» »

Je izdelava web strani na podlagi joomle sprejemljiva?

Je izdelava web strani na podlagi joomle sprejemljiva?

Trancedeejay ::

HI
Zanima me, recimo da bi potrebovali en portal, pa vam firma, ki izdeluje strani poda opcijo, da bi stran bazirala na joomli, se pravi najbolj zahtevna stvar tukaj je cms, ker bi bilo zelo veliko dela za en portal narest cms iz nic, se vam zdi sprejemljivo to na joomli? Torej gre se za resen projekt, ne neko napol staticno stran in seveda zadeva ni ravno zastonj, pa me zanima, ali je sprejemljivo, da ga firma izdela na podlagi joomle. Kako je z bugi na tej platformi?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

bluefish ::

če to podajo le kot opcijo, je verjetno končna odločitev še vedno tvoja. Je pa to odvisno tudi od cene projekta.
Sicer pa je joomla trenutno precej razširjena.

Kaj več pa bo o tem povedal še kdo, ki se bolj ukvarja s tem.

bzp ::

IMHO, Joomla za resen projekt in resno plačilo ni primerna. Pri resnem projektu imaš verjetno kakšne svoje pogoje/želje, in dvomim da za vse obstajajo že plug-ini :)
Btw, če rabiš alternativo ...

mte ::

Zakaj pa ne? Sicer konkretno joomle ne poznam, tako da ne vem kako je poskrbljeno za varnost, ampak običajno je bolje vzet za osnovo nek dobro stestiran CMS, okrog njega pa gradit custom zadeve (teme, razni moduli, karkoli si stranka pač zaželi), kot pa nekaj razvijat čisto na novo (software v prvo brez hroščev? pozabi...).

Pogoj pa je seveda, da programer zelo dobro pozna sistem, vključno z njegovimi slabostmi. Seveda če bo to delal nek povprečen študent, ki bo samo par pluginov zložil skupaj in zadeve ne pozna dobro, tole pa res ni sprejemljivo za resno ceno.

lp

Poletnik ::

Zakaj bi ponovno izumljal toplo vodo? Vzameš joomlo kot ogrodje (velika večina vsega kar potrebuješ je itak že narejena) in si potem vse custom zadeve zgradiš sam... seveda boš rabil "malo" php znanja...

Glede bugov... 100% bo več tisoč uporabnikov, ki uporablja joomlo, prej našlo in popravilo napake kot pa sistem zgrajen iz 0.
http://www.norestrani.com

ThinMan ::

Poglej malce na forume in povprašaj kaj ljudje delajo z joomlo. Videl boš da so projekti zelo zelo resni in ogrodje je seveda na joomli.

Primerjaj tole z Debian + Apache za web server. Ce kdo rece da ni to resno potem, hm hm hm :)



lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Avby ::

Zakaj pa ne?

Pač seznani stranko s tem, da se kot jedro uporabi open source rešitev. Ti si pa zračunaš namestitev in morebitne popravke. In vse stvari pač ki jih s tem projektom imaš.

Če pa sprašuješ če je OK vzeti open source rešitev in zarčunati za to kot da bi jo sam spisal pa poglej najprej pod kakšno licenco se ta open source projekt nahaja nadalje pa pri sebi razčisti če boš na tak način delal in kako dolgo bo to trajalo.

Joomla je ok koliko slišim le updejti morajo biti redni. Ker če ne...

amd64bit ::

Jaz osebno nikoli ne bi dal to delati v joomli, ker enostavno še nisem videl profesionalno narejene strani v joomli. Kar se pa ogrodja tiče, joomla je cms in to nikoli ni mišljleno kot ogrodje. Za ogrodje se mora vzeti nek framework(ogrodje) kot npr, Zend, Cake, Qcodo ali kaj podobnega za PHP recimo.

Lp

SurfMan ::

No o profesionalnih straneh v joomli ne bi zgubljal besed, ker jih je dovolj. Za primer zelo dobre, sicer preproste http://www.doss.si (ni moja). Če pa ti vidiš le tiste ki jih kdo naredi popoldne za šport, pač ne moreš komentirat. Joomla je zelo dobra zadeva, vendar je potrebno za dobro stran ravno tako veliko dela in prilagajanja.
Kar se tiče licence za joomlo, je pa gnu/gpl...se pravi počni skor kar hočeš.

Trancedeejay ::

HI
Moja stran bi bila kar veliko bolj komplicirana kot je omenjena zgoraj, ki je res bolj preprosta. Recimo da bi delal nekaj podobnega kot je www.audiofil.net
Je mozno odstranit tisto ikonco od joomle v browserju? Koliko bi student racunal za tako stran?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

ThinMan ::

nad 1k EUR
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

rkasteli ::

Joomla je odličen sistem za postavljanje amaterskih in profesionalnih spletnih strani. CMS je preizkušen, redno izhajajo varnostni popravki, odlična podpora, enostavna uporaba in neskončne možnosti raširitev, optimizirana PHP koda, enostavna in zelo dobra optimizacija za spletne iskalnike, malo morje že napisanih pluginov...

Nekdo je omenil da še ni videl profesionalno postavljene strani v Joomli??? En zelo lep primer rabe joomle v profesionalne namene je pred kratkim narejena tušmobilova stran, da ne omenjam še malo morje drugih.
rkasteli

SurfMan ::

Trancedeejay...stran ki si jo dal za primer je tipičen portal, kakršnega se da narediti v joomli lepo in elegantno. Če te zanima pa na zs ;)

Icematxyz ::

Če smo že pri cenah. Koliko je stala stran tušmobila? Zna kdo ocenit?

perunpro ::

Joomla je stvari, ki lahko v rokah izkusenega uporabnika zazivi. Poudarek na lahko. Zal vecina, ki postavlja stran naredijo klasicne napake - prevec modulov, premajhno poznavanje tehnologije, premalo vsebine za stran, ki je razdeljena na 50 podstrani... kokr za koga, v koncni fazi. Da se naresti hudo dobre, privlacne spletne strani, lahko pa zmazke.
To da ljudje placajo za spletno stran v Joomli par tisoc EUR, s tem da placajo kot da je firma iz nule razvila CMS zgolj za njih, je ze druga debata.

Pri nas v podjetju imamo lastni CMS sistem in tako tudi vsaka vsaj napol resna firma, ki zeli ponujati zmogljive module. Seveda, lahko ga napises pa tudi za Joomlo, rezultat je pa za kupca in koncnega uporabnika v glavnem enak.

Tusmobil: tezko oceniti, odvisno tudi kako je narejeno, kaksen je bil rok. Ni pa stran nekaj hudo obsezna, niti tehnoloska spica - vsec mi je samo zemljevid v flashu. Moje osebno mnenje je, da so placali kot budale :)
Moram reci, da ima najbolj poslihtano stran Simobil, odkadar jo je prenovil (Parsek) , sigurno pa ni bila poceni + nikakor ne deluje, kot bi morala. Je pa vsaj korak na bolje, ker vcasih je bil sploh obup.

amd64bit ::

No zdej mi dajte pa neko stran v Joomli ki nima samo 10 podstrani in to je to. Res ne vem kako se vam da predelovati to joomlo, ko je pa toliko bolj kvalitetnih izdelkov na trgu. Prav sit sem že tega da se vedno ko nekdo vpraša za izdelavo kakršnekoli strani vedno najdejo ljudje ki pravijo, da je joomla pa perfektna za to. Ta njena administracija je kar nekaj, noben povprečen neračunalničar se zlepa ne znajde v njej in res ne zastopim resnih firm ki to potem naprej prodajajo.

SurfMan ::

Za primer morda kar njihovo domačo stran joomla.org ? Koliko podstrani že ima? :D

amd64bit ::

Vaaaaaauuuuuu! Ker crap od strani če mene vprašaš. Malo poglejte levi menu sploh ni nič poravnano, kar nametano je vse popvrek.

Vsak izkušen programer ve, da če hočeš narediti nekaj custom je v nečem kot je joomla bistveno več dela kot pa če uporablja nek framework, ki ima samo komponente, ki jih potem zlagaš skupaj. Pri joomli moraš pa preveč globoko posegati v kodo in ti potem vsi varnostni popravki nič ne pomagajo če si ga pri tem kaj zašuštral. Vsak ki ima vsaj pet let izkušenj pri web developmentu in ni izdeloval samo spletnih vizitk ta čas ve da je joomla en navaden crap.

trnvpeti ::

bravo amd
pa vsaka resna firma ze ima zdavnaj svoj cms
"nove" "resne" firme bojo pa po joomli planile

kocba ::

In kateri framework bi ti priporočal amd64bit?

Me resno zanima, ker se nameravam lotit izdelave enga CMS portala in mi Joomla res nekak ne paše.

lp

jype ::

amd64bit> Malo poglejte levi menu sploh ni nič poravnano, kar nametano je vse popvrek.

Odličen kriterij za ocenjevanje ustreznosti platforme!

amd64bit ::

trnvpeti:
Ja sej vsaka resna firma ima razvit lasten CMS ker ve da je to daleč bolje kot neka joomla. Joomlo uporabljajo kaki študenti ali dijaki, ki bi radi nekaj na hitro zaslužili.

kocba:
Glede frameworka je pa tako, odvisno od tega kaj delaš. Meni je za php recimo zelo všeč Qcodo, je event driven in je zato mogoče celo bolj primeren za spletne aplikacije kot pa za neke spletne strani. Ampak se pa da vse narediti v njem. Zelo dobro ima narejen codegeneration za crud operacije. Dejansko narediš databse design in ti zgenerira classe za administracijo in potem daš vse samo še skupaj v neko obliko in zadeva deluje odlično. Odlično ima tudi Qform za forme in še full stvari. Drugače je pa tudi kak Zend odličen ki ima MVC pristop ampak žal nima codegeneration in zato bistveno več časa porabiš pri administraciji recimo. Potem so pa še Cake php in Symfony teh dveh pa ne poznam tako dobro. Če pa koga zanima za python je pa Django odlična zadeva.

jype:
Za mene je dovolj dober kriterij, glede na to da je to uradna stran od joomle in je tako v kurcu in glede na to da sem tudi delal v joomli včasih in vem da je pač sranje.

dejc2 ::

Če delaš nek resen projekt po mojem mnenju ne bi uporabljal joomle, to pa zato, ker kot razvijalec ne moreš stat za tisto kodo, če pa razviješ module sam, pa lahko za svojo napisano kodo stojiš in jo po potrebi tudi prilagajš. Nekdo, ki se že nekaj časa ukvarja z razvojom pa ima sigurno svoj cms razvit, oz module, katere bo lahko vljučil na portal, pa tudi na spremembe katere si boš zaželel bo lahko hitro uredil. Vse pa je odvisno koliko denarja si pripravljen vložiti v projekt cena/varnost/stabilnost.
http://www.potovalka.si

rkasteli ::

Vsak izkušen programer ve, da če hočeš narediti nekaj custom je v nečem kot je joomla bistveno več dela kot pa če uporablja nek framework, ki ima samo komponente, ki jih potem zlagaš skupaj. Pri joomli moraš pa preveč globoko posegati v kodo in ti potem vsi varnostni popravki nič ne pomagajo če si ga pri tem kaj zašuštral. Vsak ki ima vsaj pet let izkušenj pri web developmentu in ni izdeloval samo spletnih vizitk ta čas ve da je joomla en navaden crap.


Sem že preko pet let v temu poslu, za sabo imam malo morje strani, od vizitk do portalov z nekaj tisoč podstranmi in se ne strinjam stabo. V kolikor dobro poznaš Joomlo in njeno kodo se da narediti zelo dobro stran v relativno kratkem času.

Se strinjam da so bili začetki Joomle bolj bogi, vendar pa je bil napredek do današnjega dne ogromen.

V sam prid Joomle priča tudi ogromen community in to je to kar Joomlo žene. Zakaj danes uporabljaš Windowse na svojem računalniku? Zato ker so v prvi fazi enostavni in "trotelziher" za uporabo in v to smer gredo tudi tej CMS sistemi. Trditev da so custom made CMS boljši je že danes vprašljiva, v prihodnosti pa bo sploh iz trte zvita še posebaj če se bodo tovrstni sistemi napredovali z tako hitrostjo kakor do sedaj.

V končni fazi pa bo vedno odločala cena. Dati 5000€ za spletno stran in custom made sistem ki bo čez nekaj let zastarel, ali dati 500€ nekomu ki obvlada Joomlo oziroma podoben brezplačen CMS sistem in ti naredi praktično isto spletno stran 10x ceneje poleg tega pa ima za samo miljonsko skupnost ki mu brezplačno pomaga.

Razvoj gre naprej in ali se mu boš prilagodil in posloval naprej ali pa boš kričal na ves glas in v končni fazi propadel. Ni kakšne tople vode tu za odkrivat.
rkasteli

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rkasteli ()

amd64bit ::

rkasteli:
Lej cms pač ni namenjen temu da posegaš v kodo in delaš nekaj po svoje. Mogoče sam napišeš kak modul in to je to. Pač ne vem kake stranke si imel ti ampak jaz moram vedno delati custom stvari katere pač pri joomli ne dobim out of the box. Glede samega razvoja pa to... frameworki so prav tako deležni razvoja in velike podpore skupnosti vendar so pač že v štartu namenejni temu da narediš nekaj po svoje. Je pa res da moraš že nekaj znati predno lahko dejansko narediš nek končni produkt in to marsikoga odvrača od tega da bi se zadeve sploh lotil. Tako da res ne vidim pointa v tvojem postu

jype ::

No, jaz tudi Joomlo poznam in si je ne bi drznil pretirano hvaliti, vendar vem, da je na njeni osnovi možno hitro in učinkovito delo.

Če nisi popolnoma lesen, brez večjih težav napišeš lastne module, reči pa potem zlagaš skupaj kot se ti zdi, da tvoja stranka potrebuje. Seveda se raje poslužim "sodobnejših" tehnologij, ampak Joomla zagotovo ni za v smeti.

Avtorju teme s svojimi ocenami verjetno ne koristimo prav preveč - ja, lahko boš naredil to z Joomlo in ja, s čim drugim lahko to narediš tudi bolje kot z Joomlo (jaz bi recimo priporočal Django), v vsakem primeru pa se boš moral odločiti glede na tvoje zmožnosti in potrebe. Da vse razvijaš sam se mi v današnjem času ne zdi smiselno.

Kami ::

Se strinjam Joomla je lahko zelo primerna podlaga za izdelavo strani.
Če pa vam ni všeč pa si poglejte drupal.

rkasteli ::

Imaš prav amd64bit res sem zašel z teme.

Torej ali je izdelava strani na podlagi joomle sprejemljiva?

Po mojem mnenju vsekakor.
rkasteli

Trancedeejay ::

HI
Kako pa je z napadom botov na joomlo. Recimo ce pogledamo forum na www.dvd-si.com je stran cisto pohabljena.Kot vem da pred vpisom posta tista slikovna koda za zascito ne prepreci botom vdora. Recimo na www.podarimo.si imajo to reseno z dodatnim zascitnim vprasanjem da sestevek 3 in 7 vpisemo v vrstico.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

_Beast ::

Joomla, definitivno da, ne odkrivaj tople vode in se posveti vsebini, ažurnosti, zaslužku.
www.lukalavrisa.com - kreativne rešitve.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

joomla (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
6513541 (9395) betmen
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713194 (11610) Goran's Blog
»

CMS primeren za Radio

Oddelek: Izdelava spletišč
141551 (1181) bluefish
»

Joomla

Oddelek: Izdelava spletišč
64137 (4137) _Beast
»

joomla - onove

Oddelek: Izdelava spletišč
264136 (3815) SurfMan

Več podobnih tem