» »

neizplačilo ure dela v času premika kazalcev ure

neizplačilo ure dela v času premika kazalcev ure

1
2
»

svecka ::

pirat je izjavil:


Preden gres frontalno v napad naredi morda en kratek check, kako ti dejansko tvoja pogodba o zaposlitvi (oz. eventuelno kolektivna pogodba) določa delovno obveznost / delovni čas oz. si s podpisom pogodbe to sprejel:
- če pogodba o zaposlitvi dejansko govori izključno o opravljenih urah (in eventuelno celo različno vrednoti ure med tednom, ure opravljene v nočnem času, ure med vikendom) potem imaš prav in ti izplačilo dodatne ure pripada;
- če je pogodba o zaposlitvi napisana v smislu, da delavec opravi "redno obveznost" znotraj 8-urnega delovnika dnevno (ki se pri tebi kot kaže razporeja med 4 izmene), ter se dodatno opravljene ure štejejo in plačajo kot nadure le nad to "opravljeno redno dnevno obveznostjo" potem bo to težje - sploh v primeru, če podjetje svojim zaposlenim tudi spomladi prizna celotno izpolnjeno "redno dnevno obveznost" znotraj izmene, ki dejansko traja le 7 ur.

Skratka - ali si (a) redno zaposlen za polni delovni čas in imaš v pogodbi opredeljen 40 urni tedenski delovnik (in eventuelne nadure nad tem) ter bruto plačo pogodbeno dogovorjeno na mesečni ravni (ne glede na to ali ima tekoči mesec 20, 21 ali 22 delovnih dni ali (b) imaš dejansko pogodbo o delu, kjer je opredeljena tvoja bruto plača po posameznih opravljenih urah?


Zelo dober in utemeljen post, s katerim se strinjam. Tvoja objava mi je tudi potrdila točno te dvome, katere sem tudi sam imel, ko sem prebiral kolektivno pogodbo in pogodbo o zaposlitvi. Trenutno se tehntnica nagiba v prid podjetju.

Trenutno čakam odgovor iz višjih nivojev (ministrstvo, inšpektorat), ki bi tehtnico prevesili meni v prid.

kohoutek111 je izjavil:

Če je to podjetje v Coni Ljubljana - Stegne, potem nimaš šans... kvečjemu boš tarča odvetniške družbe, ki ti bi slekla gate.,.. na koncu boš na zavodu z dolgom in v osebnem stečaju.

Do tell more, da vem kateremu podjetju se izogibat v prihodnosti lahko na ZS, hvala ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

tikitoki ::

svecka je izjavil:

Podjetje mi ne želi izplačati 1 uro dela v času premika kazalcev nazaj (Iz sobote na nedeljo - iz 29.10 na 30.10 natančneje premik kazalca nazaj iz 3 ure na 2 uro).

V kadrovski pravijo da mi ne pripada, saj potem v marcu obračunajo 7 ur dela kot 8 (ko se ura premakne naprej). S tem se ne strinjam, saj ni zagotovila, da bom takrat delal tudi ponoči, ali sploh bom imel takrat službo.


Torej oddelal sem dejansko 9 ur, plačan bom samo 8. Za 1 uro sem naredil več efektivnega dela v nočnem času (naredil več kosov kot zahteva norma, oziroma natančneje za 1 uro več kosov v proizvodnji).

Prosim za vse nasvete kako ta zaplet čimprej rešiti, saj vem, da so v javni upravi v zdravstvu obračunalni 9 ur.
Na koga se lahkoo obrnem, recimo da bi vsaj dobil nek uraden odgovor iz ministrstva, da so mi dolžni plačati to 1 uro.
Se mi zdi brezveze klicati inšpektorje, če lahko to rešimo na enostaven način z uradnim odgovorom ministrstva. V kadrovski firmi so mi rekli, da naj prinesem odgovor od njih (od ministrstva).

Gre pa za večje podjetje v Slo v LJ, ki ima preko 1000 zaposlenih.

Najlepša hvala.


Ne vem ,ce se ti splaca zaradi ene ure ukvarjati s tem. Se posebaj, ce zelsi tam delati se v bodoce.

otago ::

Posta slovenije je imela pred nekaj leti enak problem. Studentske smene 17-02(03). So po dopisovanju placali. Delal pa sem za njih 5x na leto, tako da je dejansko vsak euro stel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Vice ::

next3steps je izjavil:

Vice je izjavil:

shadeX je izjavil:

Vice je izjavil:

Princip gor ali dol. Pri nas je pač takšna realnost, za ene žalostno za druge priložnost...


Super če vidiš ti v tem priložnost in da boš lahko za minimalca delal cel lajf namesto, da bi iz sebe kaj naredil. Tisti, ki bo po neplačani uri delodajalcu pljunil v fris in začel nekaj delat na sebi, potem se mu definitivno odpirajo boljše možnosti kot pa tebi. Je pa žalostno, da nimate toliko spoštovanja do sebe, da ste pripravljeni čakati kot ovčka, na svoje (zasluženo) minimalno plačilo. Eh če ne pride ta mesec bo pa naslednji, kajneda ?


Ne vem kaj hočeš povedati, pač tako je tukaj pri nas. Če se postaviš na glavo tega ne boš spremenil. Pa naj te ne skrbi zame, sem na drugi strani (se pravi priložnost ki je nisi pravilno razumel) in če gledam na svoje podjetje bi takega enostavno ven zabrisal. Če ne dojame da bo drugič ko bo delal manj dobil malo več.... pač vsak ima izbiro.

Seveda, če bi delavec pogojem za odpustitev zadostil. Zato ker tebi en delavec ne paše, ga pač še ne moreš kar tako odpustiti. Jeba je, če hočeš biti biznismen, a niti osnov ne veš.


Ja no priznam da vsega ne vem, je nemogoče, da bi nekdo imel google v glavi. Vseeno pa glede na to, da sem v poslovnih vodah in prodajam svoje izdelke in storitve na vse kontinente sem kar ponosen na svoje poslovno neznanje.

next3steps ::

Dat šit iz ajligl.
Ni delavec tvoj suženj, prijatelj ali hišni ljubljenček. Ti imaš do njega obveznosti, on do tebe. Samo zato, ker ti njegova osebnost ne paše še ne moreš skenslati svojih obveznosti do njega. Njegovo osebnost imaš pa za preveriti prej, kot ga zaposliš.

MrStein ::

PandaFlow2 je izjavil:

Pritozi se ljudem, ki so sploh uvedli DST. Toliko nepotrebnega kompliciranja na vseh nivojih.

Daj no, če pa ima to toliko prednosti... (a veš koliko odvetnikov in sindikalistov ter uradnikov bo zdaj imelo delo zaradi tega primera? Moraš razmišljati po birokratsko!)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Vice je izjavil:

Mislim pa da to niti ni problem saj glede na to kako si napisal ti je bolj v interesu teh par EUR kot služba.

Delavec, ki se je pripravljen odpovedati svojemu plačilu, to tudi zasluži. In še kaj zraven.

(če pa bi kdo delal zastonj, imam nekaj nalog na zalogi, kontakt na ZS)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

svecka ::

Dobil sem odgovor od ministrstva, da bo v prihodnje še komu v pomoč v podobnih primerih:


V odgovoru na vaš dopis, v katerem izpostavljate vprašanje, ali se vam v efektivni delovni čas šteje čas opravljanja dela ene (dodatne) ure v času premika ure nazaj, uvodoma pojasnjujemo, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ni pristojno dajati pravnih nasvetov strankam v konkretnih postopkih niti podajati obvezujočih pravnih mnenj. Kot upravni organ podaja pojasnila v zvezi z zakonsko ureditvijo delovnopravnih vprašanj ter oblikuje neobvezujoča pravna mnenja oziroma strokovna stališča z vidika splošne delovnopravne ureditve. Za odločanje v konkretnih spornih zadevah s področja delovnega prava je pristojno delovno sodišče v individualnih delovnih sporih. Za strokovno pomoč in inšpekcijski nadzor nad izvajanjem zakona, ki ureja delovna razmerja, je pristojen Inšpektorat Republike Slovenije za delo http://www.id.gov.si/.

Prvi odstavek 142. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13- popr., 47/15 - ZZSDT, 33/16 - PZ-F in 52/16; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) določa definicijo delovnega časa, iz katere lahko ugotovimo, da delovni čas sestavljajo: efektivni delovni čas, čas odmora po 154. členu in čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom. Kot efektivni delovni čas je v drugem odstavku 142. člena ZDR-1 opredeljen vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

V vašem dopisu navajate, da ste "v času premika za eno uro nazaj" dejansko opravljali delo 9 ur (namesto 8 ur). Upoštevaje to dejstvo ter zgoraj navedeno ureditev po drugem odstavku 142. člena ZDR-1 lahko ugotovimo, da je efektivni delovni čas vašega delavnika znašal 9 ur (namesto običajnih 8 ur), saj je treba uro med 2. in 3. uro šteti dvakrat. Pri tem je treba izhajati (tudi) iz tretjega odstavka 3. člena Zakona o računanju časa (Uradni list RS, št. 13/93 in 8/96) in tretjega odstavka 3. člena Uredbe o določitvi obdobja poletnega časa (Uradni list RS, št. 9/06), ki določata, da se ura, ki se med 2. uro 00 minut 00 sekund in 3. uro 00 minut 00 sekund zaradi pomaknitve za eno uro nazaj pojavi dvakrat. Prva ura se označi kot ura 2 A, druga pa kot ura 2 B.

Tilen ::

Kdo ti je rekel, da moraš delati 9 ur? Zakaj nisi šel domov po osmih urah?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

MrStein ::

Ponavadi imajo zaposleni neki urnik, ki mu sledijo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tilen ::

Drži in na tistem urniku tudi piše, koliko ur na dan se dela.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

thramos ::

Ali pa od katere ure do katere.

Gavran ::

... in na magnetnem štempljanju piše prisotnost od 22.00 do 06.00 ...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Tilen ::

Si sploh prebral odgovor ministrstva? Prva ura se označi kot ura 2 A, druga pa kot ura 2 B.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Gavran ::

Seveda, ampak štempljanje bo še vedno kazalo prisotnost od 22.00 do 06.00
Delodajalec bo seveda trdil, da bo marca izplačal oddelane ure glede na štempljanje 22.00 do 06.00 čeprav bo delavec dejansko oddelal samo sedem ur.
Ne zagovarjam delodajalca, le navajam dejstva.
V 12 letih dela pri delodajalcu z enakim obračunom sem dvakrat delal po 9 ur za plačanih 8, trikrat pa sem delal po 7 ur za plačanih 8. Pogled naprej kaže, da bom v letu 2017 na ničli.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

next3steps ::

Ja, sam če si delavec v stilu freelancerja in odpikaš s firme takoj, ko začne nekaj tebi neprimernega smrdeti, ti je vseeno za njihovo politiko. Kaj pa če tistega dneva delaš podnevi? Pa saj je +1 + 0 enako 0.

Invictus ::

Pismo, taka debata zaradi ene ure, ko se tako ali tako kompenzira...

Raje težite za neplačane nadure... Kiso precej večji problem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlueKnight ::

Computer says No
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

Mare2 ::

Jaz bi ti plačal. :)

Kako boš pa tole skompenziral?

https://slo-tech.com/novice/t688523#crta
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mare2 ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obračun nadur v službi

Oddelek: Loža
478451 (5417) solatko
»

Štemplanje na šihtu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6211473 (8751) miha1135899
»

Manjša plača (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12228158 (20918) Mato989
»

Koriscenje viska ur v sluzbi

Oddelek: Loža
357002 (5507) deltacqb
»

Zakonodaja glede pozivanja k neplačanim naduram na delu

Oddelek: Problemi človeštva
224473 (3564) ABX

Več podobnih tem