Forum » Problemi človeštva » Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije
Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije
OrkAA ::
NikolormousB je izjavil:
2. V Sloveniji seveda obdavčitev ni 50%+, prosim za malo objektivnosti. Najvišji dohodninski razred je 50%, ampak dohodek je obdavčen progresivno. 50% plačaš na vse kar je več od 70907,20€ letno NETO (kar pomeni cca. 150k eur letno bruto). Do tega zneska plačaš 22943,46€ davka. Zdaj pa izračunaj efektivno obdavčitev. Potem izračunaš še efektivno obdavčitev pri povprečni plači, ki ti zagotavlja podoben življenjski standard kot povprečna plača v CO.
Hm, tole si pa ti narobe predstavljas.
Gre se za neto davcno osnovo, ne za neto placo. Kar pomeni prihodki - splosna olajsava - dodatne olajsave (otroci, etc.). Od kje si dobil tistih 150k bruto?
NikolormousB ::
A ker zaposleni pa tega ne more narediti?
Težje. Če hočeš novo "stranko" moraš najprej prekiniti s prejšnjo.
Hm, tole si pa ti narobe predstavljas.
Gre se za neto davcno osnovo, ne za neto placo. Kar pomeni prihodki - splosna olajsava - dodatne olajsave (otroci, etc.). Od kje si dobil tistih 150k bruto?
Zakaj narobe? Če si zaposlen in nimaš drugih dohodkov, je tvoja neto plača tudi davčna osnova. Se motim?
150k bruto pride od 70k neto davčne osnove, kolikor je prag za 50% obdavčitev. Zneski so približni, par jurjev gor dol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NikolormousB ()
Okapi ::
Na "plečih" tistih, ki imajo s.p. izključno zaradi izogibanja davkov, nikoli ne bodo zaposlili nobene osebe in nikoli ne bodo prikazali preko 100k prihodka na mesec, ne bomo prav nikamor prišli. To niso podjetja, ki bi imela namen rasti ali se širiti.Že spet kar nekaj podlo podtikaš.
Še posebej ne če za te super podjetnike plačamo z oglasi "iščemo zaposlitev, na s.p.!" in masovnim siljenjem delovno sposobnega prebivalstva na s.p.je. Noben priseben človek si noče prostovoljno živeti v državi, kjer je višek pravic 14 dni dopusta (z vključeno bolniško) na leto.
Lahko se pa komot pogovarjamo o obdavčitvi plač, d.o.o.jev in ostalih entitet ki se ne izkoriščajo samo izključno za izogibanje plačila enakovrednih davkov.
Kot prvo, praktično nihče ni s.p. "izključno zaradi izogibanja davkov". Sploh pa ne normirani espe. Ti se davkom niti ne morejo izogibati. Vse poslovanje je povsem transparentno in nobenemu davku se ne moreš izognit. Če se hočeš "izogibati davkom", si d.o.o., po možnosti v kakšni davčni oazi.
Kot drugo, če hočeš biti normiranec s 100k prometa, moraš zaposliti najmanj samega sebe. In tudi sicer espeji skrbijo za manjšo brezposelnost, ker pač niso na zavodu za zaposlovanje.
Kot tretje, mali espeji so inkubator za večje podjetnike. A ti zaupam, kako so začele ikone slovenskega podjetništva - Akrapovič, Boscarol, Pečečnik ...?
Kot četrto, zakaj kar naprej v debato mešaš podjetja, ki zaposlene silijo, da so espeji? To nima z malim samostojnim podjetništvom čisto nič, in največja podlost je zaradi takih podjetij (ki so d.o.o. in d.d) dodatno obdavčiti tiste freelancerje, ki bi radi bili sami svoji gospodarji.
Mato989 ::
Espeji so v izrazito podrejenem položaju, tako v primerjavi z dobro zaščitenimi delavci, ki jim mora dopust in bolniško in vse bonuse in pol ure brezdelja vsak dan plačevati delodajalec, kot tudi v primerjavi z d.o.o. (espe z vsem svojim premoženjem jamči za svoje poslovanje). Ampak nekateri pač cenimo svobodo in smo raje sami svoji gospodarji, kot da bi nam šefi vsak dan sproti govorili, kaj in kdaj moramo delati, podli škodoželjneži, kot si ti, pa lažete o samo 4% davku.
Torej impliciraš da so dejansko tukaj normiranci veliki bedaki ker so prostovoljno na slabšem ko pa kljub njihovim vele sposobnostim niso sposobni izpogajat zaposlitve?
dajte se že odločit kaj je, a so normiranci na boljšem ali na slabšem... ker tukaj zdaj prihaja do paradoksa, normiranci tukaj na forumu se imajo za veleuspešne po drugi strani pa je govora kako so normiranci na slabšem kot zaposleni, torej so dejansko neuspešni ker si ne morejo izpogajat zaposlitve napram delavcu v Revozu?
Fora je v tem, da ljudje kot je Invictus NISO podjetniki ampak so le delavci ki iščejo način kako se izognit in plačat čimmanj davka... seveda je glavni plus normiranca niti ne toliko DAVEK, ampak poenostavljeno poslovanje glede računovodstva in to kolikor slišim ostaja...
Podjetnik ustvarja, to o čemer govorimo pri normirancih, se zaokroži z dosti lepšim izrazom... Mercenary... najeta delovna sila...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
NikolormousB je izjavil:
Dohodninska lestvica za 2017:
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...
Predvsem me zanima od kje dobis stevilko 150k.
Podjetnik ustvarja, to o čemer govorimo pri normirancih, se zaokroži z dosti lepšim izrazom... Mercenary... najeta delovna sila...
Na žalost pojma nimaš, kaj je podjetnik in kakšna je razlika med podjetnikom in (mezdnim) delavcem.
Naj ti zaupam. Podjetnik je tisti, ki sam poišče (ali ustvari) delo oziroma zaslužek, delavec pa tisti, ki mu delo iščejo in preskrbijo drugi. Ali podjetnik omogoča preživetje samo samemu sebi (in svoji družini), ali še komu tretjemu, je v tem kontekstu povsem nepomembno.
Na žalost pojma nimaš, kaj je podjetnik in kakšna je razlika med podjetnikom in (mezdnim) delavcem.
Naj ti zaupam. Podjetnik je tisti, ki sam poišče (ali ustvari) delo oziroma zaslužek, delavec pa tisti, ki mu delo iščejo in preskrbijo drugi. Ali podjetnik omogoča preživetje samo samemu sebi (in svoji družini), ali še komu tretjemu, je v tem kontekstu povsem nepomembno.
Potem smo vsi podjetniki, jaz na svojem vikendu vedno ustvarjam delo... In ni res da podjetnik sam ustvarja delo(vedno) lahko mu ga ustvarijo drugi, ko ga poiščejo, tako da je to bullshit... jaz se nimam za podjetnika, pa popoldan služim z delom ki mi ga ustvarijo drugi ker poznajo moje sposobnosti, ME POKLIČEJO, jih ne kličem jaz... torej sem podjetnik? Bah, slab izgovor za podjetnika je tole.
Mavrik ::
dajte se že odločit kaj je, a so normiranci na boljšem ali na slabšem... ker tukaj zdaj prihaja do paradoksa, normiranci tukaj na forumu se imajo za veleuspešne po drugi strani pa je govora kako so normiranci na slabšem kot zaposleni, torej so dejansko neuspešni ker si ne morejo izpogajat zaposlitve napram delavcu v Revozu?
Paradoksalno velja oboje - imaš ljudi ko zaslužijo kup denarja in s.p. uporabljajo za ogibanje davkom (tipičen primer - izplačana minimalna/nizka plača in potem še zraven izdani računi na popoldanski s.p., velikokrat preko ločenega podjetja). Potem pa maš vedno več ljudi ki so jim povedali da jih bodo "zaposlili" le še preko s.p.ja, plača bo pa ostala ista.
The truth is rarely pure and never simple.
70k letno = cca. 5800€ na mesec. Če številke vneseš v ta kalkulator: http://data.si/izracun-place/
vidiš, da to pomeni okoli 12k bruto oz. 144k letno (oz. 150k, če zaokrožiš navzgor).
Predvsem je tole eno nesmiselno posploševanje.
Miha 333 ::
Da, od 150k bruto je 33.150 prispevkov in 46.654 dohodnine, ostane 70.196. Več kot polovico daš državi v eni ali drugi obliki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
BlaY0 ::
Saj danes večinoma ne ustvarjamo zase ampak za tistega, ki nam je to pripravljen plačati. Eni delajo za končne stranke oz fizične osebe drugi pač ne. Konec koncev smo potem vsi mercenary-ji.
K0K0 ::
Da, od 150k bruto je 33.150 prispevkov in 46.654 dohodnine, ostane 70.196. Več kot polovico daš državi v eni ali drugi obliki.
DDV si pozabil. Od 150.000 plaščaš še 27.000 ddvja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: K0K0 ()
jaz se nimam za podjetnika, pa popoldan služim z delom ki mi ga ustvarijo drugi ker poznajo moje sposobnosti, ME POKLIČEJO, jih ne kličem jaz... torej sem podjetnik? Bah, slab izgovor za podjetnika je tole.Ne, ti si samo družbeni parazit, ki dela na črno in s tem krši zakone in utajuje davke.
jaz se nimam za podjetnika, pa popoldan služim z delom ki mi ga ustvarijo drugi ker poznajo moje sposobnosti, ME POKLIČEJO, jih ne kličem jaz... torej sem podjetnik? Bah, slab izgovor za podjetnika je tole.Ne, ti si samo družbeni parazit, ki dela na črno in s tem krši zakone in utajuje davke.
Ti si trdil da podjetnik ustvari prihodke, torej sem tudi podjetnik glede na tvoje besede :) Jaz se seveda ne strinjam ampak tvoje besede me delajo podjetnika... Dejansko sploh ne kršim zakona, ker vsaki stranki povem da nič ne računam pobiram pa napitnine v višini toliko in toliko :)
DDV si pozabil. Od 150.000 plaščaš še 27.000 ddvja.
DDV se praviloma ne všteva v dohodke podjetja/podjetnika, je čisto posebej, saj ga zaračunavaš v imenu države in ji ga samo prenakažeš. Tudi ga ni v izkazu poslovnega izida. Plača ga efektivno vedno končni kupec.
Zgodovina sprememb…
Pegaz ::
NikolormousB je izjavil:
Davki so že tako prenizki. Oz. drugače povedano. Če bi se v državno blagajno steklo več denarja, bi bil naš standard lahko še višji.
Tudi če so davki porabljeni 100% efektivno - kar ni niti približno res - se z vsakim % davka zmanjša efektivnost trga.
Aja, taki kot ti v trg ne verjamete, ok.
NikolormousB je izjavil:
Če živiš v Coloradu, imaš 32% income tax (praktično enako ne glede na to a zaslužiš $100k ali $200k), 8% VAT, 0,8% davka na nepremičnine in to je to. V Sloveniji pa seveda 50%+ davek na dohodnino, 22% DDV,
1. Obdavčitve v USA ne moreš direktno primerjati z našo. Ne vem kje si našel 32% income tax. Colorado ima obdavčitev dohodka 4,63% tvojega zveznega davka, ki pa je progresiven. Malo se poigraj s kalkulatorjem. Za orientacijo, povprečen dohodek v CO je okoli 60 do 65k USD. Pa imej v mislih kaj vse je v te davke vključeno (oz. kaj ni). Dodaj še praktično obvezen 401k, dodatno pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, šolanje itd. Pod črto so američani bistveno bolj obdavčeni kot mi.
2. V Sloveniji seveda obdavčitev ni 50%+, prosim za malo objektivnosti. Najvišji dohodninski razred je 50%, ampak dohodek je obdavčen progresivno. 50% plačaš na vse kar je več od 70907,20EUR letno NETO (kar pomeni cca. 150k eur letno bruto). Do tega zneska plačaš 22943,46EUR davka. Zdaj pa izračunaj efektivno obdavčitev. Potem izračunaš še efektivno obdavčitev pri povprečni plači, ki ti zagotavlja podoben življenjski standard kot povprečna plača v CO.
Jaz pa priporočam tebi, da se informiraš in poigraš s kalkulatorji.
https://smartasset.com/taxes/colorado-t...
https://www.src.si/opla/
Kar vpiši Invictusov letni prihodek (ali konkretno manj) in boš videl, kolikšen % je so v SLO obdavčene plače. Seveda se gleda bruto strošek delodajalca - vmesni "bruto" je nesmiseln.
DDV se praviloma ne všteva v dohodke podjetja/podjetnika, je čisto posebej, saj ga zaračunavaš v imenu države in ji ga samo prenakažeš. Tudi ga ni v izkazu poslovnega izida. Plača ga efektivno vedno končni kupec.
V izmenjavi med dvema stranema, kjer ena stran ponudi produkt/storitev, druga pa denar, je na koncu koncev popolnoma vseeno kdo plača DDV. Če mora Janez plačat 10EUR za fižol, Mojca pa dobi 9EUR v denarnico, je irelevantno ali je mama država vzela 1EUR iz Mojčine ali iz Janezove denarnice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pegaz ()
Kar vpiši Invictusov letni prihodek (ali konkretno manj) in boš videl, kolikšen % je so v SLO obdavčene plače. Seveda se gleda bruto strošek delodajalca - vmesni "bruto" je nesmiseln.
Nimam pojma kakšen je Invictusov letni prihodek. Glede na številke, ki jih trosi po forumu se mi zdi, da niti sam ne ve.
Je pa Slovenija cenejša ja, saj to sem že prej napisal.
PrimoZ_ ::
Na prvi pogled že zgleda super, kako malo država pobere. Samo so se s tem odpovedali vsej socialni varnosti, ki ni poceni.No, v resnici plačujejo manj za popolnoma isto količino socialne varnosti, čemur se reče Tragedy of the commons @ Wikipedia in dejansko je škodljivo za družbo - ampak višina davka ni tisto, zaradi česar je normiranec najbolj zanimiv: Pomembno je predvsem to, da računovodstvo stane 50 na mesec in da ga je skoraj nemogoče zašuštrat - praktično vse, kar zaslužiš, lahko porabiš, pa te nihče ne jaha zaradi tega, izračunati, koliko boš po obračunu dolžan državi pa je trivialno.
Povej kje se motim.
Jaz delodajalca stanem 4kEUR (brez stroškov prostora, opreme, itd....) in ker sem slišal kako normirani sp plača samo 4% davka je moj naslednji korak odpoved in odprtje normiranega sp-ja pri čemer se z delodajalcem zmenim da bom sedaj na mesec izstavil za 4kEUR račun oz. ~ 23EUR/h
Če bom delal 176h in plačal minimalne prispevke v žep res pospravim več kot prej, kaj pa ko si zaželim dopust ?
Takrat ne delam in ne zaslužim nič. Isto v primeru da zbolim, se polomim, ... spet nič zaslužka.
Nekdanji delodajalec se lahko odloči da me ne rabi več, ne gre za odpoved delovnega razmerja ampak prekinitev pogodbe z pravnim subjektom, spet mnogo lažje.
Skratka meni se nikakor ne zdi, da bi bil kaj zelo na boljšem. Oz. da bi imel isto socialno varnost.
Seveda sem odprt za popravke kje se motim.
Drugo je da se dogovriš za konkretno višjo postavko na uro.
Pa seveda cel primer je mišljen v smislu, da imaš sp samo zato da državi plačaš nekaj manj, sicer pa še vedno delaš kot redno zaposleni.
Če si pravi podjetnik kjer si sam rihtaš svoje posle boš seveda lahko iztržil mnogo več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
NikolormousB je izjavil:
70k letno = cca. 5800€ na mesec. Če številke vneseš v ta kalkulator: http://data.si/izracun-place/
vidiš, da to pomeni okoli 12k bruto oz. 144k letno (oz. 150k, če zaokrožiš navzgor).
Predvsem je tole eno nesmiselno posploševanje.
Ok, ampak se vedno mi ni jasno zakaj preracunavas na tak nacin. 50% stopnja se zacne pri nekaj cez ~70k bruto dohodka.
Moram pa omenit tudi slona v tej temi, ki se ga ni dotaknil se nihce.
Iz te slike je lepo razvidno, da je dohodnina "pljunek v morje" v primerjavi s prispevki za zpiz in zzzs. Pri placi ~2k NETO, kar je za slovenijo kar visoko, placas 2x vec prispevkov kot dohodnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OrkAA ()
kaj pa ko si zaželim dopust ?
Greš na dopust, še prej pa poskrbiš, da ne zaračunavaš opravljenih ur dela.
Nekdanji delodajalec se lahko odloči da me ne rabi več, ne gre za odpoved delovnega razmerja ampak prekinitev pogodbe z pravnim subjektom, spet mnogo lažje.
Odvisno od tega kako je sklenjena pogodba. Daš v pogodbo odpovedni rok 3 mesece oz. penale za predčasno odpoved pogodbe.
PrimoZ_ ::
NikolormousB je izjavil:
Na prvi pogled že zgleda super, kako malo država pobere. Samo so se s tem odpovedali vsej socialni varnosti, ki ni poceni.
V resnici imaš kot s.p. veliko višjo stopnjo socialne varnosti. Na zavod greš malo težje, to je pa tudi vse. Po drugi strani imaš višje dohodke, s katerimi si narediš zalogo za slabe čase, si bolj fleksibilen na trgu, nisi odvisen od delodajalca, ampak lahko že ob prvih znakih težav poiščeš novega "delodajalca"...
Višji dohodki niso kar od boga dani.
Višje dohodke ima nekdo, ki ima sp zato, ker si sam rihta (dober) posel. Če gre nekdo na normirani sp samo zato, da bo nekaj manj plačal državi, še vedno pa bo delal zgolj in samo pri nekdanjem delodajalcu, bo verjetno mesečno dobil ravno nekje tam kot je bil prej on strošek delodajalca.
Kot rečeno jaz stanem delodajalca 4k€, to je ob polnem delovniku 23€/h, nič kaj bajna postavka.
S tem, da če se mi kaj zgodi ali grem na dopust tega denarja ne vidim.
Če pa si podjetnik v pravem smislu, da si sam rihtaš posel in si sam svoj šef, potem pa seveda velja kar si napisal.
Ok, ampak se vedno mi ni jasno zakaj preracunavas na tak nacin. 50% stopnja se zacne pri nekaj cez ~70k bruto dohodka.
Vse skupaj izhaja iz trditve nekoga, ki je rekel, da imajo v Coloradu 32% obdavčitev, v Sloveniji pa tako ali tako plačaš 50%.
50% stopnja se drugače začne šele pri 70k neto, oz. skoraj 150k bruto.
NikolormousB je izjavil:
Je pa Slovenija cenejša ja, saj to sem že prej napisal.
Seveda ni. Če bi vpisal katerokoli cifro v kalkulatorja, bi to videl. Če bi prebral kakšna sta VAT in DDV, prav tako. Ampak ok, ti že veš.
NikolormousB je izjavil:
LOL. Vpiši 50kEUR ali 100kEUR bruto strošek delodajalca v kalkulator in boš videl kakšna je davčna stopnja. Ampak verjamem, da si takih cifer ne moreš predstavljati, tako da lahko ostaneš na 12kEUR in si misliš svoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pegaz ()
NikolormousB je izjavil:
Vse skupaj izhaja iz trditve nekoga, ki je rekel, da imajo v Coloradu 32% obdavčitev, v Sloveniji pa tako ali tako plačaš 50%.
Se enkrat, ne! 50% stopnja se zacne pri malo cez 70k BRUTO.
NikolormousB je izjavil:
V bistvu ni ne neto, ne bruto, osnova za dohodnino je bruto plača minus prispevki. Neto bi bilo še minus dohodnina.
V izmenjavi med dvema stranema, kjer ena stran ponudi produkt/storitev, druga pa denar, je na koncu koncev popolnoma vseeno kdo plača DDV. Če mora Janez plačat 10EUR za fižol, Mojca pa dobi 9EUR v denarnico, je irelevantno ali je mama država vzela 1EUR iz Mojčine ali iz Janezove denarnice.
Vzela je iz Janezove in Mojca nima nič pri tem (je samo inkasant). Če pa je Janez DDV zavezanec, pa niti iz njegove, ampak od končnega kupca (zadnji v verigi, ki bo izdelek kupil). Moramo vedeti, ali primerjamo jabolka ali hruške. V tvojem primeru moramo v bruto dohodek všteti še DDV, ki ga plača Janez. Kar pa ni običajna praksa oz. ustaljena terminologija ne ustreza temu. Poleg tega niso vsi poslovni subjekti zavezanci za DDV. Poleg tega se vsem kupcem ne obračunava DDV (npr. izvoz).
Zgodovina sprememb…
NikolormousB je izjavil:
V bistvu ni ne neto, ne bruto, osnova za dohodnino je bruto plača minus prispevki. Neto bi bilo še minus dohodnina.
Tocno ja, pozabil sem se prispevke. Torej smo pri nekje ~80k bruto.
Vzela je iz Janezove in Mojca nima nič pri tem (je samo inkasant). Če pa je Janez DDV zavezanec, pa niti iz njegove, ampak od končnega kupca (zadnji v verigi, ki bo izdelek kupil). Moramo vedeti, ali primerjamo jabolka ali hruške. V tvojem primeru moramo v bruto dohodek všteti še DDV, ki ga plača Janez. Kar pa ni običajna praksa oz. ustaljena terminologija ne ustreza temu. Poleg tega niso vsi poslovni subjekti zavezanci za DDV.
Good try. Zdrava pamet in ekonomska teorija ti povesta, da je vseeno komu se dejansko zaračuna davek. Če se ga prodajalcu, bo malo povišal ceno. Če se ga kupcu, bo pripravljen plačat malo manj. Na koncu vsak plača en del, kolikšen del pa to je je pa odvisno od drugih faktorjev.
Ravno zaradi tega je nesmiselno, kar se tiče plač, govoriti o neto, bruto strošku delodajalca + še o nekem "bruto" vmes. Ta vmesna cifra je nerelevantna. Seveda se politično lepše sliši, da če se že uvede nov davek, se uvede za delodajalca in ne delojemalca. Ampak na dolgi rok to ni pomembno, glej zgornji odstavek.
Seveda, če gledamo skozi oči računovodje, so stvari zelo striktno popredalčkane in ločene.
Vzela je iz Janezove in Mojca nima nič pri tem (je samo inkasant). Če pa je Janez DDV zavezanec, pa niti iz njegove, ampak od končnega kupca (zadnji v verigi, ki bo izdelek kupil). Moramo vedeti, ali primerjamo jabolka ali hruške. V tvojem primeru moramo v bruto dohodek všteti še DDV, ki ga plača Janez. Kar pa ni običajna praksa oz. ustaljena terminologija ne ustreza temu. Poleg tega niso vsi poslovni subjekti zavezanci za DDV.
Good try. Zdrava pamet in ekonomska teorija ti povesta, da je vseeno komu se dejansko zaračuna davek. Če se ga prodajalcu, bo malo povišal ceno. Če se ga kupcu, bo pripravljen plačat malo manj. Na koncu vsak plača en del, kolikšen del pa to je je pa odvisno od drugih faktorjev.
Ravno zaradi tega je nesmiselno, kar se tiče plač, govoriti o neto, bruto strošku delodajalca + še o nekem "bruto" vmes. Ta vmesna cifra je nerelevantna. Seveda se politično lepše sliši, da če se že uvede nov davek, se uvede za delodajalca in ne delojemalca. Ampak na dolgi rok to ni pomembno, glej zgornji odstavek.
Seveda, če gledamo skozi oči računovodje, so stvari zelo striktno popredalčkane in ločene.
Pomembno je, kjer nekaj predstavlja osnovo za neko dajatev in o tem je govora tukaj. Za to pa potrebujemo definirane pojme, da vsi vemo, kaj pomeni bruto plača, neto plača, II. bruto, ... Verjetno ti ni vseeno, če plačaš dohodnino ali prispevke od bruto plače ali od bruto plače + DDVja, ki ga kot fizična oseba plačaš v trgovini.
Če pa ti je vseeno, komu se zaračuna davek ali kdo ga plača, ti z veseljem dovolim, da plačaš še moje davke. TRR in sklic pošljem na ZS.
Zgodovina sprememb…
Pomembno je, kjer nekaj predstavlja osnovo za neko dajatev in o tem je govora tukaj. Za to pa potrebujemo definirane pojme, da vsi vemo, kaj pomeni bruto plača, neto plača, II. bruto, ... Verjetno ti ni vseeno, če plačaš dohodnino ali prispevke od bruto plače ali od bruto plače + DDVja, ki ga kot fizična oseba plačaš v trgovini.
Seveda, se strinjam. Za izračun davkov morajo biti (in so, vsaj ponavadi) te stvari definirane natančno. Ampak delodajalca zanima koliko ga nek zaposleni vsak mesec stane, ne kolikšna je neka cifra, ki se ji Sloveniji reče bruto, ampak to ni.
Če pa ti je vseeno, komu se zaračuna davek ali kdo ga plača, ti z veseljem dovolim, da plačaš še moje davke. TRR in sklic pošljem na ZS.
Če bom od tebe kupoval fižol, potem lahko plačam davek jaz ali ti, vseeno. Razen če priznaš, da ne boš povišal cene fižola niti za 1 cent, če ti DDV povečajo iz 8% na 50% ker, kot praviš, se ta davek mene ne tiče, ker ga plačaš ti.
Invictus ::
Aja, seveda. Oni se v potu svojega obraza trudijo goljufati državo, normirancem je pa to dano. Od to njihov greh...
Ha, ha,...
Best of yesterday .
Ker Delo, RTV in precej ostalih podjetij niso začeli odpuščati delavcev in začeti objavljati zaposlitvenih oglasov "zaposlujemo d.o.o.je". Prav tako tista raznorazna podjetja zaposlujejo ljudi, jim izplačujejo plače in imajo potencial rasti.
Kako da ne? Praktično vsi, ki kar najredijo, delajo preko pogodb, s.p.jev ali česa drugega. Zaposleni v teh podjetjih so sami fikusi...
Invictusov s.p. ne bo nikoli zaposlil drugega zaposlenega in ne bo nikoli zrasel preko svoje funkcije entitete za izogib plačevanja dohodnine.
Seveda zaposlujem. Samo ni mi do zaposlitve maminih sinčkov, ki ne morejo preživeti sami 5 dni v nemčiji. Sem že dajal ponudbe, pa ga ni bilo junaka, ker se je vsak prej usral v hlače. Nabijat tukaj zna pa vsak.
Tvoj način kako si zastavil tole sporočilo pa je tudi še prav posebej podel in žaljiv - poskušaš nam podtakniti misel, da podpiramo fejkanje stroškov. To ni res-
Niti ne. Je precej resničen.
Ko bo dana ven analiza vseh d.o.o in s.p., koliko davkov plačajo glede na dohodek v primerjavi z normiranci, bo zadeva bistveno bolj jasna. Za navadne s.p. se šušlja cifra nekje okoli 2%.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Naj vas še enkrat opomnim da po novem s.p.ji ne bodo bistveno bolj obdavčeni kot redni delavci. V praksi izgleda da bo to OSTALA najmanj obdavčena oblika dela. Boste pa morda imeli motivacijo se dret o reformi dohodnine ki bi koristila celo morda še komu poleg manjšini tule.
Naj te še enkrat spomnimo, da imajo zaposleni bistveno večje pravice, in delodajalci bistveno večje obveznoti do redno zaposlenih, kot do s.p.
Kaj tebi tukaj ni jasno?
Fora je v tem, da ljudje kot je Invictus NISO podjetniki ampak so le delavci ki iščejo način kako se izognit in plačat čimmanj davka... seveda je glavni plus normiranca niti ne toliko DAVEK, ampak poenostavljeno poslovanje glede računovodstva in to kolikor slišim ostaja...
Moj normiran s.p. je izogibanje davka? A so te ravno iz Polja ven spustili, pa še nisi nič prebral?
Naloga vsakega dobrega posjetnika, je pačati čim manj davka. Zato da ima denar za podjetje ali zase.
Če vam, redno zaposlenim to smerdi, odprite d.o.o ali s.p. Ampak ste prevelike riti, da bi se upali.
ZaphodBB ::
Jaz delodajalca stanem 4kEUR (brez stroškov prostora, opreme, itd....) in ker sem slišal kako normirani sp plača samo 4% davka je moj naslednji korak odpoved in odprtje normiranega sp-ja...
Ljudje, ki ne znajo računat naj se ne grejo podjetništva. Svetoval jim bi tudi, naj se naučijo računat - ker tudi, če ne mislijo biti podjetniki bodo delodajalci z njimi precej bolj zadovoljni.
Paradoksalno velja oboje - imaš ljudi ko zaslužijo kup denarja in s.p. uporabljajo za ogibanje davkom (tipičen primer - izplačana minimalna/nizka plača in potem še zraven izdani računi na popoldanski s.p., velikokrat preko ločenega podjetja). Potem pa maš vedno več ljudi ki so jim povedali da jih bodo "zaposlili" le še preko s.p.ja, plača bo pa ostala ista.
Paradoksalno...
Za to nismo normirnaci nič krivi, ampak delodajalci. Če država tega ne zna poloviti, si je sama kriva.
Poleg tega ti pojem izogibanje davkov ni najbolj jasen... Gre pač za davčno optimizacijo.
In delo za minimalca v eni firmi, ter delo preko s.p. za drugo firmo ni nič nezakonitega.
Dejansko sploh ne kršim zakona, ker vsaki stranki povem da nič ne računam pobiram pa napitnine v višini toliko in toliko :)
Napitnine moraš prijaviti davčni .
Zgodovina sprememb…
Smurf ::
Naj vas še enkrat opomnim da po novem s.p.ji ne bodo bistveno bolj obdavčeni kot redni delavci. V praksi izgleda da bo to OSTALA najmanj obdavčena oblika dela. Boste pa morda imeli motivacijo se dret o reformi dohodnine ki bi koristila celo morda še komu poleg manjšini tule.
Naj te še enkrat spomnimo, da imajo zaposleni bistveno večje pravice, in delodajalci bistveno večje obveznoti do redno zaposlenih, kot do s.p.
Kaj tebi tukaj ni jasno?
In zato lahko mirne volje preklopis na redno zaposlitev, ce se ti te pogoji zdijo res tako ugodni :).
ales85 ::
Kaj tebi tukaj ni jasno?
In zato lahko mirne volje preklopis na redno zaposlitev, ce se ti te pogoji zdijo res tako ugodni :).
In zato lahko mirne volje preklopiš na s.p., če se ti ti pogoji zdijo res tako neugodni :)
bleem ::
Mato989, torej ti si nekje zaposlen in popoldne opravljaš delo? pa imaš prijavljeno dejavnost za to? Ali to kar tako na črno pa keš na roke, nam pa soliš pamet tukaj?
Moj normiran s.p. je izogibanje davka? A so te ravno iz Polja ven spustili, pa še nisi nič prebral?
Naloga vsakega dobrega posjetnika, je pačati čim manj davka. Zato da ima denar za podjetje ali zase.
Če vam, redno zaposlenim to smerdi, odprite d.o.o ali s.p. Ampak ste prevelike riti, da bi se upali.
Tako je, in ker si baje dober podjetnik, boš si izpogajal redno zaposlitev, ker se bojda bolj splača kot normiranec torej kajne? :) Aja ne, ti bi še vedno fural lajf normiranca samo mel bi čimmanj dajatev... tipično...
Mato989, torej ti si nekje zaposlen in popoldne opravljaš delo? pa imaš prijavljeno dejavnost za to? Ali to kar tako na črno pa keš na roke, nam pa soliš pamet tukaj?
Jaz ne zahtevam plačila za moje delo ampak napitnino :) Tako zaobidem tudi konkurenčno prepoved! Kako je rekel invictus, davčna optimizacija pač, napitnine in darila do XX€ niso obdavčena!
Zgodovina sprememb…
Spura ::
NikolormousB je izjavil:
Zakaj narobe? Če si zaposlen in nimaš drugih dohodkov, je tvoja neto plača tudi davčna osnova. Se motim?
150k bruto pride od 70k neto davčne osnove, kolikor je prag za 50% obdavčitev. Zneski so približni, par jurjev gor dol.
Neto davcna osnova je tvoja bruto placa minus olajsave. Recimo splosna davcna olajsava. 73k bruto pride 70k neto davcne osnove.
Torej impliciraš da so dejansko tukaj normiranci veliki bedaki ker so prostovoljno na slabšem ko pa kljub njihovim vele sposobnostim niso sposobni izpogajat zaposlitve?
dajte se že odločit kaj je, a so normiranci na boljšem ali na slabšem...
Niso ne eno ne drugo. To je vse odvisno od individualnih stvari. Normiranci so lahko na boljsem, lahko so na slabsem in veliko od tega zavisi na to kaksne vrste clovek si. In to je cel point vsega tega.
Da lahko preracunas in izberes neki.
Cel point je to, da lahko zamenjas dolocene pravice in ugodnosti za keš. Eni visoko cenijo ugodnosti redne zaposlitve, drugi pa pač ne. In poanta je, da lahko clovek izbere. Jst sm vsako leto stran dopust metal, ker nisem koristil dopusta, zivim v LJ in nimam nic prevoza, nimam otrok (torej ne rabim redne sluzbe in tudi ne dobim davcnih olajsav in tudi nimam miljona bolniskih zarad otrok), imam malo bolniskih in nasploh se ne ukvarjam z downhill bikingom in podobnimi bedarijami s katerimi se ljudje razbijejo in so potem en mesec na bolniski. Poleg tega sparam sam za penzijo in me ne boli toliko, da bo nizja zaradi nizjih s.p. prispevkov.
Poznam pa ljudi, ki so ravno kontra. In se jim normiran s.p. ne splaca, ker je financni benefit velik manjsi, ce koristis vse benefite redne sluzbe in sociale, tveganje pa ostaja.
Gre za trade-off.
Tuki kricijo o nizki obdavcitvi, ampak ko zacnes pa racunat vse skupi je pa od posameznika do posameznika odvisno kaj hoce in kako se bo odlocu. In tut hitr pogruntas, da je dejanska efektivna obdavcitev nekoliko vec, kot si folk misli.
poweroff ::
Evo vidiš Matthai razume, sicer zna biti to malo neudobno ampak jaz sem bil letos pri vsej 10 računovodskih servisih in so vsi obljubljali podobno efektivno obdavčitev če imam namesto normiranca navaden sp.
Ja, ampak v tem primeru plačaš "davek" računovodskemu servisu. In računovodje se svojemu lahkemu zaslužku ne želijo odreči, zato jim je v interesu, da normirancev ni.
sudo poweroff
Tale tema se spreminja v komedijo. Mato989 veseljem priznava svoje delo na črno, v istem postu pa vpije kako poskušajo zlobni podjetniki in freelancerji optimizirat davčne obveznosti.
bleem ::
Tako je, in ker si baje dober podjetnik, boš si izpogajal redno zaposlitev, ker se bojda bolj splača kot normiranec torej kajne? :) Aja ne, ti bi še vedno fural lajf normiranca samo mel bi čimmanj dajatev... tipično...
Jaz ne zahtevam plačila za moje delo ampak napitnino :) Tako zaobidem tudi konkurenčno prepoved! Kako je rekel invictus, davčna optimizacija pač, napitnine in darila do XX€ niso obdavčena!
To je licemerstvo. torej sam bi zaobšel vse možne stvari, da delaš na črno in se zgovarjal na vse možne stvari. Daj prvo pometi pred svojim pragom ... potem pa govori nekaj o spjih in ostalih. Dopolnilna normirana dejavnost za razliko od tebe vsaj plača nek procent. Ti pa nič, nada .. in potem soliš pamet o plačevanju davkov.
Ja, ampak v tem primeru plačaš "davek" računovodskemu servisu. In računovodje se svojemu lahkemu zaslužku ne želijo odreči, zato jim je v interesu, da normirancev ni.
Ta ceh je zgleda ful močan pri finančni ministrici.
V nos jim gre, da večina normirancev sama dela finančne obračune, in ne morejo na "izi" dobiti 100 EUR/mesec plus 500 EUR za bilanco konec leta.
Jaz ne zahtevam plačila za moje delo ampak napitnino :) Tako zaobidem tudi konkurenčno prepoved! Kako je rekel invictus, davčna optimizacija pač, napitnine in darila do XXEUR niso obdavčena!
Prijaviti jih moraš pa vseeno, ker gre drugače za davčno utajo. Pa smo našli največjega čistuna med vsemi...
Zgodovina sprememb…
Webmojster ::
Se opravičujem za prejšn post ampak mi res dvigne pritisk, ko nekateri, ki še niso v življenju delali na trgu dela pametujejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Webmojster ()
Prijaviti jih moraš pa vseeno, ker gre drugače za davčno utajo. Pa smo našli največjega čistuna med vsemi...
Ne rabim, a poznaš kakega kelnarja ki mora prijavljat napitnino? :) Pokaži mi zakon kjer je treba NAPITNINO obdavčit? Jaz pobiram pač napitnino ane :)
Tako je Spura
Gre za trade-off.
In če se po njihovih računih več ne splača verjamem da so ultra sposobni kot pravijo da so in bodo si izpogajali zaposlitev... Jaz se spomnim ko sem začel delat sem po 1 letu delodajalcu reko da pač pod 700€ se mi ne splača delat ker raje ležim na socialki in delam na sivo... imam pač tako znanje ki mi to omogoča, tako kot omogoča Invictusu preselitev v tujino... in sem pač dobil 700€ neto, ker se je delodajalcu to bolj splačalo kot da me zgubi...
Trade off pač... torej če bo normiranc kao preslab, se naj izpogaja zaposlitev, saj so vele sposobni kajne? Tako vsaj pravijo da so, napram nam nesposobnim ki nam šef išče delo :)
Zgodovina sprememb…
To je licemerstvo. torej sam bi zaobšel vse možne stvari, da delaš na črno in se zgovarjal na vse možne stvari. Daj prvo pometi pred svojim pragom ...
Seveda, dokler bom prisiljen vplačevat v pokojninski Bismarckov nateg, tako dolgo si moram ta denar naredit nazaj na črno... še vedno sem na slabšem ker porabim svoj čas, ampak občutek je pa vseeno malo boljši... kriva je država ker ne pusti izstop iz pokojninskega sistema, ker ve da bi se nas pol instant izpisalo še isti dan!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42537 (17412) | Recordman |
» | Prihodki iz tujine in dohodnina (kot fizična oseba)Oddelek: Loža | 15032 (13719) | Vikking |
» | A je s.p. pravi odgovor za moj posel? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25450 (23051) | Mavrik |
» | informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20658 (18195) | wind |