» »

Spletna glasbena prodajalna zabavaj.se je prenehala z delovanjem

1
2
»

Daedalus ::

Važna je informacija. Medij je stvar stila, IMO. Filmi, muska in podobno so avtorsko delo in so informacija, vredna več od medija, na kerem jih dobiš. Mogoče se komu točenje muske prek P2P ne zdi lih "fizično neposredna kraja" zaradi lahkote kopiranja informacije. Še vedno pa je kraja, kakorkoli že obračaš besede. Samo da poteka iz "varnega" doma in ti ni treba (zaenkrat še) pristati na 5 minut straha pred tem, da te nekdo v trgovini zaloti, kak si CD-je/DVD-je tlačiš v žepe.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

driver_x ::

Ko sem se pred leti začel zavedati glasbe sem imel tako navado, da sem albume, ki so se mi zdeli res dobri kupil na LP-jih. Ostalo sem presnel od prijateljev na kasete. Večinoma sem tudi svoje LP-je presnemaval na kasete za vsakodnevno rabo. Tako se mi je nabral kar zajeten kup plošč, ki jih zaradi nostalgije še vedno hranim v kleti, čeprav gramofona (in tudi kasetnika) že dolgo časa nimam več.
Potem so prišli CD-ji in začeli počasi izrivati LP-je. Za vsakodnevno rabo so bile na začetku še vedno kasete. Najboljši albumi in najpomembnejši bendi na LP-jih so začeli dobivati dvojnike na CD-jih.
Potem se je pojavil internet in spletne trgovine. Kar naenkrat se je v moji zbirki albumov začela nabirati tudi taka eksotika, o kateri sem lahko pred leti le sanjal. S padanjem cen CD predvajalnikom in pojavom t.i. discmanov so tudi kasete izgubile smisel.
Ko se je pojavil in uveljavil MP3 je bilo stanje podobno kot na začetku: boljše stvari sem še vedno nabavljal na CD-jih ostalo pa smo si izmenjali s prijatelji. CD mi je nekaj pomenil, zato se pri priljubljenih bendih nisem zadovoljil le z MP3-ji. Seveda se je krog "prijateljev" s pojavom p2p-ja zelo razširil. Tako stanje mi je popolnoma ustrezalo, še vedno sem kupoval razmeroma dosti originalov pa tudi ostale glasbe (ki mi je služila bolj za preverjanje novih bendov) je bilo zadosti.
Z leti sem tudi povsem opustil CD in DVD predvajalnike - odkar lahko na HiFi in hišni kino priključujem računalnik se vsa glasba vrti od tam, saj je doma vedno prižgan vsaj eden.
In kaj je sledilo? Kupljeni CD-ji kar naenkrat niso več delovali! V omari imam kar zajetno zbirko ploščkov, ki niso bili predvajani niti enkrat! Torej sem moral albume, ki sem jih pošteno plačal, še enkrat pridobiti s pomočjo p2p-ja! Takrat sem se začel spraševati, kdo ima tu koga za norca in kdo tukaj spodbuja uporabo p2p-ja. Ker pokvarjenih stvari običajno ne kupujem, še posebej pa takih ne, ki so pokvarjene že v zasnovi, mi je kupovanje CD-je počasi prešlo iz navade. Zaradi tega in zaradi stalnega večanja cen tudi nimam slabe vesti.
Legalne spletne trgovine? Ko bodo nakupi enostavni in izvedljivi tudi iz Slovenije bom o tem razmislil ...

BigWhale ::

Ne, v bistvu so nepomembni mediji, cena in vse ostalo okrog tega.

Pomembno je, to, da kopiranje v kakrsnikoli obliki ni dovoljeno in da si retardi tukaj delajo utvare, da pa to lahko delajo in da dejansko so frajerji ce to pocnejo.

BigWhale ::

V vecini primerov ni dovoljeno, so pa izjeme, vsekakor.

driver_x ::

BigWhale: a imaš doma ti vse originale in ves software kupljen?

jype ::

sammy73> BigWhale: a imaš doma ti vse originale in ves software kupljen?

Ima Linux. Ja, vse kupi. Saj ni tako težko, kot se zdi.

Še jaz kradem razmeroma malo in zgolj tisto, česar itak ne poslušam. Če poslušam, potem, če se le da kupit, kupim. Če mi pa kdo na ircu zalima mp3 ga pa pač enkrat poslušam. To se mi nikakor ne zdi kraja ampak fair-use. Saj tudi če komu posodiš slušalke od tvojega predvajalnika, da sliši en komad, to ni kraja... Zakaj bi torej bila kraja v drugačnih okoliščinah?

Poldi112 ::

Seveda kopiranje ni dovoljeno. Ampak s takim odnosom, "glej retarde", tega problema ne boš rešil. Tudi bolj prijazno osveščanje ti ne bo pomagalo, ker cene niso prijazne.
Tako da imaš 2 možnosti. Poostriti nadzor in ustrahovati ljudi, ali pa narediti fer cene. Vse ostalo je neefektivno.
Pa da se ne bi kdo spravil name, imam več kot 200 originalnih cd-jev, piratske in mp3 iz neta imam pa večinoma stvari, ki jih ne morem kupiti. Seveda bo zdaj spet nekdo rekel - a če ne moreš kupiti lahko pa kar kradeš, retard, ampak me ne gane. Z odnosom ki ga imajo založniki do nas, potrošnikov, ko smo kriminalci in nam postavljajo bedaste omejitve v obliki zaščit, imam vedno manj veselja kupovati cd-je in vedno bolj mi je vseeno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

Jype, ta tvoj fair use je z vidika zakona nelegalen. Na vsakem cdju ti piše da je prepovedano nepooblaščeno posojanje, javno predvajanje,...

A ne kakšen retard je jype, kar tuje cdje posluša. Baraba. Uboge korporacije pa stradajo. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

Sammy,

Si kje videl, da jaz P2P in neavtorizirano kopiranje oznacujem kot ok? V tem je bistvena razlika. :)

Ja, doma imam dve kopiji Win2000 in samo en Win XP HOME paket. Igram pa EVE online, ki ga pa placujem. :) Blasphemy!

DVDje kupujem, CDjev prakticno ne, ker jih ne poslusam. Nazadnje sem kupil CD od Carovnika Grega, ker je bil Jakobu vsec. Danes ali pa jutri grem pa kupit DVD od Mojstra Mihe... :)

driver_x ::

Ne, v bistvu so nepomembni mediji, cena in vse ostalo okrog tega.


Zame so mediji še kako pomembni. Če zaradi zaščite pošteno kupljenega medija ne morem uporabljati vsebine, potem si založniki tudi medij lahko zataknejo za klobuk. Tak medij, torej pokvarjen, je neuporaben ker dostop do vsebine ni mogoč. Ker je pokvarjen že v zasnovi, ga tudi ne morem zamenjati za novega. Po mojem bi taki CD-ji sodili na oddelek "blago z napako". LP-je in CD-je sem vedno kupoval kot celoto. Zaradi vsebine, zaradi ovitka, besedil, knjižice in še česa pri raznih remaster, limited in special izdajah.

jype ::

Poldi112> Jype, ta tvoj fair use je z vidika zakona nelegalen. Na vsakem cdju ti piše da je prepovedano nepooblaščeno posojanje, javno predvajanje,...

O, to pa ni res. Morda pri nas ne poznamo pravic, ki izhajajo iz t.i. fair use, ne spoznam se na zakon, ampak zagotovo niti takšno poslušanje niti predvajanje ni kaznivo, čeprav je morda prekršek (pa, kar se mene tiče, ne bi smel biti).

Poldi112> A ne kakšen retard je jype, kar tuje cdje posluša. Baraba. Uboge korporacije pa stradajo. :)

To pa res. Gospodarska rast je bistveno manjša, kot bi bila, če bi za vsako sekundo, ko poslušam avtorsko delo, dejansko plačal pristojbino za prenos vibracij preko ozračja, poslušnino in najemnino za avtorsko delo, prispevek za uporabo avtorskega dela v zasebnem okolju oziroma prispevek za javno poslušanje, če dela ne poslušam sam v zvočno izolirani sobi.

driver_x ::

Si kje videl, da jaz P2P in neavtorizirano kopiranje oznacujem kot ok? V tem je bistvena razlika. :)


Ali je p2p ok ali ne se nisem opredeljeval, navedel sem le razloge, zakaj sem se po kakih 200 LP-jih, 450 CD-jih in nekaj manj kot 100 DVD-jih (če ne omenjam softwera), ki so se nabrali z leti, začel sedaj posluževati p2p-ja.

jype ::

Mislim, da nas je večina začela posegat po p2p iz dveh preprostih razlogov:

- založbe nas imajo za bedake, saj nam skušajo prodat pokvarjen medij z okrnjeno vsebino za več denarja, kot je včasih stal normalen, uporaben medij z vsebino, ki smo jo dejansko lahko uporabljali

- p2p je udobnejši in cenejši za uporabo kot karkoli, kar so nam do zdaj ponudili

Ja, jaz bi kupoval muziko v iTMS in jo razDRMal, ker bi jo poslušal na Linuxu, pa tega trenutno ne morem, ker pri nas ne deluje (normalno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

perci ::

jype: Kaj pa tisti filmi, ki jih nelegalno pogledaš? A se ti takrat nič ne toži po avtorskih pravicah studijskih hiš? >:D

jype ::

perci> jype: Kaj pa tisti filmi, ki jih nelegalno pogledaš? A se ti takrat nič ne toži po avtorskih pravicah studijskih hiš?

Ne.

Saj jih kupim, ko jih lahko.

For real money, too.

BTW, če kdo ve, kje dobit podnapise za Little Red Flowers, naj kar pove, ker ne razumem Kitajsko, angleških pa na DVDju ni :)

perci ::

Sure you do, hehe.

PARTyZAN ::

jype ::

perci: Za vse filme, k jih mam na svojem disku, mam tut DVD.

Da jih talam kolegom je pa zato ker sem asocialen in jih lahko skupej gledamo samo tko, da jih gledamo vsak na svoji mašini, ne pa zato ker bi hotel oropat koga :)

driver_x ::

@jype: vidim da imaš za prijatelje same retardirane tatove.

jype ::

Gliha vkup štriha, pravijo.

edge540 ::

>>kdo pa pravi, da moras poslusati glasbo ali gledati filme?

Noben me ne sili. Ampak hočem poslušati čim več različne glasbe iz različnih obdobij in mislim da to spada k osnovni izobrazbi. Pravico do izobrazbe pa ma vsak ne?

Glej po domače, koliko bi me stala recimo diskografija Pink Floydov? Ali pa Led Zeppelinov? Dosti več kot si lahko privoščim. Če bi imel velik budget bi kupil to glasbo. Tako pa žal.

MrStein ::

V casu socializma smo svercali kavo prek carine. Nic nas ni pekla vest. Ne takrat, ne zdaj "za nazaj".
Prozvajalci ledu so izumrli. Noben ne joce za njimi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

l0max ::

Noben me ne sili. Ampak hočem poslušati čim več različne glasbe iz različnih obdobij in mislim da to spada k osnovni izobrazbi. Pravico do izobrazbe pa ma vsak ne?

torej ti je nekdo dolzan placati potovanje okoli sveta ali se boljse vse mora biti zastonj(prevoz, hrana, ogledi...) da bos videl kulturne znamenitosti vseh drzav? saj imas pravico do izobrazbe, ne? samo ogledal si bos stvari. nikomur ne bos nic ukradel... nihce ne bo oskodovan. pojdi nekomu to predlagat pa bos videl kako te bodo gledali.
bluznje in opravicevanje...

kradi glasbo in filme, samo si vsaj priznaj da krades in se zavedaj, da je to moralno sporno(ce ze ni nelegalno) in ni fer do avtorja. pustimo tu zalozbe...
While there might be Gates to heaven, there are for sure Windows to hell.

podbevna ::

I0max, nekdo, ki mu bo plačal potovanje ne bo oškodovan? Seveda bo - imel bo neposredni strošek. Ker se potovanja ne dajo skoraj zastonj reproducirati, kot informacije.

Ne vem ali ste tako thick ali tako trmasti, da ne zmorete doumeti razlike med pravico iz zakonsko sankcioniranega monopola in lastniško pravico. Intelektualne lastnine kot lastnine na ideji ali informaciji ni. Je le zelo ponesrečen izraz za institute,m ki naj bi pospeševali inovacije in ustvarjanje. A žal ne delujejo (več) in postajajo kontraproduktivni ( a o tem smo imeli že več debat...)

Zato so kršitve pravic "intelektualne lastnine" nezakonite, niso pa neetilčne. K sreči niso niti moralno sporne, saj niso kršitev neformalnih družbenih norm. Tako kot ni bil "šverc" v Jugi, kar je dobro prikazal Stein.

l0max ::

I0max, nekdo, ki mu bo plačal potovanje ne bo oškodovan? Seveda bo - imel bo neposredni strošek.

pa recimo, da bi si zazelel brezplacno potovanje. letalo itak leti, ni problem najti mesta za se enega. hrano je ostanke. prespi na tleh v neki sobi. vodic na ogledu itak razlaga vsem, ga ne boli ce bo se nekdo slisal...

ti kot avtor nekega dela, s katerim bi hotel zasluziti nekaj denarja, ne bi imel nic proti ce bi vsi tvoj izdelek kar vzeli brez placila?

information wants to be free.. sure. ampak to velja za tiste, ki se odlocijo, da svoje izdelke dajo zastonj. ne mores pa nikogar prisiliti, da ti kaj da zastonj.
While there might be Gates to heaven, there are for sure Windows to hell.

edge540 ::

>>bluznje in opravicevanje...

Ne nič se ne opravičujem. Ker se nimam komu. Reči temu kraja ali kakorkoli, meni je hudo vseeno.

>>ti kot avtor nekega dela, s katerim bi hotel zasluziti nekaj denarja, ne bi imel nic proti ce bi vsi tvoj izdelek kar vzeli brez placila?

Človek si je sam zbral da bo glasbenik. Lahko bi študiral, sam kradel ali pa gojil oljno repico v Prekmurju. More se pač zavedati da je ''kraja glasbe'', kot ti temu rečeš, danes nekaj normalnega. Vsaj za 99% ljudi, med katere pa ti očitno ne spadaš. Pa s tem mislim nič slabega o tebi in tebi podobnih.

Pač kradem. So fucking what?

Mavrik ::

Ne... v tem se motiš. Kraja glasbe ali česarkoli drugega NI nekaj normalnega. In to si zabij v glavo ko boš jokal po forumih, ker se bo vse začelo podirati.
The truth is rarely pure and never simple.

Poldi112 ::

Glede na to da je normalno tisto kar izvaja večina, kraja glasbe JE normalna :D
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

>>> Ja, najlazje je glasbo ukrasti, tako da avtor nic ne dobi. Dobi se manj, kot bi dobil od prodanega CDja...

a ne dobi nekega deleža od sazasa na ono škatlo dvdjev ki si jih kupimo? ;>

sicer pa je tak.. dejstvo je da je pri nas programska oprema z izjemo iger in kakega antivirusa precej nedosegljiva.

še za naš slovenski proizvod od BSplayerja nevem če je na prodajnih policah v merkatorjih bbjih in sparih.

driver_x ::

In to si zabij v glavo ko boš jokal po forumih, ker se bo vse začelo podirati.


?

edge540 ::

>>Ne... v tem se motiš. Kraja glasbe ali česarkoli drugega NI nekaj normalnega. In to si zabij v glavo ko boš jokal po forumih, ker se bo vse začelo podirati.

Mater sama morala vas je. Bolj papeški ste od papeža.

Nekaj mi povej.. če na avtocesti prehitevaš tovornjak in zato pospešiš na 150km/h te še dolgo peče vest, ker si naredil tako hud prekršek?:\

Poldi112 ::

Za potrebe prehitevanja je dovoljeno prekoračiti omejitev. :P
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Za potrebe predvajanja med kolegi pa je dovoljena zasebna uporaba. Za "predogled" je dovoljeno predvajanje v glasbenih trgovinah (ki so lahko tudi "na internetu").
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: Koliko ste odšteli za tipkovnico in miško s podlogo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
877288 (5940) specterss
»

Nova anketa: Ste na spletnih servisih (iTMS, zabavaj.se) že kupili posamezno skladbo?

Oddelek: Novice / Ankete
132694 (2249) Jan987
»

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
244408 (3166) marvin42
»

Odpira se največja spletna glasbena trgovina pri nas...

Oddelek: Loža
463525 (2003) Gandalfar
»

Napster se je vrnil

Oddelek: Novice / Ostale najave
322684 (2684) Beat-O

Več podobnih tem