» »

Adaptacija hiše - prestavitev priključka električne napeljave.

Adaptacija hiše - prestavitev priključka električne napeljave.

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni

Sedaj pa eno skrajno nenavadno vprašanje za ta forum.

Namen imam obnoviti hišo. Na hiši je priključek na električno omrežje izveden preko konzole na ostrešju, sama električna napeljava je pa izvedena s potekom zračnega kabla med hišami s konzole na konzolo (hiše so dovolj na gosto, da vmes ni stebrov).

Obnova hiše zahteva, da se ta konzolni priključek odstrani (kompletna rekonstrukcija ostrešja) in nadomesti z drugačno izvedbo. Rešitev je naslednja: v vogalu moje parcele bo potrebno postaviti steber, na katerega se pripelje kabel s konzole soseda, opravi priklop na mojo hišo in potegne kabel na do naslednjega soseda.

Do tukaj je vse ok. sedaj pa ključno vprašanje. Kdo nosi stroške te predelave? Jaz ali elektrodistribucijsko pojetje? Sicer bi verjetno bilo logično, da zadevo krijem jaz, vendar je po razlagi, ki sem jo dobil na elektrodistribucijskem podjetju, vsa napeljava do omarice z merilnimi instrumenti (uro) last elektrodistribucijskega podjetja, ki ga tudi vzdržuje, od omarice naprej pa moja. Torej, kdo mora kriti te stroške? Kakšna je praksa drugod po Sloveniji (sam sem iz MB)?

Dvom v meni so še okrepili fantje od kabelskega sistema, ki bodo pravtako morali prestaviti vode. Njihova razlaga je, da so vodi do mojega priključka njihovi, torej se bodo sami pobrigali zanje (na svoje stroške), saj imajo interes, da meni (in mojim sosedom) zagotovijao dober signal.

Tako, to je to.....

P.S. Ali pozna kdo kakšen slovenski forum, ki je primernejši za takšne teme?

Nočko

Jože

Pithlit ::

Ti z vsem tem načeloma nimaš stroškov ker (kot si že sam ugotovil) stvar ni tvoja lastnina.
Life is as complicated as we make it...

boss-tech ::

ko so nam te kable odpravlal in polagal podzemne so vse oni naredl
http://tovornik.info

Buggy ::

Ne bi vedel kako je to v tvojem primeru a vseeno. Elektro ima vod kjer tece napeljava zaveden kot svojo lastnino (kar tudi podpises ko dobis prikljucek), kar se tice vzdrzevanja tega voda, ko pa pride do spremembe le tega, pa mislim, da situacija ni vec tako lepa.
Kot primer (ni ravno ustrezen) ti lahko povem, da ko se je delala obnova stare hise, se je za ene mesec odklopilo elektriko in po koncanih delih prestavilo omarico iz ene strani stene na drugo, kar je za seboj potegnilo se nekaj kabla ter izkop. Vsa ta dela bi naj po pravilniku delalo Elektro podjetje ter za ta poseg bi bilo potrebno odsteti (s priklopom nazaj) cca 200Ksit. Nocem te strasiti, a eno je vzdrzevanje obtojecih vodov drugo pa je spreminjanje le teh in to zaradi vasih potreb. Ne vem kaka je razlika med novodgradnjo in rekostrukcijo ali adaptacijo pri teh stvareh, verjetno pa si rabil tudi pri tvojem primeru sogalsje elektra pri dokumentaciji.
Ce ne drugega bos moral placati vsaj taxo za ponoven priklop.

Aja, morda lahko povprasas tukaj, ce bo kdo vedel kaj vec povedati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

baron21 ::

Lep pozdrav! Glede začasne prestavitve priključka je stvar sledeča: vsi stroški v zvezi s tem bremenijo izključno lastnika objekta, saj je njegova želja po prestavitvi instalacije. Za zmanjšanje stroškov pri tem pa sta pomembna dva dejavnika. Prvi je ta, da se del stroškov bremeni na Elektro, v smislu vzdrževanja el. voda, vendar to ni njihova obveza po zakonu ampak izraz dobre volje. Druga možnost pa je postavitev droga, napeljava kablov in ostalo v lastni izvedbi, vendar mora prevezavo obvezno opraviti Elektro - izklop omrežja, ponovni priklop, pregled... Ne vem kako je v MB, vendar Elektro NM, kamor spadam pred ponovnim priklopom zahteva obvezno prestavitev el. števca glavnih varovalk in ostalo v omarico na fasadi objekta ali samostoječo omarico na parceli lastnika in položitev kablov v zemljo. Glede tega pritožbe niso možne, je po zakonu in ob neupoštevanju teh zahtev niso dolžni izvesti ponovnega priklopa, saj ne zadostuje teh. normativom. Druga situacija pa je s Telekomom, oni nič ne komplicirajo.Pa veliko sreče!
baron21

BigWhale ::

Pri nas na bajti pride elektrika po strehi v hiso. Ko je prislo do ene napake, je stric iz elektro maribor rekel, da je vse kar je od hise do zgornje sponke, torej tiste, ki je na dovodnem kablu v lasti lastnika in se popravlja na lastne stroske.

Tudi vsa popravila na stebricku moras sam krit.

barbarpapa1 ::

Zdravo

HVala za odogovore. Tisti bolj dodelani so potrdili moje mnenje, da bom zadevo moral financirati sam. Kar se papirjev tiče, mi je elektro izdalo soglasje k projektnim rešitvam, plačati pa bom moral tudi takso za ponoven priklop (ta ni tako silna, okrog 12.000 SIT).

No, na elektru so mi vsaj povedali, kateri material potrebujem in pa, kako oni obračunavajo svoje ure. Pridejo pa še na ogled, kjer bomo točno definirali rešitev. Sedaj pa se moram spraviti poiskati najcenejšo varianto.

Pozdrav...

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom omarica v zasebni hiši in udar strele, pomoč! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7811177 (8720) St235
»

inštalacija 3 faznega električnega toka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2722101 (21362) balocom
»

Ponudnik elektrike ni kriv za... (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5914023 (10647) treker
»

Parcela

Oddelek: Loža
296116 (5067) floyd1
»

Cena vspostavitve nove tel.parice

Oddelek: Omrežja in internet
153040 (2497) SavoS

Več podobnih tem