» »

Osmojeni priključek na matični.

Osmojeni priključek na matični.

Orias ::

Pred dnevi sem od znanca dobil za popravit računalnik. Računalnik se mu je ob obremenitvi ugaševal. Prišel sem do ugotovitve, da je zanič napajalnik. Jaz sem vse skupaj odklopil in takoj opazil, da je en pin na matični, kjer priključiš napajalnik osmojen. Priklopil sem en starejši napajalnik in računalnik deluje in se ob zagonu ne ugaša.
Sedaj se mi pa poraja vprašanje ali je ta PIN osmojen zaradi napake napajalnika ali bi lahko bilo kaj druga narobe ? Kaj mi pripročate, da zamenjam samo napajalnik ali pa bi bilo bolje, da se razmisli o menjavi plate ?

Še slika:

BivšiUser2 ::

Verjetno je bil tu kratki stik. osebno bi rajši menjal oboje.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

eko_2k4 ::

Lahko da je bil stik ali pa slab stik in se je grelo na konektorju od napajalca, poglej tam žice, in je samo zadimljeno na plati. Lahko pogledaš še s spodnje strani, kako zgledajo loti.
Če dela z novim napajalcem, se jaz ne bi sekiral - lahko si pa kje sposodiš termo kamero in preveriš, če se še kaj greje tam okoli.
Seveda dobro očisti ta kontakt ma plati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eko_2k4 ()

boogie_xlr ::

Osmojeni pin je 3,3V napajanje. Bi bilo potrebno pregledati napajalnik in kable. Možno, da sta bila dva oranžna kabla od treh prekinjena in je ves tok tekel skozi enega ter ga preobremenil.
Se popravljam, osmojeni pin je 5V standby. Definitivno napajalnik brez OCP zaščite na standby napajanju.

Zgodovina sprememb…

boogie_xlr ::

Se spet popravljam, osmojeni pin je 12V. Sem gledal narobe za 20pinski konektor, v resnici je pa 24pin.

BorutK-73 ::

Poglej še zadnjo stran matične če je kaj osmeojeno.

#000000 ::

Mal spuci in če dela pol si tko rešu, zadevo in mel srečo da ni pobral še plate. Preden pa si 100% da dela okay, pa naredi kak test, recimo furmark ipd, da testiraš če bo spet ugašal, če bo je napajalnik prešvoh al pa plata nastradala, test uglevnem.

Orias ::

Če bi bil kratek stik, kolikor vem se napajalnik sploh ne vklopi.
Sem prej vzel plato iz ohišja, zadaj ni nič vidno da bi kmaj smodilo.


@boogie_xlr, sodeč po oznakah na plati je 24 PIN. Napajalnik je pa LC8650III V2.3 Ozeanos 3. Glede na parametre, naj bi imel OCP (kaj bi to pomenilo, je za mene prevelika znanost :D ). Napajalnik so mi takoj zamenjali, je pa bil še ravno 2 meseca v garanciji, tako da je zdržal skor dve leti, kar je že čudež ( glede na to, da računalnik uporablja mulc, ko po cele dneve nabija igre). Oče od njega mi je omenil, da je imel okoli 350 W porabe med igranjem.

Kaj pa se lahko v najslabšem primeru zgodi ? Skuri plato v kratkem. Če skuri plato, tak ni tak problem, samo da ostalo ostane vredu. Ali lahko crkne tudi grafična, diski, RAM, CPU ? Zdaj če skuri plato, se pač novo kupi ( je še socket AM3). Kolega pa drugače čaka na neke nove AMD procesorje in bi potem vse skupaj zamenjal in mu zdaj ni do tega, da bi zdaj novo kupil, čez kak mesec pa pridejo ven novi CPUji z novimi socketi in kolikor vem še podpora za DDR4

Scorpia ::

Kaksen je konektor napajalca in kabla. Lahko je na konektorju napajalca smodilo, plastika na plati pa je pokasirala posledice.
////

Riff ::

jaz sem imel podobno izkušnjo, sem samo zamenjal napajalnik in uporabljal ploščo še naprej

MIHAc27 ::

Sem tudi mnenja, če dela potem bo ok.

Mi je pa zanimivo, ker tale LC ni tako slab. Sem mislil, da je kateri od onih cheap modelov notri, ki stanejo okol 20€. Čeprav mi je škoda za napajalnik dat 50€+... cenejšega nikoli ne bi tlačil.

boogie_xlr ::

Kvaliteten napajalnik je bistven del računalnika, še posebej, če imaš komponente višjega cenovnega ranga. Pri LCpower napajalniku odšteješ 100W od nazivne moči, da dobiš teoretično maksimalno obremenitev, ki jo napajalnik zmore. Sicer pa meni osebno ni težko dat 100€ za napajalnik, ki je bil preverjen na strani jonnyguru.com in ima npr. oceno 9.9/10 (pol točke je šlo, ker napajalnik ni v celoti modularen)

Orias ::

Hvala za odgovore in nasvete. Odločil sem se, da mu zamenjam plato in ohišje ( večje ohišje). Omenjeni napajalnik je temu znancu montiral moj brat. Sam kolikor vem ima brat ista napajalnika, ki mu napajata dva mining riga, že sigurno več kot eno leto. Mislim, da ima okoli 470W obremenitve. Očitno ima srečo. Ker sem tudi jaz slišal, da bi omenjeni LCji bili kar vredu, glede na tiste cenejše modele katere ponujajo. Cenejši model imam jaz v kišti, samo moja kišta ni nikoli na polno obremenjena, tako da mi ponavadi na vtičnici kaže med 160-220W ( odvisno od obremenitve).
Imam pa še eno vprašanje; GLede na to, da napajalnik ni crknil naenkrat, ampak so se problemi že pojavljali nekaj časa. Ker vsaj jaz si predstavljam, da je preveč nihala napetost in bi se to dalo predvideti, da bi meril napetost. Ali obstaja za to kak program, ki bi prikazoval napetost in bi kaj takega že lahko predvidel ? Ali se mogoče motim.

BorutK-73 ::

Kupit LC jajce za 50-60EUR je neumnost! Imaš kvalitetne in preverjene firme za ta denar.

Zgodovina sprememb…

Orias ::

Sej če bi bil nadpovprečni uporabnik računalnika. Ampak za office, surfanje po netu, mogoče kdaj kak film pogledam mi je čisto OK.

Spajky ::

Dandanašnji dan pri komponentah ala konektor za napajanje ipd, je vse čip šit izdelava. Pol pa se zgublja kontakt zaradi pregrevanja in deformacij materiala, iskrenje in rezultat je osmojen konektor. Še prej se zgodi, če se pogosto vtika/iztika, pa se vse razmaje ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Riff ::

če je plata zdj višek jo jaz vzamem :P

Orias ::

Riff,
Pri vsem skupaj me nasplošno še zanima nekaj. So nasplošno kakšni problemi pri uveljavljanju garancije, če ti crkne napajalnik in ti zaradi tega skuri grafično in matično, ki sta v garanciji ?

Riff ::

če se ne motim ti menjajo vse če je še vse v garanciji

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()

boogie_xlr ::

Orias je izjavil:

Riff,
Pri vsem skupaj me nasplošno še zanima nekaj. So nasplošno kakšni problemi pri uveljavljanju garancije, če ti crkne napajalnik in ti zaradi tega skuri grafično in matično, ki sta v garanciji ?

Najboljše, da si prebereš garancijske pogoje od napajalnika.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
939702 (7147) gregor
»

Kaj sem naredil? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
955158 (3874) Timmah
»

crknjena plata ?

Oddelek: Strojna oprema
9880 (798) #000000
»

Zagorela grafična + disk !!!!

Oddelek: Strojna oprema
452526 (1615) Pyr0Beast
»

Popravilo napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
506676 (5967) MesniBurek

Več podobnih tem