» »

Zunajzakonska zveza- Dohodnina

Zunajzakonska zveza- Dohodnina

Joe123 ::

S partnerko se že nekaj časa sprašujeva ali jo bom lahko po rojstvu otroka upošteval k olajšavi dohodnine? Namreč otroka bom lahko 100%, partnerka je pa študentka in bo morala biti zavarovana po meni, kaj pa davčna olajšava?

Nekaj sem bral da mora zunajzakonski partner biti eno leto skupaj s partnerjem da ga lahko potem upošteva k dohodnini, to velja tudi ko imaš otroke ali samo za zunajzakonske partnerje brez otrok? Če je potrebno tudi za pare z otroki, me zanima če mora nato biti partnerka pri meni prijavljena eno leto s stalnim ali lahko z začasnim prebivališčem, da jo lahko potem upoštevam pri dohodnini?

Hvala lepa za odgovore...

boss-tech ::

Mislim da morata biti na istem naslovu, ne vem pa ali začasno ali stalno. Ker sem imel probleme ko sem želel narediti osebno izkaznico za sina, je morala punca podpisat soglasje, ker nisem prijavljen stalno ampak začasno...
http://tovornik.info

Invictus ::

Greš na upravno enoto in registriraš zunajzakonsko zvezo.

Zadeva rešena.

Kar se osebnih in ostalih dokumentov tiče, so dodali soglasje obeh staršev zaradi problemov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matobeli ::

Načeloma celo samo eno leto.

In ja, lahko prijaviš partnerja v olajšavo brez registracij skupnosti. Ampak bo treba met vsaj kakšno začasno bivališče skupno. No, mogoče bo pa že otrok dovolj.
Pazit edino na to da ne bosta dva prijavljala iste osebe kot vzdrževane. To bi pa znalo delat težave. edit: ne mislim otroka, ampak da ne bi kakšni starši partnerke uveljavljali.

Načeloma je izvenzakonska skupnost zakonsko izenačena z zakonsko skupnostjo. V zakonu pa v resnici ni nič števnih kriterijev po kateri bi lahko rekel da nekdo je skupnost.:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

predi ::

Midva sva (sicer že dlje časa, podaljšano letno) prijavljena začasno na enakem naslovu in sem jo letos brez problemov prvič (za celotno leto 2016) uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana, torej dobil davčno olajšavo.

V zakonu za zunajzakonsko skupnost ni opredeljen nek časovni okvir nastopa, je pa zapisano nekaj v smislu "dlje časa trajajoča zveza", upošteva se pa lahko samo čas v katerem sta bila oba polnoletna (poleg drugih pogojev). Tudi skupni naslov ni pogoj, pač pa bi se pristojni organ moral odločiti za vsak primer posebej, če bi do tega prišlo. Seveda pa nekemu uradniku lažje biti ziher, da ne daje olajšave nekomu brez veze, če je očitno, da sta skupaj že dlje časa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje ex izven zakonskemu partnerju. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9010016 (2180) Mato989
»

Dohodnina / vzdrževani družinski člani

Oddelek: Loža
346596 (4235) harvey
»

Dohodnina

Oddelek: Loža
213671 (2745) [D]emon
»

Dedovanje med istospolnimi partnerji - sodba Ustavnega sodišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534994 (3975) BigWhale

Več podobnih tem