» »

Slabi AUX kabli in dobri AUX kabli

Slabi AUX kabli in dobri AUX kabli

aokorn ::

Ali ste kdaj pomislili, da bi subjektivni občutek, ki se pojavi npr pri poslušanju dobrega oz slabega zvoka iz hi-fi naprave potrdili z meritvami, izračuni? No, s temle prispevkom bi rad ravno to storil.
Zgodi se večkrat (tudi v splošnem primeru), da imamo svoj PC ali tablet povezan z zvočniki - seveda preko ustreznega ojačevalca. Tudi se zgodi, da je ta ojačevalec nekoliko bolj kvaliteten. Ravnotako tudi zvočniški par, če gre za 2.0.
No meni se je to zgodilo. Dve leti sem glasbo in druge zadeve poslušal preko namiznega računalnika, ki ga imam v delavnici na delovni mizi, v višini ušes pa imam na zidu montirane zvočnike in ojačevalec. Oboje nekako dvignjen srednji razred po ceni in kvaliteti. V dobri veri, da poslušam kvalitativno dobro reprodukcijo zvoka, sem ne meneč se za te stvari, skoraj zaspal na 'lovorikah'. Namizni računalnik firme Dell glede analognega AUX izhoda nisem postavljal pod vprašaj.
Nekoč pa sem v firmi, v kleti v košu za odpadke, našel originalno zapakiran 1,7m dolg AUX stereo kabel - po izvedbi in dolžini ravnotak kot moj doma na delovni mizi. Na obeh straneh chinch 3,5mm. Ne vem, kaj mi je bilo, pa sem ga vzel domov in sklenil, da naredim poskus in ga zamenjam s svojim - domačim, ki je bil 'no name', kitajske proizvodnje. Ta pa je bil na kablu označen in sem ga tudi našel na internetu. Šlo je za nek star kabel CSA AWM.
In glej ga zlomka. Slišni občutek je bil neverjeten! Veliko bolj izrazit stereo efekt, boljši srednji toni in veliko manj zrnat zvok na visokih frekvencah in še in še. Ne bi bil elektrotehnik, če se mi ne bi zastavila ideja, da bi zadeve izmeril in tako še podkrepil subjektivni občutek! Saj se da marsikaj tudi izmeriti.
V ta namen sem oba kabla izmeril:
- pri 1000Hz sem meril nivo presluha med L in D kanalom na daljnem koncu kabla (pri neobremenjenem kablu) in
- odziv kabla pri enotini stopnici. Ravnotako na sosednjem kanalom pri neobremenitvi in na daljnem koncu.
Rezultati so sledeči:
STAR KABEL 'NO NAME'::(

SLIKA_1




SLIKA_2



IN KABEL CSA AWM:)

SLIKA_1




SLIKA_2



Vidim, da ima 'NO NAME' precej slabše karakteristike. Kdor se nekoliko spozna na grafe (osciloskipa), bo videl, da na vhodni (moder) signal dobimo na slikah_1 pri 1Khz v drugem primeru za približno 3-krat manjši presluh. Odziv na enotino stopnico pa je 2,5x nižji in v prvem primeru 'No name' celo izstopa iz merilnega območja (M je enak).
Seveda smo predpostavili nekatere nerealne poenostavitve. To je, da kabel ni zaključen z ustrezno obremenitvijo, poleg tega so vhodni signali precej višji od originalnih. Če pa predpostavimo princip superpozicije (linearne razmere) je omenjena predpostavka le inicialna in se lahko zaključi, da tudi v realnem drugi kabel veliko bolj verodostojno prenaša vhodni signal od 'NO NAME' kabla.
Seveda se pojavi vprašanje, kateri kabel izbrati, da bo ustrezal. V trgovini ne moremo meriti. Tudi so kabli zapakirani in jih po navadi ni možno preizkusiti. Ostane nam cena. NO NAME kabli (3Ft, 1,7m)v mojem primeru stanejo 1€ ali 2€. Vendar tudi desetkratnik te cene ni garant za kvaliteto. Se mi dozdeva, da so ti analogni AUX kabli bili v preteklosti veliko bolj kvalitetno izdelani, kot danes. Danes so kabli obdani z silikonskim plaščem, ki je sicer prijeten in gibljiv v fizičnem rokovanju, vendar ima bakreni del zelo tanek, da je gibljiv. To pa pomeni višjo Ohmsko upornost, kar zopet pripomore k električnim katastrofam...
  • poskusil klonirati: aokorn ()

Redorange ::

Dobro si ti to :)
A je No name bakren? Si pogledal?

Zgodovina sprememb…

aokorn ::

No name je zelo fleksibilen. Veliko bolj, kot oni boljši. Tudi ima na otip boljši občutek, saj je neke vrste silikonski plašč. Vendar je to seveda dvorezen meč, če ne še huje. Predpostavljam, da je baker. Nisem seveda odpiral, oziroma rezal. Ponovno poudarjam, da je veliko boljši sound s mojim boljšim kablom, kot z no name. Večkrat preverjeno! Seveda subjektivno, in, kot opisano, tudi z meritvijo dokazano.

aokorn ::

Pod roke mi je prišel še boljši kabel VIVANCO-tove proizvodnje. Je takšen, da ima v bistvu dva vsporedna koaksialna vodnika. Torej sta oba kanala obdana s svojim širmom. Tu ne more priti do presluha, za razliko od kablov (katerih je večina), jer sta oba kanala vodena pod istim širmom, in se seveda v sosednjem kanalu inducira napetost prvega kanala (in obratno).
Toliko za tiste, ki boste v bodoče hoteli dober kabel, ki se bo že na zunaj videlo, da je dober.
Tu je slika Vivancotovega kabla:


In običajni koaksialni AUX kabel:


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kloniranje diska

Oddelek: Programska oprema
111383 (262) solatko
»

Upravljalec diskov - problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
7709 (530) aokorn
»

Need for Speed: Shift, Nitro & World Online (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
9313348 (9573) thebaloh
»

Has not passed windows logo testing?

Oddelek: Zvok in slika
151582 (1391) simejanko
»

Okroglo stopnišče

Oddelek: Loža
135124 (4382) KandazaR

Več podobnih tem