» »

Kako nastavit disk v Netbooku na IDE?

Kako nastavit disk v Netbooku na IDE?

T.A.D.E.J ::

Živjo,

Imam en Asusov netbook na katerega sem na novo naložil windows xp preko USB Dvd pogona. Da sem jih sploh lahko naložil, sem moral v bios nastavitvah spremenit SATA disk status iz AHCI na IDE, dal save changes in exit. Potem je šlo vse gladko naprej. Sedaj se mi pa vsak drug dan sam avtomatsko nastavi na AHCI in po tej poti sploh ne morem v winse :8)

A mi zna kdo razložit zakaj mi biosi ne shranijo nastavitev za vedno? Pa sem ji updateal, pa isto...

Hvala za odgovore,

Izi ::

Narobe si se lotil zadeve. Diske v BIOSu bi moral pustiti na AHCI, ker ima ta precej prednosti pred IDE, najpomembneje pa je, da disk deluje hitreje na AHCI, kar pomeni, da bo celoten računalnik hitrejši
Za namestitev XP-jev na AHCI disk pa rabiš samo en dodaten driver, ki ga XP-ji zaradi starosti še nimajo vgrajenega. Ob začetku namestitve sistema se pritisne F6, če se ne motim, in potem vstaviš disketo z driverji, potem pa gre vse kot običajno naprej
Katere driverje rabiš pa je odvisno kateri chipset ima matična plošča.

Druga opcija, težja, pa je naknadno instalirati driverje v že nameščene XP in potem ročno prestaviti nekaj nastavitev v registru. Kako to narediti pa je treba pogooglati.

Tretja opcija, pa je, da daš namestiti sistem nekomu, ki se spozna na računalnike :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

T.A.D.E.J ::

@Izi hvala za tako izčrpen odgovor :)

No, na računalnike se spoznam, nisem pa stručko. Bom probal tele AHCI driverje naložit gor, ker sedaj je že toliko vsega na računalniku, da vzame vsaj ponovne 2h, če bi šel še enkrat vse gor nalagat. No, dobr da vem za v bodoče kako je s temi driverji :)

Lep pozdrav,

tony1 ::

Četrta opcija pa je enaka prvi: pogruntaš, zakaj te heca BIOS. Poskusi z menjavo baterije, reseterianjem BIOSa na default vrednosti in nadgradnjo BIOSa na najnovejšo verzijo.

No, jaz imam pa obraten problem: na netbooku (MSI wind u300) ne morem resetirati podatkov, zapisanih v BIOSu, ker sem pozabil geslo. :( Na kištico bi rad inštaliral XPje, česar pa zaradi AHCIja ne morem. BIOS pa se ne pusti zresetirati na tovarniške vrednosti - potegnem ven baterijo (obe: li-ion in cr2032), in geslo ostane. Ponovim vajo, in pustim laptop brez baterij dober teden. Isto. Kakšna ideja??

Btw. na vseh ostalih računalnikih nimam vklopljenega AHCIja, ker je od njega en sam d***. Intel se spomni en brezven standard (ki še standard ni) in uporabljati ga moramo iz ljubega miru. Super. ;((

Izi ::

tony1, AHCI je naravno delovanje SATA vodila, IDE pa je samo emulacija, ki posnema delovanje starih ATA vodil. IDE možnost na SATA vodilu so pustili samo zaradi starih sistemov, ki še niso poznali AHCI in RAID.
AHCI in RAID sta sorodna, saj je AHCI samo izpeljanka iz RAID standarda.

Če ti naravno delovanje SATA vodila ne deluje, ampak ti deluje samo emulacija IDE potem, imaš verjetno stare ali napačne driverje. Intel namreč izdaja RAID in AHCI driverje mesečno. In RAID in AHCI driverji so v enem samem kompletu, saj gre za enak princip obeh samo RAID omogoča še vezavo več enot v eno, AHCI pa ne, ostalo je vse isto.

Intelov driver za ahci in RAID se imenuje "Intel Rapid Storage Technology".
V Goggle vpiši "intel rapid storage technology driver" in te bo pripeljalo do pravih driverjev. Seveda so ti driverji samo za Intelov chipset.

tony1 ::

Moj problem ni v driverjih, ampak v neuspeli inštalaciji XP SP2.

Za prvi stavek pa bi prosil kak link, če se le da s čim manj marketinga in ali kratice NCQ. Hvala.

Duhec ::

@tony1, pri nekaterih note/netbookih se ne da izbrisati passworda zgolj preko klasične hw Clear Cmos procedure, ker le ta ni zapisan v Cmosu za Bios parametre ampak v posebnem čipku, ki ga nekateri proizvajalci extra pridodajo kot boljšo zaščito proti kraji. Zato se moraš za master password, ki je delno vezan na serijsko številko note/netbooka, obrniti na proizvajalca/servis tega note/netbooka.

Seveda lahko poizkusiš s kakim zadnjim Hiren's Boot cdjem, ki ima kopico Bios/Cmos toolsov. Npr. KillCmos ali Bios Cracker /CmosPwd) lepo delujeta na Awardovih biosih na stacionarnih kompih (nisem preizkušal na net-notebookih).
Prvi lepo resetira/odstrani tako supervisor kot user password, drugi pa password prikaže na ekranu glede na proizvajalca biosa.

tony1 ::

Zelo zanimivo, nisem vedel, da so res šli implementirati kaj takega... ;)

Z boot CDjem ne bo šlo, ker je boot order nastavljen na HDD. Je že kak mesec od tega in sem tole že malo pozabil... Ups... :D

Zadevo sem poskusil rešiti tako, da sem disk vštekal v stacionarno kišto z miniATX plato, ki ima sicer zelo podobno konfiguracijo (na obeh je chipset Intel 945GSJT in isti drekcast Atomov procesor) in tam naložil winse. Winsi se nato na laptopu niso zagnali.

Bom pisal na še na MSIjev support. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Počasen SSD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10721010 (8277) nsa_ag3nt
»

nadgradnja računalnika (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
12314079 (10677) Kaj
»

Kako dodati XP k že naloženi visti z AHCI v biosu

Oddelek: Operacijski sistemi
193124 (2101) Gutjerez
»

Ima kdo Intel (P35) ICH9R SATA adapter ? (štekanje diska)

Oddelek: Pomoč in nasveti
111731 (1639) ender
»

sata/ide nepravilno razumevanje pojma!

Oddelek: Strojna oprema
113250 (2923) Icematxyz

Več podobnih tem