» »

Dune (remake)

Dune (remake)

Temo vidijo: vsi
««
10 / 17
»»

yayo ::

Drugače pa je bil Lynch ob izidu filma zelo nezadovoljen. Dune je označil za 'največjo sramoto svojega ustvarjalnega življenja'.

c3p0 ::

dild0idis je izjavil:

ps: Pa še najboljši detajl, v Dnevu neodvisnosti z Macom hacka nezemljanovo glavno ladjo, ki ima nek svoj OS, pa naj še kdo reče, da Mac ni za resno delo


In Independence Day, the reason why Jeff Goldblum was able to easily hack into the alien mainframe and deliver the virus is because ALL human computer technology was developed from the alien spaceship they captured - and repaired - at Roswell in 1947. Just sayin'!

Ne moreš enega največjih sci-fi dosežkov, kot je ID4, kar tako ovreči, but nice try...

opeter ::

D. V. je že najavil, da je ta prvi film neke vrste uvod, dosti več akcije ipd. bo v drugem delu. Mogoče pa bo tisti dolg tri ure, hehe. :D:))
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BaTeMaN ::

Uh, par dni v tujini pa ste se pošteno vžgal...
Gledal sem, iskreno sem pričakoval veliko, veliko več.
Več zgodbe, manj ognja. Film je prilagojen vsem brez podlage, zato je beseda "adaptacija" o kateri je DV govoril - nesmiselna.
Primerjava z DL ali TV"adaptacijo", oboje pove VEČ o vsem kot DV. Žal.
Vse je lepo, glasba in slika. Vizualni wau, cast v nulo vse ok. Spuščeno pa ogromno stvari, na hitro povedano spet drugo.
Če gledam to kot adaptacijo, je tole zame 6/10. Ne morem drugače oceniti tega pa sem ljubitelj.

Vseeno se veselim drugega PART II
less then zero

maticb492 ::

Perspektiva nekoga, ki ni slišal za 1984 verzijo, niti za knjige:

Povprečen film z dobro glasbo, cinematography, pač tehnično top. Nima smisla oziroma je nezanimiv plot, večino časa sem se počutil kot da bi moral vedet celotno ozadje nečesa, je bilo na meji nezanimivega, ampak pokažejo ravno dovolj da sem vseeno gledal do konca.

Na splošno se mi zdi da bi bilo boljše v obliki serije, pa tudi če bodo naredili drugi/tretji/četrti del, bo bolj prebavljivo gledat kot maraton, ker prvi del sam po sebi je totalno pozabljiv, dobesedno nič zanimivega se ne zgodi.


Aja, mi je pa všeč "tehnologija" in scene, pač tako future proof se mi zdi, ker "skrivajo" tehnologijo, tako da ne bo film čez 10 let obsolete kot je recimo star trek z svojimi komunikatorji ipd.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

prowb ::

Dejansko sem vesel, da sem pogledal travniško verzijo in nisem plačal karte za kino.
Knjig sicer nisem bral - sem pa gledal original. In v tem remake-u stvari kar manjkajo - predvsem pa manjka konec! To so ja tretjino filma izpustili!

Vajenc ::

Ja, konec bi bil neprimeren celo za otvoritveno epizodo televizijske serije. Sicer pa imam dobre občutke po ogledu. Nisem bral knjige, niti gledal filma iz l. 1984, zato mi je morda zgodba še toliko bolj zanimiva, morda se bom celo knjige lotil.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Kurzweil ::

Nekak razumem, da folk ne razume samega bistva Duna, še posebej tisti, ki ne poznajo zadeve in knjig. Mi je pa zanimivo, da polovica kritik pada s strani nepoznavalcev, ker jim v filmu, ki je dolg 2 uri in 35 min ni bilo vse dano na pladnju... včasih ne škodi kakšna minuta wikija, da ne rečem, da se pač prebere kakšna knjiga. Tako obsežnega univerzuma in ozadja pač ni mogoče predstavit v tako kratkem času, kdor stvar gleda z glavo, razume bistvo in sporočilo, res ne bo tako pikolovski, kot je že omenil @Sheteentz na neke bizerne podrobnosti... kjer moram priznat, da tudi sam rad rečem na račun samih tehnikalij in praktično precej irelavantnih podrobnosti... iskat tovrstne stvari v takšnem žanru, pri takšnem sporočilu in takšni obsežnosti je milo rečeno smešno.

Me pa zanima sledeče, ogromno folka vidim, ki 99% samo kritizira zadeve, bi pa vprašal takole, kateri so po vašem mnenju tisti top fantasy in sci/fi filmi zadnjih 10 let, ki so boljši od recimo novega Duna in novega Blade Runnerja, ki sta bilo toliko kritizirana?

kuglvinkl ::

A Pink Floyd komad iz trailerja se sploh pojavi, ker se ne spomnim...?
Your focus determines your reallity

Okapi ::

Kurzweil je izjavil:

Nekak razumem, da folk ne razume samega bistva Duna, še posebej tisti, ki ne poznajo zadeve in knjig.

Kot prvo, film mora delovati kot samostojno delo. To ni ilustracija knjige. Če filma brez branja knjige ne moreš prav razumeti, potem je to pač slab film. Lahko se tolažiš, da je dobra ilustracija knjige, ampak kot film je pač slab.

Kot drugo - dober režiser pazi, da je zgodba izpeljana tako, da notri ni po nepotrebenem nesmiselnih, nelogičnih zadev. Napad Harkonennov bi bilo brez problema mogoče izpeljati tudi drugače, ne kot posledice tega, da je eno noč zdravnik na hitro onesposobil celotno obrambo planeta, medtem ko so vsi drugi sladko spali.

In bitko bi lahko uprizorili tudi drugače, brez juriša z meči oborožene pehote.
Zgodbe ali sporočila filma ne bi s tem prav nič prizadeli.

Kurzweil ::

Ojoj... in kaj ti ni bilo v filmu jasno?

Okapi ::

A sem kje napisal, da mi kaj ni bilo jasno?

S tem, da nisem prava referenca, ker sem knjige prebral, in gledal tako prvi film kot serijo.

Kurzweil ::

Film pač ne more razložit tako obsežnega univerzuma in vseh podrobnosti... bit pikolovski in se ob vsem sporočilu in bistvu, ki ga ima Dune obračat na neke detajle, kot so tisti meči je res smešno. Konec koncev pa, tudi sam Villeneuve je povedal, da bo ta film bolj uvertura, upam, da večih filmov, bo marsikaj več pojasnjenega v 2. delu... pač ni mogoče v 2h in 35min filmu predstavit vse, kar bi si človek želel, tako je že... since forever... film čisto vredu deluje kot samostojno delo, kolikor film pač lahko... namen prvega dela je bil zgolj predstavit vse večje hiše, emperorja, Bene Gesserit,.. bla bla... kolikor berem na različnih krajih je za nekatere nepoznavalce Dune bilo tudi to preveč, pač vsa ta imena, planeti, itemi,... če bi DV nabasal v film še več stvari, bi bila samo še večja zmeda za ordinary gledalca... mislim pa, da je predvsem bilo dobro predstavljeno bistvo Paula, zakaj v Dunu gre,... ne rečem, bi lahko bilo bolje, kot je lahko dejansko vsaka stvar, ampak overall je tole čisto proper izdelek. Imam občutek, da neglede na to, kaj bi DV posnel, bi bil problem... tako kot je bil pri Lynchu, tako kot je pri Villeneuvu,... si pa ne znam predstavljat drugega režiserja, ki bi implementiral zadevo bolje... imate kakšen predlog? ;)

Še enkrat, gre za fantasy/sci-fi... zdej gledat neke podrobnosti je neumno... pomembno je bistvo in sporočilo... lahko pa date na tnalo kateri koli drug film, pa ga lahko siciramo isto, če ne še bolj... ne gre, takšen univerzum spravit v en film oz. več filmov ne gre,... podrobnosti je toliko, da ne gre! Kako to filme gledate ne vem, ampak očitno ne zna folk več uživat v filmu... iščite logiko, realnost in podobno v dramah, zgodovinski in vojnih filmih, biografijah,... jokat o tem, kaj je imel nekdo v rokah v neki high sci-fi/fantasy zadevi pa je hecno res...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

Okapi ::

Izjava, da "gledat neke podrobnosti je neumno" je približno enako neumna, kot če bi rekel, da režiserju ni treba paziti na "neke podrobnosti", ker so po tvojem očitno za gledalce itak nepomembne.

In kakšno je sporočilo tega filma? Da moraš pazit na izdajalce, da ti ne zajebejo celega planetarnega projekta?>:D

Kakšno sporočilo lahko gledalec tega filma, ki ni bral knjig (ali guglal za podrobnostmi), odnese?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Gledalec vidi eno klišejsko space-opero - dve kneževini, ki se ne marata, enega cesarja, ki spor med njima razpihuje in izkorišča v svojo korist, nek verski kult v ozadju, ki ima svoje za zdaj še neznane namene, in neke domorodce, ki bi najraje, da jih vsi pustijo pri miru. A te to kaj spominja na Igro prestolov?

Kurzweil ::

Saj pa za meče ni kriv režiser...

Kot sem že prej vprašal... kateri so pa zate boljši filmi, kot sta novi Dune in Blade Runner... še enkrat, nisem rekel, da gre za perfekcijo od filma in neke ultimate klasike... ampak bi res rad videl kaj ti predlagaš v sci-fi/fantasy filmu zadnjih recimo 10... 20 let... naštej jih par, da vidimo...

Okapi ::

Recimo Looper, Annihilation, Inception, Avatar...

Vajenc ::

Kurzweil je izjavil:

... včasih ne škodi kakšna minuta wikija, da ne rečem, da se pač prebere kakšna knjiga.

Sem pogledal nekaj YT pojasnil, glede politike, družin, vrednosti peska... in se strinjam glede knjig.

Okapi je izjavil:

Gledalec vidi eno klišejsko space-opero - dve kneževini, ki se ne marata, enega cesarja, ki spor med njima razpihuje in izkorišča v svojo korist, nek verski kult v ozadju, ki ima svoje za zdaj še neznane namene, in neke domorodce, ki bi najraje, da jih vsi pustijo pri miru. A te to kaj spominja na Igro prestolov?

Igro prestolov ali pa Vojno zvezd. Trenutek, ko "Daenerys" jaha črva, je pač eno od razočaranj konca filma. Ni pa film pustil slabega občutka. Takoj bi kupil karto za naslednji del.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Cr00k ::

Joj, jahanje črva je point, ne razočaranje.. :) Počakajte nadaljevanja.

Masayoshi ::

Okapi je izjavil:

Recimo Looper, Annihilation, Inception, Avatar...


Najprej se pizdi čez klišejski Dune potem pa vem vrže ven Pocahontas zgodbico...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Masayoshi ()

c3p0 ::

Torej je RR Martin grobo kopiral Dune.

prowb ::

Okapi je izjavil:

Recimo Looper, Annihilation, Inception, Avatar...


Daj naštej še kaj novejših, da dodam v playlisto :)

Vajenc ::

Cr00k je izjavil:

Joj, jahanje črva je point, ne razočaranje.. :) Počakajte nadaljevanja.

Ja, sej v GoT jih je tudi veliko komaj čakalo zmaje :) Ni razočaranje in vsaj 2x v filmu je bilo očitno, da Atreides mlajši ima nek globji connection s črvi.

Med drugim mi je bilo v filmu zanimivo videti Benjamina Clementine kot igralca, po nekaj letnem mrku v glasbenem svetu.

Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

c3p0 ::

Dober cast, malo spominja na Grace Jones.

BaTeMaN ::

Pa dobro, ampak a ni škoda? A ni škoda, samo če gledamo Harkonnen hišo, sicer nimam časa zdaj pisat eseja, ampak na hitro ta film samo zaradi te hiše mora biti R in ne nek PG13.

Hiša, ki vlada s strahom in terorjem, to mislim z nagnusnimi dejanji, sadizmom in tiranijo.
Baron Vladimir Harkonnen - da se taki osebi posveti manj kot 5 minut časa???
Da ni on samo pupet Hiše Corrino ampak ima plan naredit svoj EMPIRE (plans within plans).
Kje je nečak Feyd-Rautha Harkonnen? Ki je ključen kasneje.
Kje je Bene Gesserit breeding program v navezi z... ki gre ne vem nazaj več kot 1000 let in o tem ne vemo nič.
Tako malo o nečaku Rabban-u Harkonnen; Mudir Nahya aka Demon Ruler, sploh je zanimivo kako je dobil nick name the Beast.
Piter de Vries je 100x bolj zanimiv mentat kot Thufir Hawat, sploh pogovori med Vladimirjem in njim so top.

Pa to je samo osnutek, kaj je narobe; da hiše Corino - Imperium-a s Shaddam IV na čelu skoraj ne omeniju (Irulan????), skratka skoraj nič o Bene Gesserit (v trejlerju 1 je več kot v celem filmu), Tleilaxu (morda prehitro), CHOAM je sploh omenjen, Landsraad, spacing guild,. Brezveze, ker sem že v soboto imel 3 urno burno debato po filmu tako, da sem mel celo nedeljo mačka. Kako malo je DV povedal v 2 h 35 m in koliko več je DL povedal v pičlih 2 h 17 m... pa magari je DL imel neke po svoje predstavljene zadeve. Pričakoval sem več in ne morem skriti razočaranja..
less then zero

opeter ::

Razlaga konca filma Dune in kaj lahko pričakujemo od drugega dela

"To je šele začetek."

Po ogledu filma Dune se vam morda poraja nekaj vprašanj, med katerimi je glavno: "Čakajte, to je to? Mora biti še kaj več, kajne?"

Če je tako, ne skrbite: niste sami. Čeprav je film Dune tako epski in zanimiv, je adaptiral le del romana Franka Herberta, zaradi česar se je končal brez zaključka, ki je podlaga za še nepotrjen film Dune: Drugi del.

Kljub nenadnemu zaključku nam Dune še vedno pušča veliko razlogov za navdušenje in precej stvari, ki jih moramo razvozlati. Od pomena Paulovih vizij do tega, kaj bodo ti grdi Harkonneni naredili naslednjič, tukaj so glavne ugotovitve zaključka Dune - in kaj lahko pričakujemo od nadaljevanja.

"Moja pot vodi v puščavo"

Velika prelomnica za Paula

Duna se konča, ko sta Paul Atreides (Timothée Chalamet) in njegova mati Jessica (Rebecca Ferguson) na begu pred Harkonneni. Srečata Fremene, ki živijo v puščavi in katerih vodja Stilgar (Javier Bardem) se odloči, da ju pripelje nazaj v skupnost Sietch Tabr, kjer se bodo odločili o njuni usodi. Vendar Jamis (Babs Olusanmokun) izpodbija Stilgarjevo odločitev, kar privede do dvoboja na življenje in smrt s Paulom, v katerem Paul zmaga.
" Zaključek Dune nam pusti veliko razlogov za navdušenje in precej stvari, ki jih moramo razvozlati. "

Ta dvoboj je velika prelomnica iz več razlogov. Prvič, Paul si z odvzemom Jamisovega življenja zasluži mesto med svobodnjaki. Drugič, Jamisova smrt je še en korak na Paulovi poti, da postane mesijanska figura, znana kot Kwisatz Haderach. Kot Paula opozori zlovešči glas v viziji boja z Jamisom: "Paul Atreides mora umreti, da se bo dvignil Kwisatz Haderach ... Ko vzameš življenje, vzameš tudi svoje." Z ubojem Jamisa Paul ubije svoj stari jaz in se pri tem odpove delu svoje človeškosti.

Na neki način je ta dvoboj popolno mesto za konec Dune: Prvi del, čeprav z občutkom nedokončanosti. Trenutki tik pred dvobojem so zadnji, ki jih vidimo o Paulu Atreidu: Paul, ki ga vidimo, preden sta z Jamisom prekrižala križnice, in Paul, ki ga vidimo po Jamisovi smrti, sta dva zelo različna človeka.

Če se to sliši temačno, je tako zato, ker je: Paul je morda odločen, da se bo povezal s svobodnjaki, kot je želel njegov pokojni oče (Oscar Isaac), toda kot kažejo Paulove vizije, predanost svobodnjakov njemu kot nadčloveškemu mesiji - Lisan al-Gaibu ali Mahdiju - vodi na pot nasilja po vsem vesolju.

Za kaj gre pri Paulovih vizijah?

"Kaj vidijo tvoje modre oči?"

Paulove vizije so motiv celotne Dune in običajno vključujejo njegovo prihodnje razmerje s Chani (Zendaya). V nadaljevanju filma razkrivajo tudi, da bodo Fremeni v njegovem imenu po vsej galaksiji bojevali sveto vojno - v romanu izrecno imenovano džihad.

Prihajajoča sveta vojna Paula upravičeno prestraši. Ne pozabite, da si te velike "usode" ni izbral sam. Skozi stoletja jo je oblikoval program za razmnoževanje Bene Gesserit, istih Bene Gesserit, ki so prerokbo o Lisan al-Gaibu razširili med fremenskim prebivalstvom Arrakisa. Celotno prizadevanje je grobo manipulativno, zlasti s Fremeni, in čeprav je Paulova zgodba na videz predstavljena kot junakovo potovanje, je v njej še vedno prisotna temačnost.

Ali Paulove vizije pomenijo, da je sveta vojna neizogibna? Ne nujno. Navsezadnje Paulovo videnje Jamisa, ki mu obljublja, da mu bo pokazal poti puščave, ne bi moglo biti dlje od tega, kar se zgodi, ko se lika srečata. Zahvaljujoč Jamisovi viziji vemo, da Pavlova naraščajoča predznanja niso povsem natančna. Namesto tega kaže možne prihodnosti, ki se lahko uresničijo ali pa tudi ne.

Ker pa se Chani in krvavi križni nož, s katerim je ubil Jamisa, nenehno pojavljata v Paulovih vizijah galaktične vojne, je jasno, da je bil dvoboj ključen trenutek ne le v Paulovem življenju, temveč tudi v pripravah na prihajajoči križarski pohod.

V koraku s Harkonneni

"Resnično, kdo si ne bi želel ves čas lebdeti naokoli?"

Dune se konča s precej težkim položajem hiše Atreidov, kar je odlična novica za hišo Harkonenov, njunih večnih sovražnikov. Po izvedbi brutalnega nepričakovanega napada na mesto Arrakeen in odstranitvi vojvode Leto baron (Stellan Skarsgard) in njegov nečak Rabban (Dave Bautista) ponovno prevzameta nadzor nad Arrakisom.

" Preprosto povedano, stvari bodo v prihodnje še veliko bolj čudne. "

Vendar se izkaže, da je uporaba cesarjevih elitnih Sardaukarjev za uničenje najhujšega sovražnika draga, zato morajo Harkonneni zaslužiti s trgovino z začimbami, in to hitro. Baron naroči Rabbanu, naj "stisne" Arrakis, kolikor se le da, in naj med tem pobije vse Fremene. To je zagotovo dober obet za prihodnost in planet, kajne?

Kaj torej lahko pričakujemo od Dune: Drugi del?

"Komaj čakam, da izvem, kaj se bo tu dogajalo!"

Preprosto povedano, stvari bodo v prihodnje še veliko bolj čudne. Konflikt med svobodnjaki in Harkonneni se bo stopnjeval, prav tako pa se bodo stopnjevale Paulove moči in vpliv nad svobodnjaki. Medtem se bo Jessicina nosečnost, kot je bilo nakazano v eni od Paulovih vizij, obrnila na način, ki ga ne boste pričakovali, če niste brali knjig (ali gledali filma Dune Davida Lyncha). Pojavijo se lahko pomembni liki iz romana, kot so Feyd-Rautha in Fenringi, pa tudi cesar in princesa Irulan. Upajmo, da bomo izvedeli tudi, kaj se je zgodilo z Gurneyjem Halleckom (Josh Brolin) in Thufirjem Hawatom (Stephen McKinley Henderson), katerih usoda je po napadu Harkonenov ostala nejasna.

Vse te špekulacije seveda ne pomenijo nič, če Warner Bros. ne napove nadaljevanja Dune, kar je zaradi dobrih rezultatov v kinematografskih blagajnah vse bolj verjetno. Če bo Denisu Villeneuvu uspelo in bo res lahko posnel Duno: del, lahko pričakujete veliko več: bolj dokončen konec, več peščenih črvov in 100 % več Zendaye.

Film Dune je zdaj v kinematografih in na sporedu HBO Max.

Vir: https://mashable.com/article/dune-2021-...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

pegasus ::

BigWhale ::

Gregor P je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ja, to je zanimivo, ker dejansko je odličen film, sploh za tisto obdobje.

Oni, ki cenijo Lyncheve filme v glavnem ne gledajo SF.
Oni, ki gledajo SF, pa niso nujno ljubitelji Lynchevih mentalnih akrobacij.
Le da pri Dune-u dejansko ne gre zares za ZF oz. ni bistvo v tem. ;)


A ni vecina 'znanstvene fantastike' taksna? Vzames nek zivljenski koncept ter problem in ga preslikas v neko fiktivno okolje. Tako se lahko ukvarjas s problemom na nekem drugem nivoju.

c3p0 je izjavil:

In Independence Day, the reason why Jeff Goldblum was able to easily hack into the alien mainframe and deliver the virus is because ALL human computer technology was developed from the alien spaceship they captured - and repaired - at Roswell in 1947. Just sayin'!

Ne moreš enega največjih sci-fi dosežkov, kot je ID4, kar tako ovreči, but nice try...


Ok, zdej se mi je mal zaletel. Independence Day je ena zabavna poflarija, ne pa 'najvecji sci-fi dosezek'. Probaj danes z enim racunalnikom iz leta 1983, pohekat racunalnik iz leta 2021 :> Ne pisat neumnost, no.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

BigWhale ::

Kurzweil je izjavil:

Mi je pa zanimivo, da polovica kritik pada s strani nepoznavalcev, ker jim v filmu, ki je dolg 2 uri in 35 min ni bilo vse dano na pladnju...


Ok, ce mors bit za ogled filma ze od prej poznavalec in ce mors po ogledu filma it prebirat razno razne wikije, pol je blo definitivno s filmom nekaj narobe. :>

Kurzweil ::

BigWhale je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

Mi je pa zanimivo, da polovica kritik pada s strani nepoznavalcev, ker jim v filmu, ki je dolg 2 uri in 35 min ni bilo vse dano na pladnju...


Ok, ce mors bit za ogled filma ze od prej poznavalec in ce mors po ogledu filma it prebirat razno razne wikije, pol je blo definitivno s filmom nekaj narobe. :>


Ne, to greš gledat, če te dejansko zanima več.. pa saj veste kako to gre... gledaš naprimer GOT... in če nisi ravno mimoidoči gledalec, da ne rečem die hard fan... greš pač gledat razne family treeje, zgodovino, iteme, evente,... če te ne zanima, pa tega pač ne storiš... v filmu zveš povsem dovolj za nekega ordinary gledalca, sploh ker je to uvertura v 2. del, ki upam, da ga učakamo... da razumeš ta prvi del resnično ne rabiš wiki, če te pa zanima več, precej več, greš pa brat wiki, če ne knjig... s filmom ni nič narobe, nekaj je narobe s tistimi, ki pričakujejo da bodo v 2h in 35min dolgem filmu, ki je mimogrede part I, izvedeli... verjetno še samo ne vedo kaj vse... po možnosti pa so to potem taisti gledalci, ki se jim film vleče oz. je predolg in bi zadevo še krajšali :))

Mi je sicer smešno, da moram to sploh razlagat... ampak vemo kako je.. v part I izvemo osnove Duna... če so ga razumeli vsi družinski člani, od otrok do očeta in je bil vsakemu iz svojega razloga všeč,... potem res ne vem, kako folku ni jasno kaj se je dogajalo, pa to govorimo o tech forumu, kar bi naj ST bil...

Long story short... film ni perfekcija, ima kakšne felerje... je pa nadpovprečen sci-fi, ki se ga še posebej splača gledat v kinu.... kot sem napisal, jaz ne vem za režiserja, ki bi stvar bolje spravil čez... pravtako v zadnjih 20 letih ne zmorem na prste ene roke našteti boljše sci-fi/fantasy film od Duna in Blade Runnerja, ko so že ravno pri Denisu Villeneuvu.

Jaz na trenutke res ne vem, kaj je folk pričakoval od filma... verjetno nekaj, kar ni mogoče realizirat...

Sheteentz ::

Eni filmi ti ponujajo odgovore, drugi vprašanja. Enim paše prvo, drugim drugo. Pač, ne morš naredit filma, ki bi bil vsem povšeči.

Ene razpizdi, da je v filmu polno nedorečenosti, in ga skurcajo do amena, drugi gredo te nedorečenosti raziskovat dalje, in po možnosti ratajo Dune fani. Kaj če je ta film samo neke vrste Villeneuvov inception za samo knjigo? (Vstavi muziko iz X Files)

Kurzweil, daj greva enkrat na en pir in eno debato o Dunu, ker s temi modeli tle je pridemo nikamor :D

A. Smith ::

Gledal sem Dune 1984 in gledal sem tega. Meni je bil precej v redu. Zgodba se mi je zdela ok predstavljena (nisem bral romana), filmografija zelo dodelana, igralci ok. Končno oceno bom podal, ko vidim 2. del, ampak zaenkrat 7/10.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Kurzweil ::

@Sheteentz, bi bilo verjetno najbolje ja...

'Dune: Part Two' Officially Announced, and It's All Because of Desert Power

Release date October 2023...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

c3p0 ::

BigWhale je izjavil:


c3p0 je izjavil:


Ne moreš enega največjih sci-fi dosežkov, kot je ID4, kar tako ovreči, but nice try...


Ok, zdej se mi je mal zaletel. Independence Day je ena zabavna poflarija, ne pa 'najvecji sci-fi dosezek'. Probaj danes z enim racunalnikom iz leta 1983, pohekat racunalnik iz leta 2021 :> Ne pisat neumnost, no.


Saj moj sarkazem je včasih malo dry in ne očiten, ampak, comon no ;)

Irbis ::

Gledal Lynchevo verzijo pred leti, prebral kup knjig (tudi večino novih), gledal zdaj novo verzijo.
Lyncheva mi na začetku ni bila všeč (že prej sem prebral prvo knjigo), čudni zvočni moduli, čudni preskoki v zgodbi. Ampak ko sem jo večkrat gledal, mi je vizualno postajala vedno ljubša. Zgodba je pač površnejša od knjige, ampak zadevo težko stlačiš v en film.
Moram reči, da mi je tudi nova verzija vizualno všeč, se tudi dosti bolj drži originala. Ampak na kar nekaj mestih sem se zalotil, da sem pomislil zraven: "Aha, v knjigi je bila pa tule razlaga ali vsaj namig, zakaj je tako, kot je." Tako da si mislim, da nekdo, ki zgodbe in ozadja ne pozna, težko sledi filmu. Lynch je bil tu veliko prijaznejši, ker smo slišali razmišljanje oseb.

BaTeMaN ::

Veliko razlag v DUNE (2021) so se izognili na eleganten način, da jih sploh ne omenjajo. Niti zapleta - niti problema - niti razloge - niti rešitve.
less then zero

Jazon ::

Sem gledal včeraj v kinu.

Fotografija je za oskarja,
Hans Zimmer je (spet) zaspal na klaviaturah,
ampak to filmu ne pomaga, ker je prazen. Se vprašaš, če je DV sploh prebral knjigo!?
Razvlečeno, ponekod preveč podrobno, drugje premalo ali sploh nič.
Filmska adaptacija se vztrajno šlepa na to, da že obstaja precej boljša filmska uprizoritev. Katerakoli izvedba Dune iz 1984 je boljša.
Da se film sploh ne konča je pa sploh epic fail.

Lik mentata sploh ni omenjen.
Harkoneni v filmu sploh niso grozni. Trditev brez prikaza. To je naslednji epic fail.

Dissapointed.

opeter ::

Je kdo videl tole?

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SambaShare ::

Novi Dune je spet en od filmov, ki ne bi smeli obstajati. Pa saj ne da mu je kaj očitati, razen da imamo že odličen orginal. Raje bi čas/denar/talent zapravili za kaj bolj izvirnega.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Ena izmed najboljših scen, ki mi je ostalo v spominu:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter ::

Tukaj je razloženo za tiste, ki sprašujete, zakaj se le redko uporabljajo strelna orožja:


Glejte nekje od 2:13 naprej.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BaTeMaN ::

Pa ko ravno igra MENTATOV je ful pomembna.
Sploh se ne omeni, da je Paul "šolan" za mentata in "šolan" Bene Gesserit.
Glede "najboljše muzike" ever od Hansa... pa lahko sam to rečem (tole je boljše in večno)
less then zero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaTeMaN ()

opeter ::

Spet ena zanimiva primerjava (prikaz ščitov v 1984 in 2021 verzijah, prizor urjenja - Guerny in Paul):
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zvezdica27 ::

no, po dopustu sem zdajle potegnil dol 1984 in ene 3 verzije novega (da vidim v top kvaliteti) pa se javim.

Knjige so eno in tu je - če je že zgodba čudna - Herbert uspel pričarati vzdušje Biblije: če sem kje štekal kako vera vpliva na človeštvo in človeka in kako se da to manipulirati, sem lih pri Dune. Ne prio Machiavelliju, pri Dune. Drugače nisem fan, sam po svoje se je dobro postaral tale Dune (in Mesija, ne pa otroka).

Zdaj ali bo meni film uspel isto skomunicirati, bomo videli. Jaz osebno raje berem knjige kot gledam filme (če je ista zgodba).

Drugače pa top SF filmi so, če se mene vpraša (podkategorij je nebroj):
-Alien, morda še ALien 2 (Prometheus če bi ga nekdo predelal)
-Terminator 1 in 2
-Oblivion
-Sunshine (ali kaj je, ko se približujejo soncu)
-5th Element
-prve 3/4 Valeriana (pol se izgubi)
-Clockwork Orange
-2001
-Inception
-Matrixi
-Apollo 13 (dobr, no)

in morda najjači SF film vseh časov zame:
Star trek II

drvo ::

Apollo 13 ni SF.:)

Kurzweil ::

Tudi Clockwork Orange ni ravno...

Zvezdica27 ::

tja...

definiraj SF, pa bo. Clockwork orange je neka utopistična distopija neke alternativne prihodnosti. Če je, recimo, blade runner, je lahk tud to. Appolo 13 pa je na... temo vesolje.

zz

opeter ::

SF/ZF se smatra za tisto, kar (še) ni. Apollo 13 pa je recimo ... bil.

Če bi napisal npr. Apollo 18 ali pa Poročilo z Evrope potem bi rekli: OK.
https://www.imdb.com/title/tt1772240/
https://www.imdb.com/title/tt2051879/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zvezdica27 ::

Europa report je kul, sam top mi pa ni.

Kakorkoli - lihkar sem pogledal 1984 film in je... top. Kapitan Picard je not! Vidi se, da ni šlo lih velik keša v specialne efekte, sam film kot vzdušje neke srednjeveške mračne družbe, štima. Tudi duh knjige... nakazuje ga - ne gre pa v Paulove filozofske sam s sabo. Konec ni čist knjižni, ampak OK.

Zdaj pa 2021. Po moje bo težko boljši...

zz

Okapi ::

Poglej še obe miniseriji. Sicer nizkoproračunska zadeva, v primerjavi s filmom je videti kot gledališka priredba romana (sploh prva serija), ampak vseeno zanimivo, precej zvesto po knjigah.
««
10 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blade Runner - TV serija

Oddelek: Sedem umetnosti
141993 (216) oo7
»

Vam ljubi filmi z ZF in fantazijskimi elementi

Oddelek: Sedem umetnosti
282187 (1301) Uporabnik
»

Sci-Fi Literatura (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Sedem umetnosti
23038645 (10766) Zvezdica27
»

Blade Runner 2 (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Sedem umetnosti
688106841 (71188) nurse013

Več podobnih tem