» »

SSD disk v tri leta star laptop

SSD disk v tri leta star laptop

i33a ::

Pozdravljeni, imam tri leta star HP-jev laptop (8GB RAM-a, i7 in HDD disk) zaradi dela sem začel poleg Windowsov precej uporabljati tudi Linux. Prišel sem na idejo, da bi namesto enote za CD-je namestil SSD disk in tako imel dual boot, pa še veliko hitreje bi delalo vse skupaj. Se vam zdi smiselno vlagati v tak laptop? (Notri bi dal disk z 250GB prostora, kar je cca. 100€).
Poleg tega me zanima tudi težavnost menjave? Lahko to opravim sam(sem bol tehničen, a enote za CD-je še nisem menjal z diskom).

Lep pozdrav in hvala za odgovore

shadeX ::

Se vam zdi smiselno vlagati v tak laptop?


Odgovor na to vprašanje je vedno "DA". Nov, star pc - laptop. Brez SSD-ja si sam težko predstavljam vsakodnevna opravila na računalniku. Ko se enkrat navadiš na tako hitrost ne greš več nazaj. Tudi če je menjava računalnika nekaj mesecev pred vrati lahko še vedno kupiš SSD in ga nato vgradiš v nov računalnik.

i33a ::

Aha, hvala za odgovor. Menjava računalnika (upam), da še ni pred vrati, ker drugače deluje vse super.
Primerni pa so "vsi" diski v redni prodaji. Npr. LINK ?

jype ::

Ja, splača se. Laptop bo s SSDjem vsaj še nekaj let zelo uporaben. Tale polinkani samsung je bržkone kompatibilen. Disk v HPju je skoraj zagotovo 2.5" SATA. Če je, potem bo ta SSD deloval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

i33a ::

Kako velik mora bit bo najbrž najlažje, da odprem in pogledam kako velik je HDD. Zanima pa me, kako je s tem, ko menjam za CD-enoto. Saj je ta precej velika(zaradi velikosti CDjev). Je potrebno še kaj, da se zapolni morebiten prostor ali diski ponavadi ravno pašejo notri?

jype ::

Diski ponavadi ravno pašejo notri. SSD je malo ožji, ampak pri HPjih ga običajno zašraufaš v majhno kletko, preden ga vstaviš v luknjo, ki je potem ravno prav velika za tisto kletko. Če napišeš točen model prenosnika, ti lahko potrdim, če bo ta SSD ustrezal.

i33a ::

Računalnik je praktično tak: LINK. Ima le malo drugačen procesor, več rama. To kletko o kateri si govoril je treba tudi najbrž kupiti al kako?

Unknown_001 ::

DO IT !

Cca pol leta nazaj sem si zaradi potrebe po zmogljivejšem prebosniku omislil nekaj konkretnega kar premore Sansungov 500GB NVME :)

Skorajda ni razlike ali računalnik poženem iz spanja ali pa ga vklopim. Na glas rečem EN DVA TRI in smo notri. Ko dobim v roke karkoli z diskom, ki vrti počasneje od 7200rpm... se resno vprašam kako kdo lahko sploh tako dela.

Splača se, saj bo tudi produktivnost na računalniku višja. Namesto da čakaš minuto in pol da se sistem postavi na noge lahko v tem času že malo preurediš dokument.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

RejZoR ::

SSD v laptop? Vedno. Če kje izkoristiš vse prednosti SSDja je to v laptopu. Vrži ven vrtljiv disk in ga v celoti nadomesti z SSD-jem.

Sam imam že leta SSD-je v laptopih, govorimo o low end variantah, ne Core i7 kot imaš ti. Prvi je bil ACER Aspire One z Atom N270 in Intelovim prvim 80GB SSD-jem (originalno je imel 160GB HDD). Ogromna razlika. Trenutno pišem iz again low end laptopa z AMD E-450 in 128GB Crucial M4 SSD-jem (originalno 500GB HDD). Sicer se mu pozna, da je laptop star in švoh, ampak z navadnim HDD-jem bi že znorel, z SSD-jem pa je presenetljivo uporaben. Hiter boot, nobenega ropotanja, hladna tipkovnica, kljub crap CPU-ju solidno odziven ravno zaradi hitrega podatkovnega pogona.

Sploh nimam več sistema z navadnim diskom in ga tud nikoli več ne bom imel. Ko greš enkrat full SSD ni več poti nazaj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

i33a je izjavil:

Računalnik je praktično tak: LINK. Ima le malo drugačen procesor, več rama. To kletko o kateri si govoril je treba tudi najbrž kupiti al kako?
Ja, v ta računalnik zagotovo lahko vstaviš 850 EVO SSD. Ni ti treba kupiti nove kletke, v njej že prebiva obstoječi disk - odvijačiš ga ven iz kletke in ga zamenjaš z novim SSDjem. Stari disk lahko priključiš s pomočjo posebnega adapterja prek USB (če si iz Ljubljane in ga potrebuješ, sporoči, lahko posodim). Novi SSDji včasih pridejo s programjem, ki ti omogoča preprosto kopiranje celotnega operacijskega sistema na SSD, kar precej olajša migracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

i33a ::

@RejZoR: Zakaj misliš, da je bolje, da dam HDD vem namesto CD enote?
Dejstvo je, da rabim oba sistema in dual boot na istem disku mi ne diši najbolj (sploh na manjšem SSD-ju).
CD enoto pa uporabljam zelo redko in bi si tudi takrat lahko pomagal s kakšnim drugim računalnikom.

jype ::

Aja, CD pa nima enakega priključka in niti ni nujno, da je tam priklop SSDja izvedljiv.

Očitno se da, potrebuješ pa adapter:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

i33a ::

Aha. Morda bo res bolje, da disk kar zamenjam. Windowse bom(kolikor jih bom potreboval) poganjal kar v virtualki.
Da ne odpiram nove teme. Kakšne so največje težave pri uporabi Linux-a (npr. Ubuntu), ki jih pri uporabi Windowsow ni?

jype ::

Odvisno, kaj počneš. Nekatero specializirano programje, npr. Autodesk in Adobe programje na Linuxu deluje bolj švoh, pa Microsoftova pisarna tudi. Pri programiranju načeloma ni veliko težav oziroma je lažje delati kot na Windows, pri spletnih rečeh in predvajanju multimedije pa bi morala izkušnja biti podobna. Pomembno je vedeti, da so nekatere paradigme precej drugačne, na primer ta, da ne hodiš po spletnih straneh aplikacij, ampak aplikacije praviloma pridejo že zapakirane s sistemom in jih samo namestiš.

RejZoR ::

i33a je izjavil:

@RejZoR: Zakaj misliš, da je bolje, da dam HDD vem namesto CD enote?
Dejstvo je, da rabim oba sistema in dual boot na istem disku mi ne diši najbolj (sploh na manjšem SSD-ju).
CD enoto pa uporabljam zelo redko in bi si tudi takrat lahko pomagal s kakšnim drugim računalnikom.


Predvsem zato ker je HDD počasen, glasen, občutljiv na tresljaje, se greje... Če že misliš furat s HDD-jem si obvezno nanj daj tisto kar boš manj uporabljal, da boš imel max izkoristek SSD-ja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jst ::

i33a: Jaz že od začetka furam SSDje, prvi je bil 18GB ali 22GB (neka čudna ne x2 ali okrogla številka). Če na prenosniku NE laufaš torrente, si kupi enega večjega, recimo 500GB, ko bo kakšna akcija - jaz sem nazadnje kupil enega Samsunga 500GB, ko ga je imel Eleclerc za neko smešno ceno; če se ne motim okoli 120 EUR.

In ker so sedaj že skoraj vsi SSDji neproblematični, če lahko malo še zdržiš, glej en mesec reklame in boš sigurno našel kakšno ponudbo. Potem poglej na Google, če ima kakšne izstopajoče probleme, za vsak slučaj. (Če bodo prodajali od kakšnega XY tebi nepoznanega proizvajalca. Če je pa Samsung, SanDisk, Kingston... jaz sploh gledal ne bi.) In ko boš enkrat "na SSDju", you're hooked, nikoli ne greš nazaj.

Primer: na starem Pentium Core Dual (nekaj takšnega), je bila razlika takšna, da z SSDjem lahko celo surfaš, delaš v Wordu,... z HDDjem pa gledaš kje je najbližji smetnjak za elektroniko.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

anko ::

@OP: Absolutno se izplača. Sam sem pred kratkim zamenjal klasičen disk v cca 5 let stari i3 Toshibi in nadgradil še RAM, tako da je sploh mogoče uporabljat računalnik.
Trenutno pa razmišljam, kateri SSD bi fliknil v cca 8-9 let star HP 8710w (Core 2 Duo T9500 procesor, se mi zdi). Z WD Black dela ok, SSD računam, da ga bo znatno pospešil in mu podaljšal življenjsko dobo za nekaj let. Ta prenosnik ima edino kronične probleme s pregrevanjem procesorja in ga je treba pogosto čistiti. Izgleda je heat-sink preslab... al pa sem kaj spregledal - če ima kdo izkušnje s tem, se priporočam. Termalno pasto zamenjam praktično vsakič, ko ga čistim :|

mojster_joni ::

ja, ampak ti predlagam da ssd priklopiš na mesto kjer je bil trdi disk in trdi disk na mesto cd roma, ker ima dost laptopov za disk hitrejši sata port kot za dvd pogon

Invictus ::

Sploh nimaš kaj razmišljat.

SSD je danes nuja. oz. bolje rečeno, normalnost.

HDD je mazohizem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Jst ::

HDDji so za NAS. Sam uporabljam Drobo - enostaven, ima tudi "SSD cache", ki malo pohitri nekatere stvari, če rabim hiter prenos, pa uporabim Thunderbolt. Diske mečem notri po principu "najmanjšega ven, večjega not." Za vse ostalo poskrbi sam. Najboljša naložba predlani...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

i33a ::

Hvala za odgovore. Kaj pa glede velikosti? Bo 256GB dovolj, glede na to da bom računalnik uporabljal večinoma za faks, programiranje ter kak film?
Zanima me tudi glede proizvajalcev. Je velika razlika med diski podjetij: Samsung,SanDisk,Kingston,WD, A-Data, Crucial? Ali je praktično vseeno katerega vzamem?

krneki0001 ::

Ja 256 bo dovolj.
Če pa boš kasneje rabil več za podatke, lahko pa namesto CD-ja vstaviš caddy in vanj vstaviš še en navaden disk.

zmaugy ::

256 je dovolj ampak 500/512 je veliko boljše. Sam imam na službenem prenosniku 256 in je že gužva. Pa ni nobenega filma.

Jst ::

Če imaš le možnost, ne vzemi najmanjšega iz serije. Veliko proizvajalcev da v najmanjše manjši cache in manj rezervnega flasha. Glede na delovanje SSDjev, se bo manjši "več obrabljal", ker bo moral več brisati (SSD mora pred pisanjem v eno celico pobrisati cel page celic - in ker programiraš, bo pisanje 1 kB povzročilo brisanje 256 kB (točne količine kB za page ne vem) in potem na novo pisanje starih podatkov plus tvoj 1 kB.), tako da če imaš večjega, s tem več praznega prostora, ima kontroler manj dela, celice se manj obrabljajo... Celice imajo sicer življenjsko dobo, ki jo teoretično ne boš dosegel, ampak jaz bi vseeno raje dal malo več in kupil večji model.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6310784 (8683) Machete
»

kje je fora SSD-ja in navadnega diska.. zakaj ne samo ssd?

Oddelek: Pomoč in nasveti
445266 (3498) njyngs
»

ssd disk v prenosniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
101153 (831) solatko
»

HDD za laptop

Oddelek: Strojna oprema
172090 (1651) BorutK-73
»

Nakup SSDja za prenosnik

Oddelek: Strojna oprema
102255 (2054) McLuzo

Več podobnih tem