» »

Pošiljanje preko DHL, ter kako spletni nakup za 50$ olajša vašo denarnico za 160 €

Pošiljanje preko DHL, ter kako spletni nakup za 50$ olajša vašo denarnico za 160 €

Nando Kerry ::

NA KAJ MORATE BITI POZORNI V KOLIKOR NAROČATE POŠILJKE IZ TUJINE PREKO DHL
»Pošiljanje preko DHL in pasti pri tem, ter kako spletni nakup za 50$ olajša vašo denarnico za 160 € «

Začnimo lepo po vrsti. DHL navzven izgleda kot zelo dostojno podjetje vredno zaupanja pa vendarle moramo biti na marsikaj pozorni. Za primer bomo vzeli paket teže 3,9 kg velikosti dveh škatel za čevlje in vrednosti 50$, za lažjo predstavo. Prispevek je namenjen predvsem tistim ki vas mikajo nakupi iz tujine z dostavo prek DHL.

Cena poljubnega izdelka pri Slovencih priljubljenega Aliexpressa je recimo v našem konkretnem primeru 50$ pri prodajalcu iz Hong Kong-a. Seveda se na to prišteje DHL-ova poštnina ki v tem primeru znaša 35 $ torej smo na znesku 85 $. Razmeroma visoka poštnina, ampak si rečemo bo vsaj tako kot treba in bomo izdelek dobili hitro. Izdelek naročimo v upanju da ne bo nobenih težav in da bomo ob prejemu plačali na to skupno vrednost naš preljubi DDV in nekaj malih manipulativnih stroškov. Pa vendarle se lahko zatakne že v fazi ko bi moral prodajalec pošiljko predati DHL-u. Zna se zgoditi in se tudi zgodi da vam prodajalec javi da mu je DHL javil da na željeno lokacijo v Sloveniji ne more dostaviti oziroma lahko dostavi vendar se bo cena podvojila iz 35$ na 70$. Kar bo v prvotni fazi izgledalo kot poskus prevare z strani prodajalca se bo kasneje izkazalo da je razlog drugje.

Razlog za dvig cene je odročnost vaše lokacije. Da odročnost. Pa ne mislit da če ste 5 minut iz Ljubljane ali Celja ali Kopra da vas to ne zadeva ker se vas in nevede živite v odročnem kraju. Ne glede na to da so vam ostale kurirske službe doslej dostavljale na ta naslov brez težav že leta in leta in ne glede nato da ste oddaljeni od prestolnice deset minut vožnje. Med odročne lokacije spadajo nekateri res odročni kraji kjer je dvig cene relativno upravičen in pa nekoliko manj odročni kraji kjer zdrava pamet zataji. Primer dvojne cene pošiljanja je na primer že »Lukovica pri Domžalah« 70$ namesto 35$ in sicer izvoz iz avtoceste proti Domžalam kjer šofer lahko iz kombija na avtocesti vrže paket in ga ni vraga da ne pristane v bližini naslovnika, kot zanimivost za Domžale pa je cena spet 35$ čeprav mora taisti šofer čez Lukovico da pride v Domžale, drugi primer Litija je spet odročen kraj, tretji Preserje pri Brezovici, Velike Lašče, Borovnica, Horjul, Kranjska Gora itd itd , spisek se kar vrti. Presenetilo bi vas kateri kraji so na tem seznamu. V kolikor kontaktirate slovenski DHL glede tega vam bodo odgovorili da to ni res in da vse te kraje dostavljajo normalno in da ni doplačila. Ravno tako da ti kraji niso na spisku odročnih krajev. V kolikor jih prosite da pogledajo ta spisek se poskušajo temu ogniti diplomatsko ali pa se v konkretnem primeru izgovorijo da jim računalnik trenutno ne odpre DHL-ove strani z omenjenim spiskom. Po daljšem pregovarjanju DHL-ovci le malce spustijo ego in priznajo da mogoče pa je res nekaj teh krajev katere sem omenjal ampak da ni nobene težave saj citiram »Veste gospod mogoče res za nekatere kraje to velja, ampak višjo ceno ne plačate vi, to plača pošiljatelj«. No shit Sherlock. Vedno plačam izdelek in poštnino. Zastonj kosila ni !. V primeru pa ko naročim 50$ vreden izdelek in je na ta izdelek 70$ poštnine je seveda utopično pričakovati da vam bo omenjeno trgovec poslal saj bi šel sam sebi v globok minus. Zahteval bo plačilo 50$ izdelek + 35$ DHL poštnine + 35$ DHL additional fee za odročno lokacijo kar znese skupaj že 120$. Pa pozor pošiljka še ni v Sloveniji kjer se kolobocija in stroški šele začnejo. Več o tem v nadaljevanju.

Toliko o dostavi DHL po Sloveniji, zatorej previdno in po pameti, predvsem pa ne slepo zaupati sogovorniku na drugi strani v tem primeru DHL-u. Spisek odročnih krajev v Sloveniji za pošiljanje iz tujine dobite tule v verziji pdf ali pa tukaj vpišete svojo poštno številko in v kolikor ne dobite rezultata je za vas vse ok in velja nižja tarifa. Omenjeni spisek na slovenski DHL strani ne boste dobili, pravzaprav se zna zgoditi tako kot v mojem primeru da bodo izjavili da le ta ne obstaja ali pa da nič ne vejo o kakem spisku kar je laž. Sicer vseeno predlagam da pregledate tudi druge kurirske službe, v skoraj vseh primerih boste ugotovili da so cene veliko nižje, bizarnih situacij kot je tale pa je manj. V kolikor vaše poštne številke ni na tem spisku ste do sedaj izgubili 5 min življenja z branjem le tega, boste pa prišli bolje čez z poštnino tako da za vas ta skrb odpade.

Preidimo na drugo točko in sicer ko je pošiljka že v prihodu v Slovenijo. V tem primeru dobite od DHL obvestilo da je najava pošiljke in da je potrebno priskrbeti dokumentacijo za uspešno carinjenje. V detajle kaj vse morate poslati se ne bi spuščali zadošča že da jim pošljete »screenshot« transakcije oziroma nakupa ostalo upam da vam je znano. Aja pa ne pozabite imenovati izdelek po slovensko, v nasprotnem bodo preimenovanje opravili oni in to tudi mastno zaračunali, primer npr. Phone 1pcs –Telefon 1 kom, cenika natančno ne poznam mislim pa da si vzamejo dobra dva evra za tole malenkost v kolikor jo vi ne napišete. Z prevodi ne komplicirajte. Pa obvezno tudi poštnino vštejte saj vam jo bodo veselo obdavčili. Pozorni pa bodite ko dobite omenjeno najavo o prihodu saj boste dobili link na njihov cenik. Fino je da si ga preberete da ne bo ob dostavi šok. Edino pravilno pa bi bilo da si ta cenik preberete še preden naročite od trgovca ki pošilja preko DHL ! Ker je DHL privatno podjetje si cene lahko nastavlja prosto po Prešernu krivi ste pa vi in nihče drug saj se niste prej pozanimali. Tisto kar napiše prodajalec da je strošek DHLa toliko in toliko še zdaleč ni ves strošek ki vas čaka. Najvišji dve postavki ki vas bosta udarili sta »bančna garancija« in pa DDV. Bančno garancijo boste malce težje zastopili vendar če se človek poglobi ugotovi da je upravičena vendar pozor, pri DHL je noro visoka in oderuška, realno bi morala biti 2 do 3 evre. Pri postavki bančne garancije ste v vsakem primeru minimalno ob 18,3 Eur, le ta pa se vedno zaračunava za znesek pošiljke skupaj z poštnino nad 22 evrov. V primeru omenjenega izdelka za 50$ le ta bančna garancija krepko presega samo vrednost DDV-ja za katerega je sploh potrebno plačilo garancije. Tako da temeljito premislite če se vam dostava z DHL splača. Pa da ne bo kdo mislil da jo dobite vrnjeno čeprav ste plačali ddv, malo morgen.

V dotičnem primeru nam izračun pove da nakup izdelka vrednega 50$ olajša našo denarnico za 35$ DHL pošiljanja + 35$ DHL remote area fee + 18,3 Eur bančna garancija + 22%DDV na izdelek + 22%DDV na obe postavke pošiljanja (+ nekaj evrov manipulativnih stroškov). Kar skupaj znese nekaj čez 160,00 podalpskih zelencev. Torej več kot trikratnik vrednosti samega izdelka. Zraven mirne duše prištejte še paket Lekadolov iz lokalne lekarne ker jih boste potrebovali, so pa najmanjša postavka če je komu v tolažbo.

Pa se čudi kdor se more. Lahko poskušate priti tudi ceneje skozi s tem da vam DHL ponuja da vas v carinskem postopku zastopa kdo drug in v tem primeru ne bo tako visoke bančne garancije a glej ga zlomka prenos na drugega zastopnika se zaračunava po ceniku in sicer 48,80 Eur na pošiljko kar vas postavi v brezizhoden položaj tako da poti nazaj več ni. Ceneje boste prišli le približno 35$ v kolikor vaše poštne številke ni na seznamu odročnih krajev in pa v primeru da naročate izdelke višje vrednosti saj se takrat lahko razmerje izdelek:manipulacijski stroški zmanjša.

Sicer vsakemu svoje, odločitev je na vas članek je napisan zgolj v poduk tistim ki preko DHL še niso naročali pa jih mika. Prispevek ni namenjen blatenju ali podobno ker sem mnenja da je DHL hitra in učinkovita kurirska služba vendar za moje pojme za navadne potrošnike ki kupujemo od 25 do 150 eur izdelke enostavno predraga opcija. Je »Take it or leave it« in namenjena debelim denarnicam, nič več in nič manj.

neooo ::

No meni pa dhl v za Ljubljancane v odrocno prekmurje 20km od avtoceste dostavi preko poste slovenije. In se ni bilo problema.

Do ljubljane dhl, od tam naprej pa za njih vsaj k nam dostavlja posta slovenije.

čuhalev ::

Ne vem, kako ima DHL urejeno, ampak do sedaj sem doživel, da je paket poslan preko DHL dostavil poštar PS na motorju, drugič paketna dostava PS, tretjič DHL pogodbenik za to področje.

...:TOMI:... ::

To je samo dokaz, da se vedno manj splaca kupovat iz tujine. Hkrati je pa tudi dokaz, da PS, ceprav so monopolisti in oderuhi, le niso tako dragi in komplicirani.
Tomi

konspirator ::

Ups, fedex, tnt, door to door, goldexpress, še kdo imajo tudi "Remote Areas" sezname ?
--

Zgodovina sprememb…

Dimnik ::

S tem remote area je takole, če si noter pač naročiš k kolegom ali sorodnikom, ki niso v remote arei......
neooo, nimajo vsi tako, jaz sem kupil mobitel pa sem bil v remote arei, sem naročil v MS k kolegu in je pripeljal dhl kurir...

amacar ::

...:TOMI:... je izjavil:

To je samo dokaz, da se vedno manj splaca kupovat iz tujine. Hkrati je pa tudi dokaz, da PS, ceprav so monopolisti in oderuhi, le niso tako dragi in komplicirani.

To je samo dokaz, da so nekateri ljudje nesposobni naročevati iz tujine.
Stroški so znani in so objavljeni, vsak si lahko sam izračuna koliko ga bo vseskupaj stalo.
Ko sem imel enak primer glede poštnine sem pač izbral drug naslov, ki je v remote area in ni bilo teh stroškov, v nasprotnem primeru bi preklical nakup in vzel drugje. V vsakem primeru pa je DHL še dražji od pošte slovenije pri carinjenju.

neooo ::

Dimnik je izjavil:

S tem remote area je takole, če si noter pač naročiš k kolegom ali sorodnikom, ki niso v remote arei......
neooo, nimajo vsi tako, jaz sem kupil mobitel pa sem bil v remote arei, sem naročil v MS k kolegu in je pripeljal dhl kurir...


murska sobota mogoce, meni 18km stran od murske pa posta slovenije :) tam nekje na vasi na gorickem.

Dimnik ::

neooo je izjavil:

Dimnik je izjavil:

S tem remote area je takole, če si noter pač naročiš k kolegom ali sorodnikom, ki niso v remote arei......
neooo, nimajo vsi tako, jaz sem kupil mobitel pa sem bil v remote arei, sem naročil v MS k kolegu in je pripeljal dhl kurir...


murska sobota mogoce, meni 18km stran od murske pa posta slovenije :) tam nekje na vasi na gorickem.


Vidim da ne razumeš....
V tem je fora,če bi hotel tudi jaz na goričko, sem v remote area za določenega prodajalca in bi moral doplačat 35$...nimajo pa vsi prodajalci tako.

Nando Kerry ::

amacar je izjavil:

...:TOMI:... je izjavil:

To je samo dokaz, da se vedno manj splaca kupovat iz tujine. Hkrati je pa tudi dokaz, da PS, ceprav so monopolisti in oderuhi, le niso tako dragi in komplicirani.

To je samo dokaz, da so nekateri ljudje nesposobni naročevati iz tujine.
Stroški so znani in so objavljeni, vsak si lahko sam izračuna koliko ga bo vseskupaj stalo.
Ko sem imel enak primer glede poštnine sem pač izbral drug naslov, ki je v remote area in ni bilo teh stroškov, v nasprotnem primeru bi preklical nakup in vzel drugje. V vsakem primeru pa je DHL še dražji od pošte slovenije pri carinjenju.


V kolikor je nesposobnost naročevanja mišljena meni kot avtorju članka naj ti objasnim da je celoten prispevek mišljen zgolj v opozorilo kaj se lahko pripeti v dotičnem primeru v kolikor kot kupec nisi pozoren in se predhodno ne informiraš. Seveda sem naročil na sosednjo poštno številko in sem prišel ceneje skozi za teh 35$, DHL-ov kurir pa je vseeno pripeljal na sporno RAS pošno številko ker je bila oddaljenost med tema dvema poštnima številkama le 3 km. Članek namenjen tako kot je v opisu za tiste ki naročajo prvič, da pozneje ne bo slabe volje. In da, ceniki so na njihovi strani, RAS liste (Remote Area List) pa ne !. In vsaj v mojem primeru so na DHL help desku trdili da le ta ne obstaja in da omenjene poštne številke niso v nobenem seznamu. Komercialist kateri me je kasneje sam poklical je kasneje le priznal da ta lista obstaja in da so notri te poštne številke, debata z njim je tekla zgolj na račun nekaterih nelogičnih poštnih številk na tej listi kar pa se ni razrešilo saj mi tudi sam ni znal pojasniti zakaj so dotične zgoraj omenjene številke na tem seznamu. Kar se tiče RAS liste je sporno zgolj zavajanje da le ta ne obstaja oz druga varianta da naj prodajalec kar pošlje saj vendarle on plača poštnino. Kar pa vsi vemo da ni res. Vedno na koncu plača poštnino kupec za katerega pa ni vseeno ali je to 35$ ali pa 70$. Ali pač.

Zgodovina sprememb…

amacar ::

Odgovarjal sem citiranemu uporabniku.
Drugače pa remote area list se najde v 1 sekundi googlanja. Če si sposoben naročevati s kitajske, moraš biti sposoben poiskati tudi remote area seznam. Če ga ne najdeš, je zelo velika verjetnost, da tudi te teme ne boš našel, tako da si na istem kot prej :))
Glede poštnine pa ni zavajanja, pred nakupom vedno dobiš znesek, ki ga moraš plačati. Če se strinjaš plačaš, če se ne strinjaš potem storniraš nakup in je zadeva rešena.

Drugače pa fajn, da je nekaj takšnega napisano za bodoče nevedne uporabnike DHL, bi pa js vseskupaj strnil v nekaj kompaktnih dejstev, ker komu se pa da brati tole, kar bi bilo lahko napisano v parih stavkih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

konspirator ::

amacar
Prvo moraš vedeti, da remote area liste sploh obstajajo.
--

Nando Kerry ::

amacar je izjavil:


Drugače pa remote area list se najde v 1 sekundi googlanja...


90% ljudi verjetno niti ne ve kaj RAS lista je.. moje mnenje ki pa ni nujno točno

amacar je izjavil:

...ker komu se pa da brati tole, kar bi bilo lahko napisano v parih stavkih.


Mi je že žal da sem napisal, mišljeno je bilo dobro namerno...
PS Pa ne tebi ki to že veš ampak tistim ki ne

Zgodovina sprememb…

amacar ::

konspirator je izjavil:

amacar
Prvo moraš vedeti, da remote area liste sploh obstajajo.

Ne rabiš, ker ti za remote area list pove prodajalec, ko moraš doplačati za poštnino. Na tebi je, da začneš googlati in potem najdeš to temo (ali katero izmed drugih 100 tem) ali se pač strinjaš in plačaš.

Nando Kerry ::

@amacar
V pogovoru z DHL komercialistom mi je le ta zaupal da je tudi en del v Ljubljani pod remote area (oddaljen odročen kraj ja ! prav si prebral !!) uganeš kateri ?
Če ti ne uganeš ali ne veš, kako naj pač Ljubljančan pomisli da živi v odročnem kraju in da mora poiskati listo odročnih krajev preden kaj naroča prek DHL ???

Zgolj v razmislek

Dimnik ::

To da si v remote arei, te obvesti prodajalec, da moraš doplačat....

amacar ::

Nando Kerry je izjavil:

@amacar
V pogovoru z DHL komercialistom mi je le ta zaupal da je tudi en del v Ljubljani pod remote area (oddaljen odročen kraj ja ! prav si prebral !!) uganeš kateri ?
Če ti ne uganeš ali ne veš, kako naj pač Ljubljančan pomisli da živi v odročnem kraju in da mora poiskati listo odročnih krajev preden kaj naroča prek DHL ???

Zgolj v razmislek


Nando Kerry je izjavil:

amacar je izjavil:


Drugače pa remote area list se najde v 1 sekundi googlanja...

90% ljudi verjetno niti ne ve kaj RAS lista je.. moje mnenje ki pa ni nujno točno

Tudi jaz nisem vedel, dokler mi tega ni povedal prodajalec sam, ko je zahteval 30$ doplačila. Torej ni potrebno niti razmisleka, ker dobiš servirano na pladnju od prodajalca.

Nando Kerry ::

@amacar

Da prav imaš vendar pa nastane težava če ta kitajec komunicira v Chinglesh :) ti pa si zadevo že plačal

Citiram dotični primer "jerry liu
2017-03-05 07:49
you city in DHI IS REMOTE
please give me other city"

Težava nastane ker other city ne spremeni nič v takem primeru, dati mu je treba drugo post code (poštno številko) sploh pa ker ti pošlje link od RAS liste po 7 ali 8ih dneh ... mah ne da se mi več ...grem spat in jutri prosim admina da zbriše prispevek itak ti vse to veš in samo še pravociraš.
Lahko noč

Zgodovina sprememb…

Dimnik ::

Enak primer sem imel sam, problem rešen enastavo....dal sem naslov, ki ni v remote arei

Daniel ::

Meni je normalno dostavila pošta, ker DHL pri nas pač ne dostavlja. Plačal strošek zavarovanja oz. carinjenja (18,3 EUR) in DDV. Pošiljka je bila vredna 104 EUR, vse skupaj s poštnino preko DHL in DDV, ki so mi ga zaračunali pri nas pa je naneslo nekje okrog 190 EUR.

A res računajo več kot 40 EUR če želiš, da ti carini pošta?

Machete ::

Pa še nekaj je glede dostave treba ločiti. DHL pakete dostavlja Pošta Slovenije. DHL Express pa DHL.
In ti dve storitvi sta logistično delno ločeni, tako kot tudi velja drug cenik.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Nando Kerry ::

Daniel je izjavil:

Meni je normalno dostavila pošta, ker DHL pri nas pač ne dostavlja. Plačal strošek zavarovanja oz. carinjenja (18,3 EUR) in DDV. Pošiljka je bila vredna 104 EUR, vse skupaj s poštnino preko DHL in DDV, ki so mi ga zaračunali pri nas pa je naneslo nekje okrog 190 EUR.

A res računajo več kot 40 EUR če želiš, da ti carini pošta?


Po njihovem ceniku za carinske storitve je postavka citiram:
Odstop Pošiljke Drugemu Deklarantu Na pošiljko 48.80 EUR

Vsaj na ta cenik me je napotila DHL help desk podpora ko sem povprašal po tej opciji.

Tako da predvidevam da je to to.

Machete je izjavil:

Pa še nekaj je glede dostave treba ločiti. DHL pakete dostavlja Pošta Slovenije. DHL Express pa DHL.
In ti dve storitvi sta logistično delno ločeni, tako kot tudi velja drug cenik.


@Machete Prav imaš. Je DHL in pa DHL Express.
Cenik za carinjenje pa je verjetno isti.

Zgodovina sprememb…

OK.d ::

Nando Kerry je izjavil:

NA KAJ MORATE BITI POZORNI V KOLIKOR NAROČATE POŠILJKE IZ TUJINE PREKO DHL
»Pošiljanje preko DHL in pasti pri tem, ter kako spletni nakup za 50$ olajša vašo denarnico za 160 € «

Začnimo lepo po vrsti. DHL navzven izgleda kot zelo dostojno podjetje vredno zaupanja pa vendarle moramo biti na marsikaj pozorni. Za primer bomo vzeli paket teže 3,9 kg velikosti dveh škatel za čevlje in vrednosti 50$, za lažjo predstavo. Prispevek je namenjen predvsem tistim ki vas mikajo nakupi iz tujine z dostavo prek DHL.

Cena poljubnega izdelka pri Slovencih priljubljenega Aliexpressa je recimo v našem konkretnem primeru 50$ pri prodajalcu iz Hong Kong-a. Seveda se na to prišteje DHL-ova poštnina ki v tem primeru znaša 35 $ torej smo na znesku 85 $. Razmeroma visoka poštnina, ampak si rečemo bo vsaj tako kot treba in bomo izdelek dobili hitro. Izdelek naročimo v upanju da ne bo nobenih težav in da bomo ob prejemu plačali na to skupno vrednost naš preljubi DDV in nekaj malih manipulativnih stroškov. Pa vendarle se lahko zatakne že v fazi ko bi moral prodajalec pošiljko predati DHL-u. Zna se zgoditi in se tudi zgodi da vam prodajalec javi da mu je DHL javil da na željeno lokacijo v Sloveniji ne more dostaviti oziroma lahko dostavi vendar se bo cena podvojila iz 35$ na 70$. Kar bo v prvotni fazi izgledalo kot poskus prevare z strani prodajalca se bo kasneje izkazalo da je razlog drugje.

Razlog za dvig cene je odročnost vaše lokacije. Da odročnost. Pa ne mislit da če ste 5 minut iz Ljubljane ali Celja ali Kopra da vas to ne zadeva ker se vas in nevede živite v odročnem kraju. Ne glede na to da so vam ostale kurirske službe doslej dostavljale na ta naslov brez težav že leta in leta in ne glede nato da ste oddaljeni od prestolnice deset minut vožnje. Med odročne lokacije spadajo nekateri res odročni kraji kjer je dvig cene relativno upravičen in pa nekoliko manj odročni kraji kjer zdrava pamet zataji. Primer dvojne cene pošiljanja je na primer že »Lukovica pri Domžalah« 70$ namesto 35$ in sicer izvoz iz avtoceste proti Domžalam kjer šofer lahko iz kombija na avtocesti vrže paket in ga ni vraga da ne pristane v bližini naslovnika, kot zanimivost za Domžale pa je cena spet 35$ čeprav mora taisti šofer čez Lukovico da pride v Domžale, drugi primer Litija je spet odročen kraj, tretji Preserje pri Brezovici, Velike Lašče, Borovnica, Horjul, Kranjska Gora itd itd , spisek se kar vrti. Presenetilo bi vas kateri kraji so na tem seznamu. V kolikor kontaktirate slovenski DHL glede tega vam bodo odgovorili da to ni res in da vse te kraje dostavljajo normalno in da ni doplačila. Ravno tako da ti kraji niso na spisku odročnih krajev. V kolikor jih prosite da pogledajo ta spisek se poskušajo temu ogniti diplomatsko ali pa se v konkretnem primeru izgovorijo da jim računalnik trenutno ne odpre DHL-ove strani z omenjenim spiskom. Po daljšem pregovarjanju DHL-ovci le malce spustijo ego in priznajo da mogoče pa je res nekaj teh krajev katere sem omenjal ampak da ni nobene težave saj citiram »Veste gospod mogoče res za nekatere kraje to velja, ampak višjo ceno ne plačate vi, to plača pošiljatelj«. No shit Sherlock. Vedno plačam izdelek in poštnino. Zastonj kosila ni !. V primeru pa ko naročim 50$ vreden izdelek in je na ta izdelek 70$ poštnine je seveda utopično pričakovati da vam bo omenjeno trgovec poslal saj bi šel sam sebi v globok minus. Zahteval bo plačilo 50$ izdelek + 35$ DHL poštnine + 35$ DHL additional fee za odročno lokacijo kar znese skupaj že 120$. Pa pozor pošiljka še ni v Sloveniji kjer se kolobocija in stroški šele začnejo. Več o tem v nadaljevanju.

Toliko o dostavi DHL po Sloveniji, zatorej previdno in po pameti, predvsem pa ne slepo zaupati sogovorniku na drugi strani v tem primeru DHL-u. Spisek odročnih krajev v Sloveniji za pošiljanje iz tujine dobite tule v verziji pdf ali pa tukaj vpišete svojo poštno številko in v kolikor ne dobite rezultata je za vas vse ok in velja nižja tarifa. Omenjeni spisek na slovenski DHL strani ne boste dobili, pravzaprav se zna zgoditi tako kot v mojem primeru da bodo izjavili da le ta ne obstaja ali pa da nič ne vejo o kakem spisku kar je laž. Sicer vseeno predlagam da pregledate tudi druge kurirske službe, v skoraj vseh primerih boste ugotovili da so cene veliko nižje, bizarnih situacij kot je tale pa je manj. V kolikor vaše poštne številke ni na tem spisku ste do sedaj izgubili 5 min življenja z branjem le tega, boste pa prišli bolje čez z poštnino tako da za vas ta skrb odpade.

Preidimo na drugo točko in sicer ko je pošiljka že v prihodu v Slovenijo. V tem primeru dobite od DHL obvestilo da je najava pošiljke in da je potrebno priskrbeti dokumentacijo za uspešno carinjenje. V detajle kaj vse morate poslati se ne bi spuščali zadošča že da jim pošljete »screenshot« transakcije oziroma nakupa ostalo upam da vam je znano. Aja pa ne pozabite imenovati izdelek po slovensko, v nasprotnem bodo preimenovanje opravili oni in to tudi mastno zaračunali, primer npr. Phone 1pcs –Telefon 1 kom, cenika natančno ne poznam mislim pa da si vzamejo dobra dva evra za tole malenkost v kolikor jo vi ne napišete. Z prevodi ne komplicirajte. Pa obvezno tudi poštnino vštejte saj vam jo bodo veselo obdavčili. Pozorni pa bodite ko dobite omenjeno najavo o prihodu saj boste dobili link na njihov cenik. Fino je da si ga preberete da ne bo ob dostavi šok. Edino pravilno pa bi bilo da si ta cenik preberete še preden naročite od trgovca ki pošilja preko DHL ! Ker je DHL privatno podjetje si cene lahko nastavlja prosto po Prešernu krivi ste pa vi in nihče drug saj se niste prej pozanimali. Tisto kar napiše prodajalec da je strošek DHLa toliko in toliko še zdaleč ni ves strošek ki vas čaka. Najvišji dve postavki ki vas bosta udarili sta »bančna garancija« in pa DDV. Bančno garancijo boste malce težje zastopili vendar če se človek poglobi ugotovi da je upravičena vendar pozor, pri DHL je noro visoka in oderuška, realno bi morala biti 2 do 3 evre. Pri postavki bančne garancije ste v vsakem primeru minimalno ob 18,3 Eur, le ta pa se vedno zaračunava za znesek pošiljke skupaj z poštnino nad 22 evrov. V primeru omenjenega izdelka za 50$ le ta bančna garancija krepko presega samo vrednost DDV-ja za katerega je sploh potrebno plačilo garancije. Tako da temeljito premislite če se vam dostava z DHL splača. Pa da ne bo kdo mislil da jo dobite vrnjeno čeprav ste plačali ddv, malo morgen.

V dotičnem primeru nam izračun pove da nakup izdelka vrednega 50$ olajša našo denarnico za 35$ DHL pošiljanja + 35$ DHL remote area fee + 18,3 Eur bančna garancija + 22%DDV na izdelek + 22%DDV na obe postavke pošiljanja (+ nekaj evrov manipulativnih stroškov). Kar skupaj znese nekaj čez 160,00 podalpskih zelencev. Torej več kot trikratnik vrednosti samega izdelka. Zraven mirne duše prištejte še paket Lekadolov iz lokalne lekarne ker jih boste potrebovali, so pa najmanjša postavka če je komu v tolažbo.

Pa se čudi kdor se more. Lahko poskušate priti tudi ceneje skozi s tem da vam DHL ponuja da vas v carinskem postopku zastopa kdo drug in v tem primeru ne bo tako visoke bančne garancije a glej ga zlomka prenos na drugega zastopnika se zaračunava po ceniku in sicer 48,80 Eur na pošiljko kar vas postavi v brezizhoden položaj tako da poti nazaj več ni. Ceneje boste prišli le približno 35$ v kolikor vaše poštne številke ni na seznamu odročnih krajev in pa v primeru da naročate izdelke višje vrednosti saj se takrat lahko razmerje izdelek:manipulacijski stroški zmanjša.

Sicer vsakemu svoje, odločitev je na vas članek je napisan zgolj v poduk tistim ki preko DHL še niso naročali pa jih mika. Prispevek ni namenjen blatenju ali podobno ker sem mnenja da je DHL hitra in učinkovita kurirska služba vendar za moje pojme za navadne potrošnike ki kupujemo od 25 do 150 eur izdelke enostavno predraga opcija. Je »Take it or leave it« in namenjena debelim denarnicam, nič več in nič manj.

Hvala za tole, tudi sam veliko naročam ampak še nisem imel takšnega primera in nisem vedel za tole finto;)
LPOK.d

Tilen ::

Problem avtorja teme je, da si ni pogledal cenika storitev, katere je naročil. Naslov je seveda zavajujoč.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

johanblond ::

Tilen je izjavil:

Problem avtorja teme je, da si ni pogledal cenika storitev, katere je naročil. Naslov je seveda zavajujoč.

Ne, enkrat za spremenbo je naslov zelo natančen (glede na ostale teme, ko iz naslove ne zveš nič):

Pošiljanje preko DHL, ter kako spletni nakup za 50$ olajša vašo denarnico za 160 €

Kdo: DHL
Kaj: spletni nakup za 50$
Zakaj: olajšana denarnica za 160 €

Naslov je zelo koncizen, pove vse o temi, ni rekel, da ga je DHL okradel, samo opozoril je, da je njegova denarnica zelo olajšana, da je vse po pravilih, da pa storitve niso tako pregledne kot bi morale biti in bi tudi lahko bile.

gorazdkop ::

Tudi sam se pridružujuem mnenju, da je prvi prispevek spisan korektno in da je koristen. Torej hvala za informacije.
Kritiki so pač na njihovo srečo bolj podučeni o teh stvareh od nas ostalih, tako da ne potrebujejo branja. Pametovat jim pa tudi ni treba pretirano

Mare2 ::

gorazdkop je izjavil:

Pametovat jim pa tudi ni treba pretirano


Oni morajo. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

konspirator ::

Tuje recimo omenjen "Remote Areas"
http://www.grossoshop.net/delivery-info...
--

Nahodni ::

Katero oderuštvo. Če bi tole prej prebral bi jim rekel naj prek navadne pošte pošljejo. Bančna garancija instrument. Kako lahko EU to dopušča??

DeeCoy ::

Nahodni je izjavil:

Katero oderuštvo. Če bi tole prej prebral bi jim rekel naj prek navadne pošte pošljejo. Bančna garancija instrument. Kako lahko EU to dopušča??

DHL Express je praktično 100% zanesljiv, je pa najdražji. Ko naročuješ 500€ ali več vredno stvar ti ni vseeno kako ravnajo z njo, požreš pač še 200 ali 300€ poštnine in carinjenja. Vsekakor pa ni namenjen za paketke, vredne 40€..
Moja izkušnja do sedaj: Pozanimal sem se prej, kakšni bojo stroški, prodajalcu povedal naj pošlje, prišlo v treh delovnih dneh S KITAJSKE, carinili so isti dan, popoldne sem šel iskat v Trzin, cena pa je bila TOČNO takšna, kot so mi prej povedali. Vsekakor pa ni poceni.

opeter ::

Dimnik je izjavil:

Vidim da ne razumeš....
V tem je fora,če bi hotel tudi jaz na goričko, sem v remote area za določenega prodajalca in bi moral doplačat 35$...nimajo pa vsi prodajalci tako.


Lahko prosim konkretno navedeš enega takšnega prodajalca?
Vem, da je stara tema, samo me vseeno zanima, če se je spremenilo ali ne.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DHL Carina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6116260 (208) Machete
»

»Remote Area« DHL Express NATEG

Oddelek: Loža
81085 (699) SBerlusconi
»

dhl carina posredništvo

Oddelek: Loža
184012 (3608) Phantomeye
»

DHL - nenormalno visoko carinjenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8721866 (9677) Daliborg
»

DHL carina, naročanje od kitajcev (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5318812 (13231) Ales

Več podobnih tem