» »

Flash 5 - menuji

Flash 5 - menuji

nemesis ::

Zivjo!

V flashu hocem naredit menu s podmenuji... Podmenu se odpre, ko se z misko zapeljem cez gumb.

Zanima me kako lahko naredim, da bi se podmenu tudi zaprl?!

Vem kako se da to naredit, ce kliknem oz se zapeljem cez doloceno stvar. Sam me zanima ce se da to tudi drugace kej zrihtat al pa kako to najbolj preprosto naredit s mouse-over.

lp

Lunik ::

Ko z miško zapelješ čez gumb se ti verjetno izvrši nekaj pod ukazom on (rollOver) {...

Pomoje je najlaže, da narediš nov simbol - gumb, ki ima hit področje tako veliko kot menu in gumb ki ga odpre. Up, down in ostalo pustiš prazno. Potem ta gumb postaviš pod menu in gumb ki ga odpre (videl boš svetloplavo polprozorno območje ki označuje ta gumb). Temu gumbu pod actions določiš
on (rollOut) { ...
in daš ukaz da se menu zapre, pa je.

Verjetno sem razložil zelo čudno, tako da kar vprašaj... :D


Pogledaš lahko tudi pod Help->Samples->Track as menu, kjer je to narejeno na en drug način...

nemesis ::

hvala!
bom poskusil tako kot si rekel...

sam sem potem poskusil se tako, da sem v narejen gumb vstavljal druge gumbe in animacije. Vendar se zatakne in zacne nekako cudno preskakovati...

nemesis ::

tistega primera v Helpu jst ne dojamem :'(

tako kot si predlagal bi sicer slo, sam dvomim da v malo bolj kompleksnih menujih... vem, da je treba nekak uporabit opcije track as menu item in podobne, ki so v flashu in s katerimi menujev ni TOLK tezko delat, sam ne vem pa kako se uporabljajo

menu 1 naj bi zgledal takole:
1 2 3 4 ....
1.1
1.1.1
1.1.2
1.1.3
1.2
1.2.1
1.2.2
1.3
>:D
lp

Lunik ::

Zdravo!

Malo sem se poglobil v tole in ugotovil, da je povsem preprosto. Imaš pač frejme, na katerih so določeni podmenuji. gumbi imajo ukaze naj skočijo na frejm na katerem je nek podmenu. Na spodnjem layerju, pa je (neviden) gumb samo z hit območjem, ki je večji kot vsi gumbi in ima ukaz ob prehodu z mišjo naj gre na prvi frejm (ker če si na tem gumbu očitno nisi na nobenem od tistih v meniju, torej je treba meni skriti...:)).

Tukaj imaš .fla file.

Tukaj pa je še delujoči sample:
codebase="http://download.macromedia.com/pub/shoc...
WIDTH=350 HEIGHT=300>



Sorry ker malo grdo zgleda, ampak naredil sem zelo na hitro... :)

Aja, pa še to. Track as menu item ne vem čemu služi, ker dela povsem lepo tudi če ni vklopljen... :)

nemesis ::

Najlepša hvala za tale nazoren prikaz! :P
Sem tud sam ze prej poskusal na podoben nacin, sam zgleda, da nisem vsega porihtal tako kot je treba...
Zdej moram samo se preloaderje in load movie nastudirat:D

Delam namrec eno stran (predelavo ene strani), ki bo namenjena koncni predstavitvi 4. letnika gimnazije. Vsebovala naj bi vse slike prek stirih let, ene dva filma po pol ure (filmi bojo posevbej) itd. Postajam pa cedalje bolj skepticen, ce bom vse to spravil v Flash brez zatikanja. Ze zdaj se namrec stvar zatika.:\

Ce se ti da pejt pogledat na tole stran kako naj bi zgledal in mi sporoci svoje pripombe.

hvala in lp

p.s.
nekaj se zatakne ze na zacetku pri preloaderju :8)- pocakaj nekaj casa pol pa z desno miskino tipko klikni in izberi play, pa bo delal :D

Lunik ::

Aha. Zakaj že na začetku v moviu ne daš play, pa se bo preloader sam zagnal (prvi frame moviea je dobro pustiti prazen, ker drugega potem pokaže šele, ko je dokončno zloadan in na drugemu narediš preloader.) ?

Glede zatikanja - na sceni je dosti veliko premikajočih se stvari, tako da se malo rez zatika. Poskusi dati framerate najmanj na 25slik/s (to spremeniš v modify-> movie.)

Drugače pa je stran v redu!

nemesis ::

Framerate sem ze poskusal spreminjati, vendar brez uspeha - tud ce nastavim na 30 se stvar se vedno odvija po skokih. Zgrozim se ob misli, kako pocasi bo stvar tekla, ko bom notri vnesel se vse slike in podstrani. To bo verjetno treba narest s pomocjo drugih movie-ov, ki se loadajo v osnovnega. - sam ne vem kolk bo to pomagal...
Glede preloaderja - ko sem stran dobil, je ze bil vgrajen. Problem je, ker s preloaderji se nikoli nisem delal. Tega preloaderja ne najdem kje je vgrajen v stran in kako je z njo povezan...

Sem pa prisel se na en problem --> spet pri menujih. Ce gres z misko preko osnovnega menuja cez "SLIKE" in potem na "KDO SMO" se pri slikah zatakne in se ne zaprejo. Pomoje so "slike" pod "kdo smo" in zato ne prepozna spodnjega. A bi se dalo to urediti, da bi nekako na gumbu "Kdo smo" dolocil za roll-over, da se postavi na prvi frame v instancu "Slike"??? A ves mogoce za kaksno drugo moznost?

lp

p.s.
tukaj je primer

Lunik ::

Uh ja to sem pozabil povedat. Pod sosednje gumbe moraš dati na rollover ukaz da zapre menije ki niso pod tistim gumbom.

nemesis ::

OK, pod rollover, da zapre oz. se postavi na prvi frame sosednjega MovieClipa. :))
Povej mi prosim se kako iz prvega skocim na dolocen frame v drugem MovieClipu oz. instanceu? Katero funkcijo v Action uporabim?

poleg tega cedalje bolj razmisljam, da bi stvar opustil oz. sem se ze odlocil, ker tece prepocasi in se vse zatika (narejeno ni se niti pol menujev, da ne govorim o podstraneh, ki bi stran se upocasnile)

Lunik ::

hja zatika se predvsem zaradi tega, ker imaš gor veliko migajočih stvari (predvsem ozadje... pa tiste črtice ki se vozijo po ekrau...) Malo probaj zreducirati to, pa bo delalo hitreje... :)

NsR ::

Živjo !

Zanima me če mogoče veš iz katere knjige se da najlažje naštudirati flash 5?

hvala
Lp.

Lunik ::

mah ne ne vem. jest sem se vse naučil if helpa (f1) in malo tudi z http://www.flashkit.com

nemesis ::

najlazje se ga je res nauciti iz prakse...
kar ne znas, pa bi rad naredil pogledas na www.flashkit.com ali www.flashplanet.com.
Velikokrat primeri s strani ne zadostujejo, ker se ti zahoce vedet neko podrobnost za katero bos porabil ure in ure, da jo odkrijes prek ze narejenih primerov.
Takrat pride prav knjiga - alternativa knjigi pa so se novicarske skupine ali kaksen forum - tam se nekomu obesis za vrat in ga fehtas, da ti kaj pove -> tako kot jaz fehtam j3st-a (hvala za pomoc!):D:D iz knjige se bos bore malo naucil

btw j3st: kako se v flashu unloada oz loada dolocen instance znotraj moviea ???

Lunik ::

Čisto sem zgrešil mejl z obvestilom o odgovoru :]

o učenju je tocno tako kot si rekel :).

glede vprašanja pa ne razumem čisto natančno, malo bolj razloži :8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flash - določanje hitArea v MovieClip

Oddelek: Izdelava spletišč
6788 (722) lesnik24
»

Kako narediti animacijo z actionscriptom

Oddelek: Programiranje
61033 (944) peroteam
»

interaktiven zemljevid v Flashu

Oddelek: Izdelava spletišč
61451 (1194) Dr X
»

Flash (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
754245 (3404) kleDo
»

flash

Oddelek: Omrežja in internet
9980 (914) Lunik

Več podobnih tem