» »

120 GB WD z bad sektorji

120 GB WD z bad sektorji

Daniel ::

Lep pozdrav!

Po preverjanju s programom Chkdsk sem odkril da imam na C particiji 4 kb bad sectorjev. Zanima me zakaj so se ti bad sectorji pojavili, saj računalnika nisem mikamor premikal niti izvajal kakšnega meta diska skozi okno?
Disk sem tudi preveril z DOS programom DLGDIAG - extended test ampak ta program ne najde nobene napake.
Kaj mi je storiti?

OS: XP
Particija: Ntfs
  • spremenil: Daniel ()

LoneWolf ::

Od kdaj Chkdsk odkriva slabe sektorje?
Chkdsk odkriva napake datotecnega sistema - cross-linked clusters in podobno. To ni HW napaka, to so tipicno posledice ugasanja ali resetiranja sistema brez pravilnega postopka (shutdown), ko se vsebina disk cache-a ne uspe v celoti ustrezno zapisat nazaj na disk in pride do razlik, kaj bi na disku moralo bit in kaj dejansko je. Slabi sektorji so fizicne napake (poskodbe, razmagnetenje) na mediju diska, ki jih odkrivajo diagnosticni programi proizvajalcev diskov in katerih ti ocitno nimas. Logicne napake tipa Chkdsk nimajo nobene zveze s fizicnimi napakami in metanjem diskov skozi okno.

Daniel ::

Pisalo je 4 kb bad sectors. Saj vem da niso hardwerski, ampak kako jih odpraviti? Chkdsk se mi zaganja skoraj ob vsakem zagonu in popravlja neke napake, ugasnil ali resitiral na grob nacin pa ga ze dolgo nisem. Bi bilo dobro izvesti Low lewel format in disk formatirati v Fat32?
Torej še ni zrel za zamenjavo?

Dusko ::

Kot moj predhodnik pravi ,da je do teh napak prišlo pri nemrpavilni zaustavitvi sistema.Ko pač cache ni uspel izbrazniti vsebine.
Hm kaj pa si se mogoče kaj igral z nastavitvami v registru. O tem se je tudi tu na forumu pisalo.Da nastaviš v registru čas ki je potreben za ugašanje računalnika.In mogoče si dal premalo vrednost torej se računalnik prehitro ugasne in s tem vedno znova pride do težav saj ne more lepo sprazniti cacha.

Daniel ::

NIčesar drugega nisem spreminjal v registru kot za AVI previev, in računalnik se je vedno normalno ugašal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Daniel ::

Ok, Low Level Format, sistem na stari disk, napake ob zagonu se še vedno pojavljajo.

Malo sem brskal po tujih forumih in ugotovil, da se chkdsk zaganje ker se Windowsi prehitro ugasnejo, ko disk še zapisuje/bere, torej sta imela Lonewolf in Dusko prav.
Edini znani dobri rešitvi za sedaj sta, da ali nastavimo računalnik tako da se ne ugasne sam ampak te pričaka zaslon zdaj lahko varno izklopite računalnik ali pa da formatiram disk v Fat32, ki bojda teh problemov nima.

Zdaj me pa zanima kako računalnik prepričati,da se ne bo ugasnil sam, saj ko sem v BIOSU onemogočil ACPI se Windowsi sploh ne bootajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Low level format WD

Oddelek: Pomoč in nasveti
91439 (1222) mayhem
»

Lahko nihanje napetosti povzroči nastanek bad sectorjev?

Oddelek: Pomoč in nasveti
161945 (1705) Tomay
»

Alternativa za MS Scandisk

Oddelek: Programska oprema
141504 (1259) Bug
»

ne morem razdelit sistemske particije brez formata

Oddelek: Pomoč in nasveti
171280 (1114) KontraCepec
»

Diski crkujejo kot za stavo

Oddelek: Pomoč in nasveti
191665 (1168) dexter

Več podobnih tem