» »

Oprema v službi

Oprema v službi

Temo vidijo: vsi
1
2
3

vostok_1 ::

Meni je bolj grozno, kako veliko povprečnih firm v SLO nima nikakršne IT higiene. V 2017 bi se to že malo spodoblo IMO.

Pomembne stvari, kar tako plaintext metat na okoli. USB gor, USB dol, klikanje shady linkov. Levi program, na levi program.

Mene je to skoraj bolj razočaralo kot ostalo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

BlaY0 ::

lambda je izjavil:

@BlaY0, posplošuješ ... ne vem s kom delaš, ampak najbrž ni problem v opremi, temveč v ljudeh.

Seveda... in ti ljudje dostikrat "nategnejo" svoje šefe kaj vse je potrebno, da se v web browserju izpiše črka A ampak ne zato ker bi jih hoteli nategnit temveč zato ker še sami pojma nimajo kaj točno je potrebno, šef jim pa slepo zaupa. Potem pa odprem neko brezvezno spletno stran in mi moj 4-core i7 z 20GB rama kot dron odleti z mize, ker se ventilatorju čisto zmeša.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

MaCoFaCo ::

@vostok_1: izobraževanje, omejitve (hardverske / softverske), če ne zaleže nič -> odpoved

@BlaY0: ti še vedno blodiš svoje :] Če imaš podjetje, mi zaupaš ime, da ga damo na posebno listo?

[oz. raje ne napiši, ker boš ostal brez dela]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MaCoFaCo ()

Mavrik ::

BlaY0 je izjavil:

Seveda... in ti ljudje dostikrat "nategnejo" svoje šefe kaj vse je potrebno, da se v web browserju izpiše črka A ampak ne zato ker bi jih hoteli nategnit temveč zato ker še sami pojma nimajo kaj točno je potrebno, šef jim pa slepo zaupa. Potem pa odprem neko brezvezno spletno stran in mi moj 4-core i7 z 20GB rama kot dron odleti z mize, ker se ventilatorju čisto zmeša.

Dobro zdaj pa že počas nehaj s tem - OP sprašuje o tem kakšno opremo v SI dajejo firme, ti pa zdaj že n-tič tepeš nekega slamnatega moža, ki nima nobene veze s tem.
The truth is rarely pure and never simple.

next3steps ::

Saj OP pravi, da v službi prejme vso opremo, ki je potrebno za delo. Da je daleč od optimalnega, je jasno. Zadostuje pa.
Sedaj če ti hočeš nadstandard pa raje poišči bolj radodarnega *šefa*. Velika procentaža direktorjev ima namen dajati toliko v firmo, kolikor je potrebno. In ni samo v IT tako.

Zgodovina sprememb…

Beli_Zajcek ::

Pri nas je budget cca. 1300€. Za to lahko izbiraš med 14" ali 15" Lenovo Thinkpadom serije T. Odvisno od dela (consultant, developer,...) dobiš procesor i5 ali i7. SSD pa je vključen v vsakem primeru. Zraven pride še dodatni monitor, slušalke (nič posebnega - tudi znamke Lenovo), v primeru 15" pa tudi dock station. Menja se laptop na 3 leta. Telefon službeni je pa v rangu 300 €, kar pomeni pri popustih, ki jih imamo, entry level iphone ali pa Samsung Galaxy trenutni flagship phone (no ja, odvisno od akcij in pa trenutnih flagshipov - zna bit, da dobiš predhodnika najnovejšega flagshipa phone-a).

Vzdevek ::

Ok, razumem, da je potreben soliden računalnik, ampak 16 GB rama? :)) Razumem za specifična, namenska dela, ampak za povprečnega uporabika? Sorry ampak glede na topic teme sklepam, ravno to, do pred leta ali dveh, sem na 16 GB fural vso produkcijo s Adobe EF in PP + virutalke.
Če potrebuješ več, je to pogojeno s tvojim delom/šefom je to logično ali si pojasniš in si "priboriš" boljši budget oz računalnik oz. kako pač delaš. Problem nastane, ko šef in ne ti nimata jasnega menenja kaj potrebuješ za svoje delo, računalnik, ki si ga opisal je za moje pojme kar dober, čeprav mi malo smrdi ta dual core za 800eur :) Ampak ja, bodi srečen, na nake način niti ni slabo...

Ali je res nemumen šef, ali pa tu kdo malo pretirava, just saying ;((

AnotherMe ::

Pomojem ona firma ko jim opremo dobavlja najvec sluzi - dualcore, brez ssd za 800eur???

techfreak :) ::

Za 720e dobis FullHD/i5/8GB RAM/256GB SSD: https://www.mimovrste.com/prenosniki/hp...

Po izkusnjah je 5400 rpm precej mazohisticno tudi ce nisi developer, in rabis samo brskalnik, email klient, Office.

KraitPay ::

Ne vem kako lahko delate v podjetjih v katerem niste zadovoljni niti z "orodem" s katerim delate? To se opozori najprej nadrejenega, če ne razume se gre do nadrejenega od nadrejenega itd. Če se ne res ne more delat je zadnja stopnička še direktor (tukaj je po mojih izkušnjah 100% izplen).
Če je velika firma še gre, če je manjša in je direktor bol tako tako in je tam za polnjenje lastnega žepa tega itak ne bo.
Pri nas nas je 20+, 3M prihodkov, 300k+ dobička.Za opremo je treba reči, sam izbereš, firma plača. Če menjaš 3x na leto (ker pač pridejo ven nove stvari) pač menjaš 3x na leto. Nihče nič ne reče.
Seveda ostane manj za direktorja (manj dobička), ampak njegova namera ni polnjenje svojega žepa ampak vodenje podjetja (družinsko podjetje).

FTad ::

psychoshorty je izjavil:

Pred kratkim sem zamenjal sluzbo. (v Avstriji). Na prvi dan, preden sem sploh prav zacel z uvajanjem, je bodoci sodelavec sel z menoj v trgovino po moji izbiri in rekel: izberi si, kaj si zelis in rabis za delo. Tako sem si lahko nabavil Asus Zenbook (i7, 16gb rama, fullhd, 512gb ssd disk), dodaten monitor po izbiri, misko in tipkovnico po izbiri potem pa se sluzbeni telefon po izbiri (Samsung Galaxy) S7.

Ne rabim povedat, da je firma za tole vse skupaj fuknila ven krepko cez 2,5kEUR. Samo sem debelo gledal. Delo sedaj res poteka gladko in tekoce in tako bi tudi v IT vodah moralo biti, ne da folk dela na nekih predpotopnih abakih kjer efektivnost ze meji na spanje pred ekranom. Ampak ok, to je Avstrija.

Pri meni je bilo podobno.

Na izbiro sem imel ali Macbook Pro ali Dell latitude e7510 laptop, 1x27' ali 2x24' Dell monitor, ter izbiral med telefoni: 2x iPhone, Xperia XZ, Samsung Galaxy S6, HTC One ali HTC 10.

Ko sem pa še prek študenta v Slo delal, sem dobil pa 2x24' HP Monitor in eno zmogljivo kišto, ter udoben stol (modelov oz spekifikacij se ne spomnim več).

KraitPay je izjavil:

Ne vem kako lahko delate v podjetjih v katerem niste zadovoljni niti z "orodem" s katerim delate? To se opozori najprej nadrejenega, če ne razume se gre do nadrejenega od nadrejenega itd. Če se ne res ne more delat je zadnja stopnička še direktor (tukaj je po mojih izkušnjah 100% izplen).
Če je velika firma še gre, če je manjša in je direktor bol tako tako in je tam za polnjenje lastnega žepa tega itak ne bo.
Pri nas nas je 20+, 3M prihodkov, 300k+ dobička.Za opremo je treba reči, sam izbereš, firma plača. Če menjaš 3x na leto (ker pač pridejo ven nove stvari) pač menjaš 3x na leto. Nihče nič ne reče.
Seveda ostane manj za direktorja (manj dobička), ampak njegova namera ni polnjenje svojega žepa ampak vodenje podjetja (družinsko podjetje).

Iz firbca me zanima, kaj se rabi menjati 3x v enem letu? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: FTad ()

BigWhale ::

vostok_1 je izjavil:

Za povprečno službo je to totalen overkill. Je pa res da počasi postaja SSD, ram takih kapacitet norma.

Glede na upočasnitev razvoja PC hardverja, software postaja kvečjemu samo še bolj učinkovit/optimiziran. Tk da.

Govora je predvsem o developerjih. Zalaufat eno ali pa dve virtualki je skorajda minumum. Zraven imas se odprto delovno okolje in en kup stvari. Laufa ti server del in client del, oboje v debug verzijah. Jaz imam trenutno odprta dva projekta, za oba imam dva docker containerja, dve razlicni razvojni okolji odprtih imam ene 20 terminal emulatorjev trije brskalniki vsak z ene 10-im TABi, IRC, password manager...

Z 32GB mi je ravno prav in 32GB ni tak blazen strosek.

SSDja imam dva. K restartas server side aplikacije, bi rad, da se takoj zalaufa, noces cakat nekaj sekund.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

BlaY0 je izjavil:

Kot rečeno... dal bi ti nek DualCore izpred 10 let pa da vidimo kaj boš iz njega iztisnil. Ko se boš na tem dokazal pa dobiš super duper kar želiš s pogojem, da bo tvoja koda še vedno dobro delala na 10 let starem DualCore stroju, ki ga uporablja moja tašča.

Problem je v tem, da je na taksnem orodju se tako dober razvijalec neucinkovit. Pisati je treba ucinkovito kodo in biti ucinkovit pri pisanju te kode. Jaz lahko kodo pisem na enem starem Pentium II racunalniku s 512MB delovnega pomnilnika, samo bom za to porabil bistveno vec casa kot ga bom porabil na nekem sodobnem racunalniku.

32GB pomnilnika in 250GB SSD so danes tako poceni, da je vsak delodajalec, ki tega ne omogoci razvijalcu, precej neumen. Je pa res, da potrebe po i7 procesorju, ce ne delas nekih matematicno blazno kompleksnih, v resnici ni.

Koda mora hitro teci v testem okolju, v razvojnem okolju mora pa hitro nastajati.

Geho ::

BigWhale je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Kot rečeno... dal bi ti nek DualCore izpred 10 let pa da vidimo kaj boš iz njega iztisnil. Ko se boš na tem dokazal pa dobiš super duper kar želiš s pogojem, da bo tvoja koda še vedno dobro delala na 10 let starem DualCore stroju, ki ga uporablja moja tašča.

Problem je v tem, da je na taksnem orodju se tako dober razvijalec neucinkovit. Pisati je treba ucinkovito kodo in biti ucinkovit pri pisanju te kode. Jaz lahko kodo pisem na enem starem Pentium II racunalniku s 512MB delovnega pomnilnika, samo bom za to porabil bistveno vec casa kot ga bom porabil na nekem sodobnem racunalniku.

32GB pomnilnika in 250GB SSD so danes tako poceni, da je vsak delodajalec, ki tega ne omogoci razvijalcu, precej neumen. Je pa res, da potrebe po i7 procesorju, ce ne delas nekih matematicno blazno kompleksnih, v resnici ni.

Koda mora hitro teci v testem okolju, v razvojnem okolju mora pa hitro nastajati.

Saj nebi rabil 4-core, če nebi že sam skype celo jedro zabil in bil chrome tako požrešen... Ampak pač 2-corej stvar precej počasna, ko se pogovarjaš in hočeš kakostvar dejansko naredit.

petrus ::

Kaj ni možno strojne opreme načeloma odpisat kot strošek, sploh v IT podjetju?
Včasih je celo veljalo pravilo, da je dobro orodje vredno svoje teže v zlatu!
stati inu obstati

krho ::

se podpišem pod post od BigWhale.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Matek ::

Na mojih preteklih par jobih je bilo povsod podobno - izbira med high-end MacBookom Pro ali drugim laptopom v podobnem cenovnem razredu + monitor ali dva in periferija. Ponekod malce bolj standardizirano, drugje dobiš X budžeta in si sam izbereš.

Absolutno se strinjam z BigWhaleom. Problem je v tem, da tudi če delaš nek lightweight app/page, ki mora pri uporabniku teči na šibki mašini ali mobilcu, je glavni problem, da si je treba na developerski kišti ponavadi poustvariti del produkcijskega okolja, laufat emulacije klientov na drugih platformah, kompajlat in podobno. Za te stvari porabiš največ resourceov, zato tisti argument o posledično slabši optimizaciji končnega izdelka zaradi predobre developer kište nikakor ne zdrži.

S finančnega vidika se mi je pa vedno zdelo povsem nerazumno škrtariti. Če privzamemo, da zaposlovalec prihrani 2000 EUR s poceni opremo in jo menja vsaki 2 leti, za plačo zaposlenega pa odšteje 2000 EUR bruto bruto mesečno (zelo nizka cifra za developerja), mesečno prihrani protivrednost ~6 ur časa. Z drugimi besedami - če developer izgubi več kot uro in pol na teden zaradi slabe opreme, je delodajalec že v minusu.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Steinkauz ::

Na naši firmi mamo ok mize, stole ergoles obsession, monitor 24" oziroma sedaj počasi 27".
Laptop pa po želji, večina macbook pro. Vsaj programerji, ostali dobijo 2-3 leta star model, ko programer dobi novega.

Men je šparanje na hardwaru prov smešno.
En laptop z i7, 16gb in 512gb ssdk dobiš za pod 1500. Ajde pr nas kupjo Macbook pro ki je duplo cena.
Še en 27" monitor, miško in tipkovnico po izbiri (do recimo 500eur skupaj) in je preskrbljen.

Skupaj manj kot 1 bruto plača (če ni mac)...
Pa še v stroške da firma to.

Razlika v build time 1 min in 5 min je toliko, da pri prvem počakaš, pri drugem pa začneš kej druzga/greš in je produktivnost manjša.

No na projektu, kjer jst delam je toliko baz in kompoment, da bi že z 8gb komi fural.

johnnyyy ::

Pri nas je stanje takšno, da je za nove naprave problem, ni pa problem nadgrajevat starih. Za nov računalnik je potrebno dat v plan in potem se čaka, za upgrade npr. RAM in SSD moraš bit pa samo siten :).
Sam imam trenutno 1 workstation (i5, 12GB RAM, 1TB HDD), 2xNAS za podatke + laptop (ta je moj osebni - i5 8GB RAM 128GB SSD). Vsi sodelavci imajo samo laptop, ostane pa še nekaj starih workstationov za rezervo. Drugače pa imamo vsi 24 col monitorje. Smo takšni, da si sekundarne stvari sharamo in trenutno kar nekaj drugih virtualk teče na mojem workstationu, poleg tega pa NASa ne uporabljam samo jaz (kot na začetku). Ker je trenutna tendenca v tem, da bomo še vnaprej uporabljali laptope z dodatniki monitorji, je v planu nov strežnik na katerem bodo tekle virtualke, poleg tega pa bo služil za backup podatkov iz laptopov.

To, da je problem za nove naprave je bolj posledica dela in opreme, ki jo "potrebujemo". Laboratorijska oprema je draga in če pri nas vprašaš, kaj si kdo želi smo hitro nad 100k€.

NikolormousB ::

Glede na tole očitno lastnik firme, kjer dela OP ve kaj dela. 3x nižji prihodki in skoraj 2x višji dobiček.

Če bi imeli boljše računalnike bi bil mogoče dobiček še večji :] Ne vem, stvar analize lastnika firme.

korenje3 ::

BigWhale je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Za povprečno službo je to totalen overkill. Je pa res da počasi postaja SSD, ram takih kapacitet norma.

Glede na upočasnitev razvoja PC hardverja, software postaja kvečjemu samo še bolj učinkovit/optimiziran. Tk da.

Govora je predvsem o developerjih. Zalaufat eno ali pa dve virtualki je skorajda minumum. Zraven imas se odprto delovno okolje in en kup stvari. Laufa ti server del in client del, oboje v debug verzijah. Jaz imam trenutno odprta dva projekta, za oba imam dva docker containerja, dve razlicni razvojni okolji odprtih imam ene 20 terminal emulatorjev trije brskalniki vsak z ene 10-im TABi, IRC, password manager...

Z 32GB mi je ravno prav in 32GB ni tak blazen strosek.

SSDja imam dva. K restartas server side aplikacije, bi rad, da se takoj zalaufa, noces cakat nekaj sekund.

kaj v letu 2017 je irc še vedno aktualen? sej nismo več 1993. no še mal pa bo 25. obletnica.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

JH84 ::

Sam modeliram 3D konstrukcije in rabim spodobno mašino....mislim, da je v večini podjetij v SLO šparanje na opremi, ker so nadrejeni 'managerji' in ne tehniki in nimajo prave predstave koliko pomeni spodobna mašina.

Namesto delovne postaje naročijo računalnik, ki ga lahko kupiš v hoferju...zame so sicer naročili komponente, ki jih je potem nek lokalni 'mojster' skupaj sestavil...račun z 24' monitorjem je bil 1700 EUR...Za domačo rabo je tak računalnik super, pri profesionalnem delu pa za takšen denar ne dobiš niti spodobne grafične kartice.

black ice ::

korenje3 je izjavil:

kaj v letu 2017 je irc še vedno aktualen? sej nismo več 1993. no še mal pa bo 25. obletnica.

Kakšnega bolj pametnega komentarja verjetno ni za pričakovati od tebe.

Roadkill ::

BigWhale je izjavil:

Jaz imam trenutno odprta dva projekta, za oba imam dva docker containerja, dve razlicni razvojni okolji odprtih imam ene 20 terminal emulatorjev trije brskalniki vsak z ene 10-im TABi, IRC, password manager...

Ni čudno, da rabiš močno mašino. :)
Ü

slodreamer ::

nek normalen vzdrzljiv prenosnik i5/i7, ssd, 16gb ram, full hd pride firmo 1k€ ali pa se manj
tudi ce ga ne izkoristis skode zagotovo ni, da imas malo rezerve ki kdaj prihrani malo zivcev ali casa, pa vecinoma s(m)o developerji vsaj malo geeki in bo fajn oprema vplivala na pocutje in veselje do dela, tak da bi se firmi moralo splacat investirat

korenje3 je izjavil:

IRC je najboljse group orodje za delo. Plus tega, s tem, k pozenem IRC in ne Slack-a, prisparam 2GB rama ;>

LeQuack ::

Jap šparanje na hardweru je res nekaj kar mi ni jasno. Tudi če stane 5k en prenosnik je to smešno majhen vložek za firmo napram plačam in glede na to, da s tem lahko precej dobro motiviraš zaposlenega, se tak prenosnik praktično plača sam od sebe. Ampak lej, zaradi takih in drugačnih stvari pač nikol ne bomo imeli tu Microsoftov in Googlov, ampak samo tovarne, ki delajo za javni sektor + nekaj malega ostalega.
Quack !

petrus ::

Dokler nimaš postaje z vsaj 64GB rama, pol od tega za ramdisk, na katerega se skopira vso programje, nisi resen ITjevec, odzivnost je neprimerljiva! :)
stati inu obstati

cekr ::

V moji prvi službi so me najprej poslali pregledat kup stare šare, da sem si nabral, kar je bilo uporabnega. Tako so videli, če se znajdem s temi rečmi. Uporabil sem lahko samo ohišje, napajalnik, disketnik, cd-pogon, kablovje. Ostalo sem naredil spisek in so mi nabavili brez besed.
Še danes, ko dobim v roke kakšnega mladca, ga pošljem na kup po istem postopku. S tem vidim, koliko je pripraven in predvsem, koliko ima v sebi bremze/občutka, da ne pretirava.
Običajno so kar skromni in jim potem še sam dodam malo več rama pa mogoče močnejši procesor.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

konspirator ::

cekr
Mizo si si sam moral zažagati ? In stol nabaviti preko ebaya iz Kitajske ter sestaviti ?
--

cekr ::

konspirator je izjavil:

cekr
Mizo si si sam moral zažagati ? In stol nabaviti preko ebaya iz Kitajske ter sestaviti ?

To je bilo že tam.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Razvejenc. ;>

next3steps ::

Matek je izjavil:

S finančnega vidika se mi je pa vedno zdelo povsem nerazumno škrtariti. Če privzamemo, da zaposlovalec prihrani 2000 EUR s poceni opremo in jo menja vsaki 2 leti, za plačo zaposlenega pa odšteje 2000 EUR bruto bruto mesečno (zelo nizka cifra za developerja), mesečno prihrani protivrednost ~6 ur časa. Z drugimi besedami - če developer izgubi več kot uro in pol na teden zaradi slabe opreme, je delodajalec že v minusu.

Po drugi strani pa če developer prej opravi delo in nato uro in pol zabušava na tede, je delodajalec isto v minusu.

petrus je izjavil:

Dokler nimaš postaje z vsaj 64GB rama, pol od tega za ramdisk, na katerega se skopira vso programje, nisi resen ITjevec, odzivnost je neprimerljiva! :)

Po drugi strani danes poceni dobiš računsko moč v oblaku.

Zgodovina sprememb…

technolog ::

Za navadne web developerje je en dvojedrnik in 8gb rama dovolj. SSD seveda skoraj obvezen. V bistvu sta dve mocni jedri boljse kot 4je sibkejsi, ker workload pac ni tak, da bi to izkoristil.

Jaz imam na sihtu posast z 64gb rama in 12 jedrnim xeonom. Je pa res, da delam na projektu z 3 miljone vrstic v javi, git mora pa shandlat 50k spremenjenih vrstic na dan.

Osebno bi imel raje vecjo placo kot razne nepotrebne bomboncke.

Zgodovina sprememb…

On je pač omenil šefu, da je njegovo mnenje, da se zaradi slabe opreme izgubljajo dosti bolj vredne ure zaposlenih.

Šef meni, da ne.

Konec debate.

Tvoja naloga je, da si tiho in delaš kar najbolje moreš z opremo, ki ti je na voljo. Saj ne gre v tvojo škodo.

Zgodovina sprememb…

kunigunda ::

@geho, jest mam 8gb, 1600x900, sshd disk, pa komot vse delam (laufa kup java programov, ide, outloook, skype, firefox...)
Za info: Chrome za vsak zavihek svoj process nardi in ne thread (vsaj tko je bilo vcasih), mogoce je zato pocasnejsi.
Mal preveri komp in si ga probaj optimizirati.

LeQuack ::

Čas ki ga bo porabil za optimiziranje bo mogoče dražji kot pa nov prenosnik.
Quack !

Šmorn ::

16 GB rama je nujno za Android development, vidim pri sodelavcu. Jaz imam 16 GB zaradi virtualnih mašin. Se pa da s 4 GB čisto lepo priti skozi za večino ostalih stvari. SSD za delo v pisarni ni nujen, za delo na terenu pa brez SSDja nimaš šans. Najboljše je, ko pri stranki čakaš 10 min, preden ti sploh naloži Windowse. Kar se tega tiče pri nas ni problem. Politika je trenutno taka:
- terenci (komercialisti, tehnični izvajalci): 14" full hd prenosnik, i3 - i5, 256 SSD, ram 4 - 8 GB odvisno kateri model je cenejši in ima vgrajen WWAN. Dobijo tudi po višini nastavljiv 24" monitor
- stacionarci: i3, 256 SSD, 8 GB RAM, po višini nastavljiv 24" monitor
- razvoj: hitrejši i5, 256 GB SSD, 16 GB RAM, 2x po višini nastavljiv 24" monitor
Je pa jeba, ker nam šef ne odobri novega serverja. Trenutni je star 6 let in je v zadnjih vzdihljajih, od njega je odvisnih 110 ljudi. Če nam pade baza naredimo 20k izgube na dan samo na matični lokaciji.

kunigunda ::

LeQuack je izjavil:

Čas ki ga bo porabil za optimiziranje bo mogoče dražji kot pa nov prenosnik.

Ne ce si ga bo doma. Sem preprican da ga uporablja tudi za privat.

Ce si pa v sluzbi en dan vzame bo pa firmo to 150eur max kostalo

Zgodovina sprememb…

technolog je izjavil:

Za navadne web developerje je en dvojedrnik in 8gb rama dovolj. SSD seveda skoraj obvezen. V bistvu sta dve mocni jedri boljse kot 4je sibkejsi, ker workload pac ni tak, da bi to izkoristil.

Vedno je bolje imeti 10GB nabasanih z disk cache-em, kot pa 1GB v swapu. Resno, 8GB rama stanje manj kot sto evrov. Pri tem sparat je neumno.

technolog je izjavil:

Osebno bi imel raje vecjo placo kot razne nepotrebne bomboncke.

Bolj primerno orodje ni v nobenem primeru nepotrebni bomboncek. Nikoli nisem razumel mentalitete 'delavcem bomo dal dober racunalnik namesto dobre place'.

technolog je izjavil:

Tvoja naloga je, da si tiho in delaš kar najbolje moreš z opremo, ki ti je na voljo. Saj ne gre v tvojo škodo.

Kako hudica ne gre v tvojo skodo, ce gre v skodo firme v kateri delas?!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Šmorn ::

Bivši šef je vedno govoril "Kupi najboljše, kajti še to ni dovolj dobro za nas".

slodreamer ::

technolog je izjavil:

Če si kolikor toliko sposoben in mlad, gre še kako v tvojo škodo, saj se manj naučiš, dobiš manj izkušenj in dobiš več stresa.

MIHAc27 ::

Pri nas je tudi situacija bolj tako, tako. Sem rabil večji disk, in komaj naprosil za enega 2Tb. Prej je bil 500Gb. SSD naknadno dobil, ne da bi prosil. Se mi ni zdel potreben, ker vsaj jaz rabim bolj kapaciteto, kot hitrost, je pa vseeno fino.

Prej sem moral svaljkat kar 2 telefona po žepih. Nadgradnja na pametni telefon, ki mi ogromnokrat pride prav, ni bila uslišana. Pri službenem telefonu sem zato obupal in kupil lastnega, takega kot ga rabim in da ima sedaj dual-sim.

Potrošni materijal je tudi problematičen. Ravna par dni nazaj je crknila 9V baterija v testerju. Rezerve itak da nimamo nikoli. Se je delo prec zavleklo za vsaj pol ure, ker enga usranga LAN kabla nisem mogel sprobat. Itak da se je kasneje izkazal za defektnega.

Z izvijači je tudi križ. Se kupi najcenejše možno, potem je pa hudo ker z njimi kao ne ravnamo lepo.
Isto klešče....pa še bi lahko našteval.

O stolih pa tudi ne bi preveč izgubljal besed. Na ene parih moreš zelo pazit, kako se vsedeš, da se ne prevrneš. Jim pač manjka nekaj koleščkov.

slodreamer je izjavil:

technolog je izjavil:

Če si kolikor toliko sposoben in mlad, gre še kako v tvojo škodo, saj se manj naučiš, dobiš manj izkušenj in dobiš več stresa.

Bi reku, da je tuki stres največji dejavnik... ker da se včasih ugaša skoraj 5 min, včasih se prižiga tudi dolgo, update windowsev je pa itak nočna mora. Ponavadi grem nan kak rezervni računalnik delet vmes, ker se mi je že zgodilo, da se mi je update nalagal gor več kot 3 ure. Enkrat se mi je sredi sestanka s stranko preko skype-a reštartal windows, takrat sem dobesedno skorajda prjel prenosnik pa ga vrgu u kanto.
Na srečo je stranka tudi v IT biznisu, tako da so zelo potrpežljivi bili takrat z mano, ker v 2 urah se nisem uspel zmenit stvari, ki bi se jih lahko normalno v roku 15-20 minut.
Skratka nimam nič konkretnega na računalniku, da bi mi full bremzalo mašino, browser, atom IDE, notepad++, skype, slack, avira antivirus (službena politika, jaz nebi imel antivirusa gor). Skratka ničesar, kar bi mi full bremzalo mašino, a ko gre v chrome-u 10-20 zavihkov, ali ko moram testirati chrome + firefox + edge + IE (ko imam več kot enega odprtega ali vse 4), ali ko se pogovarjam po skype-u cela stvar "poklekne". Procesor tha na 90-100% zaseden, RAM več kot 80% zabit, swapa tudi po par GB,... Še miška se premika počas oz. gledam kot da bi bil zadrogiran u tist kurzor.
Gledal sem če bi slučajno bil kak čuden proces zadaj, ki bi delal probleme, vendar ničesar čudnega. Prenosnik je bil original z windows 8 in že od vsega začetka en velik kup neuporabnega železja. Po upgrejdu na windows 10 tak ene 10-20% boljš, ampak še vedno precej počasna stvar. :(
Doma sem probal na 4-core mašini skype in mi nikoli ne požre toliko procesorja, eno jedro nekje na 50-75% ampak mi miška dela normalno vmes, kot tudi lahko uporabljam browser normalno.
Za tale prenosnik gre:
http://www8.hp.com/si/sl/products/lapto...!tab=specs
Procesor je:
i5, ampak je 4. generacija. Tu na strani ne najdem točnega modela, ampak je 2-core 3MB cache. 2,3GHz.
8GB RAM
500GB 5400 disk.
AMD R5 @1366x768

konspirator ::

Geho
Ssd in clean install win (brez hp bloatwarea).
Za cpu detalje cpu-z http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.ht... .
--

Zgodovina sprememb…

konspirator je izjavil:

Geho
Clean install win in ssd.
Za cpu detalje cpu-z http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.ht... .

Je že sodelavc probavu clean install, pa je sam zagonu skoraj 6 ur da je vse skup naložu nazaj gor, pa niti 5% razlike v hitrosti. Z njim sem primerjal potem windows procese.
Procesor je 5200U 2,3, gre pa do 2,7GHz.
HP stvari sem že odinštaliral, ker mi je pol stvari crkovalo na začetku, samo driverje imam njihove gor, pa še to mi WiFi zašteka" če recimo dam prenosnik na sleep in ga recimo zbudim v kakem drugem WiFi-ju. Ne pomaga nič drugega, kot hard power-off in nazaj vžgat. Pa še to se včasih noče povezat takoj, moram potem še enkrat navaden restart naredit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

Narobe ste interpretiral moje besede.

Gre se za kapitalistični princip. Šefu razložiš svoje mnenje, ampak na koncu dneva je beseda njegova. Razlog je, zakaj je šef on, ti pa samo njegov podložnik. Definitivno ni naloga šefa, da upošteva vsako tečnobo.

Tvoja naloga JE, da delaš najboljše možno delo na opemi, ki ti jo šef odobri. Ali daš odpoved. Ali predlagaš zmanjšanje plače za 100EUR v zameno za dobro opremo. Sliš se grozno, ampak tako je.

Zgodovina sprememb…

V kapitalizmu ni podloznikov. :)

Kot pravi technolog, šef / vodstvo na koncu odloča(jo) :]

Imaš tri možnosti:
-poveš nadrejenemu kaj je problem. Načeloma, če se produktivnost izboljša, bi vam vsako pametno vodstvo odobrilo nakup opreme, ki vam bo omogočala optimalno delo (kar je v dobro obeh strani)
-če se nakup ne odobri ti seveda preostane, da na obstoječi opremi delaš maksimalno produktivno kot se da
-če ti kljub vsemu delo na takšni opremi povzroča stres, lahko daš odpoved in si poiščeš boljšega delodajalca (če si sposoben tu sploh ne bo težav)
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namizni računalnik za delo arhitekta

Oddelek: Kaj kupiti
416681 (5182) jb_j
»

210€ i5 laptop renew & refurbish (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
547404 (5586) dxx
»

Linux 24 let kasneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10140692 (35137) Zvezdica27
»

Nova anketa: koliko mora biti cena za SSD še nižja, da boste opravili nakup? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ankete
12626220 (16785) BigFoot

Več podobnih tem