» »

Po zamenjavi termalne paste se baterija ne polni - Lenovo B50-70

Po zamenjavi termalne paste se baterija ne polni - Lenovo B50-70

Mitja358 ::

Pozdravljeni, imam čuden problem, ki ga ne morem rešiti.

Gre za prenosnik Lenovo B50-70.

Po skrbni zamenjavi termalne paste se baterija noče polnit.

Računalnik deluje samo na AC ali samo na bateriji, vendar se ne polni. Sicer piše, da je priklopljen in se polni, ampak % ne grejo gor. Piše da je 1 minuta do popolne napolnjenosti, vendar ima baterija samo 6%.

Kje je težava?

Mitja358 ::

Ni idej? 8-O

solatko ::

Nekako ti je uspelo skurit element za kontrolo polnjenja na MB. Še enkrat razdri, morda si samo slabo vtaknil flat kabel za napajanje.
Delo krepa človeka

fujtajksel ::

Mitja358 ::

@solatko - Upam da ne oz. skoraj nemogoče, ker sem res zelo pazil(ampak nikoli ne reci nikoli). Flat kabel za napajanje je zelo verjetno v redu (vsako stvar 2x preverim), ker drugače računalnik sploh nebi deloval. Ampak ga bom za ziher še 1x razstavil in znova sestavil.

@fujtajksel - sem že poskusil in brez uspeha.

Trenutno se mi po glavi plete okvara baterije. Namreč pred menjavo termalne paste je bil računalnik verjetno nekaj dni na elektriki in imel 100% baterije. Nato se je pred zamenjavo paste uporabljal in je baterije ostalo le še okrog 30%. Takoj zatem se je računalnik razstavilo in od takrat naprej se baterija noče polnit - čeprav piše da se polni. Torej lahko, da je baterija "odpovedala" že kak dan prej, ko je bila na elektriki in se je sedaj ob uporabi samo še izpraznila, polnit se pa več noče. Konec koncev je prenosnik star 3-4 leta in dosti časa je na elektriki. Upam, da je res samo tole ...

Bi bilo kaj takega možno? Verjetno najboljše, da razkiram 40€ za novo baterijo, pa da vidimo ...

solatko ::

Ko flat kabel vtikaš v ležišče, se mimogrede zvije aluminjast kontakt in povzroči nedelovanje ali celo karatek stik. Razdri in si oglej konec kabla, če je dovolj dolg ga lahko celo malo skrajšaš, v primeru, da je poškodovan, sicer boš moral nabavit novega (bolha, eBay).
Skrajšaš ga s skalpelom ob ravnilu, potem pa pazljivo oluščiš plastiko na dovodih v dolžini, kot je original. Uporabi dobro lupo in nebi smelo biti problemov.
Če si skuril kontroler napajanja (1 ali 2 kosa), te bo popravilo v lokalnem servisu stalo kakšnih 15-20€, sploh, če boš prinesel razstavljen prenosnik in ga potem sam sestavil nazaj.
Delo krepa človeka

Mitja358 ::

@solatko, kateri flat kabel misliš to točno? Jutri bom še enkrat razdiral ...



Update stanja: probal drugo/novo baterijo in tudi pri novi bateriji kaže samo 3% napolnjenosti in da polni, vendar se nič ne napolni. Verjamem, da je nova baterija okrog 50% polna in ne točno enako, kot stara baterija. Torej verjetno računalnik ne zazna niti stanja nove baterije. Ko se kabel za napajanje iztakne iz računalnika, se računalnik takoj ugasne.

To glede kontrolerja napajanja, kdo točno to popravlja?

P.S. Mogoče velja omeniti še eno lastnost, ki pa verjetno ni povezana s to težavo. Namreč prej, ko je baterijo še polnilo, se računalnik ob zaustavitvi ni hotel ugasniti do konca. Ekran se je ugasnil, vendar je računalnik še vedno deloval, dokler ni bilo prisilne zaustavitve. Sedaj pa tega pojava sploh ni več, računalnik se takoj ugasne. Verjetno ni povezave?

solatko ::

Za napajanje nimaš flat kabla, je normalen konektor za napajanje MB (eni modeli imejo flat od konektorja na MB. To potem verjetno ni vzrok. Imaš napajalnik original? Če je 3 žilni (kontrola), je morda kriv napajalnik.
Če si iz LJ, ti priporočam ETVI nasproti reševalne postaje, bo stestiral in ti povedal kaj je in koliko te bo stalo, drugače pa poišči v svoji bližini servis, ki tudi popravlja MB prenosnikov.
Delo krepa človeka

Compufreek ::

Tisto da se računalnik ni ugašal je povezano z win 8/10 ko ima v nastavitvah za napajanje obkljukan hitri zagon, pri nekaterih računalnikih se potem ne ugasne al pa se kao ugasne in takoj vklopi nazaj.

Mitja358 ::

Napajalnik je original, sprobal sem tudi drug original napajalnik pa je isto. Tako da tudi to verjetno odpade.

Hvala za priporočilo, drugače pa sem iz MB, tako da če kdo pozna v tem delu koga, se priporočam.

@Compufreek Tega problema glede "hitrega zagona" v nastavitvah porabe se zavedam in sem uspešno rešil na drugih prenosnikih, le na tem prenosniku ni bilo uspeha. Vse možne stvari sem že probal.

solatko ::

Mitja358 - Verjetno gre za odpoved elementov, ki uravnavajo napajanje baterije (en ali dva elementa), ki se ju z lahkoto zamenja in ti to naredi vsak elektronik, ki zna premerit elemente na matični plošči in jih zna tudi zamenjati. Povprašaj v servisih v MB, kdo se sploh ukvarja s popravili elementov na matičnih ploščah prenosnikov (po navadi na servisih ugotovijo, da je zanič MB, nove pa so v rangu od 100EUR naprej + delo in DDV) element ali dva, sta v rangu 1-5EUR + razkopavanje, zamenjava in sestavljanje, ter preizkus, v rangu nekaj 10EUR z računom in DDV.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

eko_2k4 ::

Mitja358 ::

Hvala @solatko, se bom pozanimal.

Hvala tudi tebi @eko-2k4, so popolnoma enaki simptomi opisanemu, vendar tudi to ne pomaga.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baterija na prenosniku se ne polni

Oddelek: Pomoč in nasveti
346143 (3804) ziciko
»

Reset bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
321577 (1161) DeeCoy
»

baterija se ne polni

Oddelek: Strojna oprema
3819271 (6707) specing
»

Nov polnilec za računalnik ne polni nove baterije

Oddelek: Pomoč in nasveti
142207 (1289) rose2288
»

Baterija na prenosniku-naenkrat "hin"

Oddelek: Strojna oprema
122232 (1788) oLi'

Več podobnih tem