» »

Zakaj imate pametne mobilne telefone?

Zakaj imate pametne mobilne telefone?

1
2
3 4

vostok_1 ::

bambam20 je izjavil:



Moraš se zavedat, da povprečen slo-tech uporabnik preživi na telefonu cele dneve. Zato jih vse čas polnijo.

Jaz svojo e52 polnim nekje na 1 teden.



Haha. Spet sem narobe prebral. "Moraš se zavedat, da povprečen uporabnik preživi na slo-techu cele dneve. Zato jih ves čas polnijo".
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Jerry000 ::

Pametni mobilnik (OPX) imam zaradi FB, IG, fotoaparata, banke, branje, zapiske, brskanje po spletu, shranjevanje v oblak, igre, GPS, Podcasti, vreme,...ne predstavljam si imeti navaden mobilnik.

harvey ::

mail / messaging, foto, brskanje, GPS, podcasti, namenske aplikacije, shramba muzike za v avto...

Časi Nokie 3310 so samo še spomin nekih davnih dni:D
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Scaramouche ::

ananchel je izjavil:

Uporablja še kdo, razen mene, klasičnega?


Rad bi klasičnega ki je majhen, ima dobro kamero in velko baterijo, net in igrce na tel me ne zanimajo!

krneki0001 ::

Telefon uporabljam za telefoniranje, GPS, fotoaparat, obd2, maili.

Imam pa v predalu avta še SONIM telefon, v katerega bi vtaknil kartico, če bi se mi prvi telefon spraznil. Uporabljam ga pa na potovanjih, road tripih in ekspedicijah, ker je vodotesen, proti prahu in udarcem.

SONIM

Phantomeye ::

Definicija 'pametni telefon' je neprimerna in zastarela.

Pametni telefoni NISO telefoni, ampak so miniaturni računalniki (handheld computers), ki imajo med neskončnimi funkcijami tudi funkcijo telefoniranja. Ampak, ta funkcija že dolgo ni primarnega pomena.

Telefon je pa naprava, kjer so klici primarna funkcionalnost.

Če se pametni telefoni ne bi tako imenovali, bi odpadli vsi ljudje, ki pravijo, da ne rabijo pametnega telefona, ker jim je dosti, da lahko kličejo in pošljejo SMS.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

ananchel je izjavil:

Uporablja še kdo, razen mene, klasičnega?


Jaz imam in uporabljam nokio 112.

Če mi bo slučajno ckrnil, zdaj vsaj vem, da bom lahko kupil naslednika (nove Nokije) :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

NikolormousB ::

ananchel je izjavil:

na kolko dni pa polnite pametne telefone?
(vem, da je odvisno od tega, koliko ga uporabljaš.)


Vsak dan, kadar je prilika. V domači pisarni in na obeh lokacijah v službi imam wireless chargerje. Telefon položim gor, ko ga ne rabim, pa je se počasi polni.

Sicer mi pri moji uporabi konec dneva ostane kakšnih 30% do 50% baterije, včasih tudi manj. Odvisno od dneva. GPS recimo pokuri kar precej, poleg tega v avtu običajno poslušam glasbo ali podcaste prek bluetootha in med vožnjo opravim še kak klic, pa si hitro ob nekaj 10% baterije.

Egidij88 ::

Mail, FB messenger, cloud (photos, keep, drive...), stream glasbe, zemljevidi, browsanje...na primer to zdaj pisem iz telefona, ker je dolgcas v sluzbi.

Tako prostega casa ne zapravljam za visenje na internetu, ker vecinoma pogledam med sluzbo ali na busu. Doma na kompu pa filmi, pa cez vikend zjutraj pri kavi itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Egidij88 ()

Invictus ::

Colt1911 je izjavil:


Saj ravno zato , ne rabijo še vedeti kje se gibljem , z kom se družim , mi prisluškovati tudi kadar ne telefoniram in fotografirati brez moje odobritve in vednosti.

Saj to ti hočem dopovedati. To kar si napisal, lahko delajo odkar so mobiteli na svetu ;).

Je bilo tudi nekaj člankov na netu, kako dostopati do butastih telefonov preko GSM omrežja in pobirati dol podatke...

kunigunda je izjavil:

Invictus je izjavil:

Za tabo vohunijo odkar imaš mobilni telefon in internet.

Npr. lokacijo se da izračunati od samega začetka, SMSe hranijo na strežnikih, klicem lahko prisluškujejo brez problemov. Na internetu pa snifajo promet.


Ne pretiravaj...

Nič ne pretiravam... Tako pač je. Sam nihče včasih tega ni počel, ker je brez zveze. pa tudi hardware je bil malo preslab ;).

Vse digitalne telefonske centrale v Sloveniji imajo modul za prisluškovanje. Najprej je bil vgrjen zaradi ruskega trga (pogoj), ampak lepo laufa tudi pri nas. Včasih si dobil WAV file, danes najbrž MP3 ali kaj drugega skompresiranega.

Leta 2006 sem delal za Mobitel, in mi fantje lepo povedo da imajo shranjene praktično vse loge iz vseh baznih postaj od samega začetka. ker ne zasede skoraj nič placa. Sicer bi jih bilo potrebno upariti z naročniki, ampak to ni nek blazno težak in zahteven posel...

Samo nihče ni dovolj pomemeben da bi to delali ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

krneki0001 ::

Tastare nokie so imele netmonitor, oziroma si ga lahko vključil. Notri so bili vidni podatki za zadnjih 10 baznih postaj in vse ki so v tvoji bližini trenutno. Lahko si tudi določil, da bo priklopljen samo na točno določeno bazno postajo, kar smo s pridom izkoriščali v počitniških sezonah, ko smo hodili na krk. Priklopil si se na zadnjo slovensko bazno postajo in nisi dovolil, da bi se telefon priklopil na kakšno drugo. In si imel na Krku slovenski signal (tam okoli omišalja), da ni bilo potrebno plačevat visokih zneskov za klicarjenje.

S triangulacijo med baznimi postajami pa sploh ni problem več določit, kje se nahaja tvoj telefon in to na vsaj pol metra natančno že od začetkov GSM omrežja.

jype ::

nebivedu> na vsaj pol metra natančno

No, no... Pretiravat pa res ni treba.

Na pol metra natančno, kadar se antene vidijo med sabo brez odbojev, ko si v pozidanih krajih pa natančnost pade na nivo "med to in ono ulico".

krneki0001 ::

jype, TA - timing advance na bazni postaji ti v vsakem trenutku pove od 1 do pol metra natančno, koliko si oddaljen od ene bazne postaje. Brez tega tvoj GSM ne bi deloval pravilno. Signali na bazno postajo ne morejo prihajat kadarkoli se jim zahoče, ampak v točno določenem redu. In zaradi tega bazna postaja oddaja tvojemu GSM-ju točno razdaljo, da telefon lahko priredi zakasnitev signala.
Ker je slovenija izredno dobro pokrita, si skoraj vedno priklopljen na vsaj 3 bazne postaje, kar pomeni da zelo natančno vedo v vsakem trenutku, kje se nahajaš.

Mavrik ::

Bazne postaje znajo kako dolgo traja da te doseže signal, ne pa "razdalje na 1m natančno". Med tema dvema stvarema je bistvena razlika - namreč signali se v mestnih okoljih odbijajo in posledično ti te meritve ne podajo točne lokacije. Povejo ti le kako dolgo (in daleč) je signal potoval skupaj z vsemi odboji.
The truth is rarely pure and never simple.

krneki0001 ::

Že leta 2008 so preko edge (2G) signala brez problema locirali pohodnike, ki so se izgubili, če so le ti klicali na 112. 3G in L imata še dodatne zadeve, da je to še lažje.

Vklopi lokacijske storitve na tvojem telefonu, pa ugasni GPS (da bo telefon samo iz baznih postaj dobival lokacijo) in povej, kok natančno ti pokaže kje se nahajaš, potem se pa premikaj in preverjaj sproti lokacijo. Boš presenečen.

Se pa strinjam, da so odboji problem. Ravno zato so mesta pokrita s po več baznimi postajami in recimo na šmartinski si priklopljen naenkrat na 6 baznih postaj. Tako da ti v vsakem trenutku kaže zelo zelo natančno kje si.

Zgodovina sprememb…

petrus ::

Pametnega telefona nimam, imam pa pametno napravo (data only android) in neumen telefon (za klice), ločeno se obnese najboljše.
stati inu obstati

Jerry000 ::

petrus je izjavil:

Pametnega telefona nimam, imam pa pametno napravo (data only android) in neumen telefon (za klice), ločeno se obnese najboljše.

Sam pol morš 2 napravi nositi. Malo nepraktično?

kunigunda ::

Colt1911 je izjavil:


Vse digitalne telefonske centrale v Sloveniji imajo modul za prisluškovanje. Najprej je bil vgrjen zaradi ruskega trga (pogoj), ampak lepo laufa tudi pri nas. Včasih si dobil WAV file, danes najbrž MP3 ali kaj drugega skompresiranega.

To so mele stare Metaconte fiksne. Mobilni operaterji tega nimajo, prvic ker je predrago in ne rabijo, drugic ker ne smejo.
Vso prisluskovanje se izvaja na posebej kupljeni opremi, ki jo ima GPU, operater pa na sodno odredbo preusmeri promet se tja za posamezno cifro.
Povprecno se prisluskuje nekje 100-500 telefonom (vecinoma tajkuni,mafijci,politiki...)

Colt1911 je izjavil:


Leta 2006 sem delal za Mobitel, in mi fantje lepo povedo da imajo shranjene praktično vse loge iz vseh baznih postaj od samega začetka. ker ne zasede skoraj nič placa. Sicer bi jih bilo potrebno upariti z naročniki, ampak to ni nek blazno težak in zahteven posel...
Samo nihče ni dovolj pomemeben da bi to delali ;).

Fantje so ti narobe povedali, ali pa nisi dobro razumel. Bazne postaje nimajo logov, ker so v bistvu zelo butaste, signalizacija se shranjuje
zaradi troubleshootinga/reklamacij, vendar s temi podatki(od bazne) ne mors nic pametnega naresti.
Prometni podatki s same centrale pa se shranjujejo zaradi APEK-a, vendar se vidi zgolj kdo je komu kaj kdaj posiljal, telefoniral itd, vidi se sicer tudi bazna postaja, s katere je narocnik to delal, vendar ni podatkov za triangulacijo.
Tudi vsebine SMS-ov se ne shranjujejo, zgolj 2-3 ljudje pri operaterjih bi sicer lahko vsebino za posamezni sms pogledali preko signalizacijskih logov centrale, kjer se vsebina da pogledati, vendar moras to za vsak posamezen SMS pocenjati kar je zelo zamudno in tudi ni potrebe. Pa tudi vsak vpogled se logira in bi delavec tvegal
svoje delovno mesto, ce bi ga dobili.
Skratka, noben operater ne pocne tega, to dela zgolj policija, pa se to z odredbo, na kateri striktno pise, kaj se potrebuje, ni vsakic ves promet.

Da se dodam, vsi operaterji v evropi delajo na enak nacin, v nemciji je zato NSA (z vednostjo zgolj par ljudi v upravi) instalirala
poseben box, s katerim se izognejo sodnim odredbam in lohk sami preusmerjajo promet k sebi po potrebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigunda ()

neooo ::

Jaz uporabljam pameti mobilnik, kot podaljšek osebnega računalnika. Zelo prav mi pride na potovanjih, tudi kot fotoaparat se obnese, uporaba spleta, komunikacija, navigacija!

Sploh nebom sešteval koliko sem prihranil z klici iz tujine preko viber, facetime audio itd... kot pa če bi imel navaden telefon in bi moral klicati na standarden način. No ja boste rekli, da bi lahko šel na skype na kakem računalniku, ampak hej, mobilnik imaš povsod s seboj, ima wifi in v vsaki kavarni najdeš net in si že na vezi ;)

Mejli na pametnem mobilcu in pregled dokumentov.. z tem se nepametni in delno pametni nemorejo kosati!

Pametni mobilniki so zelo super zadeva! Ljudje so pa ves čas gledali v telefone že pred pametnimi, vedno se je nekaj našlo, igre, smsi itd... :) Sedaj pa pač fb in novice :)

ananchel ::

bambam20 je izjavil:

Če rabiš soliden smart fone, si omisli Samsung J5 2016 model. Ga maš na 24 mesečno vezavo nekje 4€ na mesec. Več ne rabiš.

kje pa ga dobim? mislim tega s to vezavo, o kateri pišeš?

Jerry000 ::

Bi pa jaz še mimgrede vprašal: pametni mobilniki 5" ali 5.5"? Kam se najbolj nagibate?

krneki0001 ::

Jaz bi 4" ekran, 8jedrni proc, 256Mb placa za shranjevanje in 41 miljonov pikslov fotoaparat.

ananchel ::

Phantomeye je izjavil:

Definicija 'pametni telefon' je neprimerna in zastarela.

Pametni telefoni NISO telefoni, ampak so miniaturni računalniki (handheld computers), ki imajo med neskončnimi funkcijami tudi funkcijo telefoniranja. Ampak, ta funkcija že dolgo ni primarnega pomena.

Telefon je pa naprava, kjer so klici primarna funkcionalnost.


se podpišem pod tole.

petrus je izjavil:

Pametnega telefona nimam, imam pa pametno napravo (data only android) in neumen telefon (za klice), ločeno se obnese najboljše.

to pa mene zanima (ker ta varianta se mi zdi najboljša): kaj je ta pametna naprava, o kateri pišeš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ananchel ()

ananchel ::

sam a niso pametni telefoni nepraktični za govorit? težki, preveliki ... in da ne moreš pritisnit tipke, ko sprejmeš klic, ampak tisto drsat ...

Jerry000 ::

ananchel je izjavil:

sam a niso pametni telefoni nepraktični za govorit? težki, preveliki ... in da ne moreš pritisnit tipke, ko sprejmeš klic, ampak tisto drsat ...

Ne. Ne boš vrjel, ampak bolj malo govorim, vse je v chatih dandanes (vsaj pri meni). Klici so res nujni ko rabiš takojšnjo pozornost nekoga). Pa še to je cca 2min govora. Težki in veliki je relativno (zame ni), sprejemanje klicev pa ne dela problem...nimam rad tipk. Thats me :)

petrus ::

ananchel je izjavil:

to pa mene zanima (ker ta varianta se mi zdi najboljša): kaj je ta pametna naprava, o kateri pišeš?


S tem sem mislil navaden android telefon, na katerem se uporablja samo Net2GO predplačniški mobilni internet in WLAN, brez klicev.
stati inu obstati

Mavrik ::

krneki0001 je izjavil:

Že leta 2008 so preko edge (2G) signala brez problema locirali pohodnike, ki so se izgubili, če so le ti klicali na 112. 3G in L imata še dodatne zadeve, da je to še lažje.

Vklopi lokacijske storitve na tvojem telefonu, pa ugasni GPS (da bo telefon samo iz baznih postaj dobival lokacijo) in povej, kok natančno ti pokaže kje se nahajaš, potem se pa premikaj in preverjaj sproti lokacijo. Boš presenečen.

Se pa strinjam, da so odboji problem. Ravno zato so mesta pokrita s po več baznimi postajami in recimo na šmartinski si priklopljen naenkrat na 6 baznih postaj. Tako da ti v vsakem trenutku kaže zelo zelo natančno kje si.


Verjamem da so locirali pohodnike, ne verjamem pa pravljicam o 1m natačnosti z lokacijskimi storitvami (in z mobilniki delam vsak dan). Natančnost na par 10m je dosegljiva, z GPS podporo gre točneje, sam da pa si ti dobil v mestu < 5m preko baznih postaj je pa en tak velik bikovski drek. Dobil si kvečjemu okolico ki je zgledala kot da imaš natančnost, kaj več pa ne. Se pa da tudi s tako natančnostjo komot najti pohodnike :)

Se pa da iti točneje s pomočjo Wifi in BT podsistemov, sam tisto je spet druga stvar.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

stara mama ::

Biti brez pametnega telefona je tako, kot je bilo 15 let nazaj biti brez gsma sploh.
Sicer potuha za lenarjenje možganov marsikomu, ampak nekaterim pa celo koristi.

Ekologija™ in Trajnost™

Heavy ::

Moj star Sony 610i je imel google maps z možnostjo lokacije mobilnega signala. V naselju me je dobilo cca 1,5km stran v gozdu. Mogoče je bila najbolj natančna lokacija določena 100 metrov stran - na odprtem (brez gozda, zgradb).

Še bolj natančni gps ima probleme - spremljal sem šport meter pri vzponu v hribe. Prehojena pot je na koncu bila 50+km :)) Signal je motilo in me je prestavljalo po pobočju gor/dol. Nedavno sem dobil za posodobit in kalibrirati Garmin pasjo ovratnico. Kljub vsemu je lokacija odstopala za +/-10 metrov na hribovskih pobočjih.


Na temo: navigacija v avtu, FB, klepet, klici, sporočila, pošta, YouTube, brskanje po spletu, slikanje, OBD2 tester, MP3 shramba, pa uporabne reči od svetilke do budilke... mogoče kakšna igra tu pa tam. Konce tedna skoraj ne prižgem računalnika.

Je pa nerodna reč 5' telefon. Pogrešam stare xperia mini in galaxy ace. Pod 4,5' verjetno se ne najde več?
#TeamFelix

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Heavy ()

matobeli ::

4.5-5" brez roba bi blo sweet. Te klade postajajo vedno bolj neudobne za prenašat.

FTad ::

matobeli je izjavil:

4.5-5" brez roba bi blo sweet. Te klade postajajo vedno bolj neudobne za prenašat.


saj imas npr xperia x compact ravno se tako velikost

Invictus ::

Eni ne znajo searchat po geizhals ali gsmareni ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kunigunda ::

krneki0001 je izjavil:

Že leta 2008 so preko edge (2G) signala brez problema locirali pohodnike, ki so se izgubili, če so le ti klicali na 112. 3G in L imata še dodatne zadeve, da je to še lažje.

V hribih je lazje najdt nekoga kot v mestu sicer.
Drugace pa, ko klices na 112 dobi OKC zgolj podatke o celici s pripadajoco sliko pokrivanja (par 100m), ni tukaj MPC v igri.

matobeli ::

Invictus je izjavil:

Eni ne znajo searchat po geizhals ali gsmareni ;).


Eni slabo berejo ;)

Bom napisal bolj tehnično pravilno:
4.5-5" z 100%, ali pa vsaj 90+%, screen to body ratio.

Cervantes ::

meni je crknil stari lg 4.5", naročil sem novega 5".
a mi bo šel v žep ali ne, to bo zdaj vprašanje

Jerry000 ::

jaz imam kar dilemo it na 5.5. 5 mi je trenutno idealen, ne premajhen in ne prevelik.

Stari maček ::

ananchel je izjavil:

kje predlagate, naj kupim en poceni nov pametni telefon?

https://www.aliexpress.com/wholesale?ca...

Jerry000 je izjavil:

Bi pa jaz še mimgrede vprašal: pametni mobilniki 5" ali 5.5"? Kam se najbolj nagibate?

K 6".

Zgodovina sprememb…

Scaramouche ::

stara mama je izjavil:

Biti brez pametnega telefona je tako, kot je bilo 15 let nazaj biti brez gsma sploh.
Sicer potuha za lenarjenje možganov marsikomu, ampak nekaterim pa celo koristi.



torej ljudje ki gledajo FB in twitter in nonstop mail chekirajo so kao vsi inteligencija?
LOL, prej bi reku da vidim samo odvisneže od EGO TRIPA. Selfiji so večinoma tisto zakaj se uporabljajo..

Še ko gredo v naravo ne nehajo v telefon gledat, zato bi jaz raje spet navadnega kupil, ker se lahko odklopiš in zadihaš življenje kot pa cyber space.

Kaj to vam govorit, ko pa so vas korporacije navadile biti potrošnik ki je ponosen da je odvisen...

Jerry000 ::

Zakaj drug telefon kupiti da zadihaš? Samo ugasneš appe in ugasneš net pa imaš za dihat brez dodatnih stroškov (nakup novega mobilnika).

delfinus ::

Jaz imam pol pametnega Nokia 5800 XpressMusic star sedaj ze ene 8 let in pa tablico Nexus 7 (2012). Pametnega nimam, ker presedim v sluzbi in doma prevec za PCjem in ni nuje, da gledam se v ta ekran. Nexus 7 pa pride super za navigacijo in gledanje filmov, ker manjsi phone screen bi mi bila preposto premajhna za filme on the go. Internet na tablici in mejli bore malo. Samo na potovanjih, ce nimam prenosnika potem pogledam preko tega, ampak imam en odpor po tipkanju po ekranu. Znatno bolj ucinkovito in hitreje je to preko notebooka ali PCja. Foto spoh ne.
Mi je pa ta kultura buljenja v telefon vsepovsod in v vseh situacijah prav bolna. Ljudje gredo na date in namesto pogovora bulijo v te naprave. Danes sem v tujini, pri zajtrku dva hipsterja, si prineseta zajtrk in 10 minut je bilo samo slikarije prinesenega, pecenih jajck, slanine in caja in to iz vseh zornih kotov. Idiokracija.

lp, d.

NikolormousB ::

Jerry000 je izjavil:

Zakaj drug telefon kupiti da zadihaš? Samo ugasneš appe in ugasneš net pa imaš za dihat brez dodatnih stroškov (nakup novega mobilnika).


Ne gre. Smartphona ne morš izklopt in pospravt v žep. Ti avtomatično ven skoči in odpre facebook.

si prineseta zajtrk in 10 minut je bilo samo slikarije prinesenega, pecenih jajck, slanine in caja in to iz vseh zornih kotov. Idiokracija.


LOL. Amaterja. Jaz imam obrok poslikan v 5 minutah. Je pa res, da imam doma postavljen studio za slikanje hrane in DSLR fotoaparat. S telefonom res ne morš slikat zajtrka in objavljat tega na Instagramu.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

delfinus je izjavil:

Danes sem v tujini, pri zajtrku dva hipsterja, si prineseta zajtrk in 10 minut je bilo samo slikarije prinesenega, pecenih jajck, slanine in caja in to iz vseh zornih kotov. Idiokracija.

lp, d.



Haha.
The monkeys learned how to tap buttons, how cute.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: starboi ()

Jerry000 ::

NikolormousB je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Zakaj drug telefon kupiti da zadihaš? Samo ugasneš appe in ugasneš net pa imaš za dihat brez dodatnih stroškov (nakup novega mobilnika).


Ne gre. Smartphona ne morš izklopt in pospravt v žep. Ti avtomatično ven skoči in odpre facebook.


Če izklopiš net ti FB ne bo nič skakal. Če te pa FB ovira ga pa enostavno zbrišeš in imaš mir...čar smartphona ;)

radmannsdorf ::

Mobilna blagajna, boljši fotkič, Viber so tri glavne reči, zakaj imam smartphone.

radmannsdorf ::

Aja pa koledar/zapiski za službo! Druga najbolj pomembna reč. Brez tega sem izgubljen. :)

Cruz ::

Beležka, reddit, glasba in navigacija. Tu pa tam ga še uporabim, da se izognem pogovoru, če srečam nezaželeno osebo. Vseeno mi je za nove aplikacije, fotoaparat, glavna mi je baterija. Zato sem izbral Blackberryja.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

krneki0001 ::

Mavrik je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

Že leta 2008 so preko edge (2G) signala brez problema locirali pohodnike, ki so se izgubili, če so le ti klicali na 112. 3G in L imata še dodatne zadeve, da je to še lažje.

Vklopi lokacijske storitve na tvojem telefonu, pa ugasni GPS (da bo telefon samo iz baznih postaj dobival lokacijo) in povej, kok natančno ti pokaže kje se nahajaš, potem se pa premikaj in preverjaj sproti lokacijo. Boš presenečen.

Se pa strinjam, da so odboji problem. Ravno zato so mesta pokrita s po več baznimi postajami in recimo na šmartinski si priklopljen naenkrat na 6 baznih postaj. Tako da ti v vsakem trenutku kaže zelo zelo natančno kje si.


Verjamem da so locirali pohodnike, ne verjamem pa pravljicam o 1m natačnosti z lokacijskimi storitvami (in z mobilniki delam vsak dan). Natančnost na par 10m je dosegljiva, z GPS podporo gre točneje, sam da pa si ti dobil v mestu < 5m preko baznih postaj je pa en tak velik bikovski drek. Dobil si kvečjemu okolico ki je zgledala kot da imaš natančnost, kaj več pa ne. Se pa da tudi s tako natančnostjo komot najti pohodnike :)

Se pa da iti točneje s pomočjo Wifi in BT podsistemov, sam tisto je spet druga stvar.


Do tell more. To je vseeno zanimiva tema.

jype ::

Pa saj to je osnovna geometrija in fizika. Kjer se antene vidijo med sabo, so meritve razdalj razmeroma natančne (par deset centimetrov gor in dol zaradi učinkov ovir v fresnelovih območjih med oddajniki in sprejemniki). Takoj, ko uvedeš odboje, postanejo reči bistveno kompleksnejše (ker dobiš za vsako konfiguracijo terena in anten številne pravilne rešitve, ki jih je zelo težko poračunati v natančno triangulacijo), zato gre tam tipično za natančnost od nekaj deset do nekaj sto metrov. Bazne postaje sicer znajo natančno izmeriti TA, a to kot rečeno za natančno triangulacijo zadostuje le na terenu, kjer so odboji redki in relativno tihi, ti pa v urbanem okolju res precej pomaga to, da so antene baznih postaj posejane na gosto (ker bi sicer rezultati bili še slabši).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

krneki0001 ::

Jype, ja, ta del mi je znan.

Zanima me to:

Mavrik je izjavil:

Se pa da iti točneje s pomočjo Wifi in BT podsistemov, sam tisto je spet druga stvar.

Sssaga ::

ananchel je izjavil:

Uporablja še kdo, razen mene, klasičnega?


Juhu! Uporabnik Nokie C2-02. Ima zaslon na dotik in je drsne sorte, a za moje pojme to ni pametni telefon, saj je net obupen in ga ne uporabljam, wifi-ja nima, kamera snema pod 640x480 in še bi našteval.
A za SMS-e in telefonarjenje je dober. Kolikokrat mi je že padel na tla in se raztreščil na elemente, da sta samo SD in SIM kartici ostali notri še :D
A dela. Že neko 5. leto.

Na vlaku recimo se moram prav potruditi, da najdem osebo, ki NE uporablja pametnega telefona.

Očitno nisem najbolj mobilne sorte, sem bolj stacionarc :P
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poslovni telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
478005 (5507) cuxoh
»

Pametni vs klasični telefoni (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
6214212 (11931) Jerry000
»

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12947413 (39899) amacar
»

Predstavitev iPhone 5 (takorekoč že) potrjena za naslednjo sredo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
21253155 (46411) Limit-sky
»

Pametni mobilniki prevzemajo svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5317870 (15722) Phil

Več podobnih tem