Forum » Pomoč in nasveti » "Ponudba velja do: ", kakšen je zakonski rok?
"Ponudba velja do: ", kakšen je zakonski rok?
Suly ::
Pozdrav, kolikor mi je znano je zakonski rok za plačilo računa 14 dni. Se motim?
Zanima pa me kakšen rok za plačilo avansa lahko dam stranki pri ponudbi, torej "Ponudba velja do: xx.xx.xxxx"? Glede na obrtniški posel bi mi najbolj ugajal plačilni rok avansa max 3 dni, da vem ali stranka želi produkt ali ne, sicer mi prihaja do zmede v čakalni vrsti za izdelavo.
Zanima pa me kakšen rok za plačilo avansa lahko dam stranki pri ponudbi, torej "Ponudba velja do: xx.xx.xxxx"? Glede na obrtniški posel bi mi najbolj ugajal plačilni rok avansa max 3 dni, da vem ali stranka želi produkt ali ne, sicer mi prihaja do zmede v čakalni vrsti za izdelavo.
- spremenil: Suly ()
SeMiNeSanja ::
O kakšnih zakonskih rokih ti to? Vse to je stvar dogovora.
Npr. če je danes 26.4 in vemo, da se 1.5. dvigne naša nabavna cena, bomo pač dali veljavnost ponudbe do 30.4. in niti en dan več. (V takem primeru potem ponavadi dodaš še eno ponudbo, ki bo veljala od 1.5. dalje 30 dni)
Na splošno pa se običajno dela ponudbe z 30 dnevno veljavnostjo, da ima kupec čas razmisliti o nakupu in speljati potrebne postopke za nabavo, če je to večje podjetje. Ni pa nobene ovire, da bi dal tudi daljšo veljavnost ponudbe, samo potem že lahko tvegaš, če se gre za obvezujočo ponudbo.
Enako je tudi pri plačilih računov - stvar dogovora. Če kupcu ne zaupaš, zahtevaš avans. Če je tako-tako, mu daš 10 ali 14 dni. Redni stranki ponavadi daš 30 dni, enako velika podjetja ali država - ta na manj običajno sploh ne pristane. Niso pa tudi redki primeri, ko je rok plačila 60 ali 90 dni, če se gre za daljša utečena razmerja s solidnim kupcem.
Npr. če je danes 26.4 in vemo, da se 1.5. dvigne naša nabavna cena, bomo pač dali veljavnost ponudbe do 30.4. in niti en dan več. (V takem primeru potem ponavadi dodaš še eno ponudbo, ki bo veljala od 1.5. dalje 30 dni)
Na splošno pa se običajno dela ponudbe z 30 dnevno veljavnostjo, da ima kupec čas razmisliti o nakupu in speljati potrebne postopke za nabavo, če je to večje podjetje. Ni pa nobene ovire, da bi dal tudi daljšo veljavnost ponudbe, samo potem že lahko tvegaš, če se gre za obvezujočo ponudbo.
Enako je tudi pri plačilih računov - stvar dogovora. Če kupcu ne zaupaš, zahtevaš avans. Če je tako-tako, mu daš 10 ali 14 dni. Redni stranki ponavadi daš 30 dni, enako velika podjetja ali država - ta na manj običajno sploh ne pristane. Niso pa tudi redki primeri, ko je rok plačila 60 ali 90 dni, če se gre za daljša utečena razmerja s solidnim kupcem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SeMiNeSanja ()
Ales ::
Pozdrav, kolikor mi je znano je zakonski rok za plačilo računa 14 dni. Se motim?Motiš se. Minimalnega roka ni oz. je tak, kot se ga stranki dogovorita (takoj, 3 dni, 8 dni, 14 dni, itd.).
Maksimalni rok pa je zakonsko omejen z ZPreZP-1, a to ne pomeni, da lahko plačnik samovoljno odlaša plačilo do maksimalnega roka. Ti maksimalni roki so zaščita pred slabimi praksami velikih podjetij, ki so dobavljalce silila v nenormalno dolge roke plačil. Skratka, če na računu piše da je rok plačila 8 dni, je rok plačila 8 dni.
Lahko postaviš rok, kakršnega želiš. Veljavnost ponudbe dogovoriš s stranko oz. določiš sam. Tudi če je 1 dan ali 3 dni, je pač toliko.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zavrnitev položnice upravnikuOddelek: Loža | 5758 (2252) | matobeli |
» | Rok za plačevanje položnicOddelek: Loža | 3041 (2731) | jan_g |
» | Nakup na narocilnicoOddelek: Kaj kupiti | 4698 (3982) | Zheegec |
» | Solo.si mi ni nakazal denarja skoraj 2 mesecaOddelek: Kaj kupiti | 4769 (2936) | Leks |