» »

Odmik električnih drogov - Elektro Maribor

Odmik električnih drogov - Elektro Maribor

mirch ::

Na moji parceli potekajo čez zemljo električni kabli na električnih drogovih (ca 4-je električni drogovi). Zaradi gradnje sem zahteval odmik drogov oz. zakop kabla v zemljo. Imeli smo sestanek z rajonskim električarjem na sami lokaciji, kjer mi je zatrdil da moram izkop za kabel plačat/uredit sam (premik pa ni mogoč). Torej ni mi jasno ko dovolis elektru (javno dobro) da lahko spelje električni kabel čez moje ozemlje, ampak sedaj moram jaz plačevat zato da bodo lahko oni služili in plačevat izkop za odmik kabla, ko ga jaz niti ne potrebujem? Kje je tu fora ali si karkoli napačno razlagam?

Hvala za odgovore.

...:TOMI:... ::

Služnost je hudič. Dovoliš nekaj, ko pa kaj rabiš, te pa zaštihajo. Recimo pri vodovodu moraš pustiti 5 m pas, torej, ko/če misliš gradit kaj, potem je to lahko velika ovira.

Elektro bi lahko to naredil, pa ne bo, ker mu ni treba, ker mu obstoječi vod čisto v redu dela.

Za premik imajo najbrž premalo rezerve na drogovih in bi morali štukati zračni vod, kar se jim pa ne da, zato bi od tebe najraje videli, da jim ti narediš zemeljsko infrastrukturo im bodo oni samo enostavno potegnili nov kabel in ti še to fino zaračunali.

Ja, takle imamo. Nauk zgodbe je, da se služnosti ne daje kar tako,četudi je javno dobro. Pa sem včasih bil zelo proti takim konzervativnim ljudem, ki ne dajejo soglasij (in se celo projekti ustavijo ali pa odložijo za zelo dolgo časa), sedaj pa ugotavljam, da imajo prav.
Tomi

mirch ::

Hvala Tomi za odgovor! Sam tudi ne verjamem da bom se še kdaj uklonil, sploh elektru :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirch ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Moja zgodba sicer ni enaka ker sem jaz potreboval nek ukrep, da sem lahko elektriko dal "dol s hiše" (kabel poteka po zraku od hiše do hiše), da sem lahko slednjo renoviral. Dogovor je bil tak, da jaz pripravim temelje za steber (izkop in vstavitev dveh betonskih cevi, v katere pride steber), oni pa prispevajo drog in prestavijo kabel in priklop na drog. Istočasno pa sem moral s hiše prestaviti tudi koaksialca za kabelsko in pa telekomov vod. Jasno, da elektro ni hotel pristati na to, da bi se ti kabli obesili na "njihov" steber. Sem pa imel izredno srečo, da je takrat dve parceli naprej nov sosed ravno zaključeval gradnjo. Ker je bila novogradnja so zanjo veljala nova pravila za priklop, ki je bil možen samo na "mojem "stebru. Elektro me je seveda prosil za služnost, ki pa sem jo pogojeval z dovoljenjem, da se na steber lahko obesijo vodi telekoma in kabelske. To dovoljenje sem nemudoma dobil in zadeva je bila rešena.

Moram pa referenta na Elektru pohvaliti, da mi je ugodno rešil problem, ki sem ga imel pri renoviranju hiše. Šlo je za obnovo v takem obsegu, da sem potreboval gradbeno dovoljenje in na občini se je zataknilo, ker so potrebovali "papir" od Elektra. O novem priključnem mestu ni bilo govora (in seveda novem priklopu), ker je to ostalo nespremenjeno. In potem se je referent spomnil, da mi lahko izda soglasje na "elektro rešitve" ko so bile navedene v projektu za obnovo. Kar me je stalo silnih 25 tolarjev (zadeva se je odvijala leta 2006), občinarji so pa tudi bili zadovoljni, samo da je bil štempel od Elektra gor pa podpis. In ja, gre se za Elektro Maribor...

LP

Jože

Magic1 ::

Je treba tudi malo iz strani elektra gledat. Kam pa bi prišli, če bi vsakemu ki se kaj spomni, zastonj vse naredili. Nekateri se kar pogosto izmišljujejo nove stvari. Saj se da velikokrat marsikaj zmenit, sam se je treba pozanimat, kaj ti pripada. Je to le firma, ki jih v osnovi zanima le njihov dobiček in ti radi kaj podturijo. Jaz sem izolacijo dal na fasado in so mi vsi vse zastonj prestavili, elektro mi je tudi novo inox omarico montiral. Sosed je pa konkretno plačal, da so mu plastično omarico montirali in nekaj nepotrebnega prevezal.
Magic

Beli_Zajcek ::

Najprej vprašanje, če Elektro sploh ima služnost na tvoji parceli? Večinoma so te stvari neurejene, ker se je včasih delalo po domače. Če nima, potem je tvoja pogajalska pozicija dosti močnejša.

Miha 333 ::

Beli_Zajcek je izjavil:

Najprej vprašanje, če Elektro sploh ima služnost na tvoji parceli? Večinoma so te stvari neurejene, ker se je včasih delalo po domače. Če nima, potem je tvoja pogajalska pozicija dosti močnejša.

Njihova pa tudi, ker bodo pogojevali tvoj priklop na omrežje. V smislu, če hočeš elektriko, nam boš dal vsa soglasja ki jih hočemo. Lastne izkušnje, tudi El. Maribor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

...:TOMI:... ::

Lahko se gre za srednjenapetostni vod, ni nujno, da je nizka napetost. Posledično ni nujno, da se bo napajal iz tega ožičenja.

Pri nas so izkušnje take, da omrežje gradijo uporabniki. Konkretno, hočejo imeti 70 mm^2 kabel in najraje kar direktno traso do trafota, čeprav so v bližini drogovi z že obstoječo traso, ki pa je zastarela.

Elektro je gost na ozemlju. Če lastnik spremeni svoje načrte, bi se moral elektro prilagoditi, drugače naj pa podrejo vse skupaj. Res pa je, da če bi se vsak nekaj izmišljeval in stalno nekaj spreminjal, da bi bila štala. Naj pa delajo na javnih površinah (npr. cestah). Aja, ups, ne, oni ne kopljejo, ker je to predrago, raje postavijo štange in kasirajo.

Me prav zanima, kako bi izgledalo, če bi bil pogoj komunale, da je treba do hiše potegniti cev 110 za en jeben DN20 števec in še to do prečrpališča/vrtine, ne do cevododa, ki gre mimo.
Tomi

Tilen ::

Pri nas je Elektro Maribor popolnoma brez težav in brezplačno prestavil drog iz ene strani ceste, na drugo. Samo en klic in so uredili.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravno vprašanje: Komplikacije pri priklopu optike (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8915199 (12655) brez-imenko
»

Telekom omarica v zasebni hiši in udar strele, pomoč! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7811132 (8675) St235
»

Prekinitev služnosti Telekom

Oddelek: Loža
375048 (3443) starfotr
»

Električni daljnovod - zazidljiva parcela in cena le te

Oddelek: Loža
114570 (3545) čuhalev
»

Adaptacija hiše - prestavitev priključka električne napeljave.

Oddelek: Loža
69802 (9648) barbarpapa1

Več podobnih tem