Forum » Pomoč in nasveti » AHCI in IDE
AHCI in IDE
mulc007 ::
Na 10 let starem laptopu bi na novo namestil OS. Na starem listku imam napisano da moram pred inštalacijo v biosu nastavit na IDE, potem pa spremenim nazaj na AHCI.
To drži tudi pri inštalaciji Linuxa in ali je kaj drugače če se OS ne instalira iz CD ampak iz USB?
To drži tudi pri inštalaciji Linuxa in ali je kaj drugače če se OS ne instalira iz CD ampak iz USB?
- spremenil: mulc007 ()
solatko ::
To so načini delovanja diska in vrsta priklopa diska. Če imaš IDE disk, potem moraš pustiti na IDE, da ga instalacijski medij sploh prepozna, če imaš SATA, daš na sata ali IDE native ali nekja podobnega. Če imaš na izbiro IDE, SATA, AHCI, potem daš takoj na sata in zaženeš instal, kje imaš medij pa določiš z eno od F tipk (po navadi je F8 ali F9) ti da izbor vseh boot enot in izbereš USB.
Delo krepa človeka
Jaz imam v biosu na voljo samo AHCI in IDE.
Do zdaj sem pri inštalacijah OS imel na Ide, potem pa sem dal na AHCI.
Do zdaj sem pri inštalacijah OS imel na Ide, potem pa sem dal na AHCI.
solatko ::
Če daš na ahci moraš dati tudi gonilnik, v w7 dalje je del sistema, če pa hočeš naknadno zamenjat, moraš v bios-u premaknit na ahci in potem štartat v varnem zagonu, sicer se ti sistem ne zažene. Ko se postavi, daš ponovni zagon in gonilini za AHCI se instalira iz windows, kako pa je to urejeno za linux, ti bo moral drug odgovorit, ker ne delam z linux-om.
Delo krepa človeka
Kako potem predlagate za primer inštalacije win10? Če prav razumem je AHCI za hitre sisteme. To pomeni da za PC z diskom ki oma 5400 obratov ne bo razlike med IDE in AHCI?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Windows 10 setup ne zazna SSDOddelek: Pomoč in nasveti | 5578 (2149) | jahidtech |
» | PCI kartica IDE RAID ne pa klasična PCI IDEOddelek: Strojna oprema | 1605 (1203) | solatko |
» | Acer TravelMate 5320 - problem pri nalaganju windowsovOddelek: Operacijski sistemi | 991 (947) | neznanovski |
» | Kako nastavit disk v Netbooku na IDE?Oddelek: Pomoč in nasveti | 888 (790) | tony1 |
» | sata/ide nepravilno razumevanje pojma!Oddelek: Strojna oprema | 3359 (3032) | Icematxyz |