» »

Custom CMS

Custom CMS

Boomerang ::

Je izdelava lastnega CMS-ja (urejevalnika vsebine spletne strani) prednost ali pomanjkljivost? Wordpress in podobna orodja so za moje pojme preveč razširjeni in posledica se kaže v vdorih, spamih na e-pošti, treba je redno posodabljat itd, predvsem pa si odvisen od vtičnikov (demo so ponavadi omejeni, full verzije pa plačljive). Imam en svoj CMS in se sprašujem, če se splača investirat čas in ga nadgradit. Kaj bolj splača - uporabljati opensource CMS-je ali uporabljati svojega (veš kako deluje in posledično lahko po mili volji šraufaš po njem)?

pegasus ::

Če misliš da si boljši programer kar se tiče varnosti, kot cela wordpress skupnost, potem go ahead, spiši in uporabljaj svoj cms. Security through obscurity se sicer odsvetuje, zna pa za take low-profile projektiče kot je lasten web sajt biti smiselna odločitev.

technolog ::

Performance bo zagotovo boljši. Varnost tudi zagotovo boljša (v smislu verjetnosti p, da te enkrat shekajo.)

harvey ::

technolog je izjavil:

Performance bo zagotovo boljši. Varnost tudi zagotovo boljša (v smislu verjetnosti p, da te enkrat shekajo.)

Nikakor, preveč dela, premalo efekta, zakaj bi se ukvarjal s tem, če je polno že ostalih namenskih rešitev in se tam priključiš, če ti ni do WP. Videl en primer lastnega CMS, bog se usmili. Če pa te moti varnost WP pa enostavno dodatno zaščitiš dostop do datoteke wp-login.php - butasta, vendar učinkovita fora.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

urli ::

Sem za custom rešitev ampak le, če veš kaj delaš. Torej da znaš poskrbeti za varnost (SQL injection, CSRF itd.) ter da stran zapišeš v MVC arhitekturi oz. tako, da je zadeva pregledna in se jo da nadgraditi. Torej, če še nisi slišal za template engine, routing, orm itd. potem pozabi na custom zadeve, ker boš naredil takšno packarijo, da te bo vse minilo, ko boš čez čas zopet kaj šaral po kodi. Pa jasno to velja za lastne zadeve. Za firme je bolje, da uporabiš odprtokodne rešitve - hitreje narejeno, pa še zaradi praviloma porazne performance jim lahko več zaračunaš gostovanje :P

čuhalev ::

In zato bo v ozračju tudi več CO2.

Tudi zaradi programerske lenobe.

opeter ::

Najbolj varna rešitev je statična stran, informacije pa dodajaš ročno. Je pa zamudno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

urli ::

opeter je izjavil:

Najbolj varna rešitev je statična stran, informacije pa dodajaš ročno. Je pa zamudno.


:))

Stari89 ::

Na kratko:
Če te čaka precej manjših projektov tipa "4 podstrani + kontaktni obrazec", potem se ti definitivno splača delat nov light-weight CMS za tole.

Na malce daljše:
Na firmi sem že prvi dan dobil nalogo popucat vdore na Joomla straneh. Pač prekopiram backup čez datoteke in bazo. Da vdor zgruntam pred stranko, sem spisal kratko skriptico, ki periodično prečekira hash serviranih datotek in me ob razliki s prejšnjim stanjem opozori. Jomla je, sama po sebi, čisto okej, ampak vedno se najde kak blesav vtičnik, ki spusti napadalca skoz. Pri več kot 50 projektih mi skripta teži skoraj vsak dan in posledično izgubljam precej časa za gašenje, namesto za razvoj novih reči.
Ker sem imel tega dovolj, sva s sodelavcem vrgla skupaj en retardirano preprost CMS; Mi delamo skoraj z osnovnimi html in css datotekami, stranka pa ima simpl WYSIWYG urejanje in dodajanje podstrani. Do sedaj na tem stoji enih 10 projektičev. Po dveh mescih vdorov še ni bilo. Če se bo tako držalo naprej, bomo po pol leta zaradi nizkega vzdrževanja prišparali več časa, kot smo ga vložili v razvoj.

Torej: veliko kratkih preprostih projektov z nezahtevnimi strankami? Se splača. Pazi na varnost in strankam dovoli čim manj urejanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stari89 ()

Boomerang ::

Tudi sam imam na firmi odpravka z različnimi CMS-ji, predvsem pa z Joomlo in Wordpressom. Kar pogosto se dogaja, da je na straneh škodljiva koda ali linki na neke tretje strani itd. Če bi firma delala samo s tema dvema CMS-jema, bi lahko brez problema zaposlili nekoga, ki bi čistil samo tako stvari. Še bolj pogosto pa se dogaja, da se stranka ali nadrejeni spomni nekaj, kar je za večino uporabnikov neizvedljivo... recimo vtičnik ne omogoča spreminjanja teme/izgleda ali pa se pojavi konflikt s kakšnim drugim vtičnikom/temo... pa gre nekaj uric samo za reševanje takšnih težav.

V firmi smo razvili tudi svoj CMS, ki pa ni tako enostaven in prenosljiv, kot na primer kateri drugi CMS. Če želim uporabiti neko funkcionalnost (ki jo imam nekje drugje že implementirano), moram skopirati datoteke na različnih nivojih, potem še popravljati kodo in podatkovno bazo... to lahko počneš šele po nekaj letih dela s CMS-jem.

Imam pa še svoj CMS, ki ga uporabljam samo za honorarno delo in na njem že teče nekaj strani. Končnemu uporabniku omogoča osnovne funkcionalnosti (spreminjanje vsebine, ne pa tudi izgleda oz. teme). Če rabim kakšno funkcionalnost, samo skopiram mapo in v CMS-ju se že prikaže razširitev ter priložena navodila za uporabo (nobena znanost). Stvar je že malo zastarela in bi jo moral dodelati (zato sprašujem če se splača), sicer pa na tem CMS-ju že 3 leta deluje kar nekaj strani... ne mislim na 24ur ali kaj podobnega, a za kakšne manjše strani (predstavitvene podstrani, objava novic, fotogalerija, kontaktni obrazec itd.) je CMS primeren.

jurijcvikl ::

Če uporabiš Wordpress in si predelaš temo, ki je kvalitetna - lahko imaš vrhunski portal. Lasten CMS je odlično, vendar velikokrat primeren za visoko proračunske projekte. Kakor kdo. Pri nas imamo s predelavami wordpress templatov dobre izkušnje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713155 (11571) Goran's Blog
»

Lasten miniCMS sistem

Oddelek: Izdelava spletišč
161200 (871) Vice
»

Kateri CMS uporabljate ??

Oddelek: Izdelava spletišč
317582 (6819) lexios
»

WordPress kot spletna stran

Oddelek: Izdelava spletišč
494312 (893) alessio2
»

Je izdelava web strani na podlagi joomle sprejemljiva?

Oddelek: Izdelava spletišč
293155 (2288) _Beast

Več podobnih tem