» »

Apple v Rusiji kriv dogovarjanja o cenah iPhona

Apple v Rusiji kriv dogovarjanja o cenah iPhona

Ars Technica - Ruska protimonopolna agencija je ugotovila (v ruščini), da je Apple v Rusiji vsaj tri mesece nezakonito določal ceno nekaterih iPhonov (5S, 5C, 6, 6 Plus, 6S in 6S Plus), zaradi česar je bila višja, kot bi lahko bila. V sedemmesečni preiskavi so dognali, da je Apple od 16 prodajalcev zahteval, da cen ne spreminjajo, dokler jim tega ne dovolijo. V nasprotnem primeru jim je grozila odpoved pogodbe o zastopstvu, zato so cene seveda ostale pribite tam, kjer so bile.

Globa še ni določena, ker ima sedaj Apple tri mesece časa, da se na odločitev pritoži. Zagrožena globa znaša do 15 odstotkov letnega Applovega prometa v Rusiji. Pričakovati je, da se bo Apple poravnal za bistveno nižji znesek, ker je že tekom preiskave sodeloval z Agencijo in sprejel ukrepe, da se nepravilnosti v prihodnosti ne bodo mogle več dogajati. Povsem mogoče je, da se na odločitev sploh ne bo pritožil. V vsakem primeru bo končna globa znana šele čez nekaj mesecev.

Apple v Rusiji velja za luksuzno znamko, del česar je tudi cenovna nedostopnost izdelkov. Čeprav bi verjetno z nekoliko nižjo ceno kumulativno zaslužil več, bi to spodkopalo ugled znamke, zato prodajalcem ni dovolil iti bistveno pod priporočeno maloprodajno ceno (MSRP). To je tudi glavni razlog za težave z določanjem cen.


1 komentar

jimmb0 ::

Je, cas, da jim nekdo na prste stopi. Ce ze EU ni sposobna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple se je uklonil Rusiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5210158 (6957) MrStein
»

Apple in Irska sta se pritožila na odločitev EU o davčnem izmikanju

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010417 (8404) Saul Goodman
»

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2713199 (9276) nekikr
»

Prodaja iPhona 6 ruši rekorde (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
19671342 (63561) GGGGG
»

Samsung doživel dva pravna poraza v Nemčiji

Oddelek: Novice / Tožbe
73938 (2579) nekikr

Več podobnih tem