» »

Sestava cheap sistema za učenje otrok

Sestava cheap sistema za učenje otrok

sumoborac ::

Potrebujem pomoč slo-tech-best-buy gurujev. Po spletu okoliščin učim 8 nadobudnežev o osnovah računalništva (in v prihodnje tudi programiranja). Zaenkrat je večina znanja bila predanega preko projektorja in se kar dobro prijemlje (cli,scratch, google blocks, ...).
Sedaj pa se je pojavila potreba po samostojnemu delu. Ker je zadeva prostovoljna in se je ideja razvila iz zanimanja otrok, so finance zaenkrat iz mojega žepa. Zato potrebujem računalniški set (racunalnik, zaslon, miska, tipkovnica) za najmanjsi mozni denar. Zadeva mora omogočati wi-fi ker se bo poučevalo v učilnici, kjer ni internetnega dostopa preko kabla. Zaenkrat bi kupil 2 seta, v roku kakšnega meseca pa še 2 ali 3 (torej skupaj nekje 5 setov).

Moja trenutna ideja:
- Rpi Zero-W (nova različica ima Wifi podporo) - cca. 15 EUR z poštnino in davki. Največja težava je nabava zaradi velikega povpraševanja
- USB polnilec 4-6A (torej 2A na Rpi) in USB-A => USB-micro kabli - cca 25 EUR (torej 12 EUR na kos)
- tipkovnice in miške bi našel na bolhi, se dobi tudi za 3 EUR na kos
- microSD - nekaj se mi še valja doma, drugače se dobi 8GB tudi za manj kot 10 EUR na kos (hofer akcije in podobno)
- microHDMI => HDMI konverter - 4 EUR na kos

Zatakne se mi pri zaslonu. Zaslon potrebuje HDMI vhod zato da Rpi deluje. In nenajdem NIČ pametnega za nizko ceno. Za zaslon si ne upam kupovati starih kišt za 40 EUR ker bi rabu vsako it testirat + dobiti 5 podobnih monitorjev je zelo zelo težko.
Idejo sm imel tole - http://www.ebay.co.uk/itm/7inch-HDMI-LC...
Sicer košta 50-60 EUR na kos in je ubistvu precej majhen :/ Ampak je pa touchscreen kar je po eni strani tudi lažje za otroke + dodaja možnosti pri programiranju v prihodnje.
Bi pa vseeno raje videl 15'' zaslon z HDMI vhodom kokr 7'' z touchscreenom.

Sem še kaj pozabil?
Prid sm al pa tm ostan...

pixelzgaming ::

- Kupiš starejše core2duo prenosnike
- Kupiš cenejše DVI ekrane in vzameš iz ebaya/aliexpressa še adapterje za cca. 1€/kom
- Najdeš nekoga ki se želi znebiti CRT monitorjev in imaš video output zastonj
- Da se tudi sestavit npr. 1 računalnik in na njem imeti hkrati več userjev
Multiseat configuration @ Wikipedia
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

smacker ::

Si že pri 100eur na komplet. Raje kake rabljene prenosnike nabavi, bojo bolj zmogljivi. Mogoče lahko otroci prinesejo svoje prenosnike? Lahko kakega dobiš na posojo v šoli/vrtcu? Mogoče celo izprosiš kako sponzorsko robo pri trgovcih.

Pac-Man ::

Tole?

http://www.comstrok.si/trgovina/namizni...

Gre za odpisano IT robo iz večjih firm. WiFi rešiš s kitajskimi dongli ali pa mašine s kabli priključiš na router.

sumoborac ::

@pixelzgaming @smacker - želim si imeti kolikor toliko isto osnovo, da nima vsak računalnik svojih for (driverji, resolucija, ...). Torej dobiti 2x 2 prenosnika z "isto" konfiguracijo, rabljena, pod 100 EUR - je tudi podvig. :/

@smacker otroci svojih prenosnikov nimajo (max 10 let stari). Na posojo imamo trenutno enega. Za sponzorsko robo se mi pa sanja ne kako bi zadeve izvedli (še nikoli to počel).

@Pac-Man - hvala, bom pogledal. Kišta se mi ne splača za kupovati za 30 EUR, dobim za ta denar Rpi + napajalec + kartico. Pa je zadeva nova. Moram pa preverit monitorje, če je kakšen pod 30 EUR z DVI + kakšna je cena HDMI => DVI konverterja.
Prid sm al pa tm ostan...

Zgodovina sprememb…

konspirator ::

Za 29 eur prodajajo:
Komplet namizni računalnik HP DC7600 + LG Flatron 19" + miška + tipkovnica.

Pri Intel P4 3400 je samo vprašanje, kako dobro deluje cpu hlajenje, ker so cpu iz vroče serije.
--

Zgodovina sprememb…

sumoborac ::

@konspirator - uh, nice. Spregledu, na sliki je samo kišta :) My bad. Ok, torej to je prva varjanta :) Še kakšne podobne varjante? Mogoče kej podobnega iz tujine? Mogoče malce manjše? (komplete morm vsakič pripeljat, priklopit, odeplat)
Prid sm al pa tm ostan...

Zgodovina sprememb…

smacker ::

Prenosnik jim bo že oči posodil :) Pri teh mini rPI zadevah je problem performance. Zapraviš čas in živce ko naprava melje.
Lahko si pa izprosiš kak termin v računalniški učilnici? Kaka šola/faks v popoldanskih urah? To je dobra reklama srednji šoli za bodoče dijake. Mogoče bi tud na občini bili pripravljeni kaj zrihtat, skoz se hvalijo da bi radi kaj za otroke naredili. Drugače pa vsa čast tebi za trud ;)

Spxy ::

Poskusi v male oglase napisat če ima kdo doma kaj krame ki je ne potrebuje. Že če dobiš miške in tipkovnice brezplačno ali poceni bo fajn, pa še staro robo boš recikliral. :)

111111111111 ::

Povej kako se boš odločil. Kakšne tipkovnice in miške, sem pripravljen tudi jaz prispevat. 3x tipkovnica in 3x miška, se mi valja v skladišču.

Čeprav moje mnenje je da najdete kakšen stalni prostor, da ne boste to razstavljal. Kakšen MC ali društvo kot so napisali zgoraj, bi bilo najboljša rešitev.

sumoborac ::

Uh, hvala za vse tele odgovore :)
Zadeva se izvaja v obsegu nekega zavoda in je prostor fiksen. Moje "poučevanje" je vezano na delavnice ki se dogajajo pred in po mojem poučevanju, torej premikanje drugam odpade. Prostora za shranjevanje ni veliko (1 večji predal).
@Chuapoiz Za miške in tipkovnice - če so USB priključek, bom hvaležen, kontaktiram ko grem v akcijo nakupovanja.

Samo sestavljanje/razstavljanje načelno niti ni takšen problem, otroci to radi počno (smo že rastavili eno stacionarno mašino + laptop (oboje pokvarjeno)). Samo vozit gor pa dol mi ne diši preveč :/

@smacker težava z različnimi računalniki ostaja. Starostni rang je 7-10 let, večina ni "domača" na računalniku dlje kot brskalnik/slikar. Pa tut jst se nebi počutil dobro če nosijo neko dražjo robo naokoli, kaj pa če kej pade po tleh? :(

@spxy - za pritikline najvrjetneje ni težav (miške/tipkovnice), se je @Chuapoiz ponudil :) Rabim nekaj, kar bom lahko 2x ali 3x kupil pa da je osnova (računalnik) enaka, da ne zapravljam časa s posameznimi instalacijami/prilagajanji. V temu pogledu je rPi še vedno najboljša varjanta. Je sicer počasna, ampak se mirno kosa z škatlo, ki jo je @Pac-Man pokazal v linku.

A ima kdo še kakšno idejo za HDMI zaslon ali pa HDMI=>DVI pretvornik + DVI zaslon, pa da je pod 50 EUR/kos vse skupi?
Prid sm al pa tm ostan...

sumoborac ::

Naprimer cenejša kombinacija od tega:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=...
+
http://www.comstrok.si/trgovina/lcd-mon...


Iz kitajske nočem naročat zaradi časovnega zamika (prvo rundo opreme bi rabil čez 13 dni).
Prid sm al pa tm ostan...

d4vid ::

Nekje 14 traja da dobis orange pi pc+ z wifijem in 8GB flasha. Gor das armbian. Za otroke ucit mislim da bi bil super. Ravno facebook ne dela super, ostalo pa recimo da. Stane te 15€ + HDMI to VGA adapter 5€ + napajalnik. Spominsko kartico rabis samo 1 ker iz nje namestis sistem na flash in jo potem odstranis.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

bojanpo ::

V kolikor bi imel 19" LCD zaslon in ce si konec meseca v Velenju/okolici, ga rade volje doniram v ta opisan namen. Ce me pa kontaktiras nekaj dni poprej, pa lahko nekaj rabljenih tipkovnic/misk tudi pripeljem.

Ahim ::

d4vid je izjavil:

Nekje 14 traja da dobis orange pi pc+ z wifijem in 8GB flasha. Gor das armbian. Za otroke ucit mislim da bi bil super. Ravno facebook ne dela super, ostalo pa recimo da. Stane te 15€ + HDMI to VGA adapter 5€ + napajalnik. Spominsko kartico rabis samo 1 ker iz nje namestis sistem na flash in jo potem odstranis.

Malo morgen ... OPI PC+ z napajalnikom in postnino je 30 EUR za en kos (in zacuda drazje, ce vzames vec kot en kos).

Priblizno toliko je tudi vredna kaksna kista s C2 Duo, ce tista jajca s P4 zgoraj prodajajo skupaj z monitorjem, misjo in tipkovnico za 29 EUR ...

jukoz ::

Dej kontaktiraj Duh Časa oz njihov projekt RSO: http://racunalniki.duh-casa.si/

Oni majo mašine ravno za take razloge. Mimogrede, če imate stare c2d klase kište in se vam jih ne da prodajati za 20 EUR, jih lahko darujete njim. Za nabijanje igric in 4K videov niso vredu, za osnovno brskanje po internetu in pisanje dokumentov so pa super, marsikomu pa tudi 40 EUR predstavlja velik strošek.

Mi jim redno darujemo mašine, ki ostajajo (tudi od strank, če se strinjajo). Podjetjem tudi dajo dokumente da so bili računalniki oz oprema darovana za potrebe knjigovodstva ter diski izbrisani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Strojna oprema
1205252593 (11809) pierch
»

tipkovnica za dva računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
617378 (6470) WizzardOfOZ
»

Računalnik za devet dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7630863 (19947) pirlo
»

Kompleten računalnik do 300 €

Oddelek: Kaj kupiti
294433 (3442) nightbird
»

Raspberry Pi je tu!

Oddelek: Novice / Procesorji
3412173 (9120) BlueRunner

Več podobnih tem