» »

Kako organizirati domačo digitalno audio knjižnico ?

Kako organizirati domačo digitalno audio knjižnico ?

aiken ::

Pozdravljeni !

Moj stari stereo receiver je izdihnil, popravilo pa bi bilo predrago. Zato sem pred kratkim kupil novega, ki pa ima možnost omrežne povezave in dostopa do mrežnega (NAS) diska. Na začetku sem poskusil bolj iz radovednosti, ampak ko sem videl, kako je preko tega enostavna izbira in predvajanje glasbe, me je prijelo, da bi na disk prenesel vso zbirko, ki šreje nekaj 100 audio CD-jev. Glede ripanja sem se že podučil in tudi preizkusil, tako da to za silo obvladam.

Vprašal pa bi vas, kako organizirati digitalno audio knjižnico, da bo iskanje najbolj enostavno, katere "atribute" in njihov vrstni red mora obvezno imeti vsaka audio datoteka, kateri programi so zato dobri ter njihove prednosti in slabosti ? Skratka, vesel bom vsake vaše izkušnje glede te teme !

Lp

mlamat ::

Pomoje bi bilo bolje, če bi zadeve prenesel iz neta. Razen že rad poslušaš narodnozabavno muziko.

aiken ::

Ne boš verjel, ampak narodnozabavne glasbe ne poslušam. Sicer nisem štel, ampak imam okoli 500 audio cd-jev, med njimi je veliko raritet, glede avtorjev in izvajalcev, ki jih na množičnih streamingih ne najdeš. Pa kakovost tudi ni primerljivo downloadanje iz raznih tub v primerljivi s FLAC formatom zripanim direktno iz originalnega audio cd-ja.

Ampak tega nisem niti spraševal. Zanimajo me, če ima slučajno kdo izkušnje z domačo audio knjižnico in kakšne so ?

black ice ::

EAC + MusicBrainz. Katere podatke? Čim več, tem bolje.

Machete ::

Ja jaz imam izkušnje. Urejam digitalno zbirko že 15 let in ni videti, da bom kdaj končal.
EAC je relativno kompliciran za nastavit, je pa najboljši od vsega. Če imaš plac začni rippat kar v FLAC format, saj so GBti poceni in vedno cenejši bodo diski. Začrtaj si obliko map, obliko poimenovanja albumov (Jaz imam letnica - band - album, ker sem se tako odločil in sem hotel imeti po letu izdaje in nastanka znotraj ene skupine razporejeno. Torej odloči se kako želiš imeti in se drži reda. Poimenuj vse po enakem sistemu. V mapo daj COVER sliko najboljše klvalitet, izpolnjuj ID TAGE z vsemi podatki in naslovnicami.
Za množično preimenovanje samih datotek lahko uporabljaš Bulk Rename Utility za id tage pa Mp3tag ali iTunes. Meni ima iTunes dovolj dober urejevalnik idtagov, redko česa ne zmore (npr. auto številčenja trackov po vrstnem redu, prebrano iz vrstnega reda poimenovanja samih datotek v mapi) itd.. Je pa odvisno od človeka.Jaz želim imeti totalno perfekcijo in če spremenim sistem grem dejansko vseh nekaj x tisoč albumov popravljat :D
AJa pa delaj si backup vsega in kupi zunanje diske in hddje .. saj niso več dragi. 500 CDjev v Flacu je komaj 100GB..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

aiken ::

Obema hvala ! Si pa predstavljam, da mora biti s tem kar precej dela, čeprav kot vidim, mojih 500 CD-jev, sploh še ni veliko. @Machete, in kako imaš potem glavne skupine razvrščene, jaz sem si predstavljal, da bi bilo najenostavnejše po zvrsteh (jazz, etno, pop, rock ...), pa zdaj nisem čisto prepričan, ker imam glasbo, ki je enoznačno ne morem uvrstiti v (samo) eno skupino. Znotraj teh glavnih skupin pa po posameznih izvajalcih, ampak v določenih primerih je spet pomembnejši avtor in je šele na drugem mestu izvajalec. Zdaj tudi nisem več gotov, če je sploh pomembna razvrstitev, itak iščeš po enem ali več atributov.

Instaliral sem si že FairStars CD Ripper, prav zaradi tega, ker sem prebral, da je bolj "user friendly", sem pa zasledil, da vsi veliko bolj hvalijo EAC, bom res raje kar s tem. Verjetno bi bilo še najbolje, da poskusim in bom ugotovil, da se porajajo čisto druga vprašanja, kot pa zdaj, ko vidim probleme mogoče čisto drugje.

petrus ::

Music Collector recimo, celo črtne kode podpira! Nič ročnega vpisovanja...
stati inu obstati

black ice ::

Samo prave tage nastavi, za vse ostalo bo poskrbel skoraj vsak spodoben program za predvajanje glasbe.

2f4u ::

Mene pa bolj zanima vsebina... dej mal objavi kakšno musko maš... :)
Al pa ćez par tednov objavi vsaj front page...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

urejanje glasbe

Oddelek: Programska oprema
202270 (368) bellaalice
»

Kateri program uporabljate za poslušanje glasbe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8713236 (8807) Olórin
»

Najboljši nadomestek za iTunes

Oddelek: Zvok in slika
142963 (2602) TheJack
»

Spletna glasbena prodajalna zabavaj.se je prenehala z delovanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
829962 (6610) jype
»

muzika na DVD-ju???

Oddelek: Zvok in slika
122229 (1993) matrix2

Več podobnih tem