» »

WordPress kot spletna stran

WordPress kot spletna stran

espider ::

Ima kdo kaj izkušenj z WordPress-om?
Zanima me ali se da z WP-jem naredit spletno stran, ki ne bi bila v obliki bloga? Oblikovno vem, da se da vse nastavit in preuredit. Samo ne vem, če omogoča, da skenslaš vse one stvari v zvezi z blogom, poste, comments, archive... Pa da izdelaš čisto svojo strukturo strani.

Pa ne, da bi bilo potrebno vso php kodo zdrmat...mogoče obstaja kak poseben plugin? Ima kdo kaj izkušenj?


www.mediasplet.com
  • spremenilo: espider ()

aljazh ::

Ne vem kako je pri novejših verzijah, ampak pri starejših je šlo, da si iz index.php pometal ven, kar ne rabiš (ali dodal kaj, česar ni), obliko pa si spreminjal v css datoteki.

espider ::

Pa samo iz index.php? Jaz sem poizkusil sicer na tazadnji verziji WP-ja, vendar še ima neke page.php pa template.php,... in ko sem odprl prvo stran je zgledalo ok, ko pa sem malo klikal pa ni bilo več vredu...

Verjetno je potrebno precej sprememb v kodi. Fino bi bilo, če bi obstajal kar kakšen plugin za to?


www.mediasplet.com

aljazh ::

Ja, nove verzije so kar precej spremenjene in tu žal ne bi znal pomagati. Jaz sem to počel še na 1.2 (upam, da sem si prav zapomnil, je že dolgo tega). Tam se je dalo skoraj vse napraviti v index.php.

Sicer pa si že pobrskal po Wordpress forumu? Oziroma še bolje bi bilo kar tam postaviti vprašanje.

Tody ::

zakaj bi uporabljal wordpress in se jebal če je tukaj dost zadev ki imajo točno to nalogo ? CMS ?

zlobcek ::

Če hočeš imeti recimo prvo stran - novice - in način enostavnega informiranja ljudi preko vprašanj, je jedro bloga s komentarji ena enostavnejših varjant.

Sam sem recimo novi wordpress kompletno predelal za moje potrebe - ubistvu le kopletno predelal eno obstoječo temo. V sam core se nisem in se ne mislim spuščat:) razen kar se tiče izgleda prijavnih in drugih nastavitvenih oken. Treba se je le malo poglobiti in gre. In php-ja ne znam toliko, da bi sam napisal kakšen kompleksen program. Daleč od tega.

Doma na wamp skupku mi stvar dela. Bomo vidli če bo na serverju v medmrežju tud:) Pomoje bi moglo.

espider ::

Tud sam se se lotil "predelave" in ugotovil, da nek look oz. template ni tako komliciran in si ga lahko čisto po svoje prilagodiš. To je v bistvu relatovno enostavno. Drgač pa tud jaz se znam php-ja toliko, da bi se v samo jedro spuščal.


www.mediasplet.com

espider ::

zakaj bi uporabljal wordpress in se jebal če je tukaj dost zadev ki imajo točno to nalogo ? CMS ?



Se strinjam. Samo mislil sem, glede na to, da je WP zelo enostaven za upravljat, da se ga da kaj prilagoditi za neblogovske potrebe.

Imaš kakšne izkušnje kateri CMS je recimo na enako enostavnem nivoju kot WP?


www.mediasplet.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: espider ()

mitjaxp ::

v wordpress-u se da naredit res vse mislim, da je lahko eden najbolj prilagodljivih in zanesljivih CMS-jev tako oblikovno kot funkcionalno, sam se že nekaj časa poglabljam v worpress in lahko vidite nekaj zadnjih projektov ki niti malo ne spominjajo na blog

moji zadnji projekti:
http://mxslo.com

in se primer izdelave spletne strani za podjetje (še v izdelavi) celotno stran lahko ureja prek wordpress administracije seveda pa je celoten template prilagojen stranki
(hja mogoče oblika malo šepa vendar z določenimi podjetji zelo težko uskladiš želje in ideje glede oblike...)
http://mxslo.com/izvir

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitjaxp ()

Tody ::

Dizajn nije tvoja jača stran ane ? :)

BigWhale ::

Pri WPju se lahko osredotocis samo na 'Pages', izklopis komentarje in tako naprej. WP je lahko povsem ne blog stran.

HardFu ::

Dizajn nije tvoja jača stran ane ? :)


Saj dizajn niti ni napacen, tisto blato v backgroundu ne pase zraven nikakor, ostalo pa je se kar - sploh v primerjavi z nekaterimi "referencami", ki se pojavljajo tukaj
http://codeable.io

680x0 ::

zakaj bi uporabljal wordpress in se jebal če je tukaj dost zadev ki imajo točno to nalogo ? CMS ?


Zaradi ogromne količine zastonjskih dizajnov in pluginov, ki se jih najde za WP. Praktično za vsako tematiko strani se najde dovolj ustrezen template. Pa še v osnovi ima dober SEO v primerjavi z nekaterimi drugimi light-weight CMSji. Meni osebno je WP za micro-budget strani najljubše orodje. Samo prirediš ga tako, kot je napisal BigWhale - na prvi strani namesto seznama blogerskih prispevkov nastaviš statično stran in to je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 680x0 ()

LapD ::

Citirat dve leti stare poste glede cms sistema ki se dnevno razvija ni pošteno. Takrat WP pač še ni bil tako dobra izbira za kaj drugega kot blog :)
web&motion designer

techfreak :) ::

Pri WPju se lahko osredotocis samo na 'Pages', izklopis komentarje in tako naprej. WP je lahko povsem ne blog stran.

Pod pogojem, da pozabimo da je WP preveč požrešen glede resourcov.

Edit: Recimo http://mxslo.com/izvir/otok-iz/ - 18 queries ;((

Zgodovina sprememb…

urban99 ::

Em... ne pozabimo, da ima WP skoraj vsak teden kak "important security release". Če se vam da mesečno ubadat z nadgradnjami, predvsem pa s potweakanimi vtičniki, ki kar na lepem nehajo delat, potem je to pravi 'cms' za vas. Za blog je super, za CMS pa imHo nikakor ne.

Gandalfar ::

in kaj je razlika med 'blog' in 'cms' po tvojem?

HardFu ::

Ce gledamo besedi, potem je blog (weblog) spletni dnevnik, torej orodje, ki nam omogoca pisanje spletnega dnevnika. CMS pa je sistem za nadzor vsebine, ki pa niso nujno dnevnisko orientirane, se pravi ce gledamo objekte ali modele v ozadju, potem blog uporablja par modelov, recimo post, tag, category, comment, user in to je skoraj to. CMS po drugi strani lahko (odvisno od zahtev) ureja neomejeno stevilo modelov. Blog JE CMS, ampak bolj specificne narave. Traktor je prevozno sredstvo, prav tako Formula 1 :)
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

Gandalfar ::

sej wordpress kot tak ni omejen na dnevniske zadeve, samo tako pac pride skonfiguriran ;)

HardFu ::

Ni omejen, je pa namenjen predsem temu (no, vsaj v startu je bil, danes je miljon pluginov). Ce rabim orodje za nadzor vsebin in ne spletnega dnevnika, raje posezem po cem bolj namenskem, do sedaj sem uporabljal TYPO3 ampak sem s trenutnim projektom prenehal z njim (outdated source) in zacel z Expression Engineom.
http://codeable.io

Tody ::

Urban99 ja k je res težko updatat wordpress celo kliknit moreš enkrat. In kdaj pa kdaj na novo inštalirat kak modul, kar ti tudi vzame 2 klika.

Sicer je pa bilo jasno povedano da je wordpress lowbuget - vizitka vrsta CMS, če hočeš furat portal k bo mel 10.000 obiskov na dan z raznoranimi vsebinami in si preveč škrt da bi ga plačal je pa to tvoj problem :)

urban99 ::

"Urban99 ja k je res težko updatat wordpress celo kliknit moreš enkrat. In kdaj pa kdaj na novo inštalirat kak modul, kar ti tudi vzame 2 klika."

mhm... sem delal oz dobil v roke par predelav Wordpressovih strani, tako da vem kaj govorim. Ko imaš naloženih samo par osnovnih (in razširjenih!) pluginov povečini ni problema. Ko pa ti zaradi 'cruical' apdejta neha delati ključna funkcionalnost tvoje 'cms' strani, ker vtičnik ni več compatible, se pa stvari precej spremenijo.

Lahko pa seveda nehaš apdejtat stran... in čakaš na Turke, ki so bolj apdejtani od tebe.

Torej... po MOJEM mnenju je WP super blog platforma, ki omogoča določeno mero razširljivosti. In nič več kot to.

Gandalfar ::

ce tvoji plugini crknejo ob security updejtu wordpressa, potem ocitno nekaj ne znas pocet

OrkAA ::

+ če ti je stran tako pomembna, si je fino postavit še testno okolje, ki je kopija produkcijskega in na katerem najprej namestiš popravek in se prepričaš, da vse dela.

urban99 ::

Ne cepit dlake, prosim... stran postavljena v verziji 2.4 je morala biti do danes dvakrat apdejtana s konkretnimi popravki, ki bi jih moral naredit razvijalec plugina pa se mu ni več dalo (ali kaj podobnega). Smo naredili in rešili mi. Seveda v testnem okolju... kjer smo ugotovili, da moramo to narediti.

Stran je bila bazirana na WP izključno zaradi zahteve stranke. (kljub predlaganim bistveno boljšim CMS rešitvam).

Nič ne rečem, komur je to ok, naj se kar gre to telovadbo, meni osebno pa je WP neresno orodje za CMS. In ne predstavljam si resne firme, ki bi stranki predlagala izgradnjo CMS rešitve na tej osnovi. Ali se motim? Za posameznike pa je to seveda druga pesem, ampak vseeno...

HardFu ::

lol, urban updatanje in testiranje na locenem serverju je pri resnejsih aplikacijah/pristopu nekaj obveznega in vsakdanjega, to da ti dojemas to kot dlakocepstvo tudi pove nekaj o kvaliteti izpod tvojih rok.
http://codeable.io

Gandalfar ::

btw. prehod iz 2.3 na 2.5 (2.4 ne obstaja), je bil eden od vecjih transitionov v Wordpress svetu in je bilo dosti govora o tem ze par mesecev prej in tudi po tem. Ni bilo nekaj za lahkotno jemat.

urban99 ::

HardPhuck... malo se umiri s svojimi sklepi, ker me ne poznaš in ne veš s kom in kaj delam. Ajprou? Sem tudi povedal, da smo te stvari delali v testnem okolju. To, da WP smatraš za resno (CMS!) aplikacijo, bi tudi meni lahko povedalo marsikaj o tebi. Ampak poudarjam, da je to moje osebno mnenje. Ko voli, nek izvoli.

Gandalfar, imaš prav v cifrah, ampak sem si kar dobro zapomnil, kje je bila precejšnja veselica. Pa pri 2.8 je bila še ena. Ampak moj point je enostaven. WP imHo ni resen CMS, kar pa ne pomeni da ni odlična blog platforma (kar je v prvi vrsti njegov namen). Če se s tem strinjate prav, če pa ne pa tudi ne, mi je prav vseeno.

Lahko pa butate ob steno in se prerekate z mano... ampak sam vem, da za resno stranko, ki potrebuje CMS rešitev, na Wordpress niti pomislil ne bi. Pa na Joomlo in Mambo tudi ne ;)

Gandalfar ::

in kaj je "resen" CMS zate?

urban99 ::

Odgovor je precej dolgočasen. Od open source so po mojem to typo, drupal in EE. Pa še kakšen bi se našel.

HardFu ::

urban, prvo si preberi moje poste do konca, nikjer ne navajam WP kot resno CMS aplikacijo. Se vec, WP nisem nikoli uporabil za noben projekt - sem ga pa nalozil na racunalnik v izobrazevalne namene. Kot drugo, lepo pokazi svoje reference, pa bomo videli s kom in kaj delas Ajprou?
http://codeable.io

urban99 ::

Tebi kolega, svojih referenc ne mislim niti ne rabim kazat. Sem pa delal tudi v ekipi, ki je zadeve postavljala na CMSju z imenom "CP2" ;)

BigWhale ::

Ni omejen, je pa namenjen predsem temu (no, vsaj v startu je bil, danes je miljon pluginov). Ce rabim orodje za nadzor vsebin in ne spletnega dnevnika, raje posezem po cem bolj namenskem, do sedaj sem uporabljal TYPO3 ampak sem s trenutnim projektom prenehal z njim (outdated source) in zacel z Expression Engineom.


Za uporabljati TYPO3 moras biti rocket-scientist v primerjavi z Wordpressom.

Tody ::

Drugače pa smo prišli do mnenja da je wordpress soliden CMS, ni pa seveda ultimativno orodje za grajenje spletnih strani, kar se niti ne trudi biti.

mitjaxp ::

Dizajn nije tvoja jača stran ane ? :)


Saj dizajn niti ni napacen, tisto blato v backgroundu ne pase zraven nikakor, ostalo pa je se kar - sploh v primerjavi z nekaterimi "referencami", ki se pojavljajo tukaj

tisto blato res ne paše vem sam je glavni avtor hotu met to ozadje sj bom mogu umaknat ja kaj pa pravte za drugo stran www.mxslo.com/izvir aje full zgrešen designsj men tud ni nevem kk všeč
Res je design moja slaba stran priznam da še imam probleme s tem koda mi kr gre sam template naredit to pa muka :((

HardFu ::

Tebi kolega, svojih referenc ne mislim niti ne rabim kazat. Sem pa delal tudi v ekipi, ki je zadeve postavljala na CMSju z imenom "CP2" ;)

Toliko o tem, vsi tezki frajerji, ko pa vprasas po referencah pa nic, sami izgovori
http://codeable.io

mitjaxp ::

res je skor vsak tedn update za wp sam mam ze dost strani ki se niso niti 2.0 verzija sicer nebi vedu točno kerverzija ker se mi ne lubi pogledat... v glavnem vse dela lepo in fajn in tud stranke so zadovoljne predvsem zaradi enostavniosti glede updatanja pa tud nikol nisem mel problemov mogoče zato ker niti ne uporabljam pluginov oziroma minimalno če pa že ker ne bi delu bi ga pač enostavno zamenju za drugega za vsako funkcijo obstaja vsaj 10 pluginov pol pač izbereš najprimenješega

Gost ::

Ni se potrebno kregati. Mislim, da smo dovolj pametni in s precej kilometrine, da vsi vemo, da je edina prava rešitev (večinoma) edino custom cms z zaklenjeno kodo. Pri plačljivih, resnih spletnih straneh se tudi pričakuje resno fleksibilnost.

Vse ostalo je za igračkanje in hobi spletne strani.

Looooooka ::

tko kot je nekdo ze napisal....wordpress unsecure piece of c...
da queryjev v tej zadevi sploh ne omenjamo.
karse tice spletne strani, ki ne zgleda kot blog bi bil pa kksn mambo oz joomla bi bil bl primeren za to kar ti hoces.za joomlo mas ze kr zelo lepe template na voljo...z vsemi potrebnimi plugini.

alessio2 ::

WP je res preprost in easy-to-use CMS ampak ima eno veliko pomanjkljivost, ki smo jo občutili tudi pri nas v firmi... to je VARNOST!

HardFu ::

Looooka, po eni strani zmerjas WP po drugi pa zagovarjas joomlo in template???
http://codeable.io

Tr0n ::

WP je ze kar CMS.

Blog je pa samo news modul od CMSja.

Tody ::

Alessio2, kako varnostno pomanjkljivost pa ima WP ? Oz kako ste to občutili?

Tr0n ::

Verjetno je zaraadi priljubljenosti WP bolj na udaru, ampak ga zato tudi hitreje pofixajo.

alessio2 ::

Alessio2, kako varnostno pomanjkljivost pa ima WP ? Oz kako ste to občutili?

WP ima neko luknjo preko katere so hekerji vpisovali neko svojo vsebino. V glavnem lahko se prišli do dostopa za prepisovanje fajlov na strežniku.
Točno kako in kaj ne vem, ker nisem delal na WP projektu. Vem da so pop***evali tisti, ki so to reševali in pol ko se je ponovilo.
Novi popravki WPja so pa dobri do naslednjega udara. V glavnem, če imaš več obiskov si bolj na udaru. Blog, ki ga bere 100 ljudi v tem primeru ni kritičen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alessio2 ()

Tr0n ::

Ampak to se dogaja pri vseh teh CMSjih. WP je pac bolj priljubljen in zato ga pogosteje hackajo. :)

mitjaxp ::

Alessio2, kako varnostno pomanjkljivost pa ima WP ? Oz kako ste to občutili?

WP ima neko luknjo preko katere so hekerji vpisovali neko svojo vsebino. V glavnem lahko se prišli do dostopa za prepisovanje fajlov na strežniku.
Točno kako in kaj ne vem, ker nisem delal na WP projektu. Vem da so pop***evali tisti, ki so to reševali in pol ko se je ponovilo.
Novi popravki WPja so pa dobri do naslednjega udara. V glavnem, če imaš več obiskov si bolj na udaru. Blog, ki ga bere 100 ljudi v tem primeru ni kritičen.



Tud sam sem občutil to "luknjo" vendar zato ne bi krivil worpressa ampak se mi zdi da so vdrkli v cpanel ker so dostopali tudi do fajlov ki niso pod worpres meni so enako vdrli tudi v drupal na obeh serverjih ki jih imam prav tako na čist osnovno html stran ki sploh ni podprta z nobenim CMS-jem tk da zato ne bi krivil wordpressa!!! sj vsak zagovarja svoj cms pač tistega ki najbolj spoznaš ti je najbolj priljubljen vendar primerjave kot npr. traktor in šprotni avto kot je nekdo zgoraj napisal niso na mestu tudi sam sem veliko delal v drupalu, joomli in najbolj prilagodljiv je wordpres ta da pa ga redno updatajo se mi pa zdi čist pozitivno ker sploh pri spletnih aplikacijah gre tehnologija z neverjetno hitriostjo naprej in to nikakor ni slabost ampak prednost če zmeraj lahko ostaneš na stari verziji če ne želiš updatat moram pa povedat da pri wp nisem imel nikol problemov oziroma minimalne probleme pri updatanju enostaven klik in se ti updata medtem ko pri drupalu so bile zmeraj težave o jomli pa sploh ne bi razpravlju za mene je to navaden komercialen shit vse je treba plačat full komplicirana...

alessio2 ::

Mislim, da je bila luknja taka, da so skozi WP prišli do strežnika, kjer so nato lahko okužili vse fajle, tudi te ki z WP niso povezani.

Glede izbire CMS-a za spletno stran... Če rabiš za kako preprosto stran ali blog uporabiš WordPress, če greš z funkcionalnostmi dlje, pa raje kaj močnejšega, kot je recimo Drupal.

mitjaxp ::

Mislim, da je bila luknja taka, da so skozi WP prišli do strežnika, kjer so nato lahko okužili vse fajle, tudi te ki z WP niso povezani.

Glede izbire CMS-a za spletno stran... Če rabiš za kako preprosto stran ali blog uporabiš WordPress, če greš z funkcionalnostmi dlje, pa raje kaj močnejšega, kot je recimo Drupal.

men so prisli na server kjer sploh ni blo wordpressa je blo pa veliko problemov s (malicius code)po moje je bla luknja v cpanelu se pa strinjam, da je mogoče za kakšne res kompleksne strani in portale mogoče primernejši drupal, v mislih sem imel bolj cms-je za razna podjetja ki uporabljajo bolj statične strani predvsem za predstavitev podjetja, izdelkov... za te primerer se mi zdi idealna rešitev wp ker je res enostaven in že to je težko dopovedat marsikomu kk kliknat na ikono edit pod vsako stranjo in nato spremenit npr. cenik, da ne govorim o kliku za upload slike in nato klik na insert to je že za marsikatero stranko že prava znanost

Je pa res, da če hočeš uporabit wp za cms kljub tisočim temam težko najdeš primerno temo, ker so bolj kot ne vse narejene v stilu in funkcionalnosti bloga tako da vsekakor treba narediti svojo temo oziroma jo popolnoma prilagoditi tu pa sploh pri novih verzijah praktično ni omejitev glede prikaza vsebine in izgleda

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitjaxp ()

alessio2 ::

Za statične strani, kot so opis podjetja je itak skoraj vseeno kaj vzameš, ker CMS-ja dodobra ne boš izkoristil.
Če ima naročnik v bodoče željo stran obogatiti z drugimi funkcionalnostmi, je dobro v začetku izbrati CMS s katerim bomo kasneje lažje gradili.
Če pa je naročnik lokalni mehanik pa več kot telefonske na spletni strani ne bo potreboval.
Vse je odvisno od zahtev, ki so postavljene na začetku. Preprost CMS, ki marsikomu zadostuje je WP, za ostale obsežnejše stvari pa je dobro uporabit kaj zmogljivejšega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

301 redirect

Oddelek: Izdelava spletišč
373500 (2275) Netrunner
»

Izdelava spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
135771 (3776) Netrunner
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713075 (11491) Goran's Blog
»

Izbira CMS aplikacije

Oddelek: Izdelava spletišč
264112 (3367) Netrunner
»

Kateri CMS uporabljate ??

Oddelek: Izdelava spletišč
317544 (6781) lexios

Več podobnih tem