Forum » Loža » Oprema v službi
Oprema v službi
Temo vidijo: vsi
Geho ::
Zanima me, ali je v vseh ali v večni slovenskih firm prevladujoča škrtost, kar se tiče opreme/računalnikov, ki jih namenijo svojim developerjem ali je to samo specifika določenih podjetij?
Delam v enem izmed zelo hitro rastočih podjetij pri nas (nebi rad imenoval), nekaj let nazaj smo bili startup, sedaj pa nas je že več kot 20 zaposlenih, na letos pa nameravamo številko skorajda podvojiti. Delamo na oblačnih storitvah, večinoma so to html/js web aplikacije povezane na določeno infrasktururo. Skratka, dela nam ne manjka, denarja pride precej, samo letos je bilo več kot 500k € čistega dobička.
Kaj je problem?
Ja tak direktor nam nabavlja prenosnike za 800€ od HP-ja, 2-core, 500GB 5400 disk, 8GB RAM, 1366x768 resolucije, nabavi sicer vsakemu še dodaten monitor 1920x1200 za 200€, ene đabe plastik-fantastik slušalke in poceni miško. Voila, delaj in bodi tiho. Računalnike menjamo na 2-3 leta oz. ko poteče garancija če pride do popravila, ki je večji od 200€ preprosto naroči nov prenosnik za 800€ in gremo dalje.
Zdaj ne rečem, da bi rabil ne vem kako super mašino, ampak da ima prenosnik vsaj eno spodobno resolucijo, da ko grem kam na sestanek, da ne gledam vsega na tako majhnem zaslonu in da mi vse melje po prtegnjeno. Že sam skype, totalno zabije mašino, tak da skorajda ne moreš delati ničesar zraven, vsaj 4-core in mogoče vsaj SSD in 16GB RAM? Zahtevam preveč?
Je tako v večini slovenskih firm, da se "škrtari" pri nakupu opreme, ali je to samo specifika določenih podjetij in ker pač delamo vse v oblaku določeni pač mislijo, da developerji pač ne rabimo računalnika, ampak abakus za svoje delo? Imeti odprtih recimo 10 tabov v chrome-u, zraven še kak atom IDE, pa kak chat program in je računalnik že skorajda na meji oz. začnejo stvari delati precej počasi, potem pa še kak skype in praska po disku in za 5 minut ne moreš nič. Problem je tudi v tem, da developerji včasih gremo tudi k strankam direkt na sestanke in tam s takimi mašinami delamo bruke sebi in sodelavcem.
Kake so izkušnje po ostalih slovenskih firmah? Vam delodajalec nudi kak "budget" za nakup opreme, ali vam preprosto postavi opremo na mizo in potem "znajdi se"? Vam pustijo, da si kupite s svojim denarjem računalnik za delo, ki ga potem lahko uporabljate tudi v privat namene?
Kar se tiče plač pri nas... niso ne vem kako velike, vsaj za mene in še par sodelavcev vem, da dobimo vsi nekako 1300-1500€ na račun, to je skupaj s stroški za malco in prevoz. Zdaj nihče nima več kot 5 let delovnih izkušenj, tako da lahko rečem, da nas je večina kar precejšnjih začetnikov, vendar vseeno delo naredimo v rokih in precej kakovostno - nobena stranka nam še ni pobegnila, ker nebi bila zadovoljna z našimi storitvami ali delom. Kako je s plačami? Kako si lahko izpogajamo boljše plače?
Drugih večjih ugodnosti nimamo, imamo še nekaj sadja/hrane v službi, imeli naj bi tudi mesečna kosila vendar so to bolj postala kvartalna kosila odkar je številka sodelavcev presegla 10, posebej izobraževanj nimamo, imamo pa letno event, kjer pošljemo 2-3 sodelavce v ZDA na eno konferenco.
Delam v enem izmed zelo hitro rastočih podjetij pri nas (nebi rad imenoval), nekaj let nazaj smo bili startup, sedaj pa nas je že več kot 20 zaposlenih, na letos pa nameravamo številko skorajda podvojiti. Delamo na oblačnih storitvah, večinoma so to html/js web aplikacije povezane na določeno infrasktururo. Skratka, dela nam ne manjka, denarja pride precej, samo letos je bilo več kot 500k € čistega dobička.
Kaj je problem?
Ja tak direktor nam nabavlja prenosnike za 800€ od HP-ja, 2-core, 500GB 5400 disk, 8GB RAM, 1366x768 resolucije, nabavi sicer vsakemu še dodaten monitor 1920x1200 za 200€, ene đabe plastik-fantastik slušalke in poceni miško. Voila, delaj in bodi tiho. Računalnike menjamo na 2-3 leta oz. ko poteče garancija če pride do popravila, ki je večji od 200€ preprosto naroči nov prenosnik za 800€ in gremo dalje.
Zdaj ne rečem, da bi rabil ne vem kako super mašino, ampak da ima prenosnik vsaj eno spodobno resolucijo, da ko grem kam na sestanek, da ne gledam vsega na tako majhnem zaslonu in da mi vse melje po prtegnjeno. Že sam skype, totalno zabije mašino, tak da skorajda ne moreš delati ničesar zraven, vsaj 4-core in mogoče vsaj SSD in 16GB RAM? Zahtevam preveč?
Je tako v večini slovenskih firm, da se "škrtari" pri nakupu opreme, ali je to samo specifika določenih podjetij in ker pač delamo vse v oblaku določeni pač mislijo, da developerji pač ne rabimo računalnika, ampak abakus za svoje delo? Imeti odprtih recimo 10 tabov v chrome-u, zraven še kak atom IDE, pa kak chat program in je računalnik že skorajda na meji oz. začnejo stvari delati precej počasi, potem pa še kak skype in praska po disku in za 5 minut ne moreš nič. Problem je tudi v tem, da developerji včasih gremo tudi k strankam direkt na sestanke in tam s takimi mašinami delamo bruke sebi in sodelavcem.
Kake so izkušnje po ostalih slovenskih firmah? Vam delodajalec nudi kak "budget" za nakup opreme, ali vam preprosto postavi opremo na mizo in potem "znajdi se"? Vam pustijo, da si kupite s svojim denarjem računalnik za delo, ki ga potem lahko uporabljate tudi v privat namene?
Kar se tiče plač pri nas... niso ne vem kako velike, vsaj za mene in še par sodelavcev vem, da dobimo vsi nekako 1300-1500€ na račun, to je skupaj s stroški za malco in prevoz. Zdaj nihče nima več kot 5 let delovnih izkušenj, tako da lahko rečem, da nas je večina kar precejšnjih začetnikov, vendar vseeno delo naredimo v rokih in precej kakovostno - nobena stranka nam še ni pobegnila, ker nebi bila zadovoljna z našimi storitvami ali delom. Kako je s plačami? Kako si lahko izpogajamo boljše plače?
Drugih večjih ugodnosti nimamo, imamo še nekaj sadja/hrane v službi, imeli naj bi tudi mesečna kosila vendar so to bolj postala kvartalna kosila odkar je številka sodelavcev presegla 10, posebej izobraževanj nimamo, imamo pa letno event, kjer pošljemo 2-3 sodelavce v ZDA na eno konferenco.
shadeX ::
Pa si povedal to direktorju, kar si tukaj napisal? Npr, da je težko delat z računalnikom, ki ima majhno resolucijo, ali pa brez SSD-ja, itd.
Isotropic ::
pomoje mate 500k prometa, ne pa dobička.
big difference.
registriraj se na bizi.si in boš videl, kuk mate prometa in dobička.
lahko bi res zatežil, da vam kupi kakšne elitebooke, itak gre v olajšavo za osnovna sredstva.
big difference.
lahko bi res zatežil, da vam kupi kakšne elitebooke, itak gre v olajšavo za osnovna sredstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
MaCoFaCo ::
Rešitev je enostavna: izračunaj dnevno izgubljeni čas za vsakega developerja in pošlji šefu. On naj to pomnoži s številom developerjev in vašo urno ceno. Če ga bo rezultat zabolel boste dobili boljše računalnike :]
vostok_1 ::
Brez SSDja še razumem...ker za večino del je dejansko "nepotreben" v smislu, da gre bolj zaradi vajenosti.
Glede LCDja, pa vsekakor. Ne samo zaradi napora oči, ampak enostavno več narediš, če lahko imaš več stvari odprtih istočasno.
Glede LCDja, pa vsekakor. Ne samo zaradi napora oči, ampak enostavno več narediš, če lahko imaš več stvari odprtih istočasno.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
pomoje mate 500k prometa, ne pa dobička.
big difference.
Ne ne, prometa imamo več kot miljon €, dobiček pa nekaj čez 500k €, s tem da pri dobičku mislim, da se odšteje še nek davek stran, tak da nekaj več kot 400k je čistega denarja ki ga firma "pobaše".
Invictus ::
Brez SSDja še razumem...ker za večino del je dejansko "nepotreben" v smislu, da gre bolj zaradi vajenosti.
Danes brez SSD? Če si mazohist, mogoče...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Pa si povedal to direktorju, kar si tukaj napisal? Npr, da je težko delat z računalnikom, ki ima majhno resolucijo, ali pa brez SSD-ja, itd.
Smo povedal, pa tudi predlagal nas je ene par nove mašine, še celo modele smo najdl, pa je bolj kot ne padlo na gluha ušesa. Večinoma ima ene modele izbrane in potem ko se kak novi zaposli, samo pošlje tja emal v trgovino: pošljite še n-krat enako kot ste prejšnji mesec in to je to.
Kar se tiče izgovorov, je pa večina v stilu da če bo moral enemu kupiti sedaj kaj precej boljšega, bo moral vsem. Nekateri so si sicer izborili malo boljše mašine, samo nisem 100%, da delajo sploh preko pogodbe pri nas, ampak mislim da imajo svoj s.p.
Mene bolj zanima, ali je taka "škrtost" pač standard v sloveniji ali je to samo v parih firmah tako?
Danes brez SSD? Če si mazohist, mogoče...
No ok, SSD bi lahko črtali s seznama, če bi imel računalnik 16GB RAM? Večinoma disk pride res do izraza, ko rabiš posodobiti sistem ali pa ko kaj kopiraš sem pa tja. Večinoma pa nimamo tako velikih fajlov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
Not really. Izven hudo inženirskih in oblikovalskih del seveda. Za pisat sporočila, brskat po bazi, kaj kak program spisat, spletni dizajn pa je HDD tudi dovolj, če je firma malo na budget-u.
SSD je kot 6 prestava...super je, če dosti voziš. LCD pa so kolesa...s slabimi pnevmatikami, boš kvečjemu zelo počasi vozil ali imel nesrečo.
16gb rama?
Really?
Jz mam 6gb in delam vsega in svašta.
Vse je odvisno seveda kaj počneš.
Če si programer je average pc, več kot preveč. Če dizajniraš avijone, pa rabiš mal bolj ja.
SSD je kot 6 prestava...super je, če dosti voziš. LCD pa so kolesa...s slabimi pnevmatikami, boš kvečjemu zelo počasi vozil ali imel nesrečo.
16gb rama?
Really?
Vse je odvisno seveda kaj počneš.
Če si programer je average pc, več kot preveč. Če dizajniraš avijone, pa rabiš mal bolj ja.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
lambda ::
Brez SSDja dandanes je norost. V prejšnji firmi si izbral sam, v trenutni postavijo na mizo (in če ne bi postavili na mizo ustreznega, bi težil). Ni presežkov, ampak 16 GB, SSD, quad core, full hd, zunanji monitor ... za software dev povsem primerno.
Glede na to, da imam običajno tak komplet nekje 3-5 let preden menjam .. pod črto na dolgi rok je to < 2 % moje plače.
Glede na to, da imam običajno tak komplet nekje 3-5 let preden menjam .. pod črto na dolgi rok je to < 2 % moje plače.
Not really. Izven hudo inženirskih in oblikovalskih del seveda. Za pisat sporočila, brskat po bazi, kaj kak program spisat, spletni dizajn pa je HDD tudi dovolj, če je firma malo na budget-u.
16gb rama?
Really?
Ja ok, ko odpreš v browserju par zavihkov (ki jih hitro rata 10-20 naenkrat) 8GB hitro postane polnih in potem se začne "veselica" z diskom.
Pač kako sandbox okolje imaš odprto, kjer razvijaš stvar, potem še kak zavihek pride, ker moraš stvari probavati na različnih userjih, kar pomeni da namesto da se vedno logout/loginaš samo odpreš v dodatnem zavihku novga userja in čekiraš kak zgledajo stvari pri njemu, potem pr pride še kak forum, radio za muzko (v tišini nebi rad delal), par strani, kjer brskaš za kako stvar "how to do",... Chrome ni kaj prida kar se tiče spomina, firefox je precej buggy, ostalih browserjev se pa itak niti ostali ne dotikajo.
Če imam precej stvari odprtih, lahko traja tudi do 5 minut, da se recimo na koncu šihta računalnik sploh ugasne, ker mora vse stvari iz pagefajla spisati v ram in potem nazaj na disk... :/
Jz furam po 15 zavihkov v FF, vse skup v virtualki z 2gb.
You're somehow telling me da native, rabiš 16 gb.
I don't buy it.
Don't get me wrong...super je če si to lahko privoščijo. Za povprečno službo je to totalen overkill. Je pa res da počasi postaja SSD, ram takih kapacitet norma.
Glede na upočasnitev razvoja PC hardverja, software postaja kvečjemu samo še bolj učinkovit/optimiziran. Tk da.
You're somehow telling me da native, rabiš 16 gb.
I don't buy it.
Don't get me wrong...super je če si to lahko privoščijo. Za povprečno službo je to totalen overkill. Je pa res da počasi postaja SSD, ram takih kapacitet norma.
Glede na upočasnitev razvoja PC hardverja, software postaja kvečjemu samo še bolj učinkovit/optimiziran. Tk da.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
Lenovo quad core mašino z 16 GB rama in SSD dobiš za 920 EUR (firma si lahko odbije še DDV)... S tem da ta mašina komot lahko zdrži tudi 5 let če je potrebno. V glavnem, no comment...
Company ::
Za razvijalca je i7 računalnik, s 16 GB RAM, FullHD ekran in SSD disk. V pisarni pa 24" monitor. Na taki konfiguraciji lahko več ali manj brez večjih zastojev in težav poganjaš več razvojnih okolij in lepo število zavihkov. Vse, kar je manj, je mučenje. Delo programerja stane več kotstrojna oprema.
BlaY0 ::
Zasloni, štenderji za zaslone, tipkovnice in miške, stoli, mize so bolj kot ne dobra naložba in tukaj bi jaz zagovarjal top of the tops. Kar se pa tiče mlina je pa najbolj smoterno povprečje oziroma mainstream, ker se zadeve prehitro spreminjajo.
Kar se pa developerjev tiče, še sploh web developerjev... če bi bilo po moje, bi jim za razvoj dal eno 10 let staro kišto z 2GB rama in ma da spedenajo svoje umotvore tako, da bodo špilala tudi na taki relikviji brez problemov! Če jim daš 4-core i7 z 16 GB rama in SSD, bo njihov produkt na koncu v večini primerov lepo tekel samo na njihovem mlinu, ostalim 99,9999% uporabnikov pa bo throbber vrtelo v nedogled.
Nemučenje razvijalca == mučenje uporabnika...
Kar se pa developerjev tiče, še sploh web developerjev... če bi bilo po moje, bi jim za razvoj dal eno 10 let staro kišto z 2GB rama in ma da spedenajo svoje umotvore tako, da bodo špilala tudi na taki relikviji brez problemov! Če jim daš 4-core i7 z 16 GB rama in SSD, bo njihov produkt na koncu v večini primerov lepo tekel samo na njihovem mlinu, ostalim 99,9999% uporabnikov pa bo throbber vrtelo v nedogled.
Vse, kar je manj, je mučenje. Delo programerja stane več kotstrojna oprema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
psychoshorty ::
Pred kratkim sem zamenjal sluzbo. (v Avstriji). Na prvi dan, preden sem sploh prav zacel z uvajanjem, je bodoci sodelavec sel z menoj v trgovino po moji izbiri in rekel: izberi si, kaj si zelis in rabis za delo. Tako sem si lahko nabavil Asus Zenbook (i7, 16gb rama, fullhd, 512gb ssd disk), dodaten monitor po izbiri, misko in tipkovnico po izbiri potem pa se sluzbeni telefon po izbiri (Samsung Galaxy) S7.
Ne rabim povedat, da je firma za tole vse skupaj fuknila ven krepko cez 2,5k€. Samo sem debelo gledal. Delo sedaj res poteka gladko in tekoce in tako bi tudi v IT vodah moralo biti, ne da folk dela na nekih predpotopnih abakih kjer efektivnost ze meji na spanje pred ekranom. Ampak ok, to je Avstrija.
Ne rabim povedat, da je firma za tole vse skupaj fuknila ven krepko cez 2,5k€. Samo sem debelo gledal. Delo sedaj res poteka gladko in tekoce in tako bi tudi v IT vodah moralo biti, ne da folk dela na nekih predpotopnih abakih kjer efektivnost ze meji na spanje pred ekranom. Ampak ok, to je Avstrija.
Zasloni, štenderji za zaslone, tipkovnice in miške, stoli, mize so bolj kot ne dobra naložba in tukaj bi jaz zagovarjal top of the tops. Kar se pa tiče mlina je pa najbolj smoterno povprečje oziroma mainstream, ker se zadeve prehitro spreminjajo.
Vse, kar je manj, je mučenje. Delo programerja stane več kotstrojna oprema.
Ja sej če bi bila samo naša koda bi bilo super, vendar je tu zadaj še cel framework in cloud sistem, ki "požere" svoje. Laj lahko naredim goli page html5 in javascript, da bo tekel na 486-ki, ampak ko dam page gor na sistem, zadeve delajo precej bolj počasnej kot sicer.
Torej bottomline je, da je nekje 30% firm v sloveniji, kjer pač želijo, da se njihovi develperji dobro namatrajo za svoje delo, medtem ko preostali mislijo, da bi bilo dobro imeti boljše mašine?
mojca ::
@vostok_1: jaz imam na OS X-u pri 8 GB rama še 3-20 GB swapa. (Je pa res, da imam v enem browserju povprečno odprtih cca. 20 zavihkov, odprtih cca. 5 oken ... pa ene 50 zavihkov v text editorju itd.)
Če ne moreš delati dovolj učinkovito, je na izgubi predvsem podjetje (ki bo sčasoma izgubilo tudi boljše/zahtevnejše delavce).
Če ne moreš delati dovolj učinkovito, je na izgubi predvsem podjetje (ki bo sčasoma izgubilo tudi boljše/zahtevnejše delavce).
@vostok_1: jaz imam na OS X-u pri 8 GB rama še 3-20 GB swapa. (Je pa res, da imam v enem oknu browserja povprečno odprtih cca. 20 zavihkov, imam pa odprtih cca. 5 oken ... pa ene 50 zavihkov v text editorju itd.)
Zgodovina sprememb…
- spremenila: mojca ()
Jarno ::
Ne vem. Obstaja folk, ki kar lepo služi in službeno računalo uporablja še za domače potrebe.
Kot ljubitelj računalnikov bi si omislil svojega in ga prilagodil situaciji (dual boot itd.).
Sem pa že delal s shitty HW-jem, ki se z OP-ovo situacijo ne more primerjati, ker je bilo BAD.
(80GB disk, 512MB rama in to že v času Win7).
Nabavil svojo kišto in je bil mir.
Kot ljubitelj računalnikov bi si omislil svojega in ga prilagodil situaciji (dual boot itd.).
Sem pa že delal s shitty HW-jem, ki se z OP-ovo situacijo ne more primerjati, ker je bilo BAD.
(80GB disk, 512MB rama in to že v času Win7).
Nabavil svojo kišto in je bil mir.
Torej bottomline je, da je nekje 30% firm v sloveniji, kjer pač želijo, da se njihovi develperji dobro namatrajo za svoje delo, medtem ko preostali mislijo, da bi bilo dobro imeti boljše mašine?
Ne ne, to je vzeto iz konteksta. Kot rečeno... dal bi ti nek DualCore izpred 10 let pa da vidimo kaj boš iz njega iztisnil. Ko se boš na tem dokazal pa dobiš super duper kar želiš s pogojem, da bo tvoja koda še vedno dobro delala na 10 let starem DualCore stroju, ki ga uporablja moja tašča.
Velika večina developerjev danes sploh niso pravi developerji ampak samo resource consumerji... ponucajo vedno toliko kot imajo na svojem workstejšnu, za uporabnika jih pa boli đonson. Ne bit užaljen, ne leti nate osebno ampak to je dejstvo.
Zgodovina sprememb…
BlaY0, si mogoče developer? :] Ker govoriš neumnosti :] Če bi delal tako kot pišeš pri svojem podjetju, bi hitro propadel.
Ne ne, to je vzeto iz konteksta. Kot rečeno... dal bi ti nek DualCore izpred 10 let pa da vidimo kaj boš iz njega iztisnil. Ko se boš na tem dokazal pa dobiš super duper kar želiš s pogojem, da bo tvoja koda še vedno dobro delala na 10 let starem DualCore stroju, ki ga uporablja moja tašča.
Ja in kako naj recimo novejše verzije chrome-a prepričam, da je 300MB za zavihek preveč, če nimam vpliva na celotno kodo, ki se potem samemu uporabniku naloži v browserju? Naj zaplešem žrtveni ples in zakoljem ovco in jo darujem? Res ne vem kaj bi rad od mene, naše kode je cca 10-20% končne kode, ki se naloži, ostalo so raznorazne js knjižnjice in framework za cloud. Na tisto nimamo vpliva in če tisto požere tolk CPU/RAM lahko nardim še kaj? Dam procesor v stiskalnico? Res, prosim povej mi kaj naj naredim, kar bi še rad od mene? Le misliš, da si tako superioren, prosim pridi potem delat k nam, dokaži direktorju da se da naredit na 2-core mašinah vse oz. da lahko narediš da bodo zadeve delovale perfect tekoče na 10 let starih kištah in naj potem odpusti vse ostale... no problem, rade volje ti odstopim svoje mesto, jaz pa grem potem raje pometat ceste, ker po tvojih kriterijih sem očitno nesposoben?
Tilen ::
Nova oprema za delo je dokaj standardizirana. EliteDesk, EliteDisplay, EliteBook.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Ja in kako naj recimo novejše verzije chrome-a prepričam, da je 300MB za zavihek preveč, če nimam vpliva na celotno kodo, ki se potem samemu uporabniku naloži v browserju?
To je klasično gunđanje developerjev, ki ga poslušam že zadnjih 15 let. Vedno imajo prešvoh vse, nič jim ne dela, nič ne morejo. Poznam pa tudi takšne, ki jim je vse izziv. Ampak takšni so v manjšini...
Ja in kako naj recimo novejše verzije chrome-a prepričam, da je 300MB za zavihek preveč, če nimam vpliva na celotno kodo, ki se potem samemu uporabniku naloži v browserju?
To je klasično gunđanje developerjev, ki ga poslušam že zadnjih 15 let. Vedno imajo prešvoh vse, nič jim ne dela, nič ne morejo. Poznam pa tudi takšne, ki jim je vse izziv. Ampak takšni so v manjšini...
O prosim veliki gwana, pridi delati k nam, sem 100%, da ti bo direktor z veseljem dal 10 naših plač na mesec in odpusti preostalen 20 develperjev, ker s teboj bi očitno naredu vse. Klanjam se ti.
Bi mogoče še windowse popravil da bodo bolj stable in manj "tečni", ko si že na tem? Source kode verjetno ne rabiš?
korenje3 ::
jaz sem prvo leto delal z rabljenim računalnikom vrednim pod 300€. potem sem dobil računalnik za 6k€ in monitor za 1,5k€.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
O prosim veliki gwana, pridi delati k nam, sem 100%, da ti bo direktor...
Lejga modela kako hitro je užaljen ;) Po tem kar si napisal sklepam da si v tisti večini, ki jo omenjam, ker ravno pri njih največkrat zaznavam takšen response...
Ne rabim dela pri vas, po vsej verjetnosti bi bil pa tako ali tako predrag za vas...
Zgodovina sprememb…
Zanima me, ali je v vseh ali v večni slovenskih firm prevladujoča škrtost, kar se tiče opreme/računalnikov, ki jih namenijo svojim developerjem ali je to samo specifika določenih podjetij?
Kaj je problem?
če imaš probleme z direktorjem je rešitev v tem da si vokalen. torej lepo rečeš da je računalnik sranje in da rabiš boljšega. potem malo začneš s prepirom da ima 500k€ dobička in da nam kupuje sranje ...
Lejga modela kako hitro je užaljen ;) Po tem kar si napisal sklepam da si v tisti večini, ki jo omenjam, ker ravno pri njih največkrat zaznavam takšen response...
Nisem užaljen, ampak si me razsvetlil, da nas je 20 develperjev v firmi nesposobnih in da pač nismo sposobni celega sistema spraviti na 4GB RAM mašino.
Sicer pa si tudi jasnoviden, saj sklepaš, da strankam stvari ne delajo na 4GB? Nikjer nisem napisal, da strankam/uporabnikom potem stvari ne delajo, napisal sem, da sami develperji rabimo 10-20 zavihkov, da lahko naredimo stvari in da nam v develpmentu stvari delajo počasi. Ko so stvari na produkcijskem okolju delajo precej bolje/hitreje saj se debugging izklopi, prav tako stranke/uporabniki nimajo toliko odprtih zavihkov, pač da večinoma delajo v 1-2 zavihkih in jim 4GB zadostuje za naše produkte čez glavo.
Ampak res, pridi k nam delat, boš nadomestil 20 folka, mi bomo šli pa pometat ceste ali pisarno, lahko ti še obrišem kako plat, če boš tako dober... ;)
če imaš probleme z direktorjem je rešitev v tem da si vokalen. torej lepo rečeš da je računalnik sranje in da rabiš boljšega. potem malo začneš s prepirom da ima 500k€ dobička in da nam kupuje sranje ...
Delamo to, vendar če bi prebral dobro, bi prebral, da sem napisal, da stvari padejo na gluha ušesa ali pa je polno raznih izgovorov, da pač potem mora vsem kupiti nove mašine... Kar konec koncev nebi bilo slabo za celoten kolektiv.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
next3steps ::
O prosim veliki gwana, pridi delati k nam, sem 100%, da ti bo direktor z veseljem dal 10 naših plač na mesec in odpusti preostalen 20 develperjev, ker s teboj bi očitno naredu vse. Klanjam se ti.
Bi mogoče še windowse popravil da bodo bolj stable in manj "tečni", ko si že na tem? Source kode verjetno ne rabiš?
Nisem developer a vseeno vem, da so za nestabilnost po večini krivi drugi programi.
Nisem užaljen, ampak si me razsvetlil, da nas je 20 develperjev v firmi nesposobnih in da pač nismo sposobni celega sistema spraviti na 4GB RAM mašino.
Sicer pa si tudi jasnoviden, saj sklepaš, da strankam stvari ne delajo na 4GB? Nikjer nisem napisal, da strankam/uporabnikom potem stvari ne delajo, napisal sem, da sami develperji rabimo 10-20 zavihkov, da lahko naredimo stvari in da nam v develpmentu stvari delajo počasi. Ko so stvari na produkcijskem okolju delajo precej bolje/hitreje saj se debugging izklopi, prav tako stranke/uporabniki nimajo toliko odprtih zavihkov, pač da večinoma delajo v 1-2 zavihkih in jim 4GB zadostuje za naše produkte čez glavo.
Ampak res, pridi k nam delat, boš nadomestil 20 folka, mi bomo šli pa pometat ceste ali pisarno, lahko ti še obrišem kako plat, če boš tako dober... ;)
Delamo to, vendar če bi prebral dobro, bi prebral, da sem napisal, da stvari padejo na gluha ušesa ali pa je polno raznih izgovorov, da pač potem mora vsem kupiti nove mašine... Kar konec koncev nebi bilo slabo za celoten kolektiv.
ja in? naj pač kupi vsem nove računalnike. a je to velik strošek 4k€x20 = 80k€. za 4 leta minimalno.
NikolormousB ::
Kolikor jaz poznam situacijo ne ravno. Večinoma firme kupujejo developerjem orodja, ki jih potrebujejo, oz. nekdo od taglavnih developerjev pove kakšne mašine se rabijo. Ponekod imajo sicer izbrano znamko računalnikov, pa si potem izbirajo med modeli tiste znamke, skoraj povsod kjer poznam razmere pa so standard 2x27", 3x27" setupi oz. kar si pač ljudje izberejo.
Strošek opreme je v primerjavi s stroški dela zanemarljiv, tudi, če bi si developerji kupovali Mac Proje za 4 jurje je to manj kot da podjetje za 2 plači v tvojem primeru. Po drugi strani je precej neumno in drago nekomu plačevati plačo, hkrati pa ga ovirati pri delu zaradi par 100€, sam sebi pljuvaš v skledo.
Po drugi strani je sicer težko oporekati nekomu, ki dela 500 jurjev čistega dobička, očitno nekaj že dela prav.
OK, ne bom naprej provociral, dajmo konstruktivno... dejstvo je da je z vidika firme pomembno, da je vse čim bolj standardizirano. Torej vsi enake kište z enako konfiguracijo. Tukaj bi dal jaz prednost nekim konfiguracijam, ki jih lahko nadomestiš vsaj NBD, če pride do okvare. Eksotika zna v taknem primeru škodovati...
next3steps je izjavil:
Nisem developer a vseeno vem, da so za nestabilnost po večini krivi drugi programi.
če ima račuanlnik za 800EUR skoraj dvomim. pri nas smo eliminirali vso nestabilnost strojne opreme z nakupom xeon procesorjev in ecc rama. praktično niti enega bluescreena ali karkoli da bi bilo povezano s strojno opremo v 8 letih uporabe.
in če so problemi z windowsi, potem je definitivno problem strojne opreme.
OK, ne bom naprej provociral, dajmo konstruktivno... dejstvo je da je z vidika firme pomembno, da je vse čim bolj standardizirano. Torej vsi enake kište z enako konfiguracijo. Tukaj bi dal jaz prednost nekim konfiguracijam, ki jih lahko nadomestiš vsaj NBD, če pride do okvare. Eksotika zna v taknem primeru škodovati...
HP profi računalniki so dokaj standardizirani, poleg tega pa preverjeni. edini problem je da hp zaradi tega vgrajuje malo starejše komponente v sestavljene konfiguracije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Saj v SLO kaj drugega kot HP in Lenovo ne prideta v poštev, ker noben drug ne zagotavlja NBD supporta...
@vostok_1: jaz imam na OS X-u pri 8 GB rama še 3-20 GB swapa. (Je pa res, da imam v enem browserju povprečno odprtih cca. 20 zavihkov, odprtih cca. 5 oken ... pa ene 50 zavihkov v text editorju itd.)
@vostok_1: jaz imam na OS X-u pri 8 GB rama še 3-20 GB swapa. (Je pa res, da imam v enem oknu browserja povprečno odprtih cca. 20 zavihkov, imam pa odprtih cca. 5 oken ... pa ene 50 zavihkov v text editorju itd.)
Jaz nočem sedaj diktirat, kaj so minimalne zahteve za nekoga.
Edino kar resno menim, da je minimum od minimuma je...spodoben LCD, in solidne HID.
Vse ostalo se da prebavit v nekem povprečnem delovnem okolju.
Podjetje na budget-u ne mora si privoščit ravno vsega. Mašina za 1k€ menim pa da je overkill. Ampak vsaj naj vržejo tistih 200EU in kupijo normalen LCD in ne vlečt nekaj iz omare od dveh sodelavcev nazaj.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Edino kar resno menim, da je minimum od minimuma je...spodoben LCD, in solidne HID.
Vse ostalo se da prebavit v nekem povprečnem delovnem okolju.
Se strinjam. Monitor + štender za monitor, HID, dober stol ter po višini nastavljiva miza. Ampak to očitno spoznaš šele po 10-15 letih, prej ti samo tista kišta po glavi hodi...
Zgodovina sprememb…
konspirator ::
vostok_1
https://slo-tech.com/forum/t693237/p542...
Ssd in več kot 6gb rama luksuz ?
Ja, za pasjanso in en tab na 24kur_mobile.Si brat od onega direktorja ?
Miza, stol, monitor (vse na nivoju) so meni samoumevne postavke.
Tako kot gozdar sekač ne bo 8 ur žagal v all-starkah in kratkih rokavih z motorko za 200 eur.
Miza, stol, monitor (vse na nivoju) so meni samoumevne postavke.
Tako kot gozdar sekač ne bo 8 ur žagal v all-starkah in kratkih rokavih z motorko za 200 eur.
--
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: konspirator ()
konspirator je izjavil:
vostok_1
Zato, ker je to pasjanso delal nek kvazi developer, 24kur_mobile.si pa nek wannabe web developer, obadva na nekih hudih strojih...
Zgodovina sprememb…
konspirator je izjavil:
Če gozdar podre drevo s €1000+ Štilarco, bo to naredil v par minutah in bo miza, iz tega lesa cenejša, in še vedno bo samo miza. Pri web developerjih je pa ravno obratno... če ti naredi nekaj z €5000+ opremo, bo zate to veliko dražje, ker si boš moral kupiti nov računalnik, da ti bo sploh lahko pognal njegov umotvor.
lambda ::
@BlaY0, posplošuješ ... ne vem s kom delaš, ampak najbrž ni problem v opremi, temveč v ljudeh.
To je zato, ker pri nas delodajalci ne vedo, da so večinoma inženirji fuknjeni na hardware in potem 3 leta ne težijo za povišico.
Ampak jim še ni kapnilo .
@Invictus: to mogoče velja samo za amaterje :P Če bi bil moj delodajalec neumen in zahteval od mene da delam na 486 kišti, bi pač delal na tej kišti. Če je v interesu podjetja da se 99% časa čoham po jajcih in mi drago plačuje mojo uro, tudi prav :P
[ko pa bi kdo drugi plačal za čohanje več pa bi seveda odšel stran od tam :P]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MaCoFaCo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Namizni računalnik za delo arhitektaOddelek: Kaj kupiti | 6681 (5182) | jb_j |
» | 210€ i5 laptop renew & refurbish (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 7404 (5586) | dxx |
» | Linux 24 let kasneje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 40692 (35137) | Zvezdica27 |
» | Nova anketa: koliko mora biti cena za SSD še nižja, da boste opravili nakup? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ankete | 26217 (16782) | BigFoot |