» »

Smart Home Kit

Smart Home Kit

branc ::

Kupujem smart home 'centralo'. Ena izmed pritiklin, ki jo vežeš na glavno enoto mora biti tudi smoke alarm, door/window alarm zaželjen, ostalo pobožna želja.

Ima kdo izkušnje z Nest? Morda z Fibaro? Kakšnim drugim?

Furb ::

Pozdravljeni,

stanovanje bi rad malo moderniziral. Veliko moznosti za nove napeljave nimam iscem pa najcenejse resitve. Torej iscem nek hub s katerim bi vse delovalo. Za luci bom verjetno uporabil kar philips hue, kaj bi lahko povezal preko tega?

Potrebujem:
-senzor za odprta vrata/okna
-senzor za sobno temperaturo in vlago
-termostat za radiator
-pametna stikala za luci
-kaksna kamera

?wifi vticnice

Kaj vi uporabljate? Predlogi in mnenja dobrodosli.

Tomson ::

Mislim da je Nest najbolj dodelana in kvalitetna tovrstna rešitev, samo se kar nabere na koncu, ker kolikor gledam zadeve niso poceni, a če finance niso problem, je po moje to to. Sam imam sicer tole zadevo od Xiaomija - SmartHome že nekaj časa nagledano, je dokaj poceni, sigurno ni na nivoju Nesta in nima toliko možnosti, izgleda pa vseeno solidno in ima nekaj zanimivih funkcij, bom enkrat za hec preizkusil ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomson ()

Pobes ::

Jaz imam karnekaj teh igračk po stanovanju. Vsaka ima svoje posebnosti. Nesta ravno ne poznam.
Uglavnem je tako da ima vsaka znamka svoj app, ki ni nujno povezljiv na skupni softwer kot je recimo apple homekit. Većina proizvajalcev te opreme se zaveda in svoje naprave naredi povezljivr tako na diy varjante kot na profi. Jaz imam raspberry pi z domoticz in homebridge da naprave med seboj povežem in automatiziram.

Uglavnem imam

Netatmo termostat : deluje ok, enkrat nastavis pa pozabis. Slabost je da ne podpira hlajenja.
Philips hue: nimam barvnih žarnic. Največja slabost teh žarnic je da si ne zapomnijo zadnjega stanja če jih izklopis z stikalom in se potem prižgejo v nagnusni oranžni barvi. Njihov app je tudi v določenih primerih zabit. Recimo leaving home, jaz sem doma pa nekdo oddide, pa mi luči zapre. To je sedaj nekaj popravljeno v zadnji verzijo ma meni ne deluje povsem. Apple homekit ima tudi te opcije, samo si nisem še vzel časa za naštudirat.
Fibaro motion senzor: brez njihovega gatewaya je stvar zelo neuporabna. Meri tudi temperaturo in svetlobo. Ostalih meritev brez gatewaya ne dobiš ven.
Xiaomi : Imam gateway, senzorje temperature( meri tudi vlago in pritisk) pa senzorje za vrata. Gateway je tudi merilec svetlobe, rgb lučka, zvonec alarm in kitajski net radio.
Zadeve delajo korektno, njihov app dela ok ima možnost automatizacije. Jaz imam gateway povezan na domoticz, ta pa prek homebridga na apple homekit.. vseč mi je ker so senzorji majhni in na baterije.
Domoticz: sw ki teče na rpi-ju. Logira in spremlja vse senzorje stikala inzunanje podatke. Sw je enostaven in deluje brez večjih problemov..
Ostale senzorje imam na esp8266 z sw easyesp ki se odlično integrira z domoticz. Poceni rešitev in če znaš programirat lahko še kaj dodaš.
Homebridge: sw za rpi ki naredi gateway za homekit oz siri. Tako lahko glasovno upravljam vse kar je prklopljeni po hiši.
Obstaja kup zastonj programja ki zna to povezat, ker brez neke povezave imaš samo kup senzorjev in stikal na različnih appih.

JanezH ::

Tomson je izjavil:

Mislim da je Nest najbolj dodelana in kvalitetna tovrstna rešitev, samo se kar nabere na koncu, ker kolikor gledam zadeve niso poceni, a če finance niso problem, je po moje to to. Sam imam sicer tole zadevo od Xiaomija - SmartHome že nekaj časa nagledano, je dokaj poceni, sigurno ni na nivoju Nesta in nima toliko možnosti, izgleda pa vseeno solidno in ima nekaj zanimivih funkcij, bom enkrat za hec preizkusil ...


Jaz imam kar nekaj gadgetov od xiaomija in jih upravljam prek home assistant https://home-assistant.io. Dela zaenkrat bp.

urosh ::

Fibaro HCL (ali HC2) + senzorji po zelji. Imam motion senzor, nekaj pametnih "vticnic", nekaj relejev itd. Deluje BP. Sam imam HCL in mi zaenkrat zadostuje. Ko bo premalo, bom napredoval na HC2. Seveda pa vsa zadeva ni poceni. Vsak rele/senzor/itd je 40EUR+-15EUR. Vse lahko krmilis preko Appa na telefonu ali glede na pravila (meni se npr. vklopijo ledice v dnevni, ko je soncni zahod in se izklopijo od doloceni uri).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

theanswer3 ::

Pozdravljeni

Bi mi kdo znal malo opisati kako v praksi uporablja Philips Hue zarnice.

Ideja se mi zdi super, me pa zanima kako v praksi prizigate in ugasate luci.

Recimo, da gres ponoci na stranisce v kopalnico. Ali uporabljate glasovne komande vsakic ko vstopite in izstopite iz kopalnice ali uporabljate kaksna fizicna stikala ali senzorje.

Namrec kupil bi jih rad tudi jaz, vendar me zanima kaj vse je potrebno kupiti za najboljse delovanje. Ne bi rad nosil telefona s sabo v vse prostore po stanovanju ali kupoval raznik Alex in drugih gadget cisto za vsak prostor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2477425507 (4719) matobeli
»

pametna hiša, stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7617176 (1666) kriptobog
»

Vlamljanje in zaščita (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16422628 (8712) kamiKaZaA
»

Philipsove pametne žarnice kot vhodna vrata za hekerje

Oddelek: Novice / Varnost
419876 (6710) MrStein
»

A1 Smart Home

Oddelek: Mobilne tehnologije
202688 (2230) MadMax

Več podobnih tem