» »

Windows 10: prasketajoč zvok

Windows 10: prasketajoč zvok

McAjvar ::

Ubadam se s težavo na Windows 10 (64 bit), in sicer pri predvajanju večine zvočnih posnetkov, tudi z YouTuba, pri igrah in podobno, se pojavlja prasketanje oziroma pokanje. Zvočna kartica je Realtekova, kar pač pride z matično ploščo GA-X79-UD3.

Preizkusil sem Microsoftove privzete HD Audio ter Realtekove gonilnike, tako te, ki pridejo z matično ploščo, kot tudi tiste z Realtekovih spletnih strani. Preizkusil sem različne slušalke/zvočnike ter vse te tudi na drugih virih zvoka - vir težav je, kot kaže, izhod zvočne kartice.

Nastavitve glasnosti zvoka nikjer niso pretirane, najvišja vrednost je okoli 60%, ponavadi nižje. Različne kombinacije glasnosti tudi niso dale nobenega efekta. In ko sem že pri efektih, vsi so izključeni.

Na internetih se kot možen vzrok omenja tudi preveč agresiven power saving mode. Preizkusil sem tudi s tem povezane predloge (kot npr. nastavitev Minimum processor state na 100% v naprednih možnostih upravljanja z energijo), vendar brez slišnega učinka.

Med nasveti se je predlagalo tudi preizkus, kaj prikažejo programči, kakršen je DPC Latency Checker. Grafi so bili povsem v redu, vse je bilo v zelenem območju.

Vendar pa se pojavi nekaj zanimivega, in sicer dokler je ta aplikacija odprta, je zvok normalen. Čim jo zaprem, se takoj pojavi prasketanje. Če jo ponovno odprem, je zopet takoj vse v redu.

Ker to, da bi imel to aplikacijo nenehno odprto, ni ravno učinkovita rešitev (niti ni rešitev kot takšna), me zanima, če je že kdo imel podobno težavo oziroma bi vedel, kako težavo rešiti ali pa vsaj kaj lahko še poskusim?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Han ::

Si že poskusil izklopit oziroma odstranit HDMI audio, ki je ponavadi del grafične kartice?

Če imaš karkoli navito (procesor, spomin), daj na privzete vrednosti. Resetiraj BIOS in namesto Turbo načina izberi Standard...

filip007 ::

Najbolje, da kupiš nadomestno zvočno to pa izklopiš, saj niso drage. Kaj pa zvočniki so v redu, mogoče slab ali zvit kabel.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

McAjvar ::

Han je izjavil:

Si že poskusil izklopit oziroma odstranit HDMI audio, ki je ponavadi del grafične kartice?

Če imaš karkoli navito (procesor, spomin), daj na privzete vrednosti. Resetiraj BIOS in namesto Turbo načina izberi Standard...

Hm, HDMI audia še nisem odstranil. Bom poskusil tudi to. Navito ni nič. Do ne tako dolgo nazaj je na tem sistemu tekel Win7, kjer težav ni bilo. Pojavile so se šele z Win10. Ne, niso piratski.

filip007 je izjavil:

Najbolje, da kupiš nadomestno zvočno to pa izklopiš, saj niso drage. Kaj pa zvočniki so v redu, mogoče slab ali zvit kabel.

Kot sem že napisal, poskusil sem različne slušalke in zvočnike. Tudi kable sem različno kombiniral: vse je OK, razen ko je priključeno na izhod iz zvočne kartice. Ker pa tudi vse deluje super, ko je aktiven DPC Latency Checker (in ker na Win7 ni bilo težav), domnevam, da je vzrok ali v kakem gonilniku ali nekje v črevesju Win10. Razmišljal sem tudi o nakupu ločene zvočne kartice, vendar se mi zdi malo za malo, da bi softverski problem "reševal" z nakupom dodatnega hardvera.

Zaenkrat hvala obema za predloge.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Han ::

Piši na podporo (support) proizvajalca osnovne plošče. Če boš omenil, da v Win7 deluje vse ok, v Win10 pa ne, bodo verjetno postali pozorni, glede na to, da je Win10 uradno podprt...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Audacity - težava z latenco

Oddelek: Pomoč in nasveti
361623 (1023) ananchel
»

Static noise/brnenje iz zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
231513 (1167) X-Jumper
»