» »

Za osebne podatke milijarde le 300.000 dolarjev

Za osebne podatke milijarde le 300.000 dolarjev

Slo-Tech - Na plano curljajo dodatne informacije o največjem zabeleženem vdoru v zgodovini, ki se je Yahooju primeril pred tremi leti in v katerem so izgubili osebne podatke milijarde uporabnikov. Po poročanju The New York Timesa so se podatki, ki so odtekli avgusta 2013, letošnjega avgusta spet pojavili na črnem trgu. Neznani hekerji iz vzhodne Evrope naj bi jih prodali trem kupcem, za kar so iztržili pičlih 300.000 dolarjev od vsakega kupca.

Tako trdi Andrew Komarov iz podjetja InfoArmor, ki preiskuje vdore in je pod lupo vzel tudi zadnjega. Kupci so bili trije, in sicer dva znana spamerja in organizacija, ki jo zanimajo podatki zaradi možnosti vohunjenja. Hekerji, ki jih Komarov imenuje Skupina E, so bili finančno motivirani in so v preteklosti že vdirali v LinkedIn, Dropbox in Tumblr, verjame Komarov.

Vsak kupec je dobil bazo v celoti in zanjo odštel omenjenih 300 tisočakov. Vrednost podatkov črni trg ceni na 0,03 centa na osebo. Sedaj, ko je vdor znan in so gesla spremenjena, naj bi bila baza še vedno vredna 20.000-50.000 dolarjev. Kopijo baze je dobilo tudi podjetje InfoArmor, ki je potem takoj stopilo v stik z organi pregona v ZDA, Avstraliji, Kanadi in EU. Ti so potem neodvisno preverili avtentičnost in kontaktirali Yahoo, ki je šele tedaj izvedel za vdor. Komarov pravi, da njegovo podjetje ni želelo neposredno kontaktirati Yahooja, ker jih Yahoo v preteklosti ni jemal resno in ker predstavlja ogroženost Verizonovega prevzema Yahooja vsled podatkov o vdoru za Yahoo konflikt interesov.

Verizon je dejal, da še premišljujejo o nadaljnjih potezah. Trenutno sta na mizi dve - dodatno znižanje prevzemne ponudbe ali odstop. Yahoo je namreč privlačen zaradi svojih uporabnikov, ki pa jih zaradi varnostnih incidentov hitro lahko izgubi. Situacijo otežuje dejstvo, da je pogodba že podpisana, a vsebuje klavzule o odstopu od pogodbe, če bi se pojavile nepričakovane okoliščine, ki bi imele bistvene materialne posledice za podjetje. Če podjetji ne bosta našli skupnega jezika o spremembi prevzemnih pogojev, se obeta dolga sodna bitka.

6 komentarjev

RatedR ::

Razdeljeno na 3 dele je lih dost da ne bo prevelikih sprememb

matobeli ::

jeeej kmalu se sploh ne bo več splačalo prodajat osebnih podatkov...

Ahim ::

Za vecinoma neuporabne (predvsem mail racuni za spamanje; pa ze tako mocno dvomim, da bi Yahoo kdajkoli sploh res imel milijardo razlicnih aktivnih uporabnikov) tri leta stare podatke kar 300000 dolarjev.

FTFY.

brbr21 ::

z osebnimi podatki tipa ime, priimek, email, in se kaksen datum rojstva si res nimas kaj dosti pomagat. zato tudi taka cena. kot lahko preberes v clanku kaksen spammer se mogoce trzne. behavioral data is the name of the game. marketinske firme placujejo halon denarje zanje. najlepse pa je, da za te podatke niti ni potrebno nikomur vlamljat v racune. ljudje jih kar sami posredujejo(mo) - 'zakon stari, full dobr app pa se zastonj je'.

lep primer pogoltnosti in neumnosti je FB: narocnina na FB brez zbiranja in prodaje podatkov ad firmam naj bi stala cca $12/leto (vir je bolj tako tako, google search najde od $5-$15). $12!!! samo se stavek pa kaj, ce zbirajo saj nimam kaj skrivat manjka. ;)

Ajnstajn` ::

brbr21 je izjavil:

z osebnimi podatki tipa ime, priimek, email, in se kaksen datum rojstva si res nimas kaj dosti pomagat.

mislim da so tu tudi vkljucena gesla...ko das zraven gesla, pa je to dosti bolj vredna zadeva, se posebej zato, koliko ljudi uporablja ista gesla na razlicnih straneh. Od oka si upam trditi da vsaj 10%+
//

MIHAc27 ::

Misliš 90%+ ?

Sam imam različna gesla samo zato, ker imajo strani različne zahteve (ponekod moraš imeti številko, drugod ni treba, včasih rabiš tudi kak poseben znak dodat....) Če bi bil povsod samo minimum 8 znakov, bi imel povsod isto geslo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdorom v Yahoo ni konca, Verizon zbil ceno

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
94778 (3588) konspirator
»

Razkosanje Yahooja v Verizon, Altabo in Excalibur

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84778 (3464) opeter
»

Nov hekerski vdor prizadel milijardo uporabnikov

Oddelek: Novice / Varnost
198660 (6430) zee
»

Verizon si premišljuje glede prevzema Yahooja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
125724 (4930) gruntfürmich
»

Hekerski vdor v Yahoo prizadel 500 milijonov uporabnikov

Oddelek: Novice / Varnost
2213134 (11370) Saul Goodman

Več podobnih tem