen, ampak dej povej mi kje lahko html not pišem!8-OKnofi so mi čist izi za delat, mene zafrkava sam tist proklet jezik!

CCD ::

Freak: Kam bi ti rad html pisal?

Freak ::

v flash, če se sploh da!

CCD ::

Zakaj hočeš pisat html v Flash? Pomoje se sploh ne da. Sej maš tm Flash scripting language. Zakaj html????8-O

Lunik ::

Freak, ti res nimaš treh čistih o Flashu :))
Html? WTF??:|
Htmlja v flashu nimaš kam pisat... edina možnost je da textu daješ različne efekte ki jih dobiš z html ukazi... (mislem povedat, da lohk text ki ga bereš iz fileta daš npr bold, al pa spremeniš pisavo... to je vse kar lahko narediš s htmljem v flashu - pa še to narediš v beležki...)
drugače ma pa flash svoj jezik ActionScript, kar sem ti tut že enkrat povedal...

Freak ::

ok ok dej ne razburji se. Vidm, da smo dobil novga programerja-omasa:D
J3st, zanima me kako bi naredu neko črto, ki bi se iz pike spremenila v krožnico- to naj bi bil efekt na moji spletni strani:D

blue96 ::

menim, da bi flash rabili za spletne strani. no to je jasno. uporabite program fireworks, meni je zelo vsec, ampak ga ne uporabljam, ker nimam casa, tako da me za napotke ne sprasujte, imate pa tudi navodila in pomoc.
.

Freak ::

fireworks je predvsem za oblikovanje slik, gumbov, itd za spletno stran pa sta najboljša flash in dreamwiever

blue96 ::

ja zdej, odvisno za kaj se odlocis. menim ,da je vse v redu, samo uporabljati se je treba nauciti.;)
.

abcde7 ::

Jest sm nekj probavov pa mi je sam ratal tri slikce, k se brezveze premikajo!:'(

Freak ::

robo, nared vse lessonse, boš vidu, kok je v flashu zabavno delat!;)

Lunik ::

Freak, kva bi ti rad delal z enimi pikami, pa krožnicami...?

Freak ::

J3st: Poglej! Na začetku ni okol gumba ničesar , ko greš z miško gor se iz pike okoli gumba nariše krožnica in se postopoma veča in potem na koncu zbledi, to se ponavlja dokler je miška gor!

Lunik ::

verjetno misliš nekaj takega (ni glih krožnica, sam se mi ne da zdajle delat...) A je to to? Če je povej, pa ti bom razložu kako narest. če ni pa nariši slikco

Freak ::

To je to!:)):))

Lunik ::

hem. Evo tle maš link do primera kako to nardit. Verjetno ti bo vse jasno ampak vseeno. Če vzamemo samo en layer (ostali so samo skopiran in zamaknjen prvi). je najprej narisan en čisto majhen krogec, z alfo 0 (<--obroba, noter ni nič). potem ta krogec povečaš in mu pač daš alfo npr. 80. Na prvem frejmu določiš shape tween. tako potem narediš še en frejm in ta krogec spet povečaš, na prejšen frejm daš shape tween, na zadnji frejm pa daš njavečji krog, z alfo 0. na prejšnji frejm spet daš shape tween. to je to.

Freak ::

jr3st: neki podobnga sm sšaru, sam ne tko dobr k ti hvala bom probu. Ti bom poslal mail!:D

Freak ::

j3st: A mi lahko opišeš tist postopek, o katerem sva se menila! Za dol it s tekstom!:D

Lunik ::

m'kay, pa sem si le vzel čas.
kot prvo, narediš na enem layerju z orodjem za pisanje teksta en poljubno velik textbox, ki mu določiš, da je dynamic text. ime (variable) mu daš npr. "burek", obkljukaš wordwrap in html
potem greš v notepad (po domače beležka) in napišeš tekst, pri čemer na začetek napišeš burek= (ali kakorkoli si že dal ime texboxu). v beležki lahko daješ tudi html ukaze za npr. debel ali poševen tekst, če si obkljukal html v tekst options. (če teh ukazov ne poznaš, jih dobiš pri pisanju postov na slo-techu..:\) pol tisti tekst shraniš kot npr. tekst.txt.
potem na tisti frejm daš ukaz
loadVariablesNum ("tekst.txt", 0);

naredi dva knofa, enega za gor, drugega za dol. v tistega za dol napiši:
if (Number(burek.scroll) burek.scroll = Number(text.scroll)+1;
}

za gor pa:
if (Number(burek.scroll)>1) {
burek.scroll = burek.scroll-1;
}

To je to...

Freak ::

j3st: Thnx pa še to neki Html ukazov pa znam! Sporočim ti o (ne)uspehu :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flash 5 ventilator

Oddelek: Izdelava spletišč
71019 (862) cahahopie
»

Flash 5 - menuji

Oddelek: Programska oprema
141375 (1217) Lunik
»

Vaši Programi !

Oddelek: Programiranje
221254 (869) Monster
»

Kako vstaviš Flash animacijo v html?

Oddelek: Omrežja in internet
121279 (1173) Freak
»

flash

Oddelek: Omrežja in internet
9979 (913) Lunik

Več podobnih tem