» »

BIOS nenadoma ne prepozna več SATA pogonov

BIOS nenadoma ne prepozna več SATA pogonov

keber ::

Imam 8 let star računalnik z Gigabyte-ovo matično ploščo EP43-DS3. Računalnik dela super, s SSD-jem tudi dovolj hiter za moje potrebe, sem pa tekom let na njega obesil kar 4 diske. Dva sta PATA, dva (novejša) pa SATA, najnovejši je SSD Samsung 840PRO, kot sistemski disk. Tudi DVD je SATA. Od včeraj dalje SATA pogonov BIOS ne vidi več, tako da ne morem ne štartati Win10 ne karkoli iz DVD-ja (recimo recovery disk). Zagonskih usb ključkov prav tako ne podpira, vsaj ne takih, da bi zagnal recovery image od Win 10. Oba PATA diska sta videti normalno, so pa gor samo manj pomembne zadeve.
GLede na moja iskanja po internetu predvidevam, da je verjetno šel SATA kontroler na plošči, kajti hudo dvomim, da so nenadoma crknili ravno trije najnovejši pogoni. Kaj mi je storiti? Lahko kaj v BIOSU naredim?

Telbanc ::

Sem mel primer, ko zaradi slabega napajalnika niso delali sata porti.

Sliši se mogoče neverjetno, sem to ugotovil čist slučajno. Men pogonov v biosu prav tako ni videl. Po zamenjavi pa je zdej BP. Napajalnik je bil nek techpower, nekej takega.

Vzrok so bili slabi spoji, kondiče sem ven vlekel z roko....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telbanc ()

konspirator ::

Ugasni pc, izštekaj el. napajanje, odstrani baterijo na plati za 3 minute.

Zgodovina sprememb…

Riff ::

ja reset biosa včas tud pomaga, pa v biosu poglej za sata kontroler če ni slučajno sključen da se kej bios spremenil še pred resetom, imaš pa še vedo rešitev sata kontorler an pci vodlu, se dobi na bolhi za male pare in podpirajo vsaj 2 ali 4 sata diske

keber ::

Update:
Odprl sem kišto in vidim, da imam 4 SATA pogone in samo enega PATA. Eden SATA je torej BIOS zaznal. Na tisti priključek sem priključil glavni SSD disk in ga je BIOS prepoznal, žal pa zagona ni bilo, ker Windowsi ugotavljajo pokvarjenost sistema. Potem pa sem izklopil še en disk in s tem je nenadoma začel delati DVD na SATA priključku, ki prej ni deloval.
Dal sem recovery disk, zagnal se je namestitveni program, s katerim sem popravil zagon. Po reštartu se je Windows 10 zagnal normalno, s tem, da vidim samo PATA disk ter DVD pogon.
Kakorkoli, ugotavljam, da je neka zbrka na matični plošči in nekateri SATA priključki ne delajo sploh, nekateri pa le pogojno. Se bom poskušal igrati še s priključki.
Vprašanje pa je, tudi če bo kratkoročno delalo, ali to pomeni, da naj začnem razmišljati o novem računalniku?

hojnikb ::

plata bo sla pocas papa
#brezpodpisa

Riff ::

malo se še igraj z nastavitvami za sata v biosu ( sm imel eno gigabaytovo ploščo mi tud ni zaznala nobenih sata diskov in ide tud ne, potem sem malo spreminjal nastavitve za sata pa so potem vsaj sata diski delali še nekaj časa ) drugače pa rabljene 775 plošče ki še podpirajo quad procesorje pa vsaj 8gb rama se na bolhi dobijo že za 30E

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()

keber ::

Zgleda da ne bo šlo: samo en SATA vhod od šestih sprejema vse pogone (nanj sem priklopil zagonski SSD), od ostalih pa dva sprejemata DVD, drugih dveh diskov pa ne. Pravzaprav sprejme samo en disk in en DVD, če se priklaplja še kaj dodatno zraven, ni zaznave niti DVD-ja. V Vsakem primeru začetno prepoznavanje pogonov v BIOSu vedno traja cca pol minute. Nastavitev za SATA v BIOS-u ni kaj dosti, nekaj sem probaval, pa brez uspeha. Očitno je pri kontrolerju res nekaj hin, okolica priključkov je sicer videti kar zgledna (kot nova, še prahu je bilo komaj kaj).

Riff ::

ja potem te pa res sata kontroler/matična že malo heca vse skupaj

Han ::

PATA se ponavadi deli z dvema SATA. Načeloma vse deluje OK, lahko pa imaš v Polknih namesto UltraDMA MW-DMA ali celo PIO mode... Če ne pomaga CMOS reset ali BIOS flash, je verjetno defekten ICH10 chipset. Z drugim napajalnikom si poskusil?

keber ::

Dobro da imamo Google za vse te šifre :)
Nimam drugega napajalnika (čemu le?), nisem neki sestavljalski maher, sem pa takrat kupil precej predimenzioniran napajalnik za vsak slučaj in nisem nikoli imel težav z energijo. Poskušal bom še kaj (vsaj v Windowse še lahko pridem), ampak kot sem videl še včeraj zvečer, sistem ni preveč stabilen in se občasno pojavi kak blue screen.
Sedaj za kratkoročno uporabo niham med menjavo plošče (je več dela in je stara) ali nakupom PCI SATA kartice (je nova), dokler ne zberem sredstev za nov sistem.

Han ::

Kateri napajalnik imaš?

Takole bi jaz postopal, dokler ne bi izločil vseh možnih napak:

1. CMOS (BIOS) reset
2. BIOS flash na zadnjo verzijo
3. odklop PATA diskov
4. priklop posameznih SATA diskov v različne SATA (od 0 do 5)
5. vizualni pregled osnovne plošče in kontrola temperatur (BIOS, HW Monitor)
6. menjava termalne paste na procesorju in obeh pomožnih procesorjih (severni in južni most)
7. test z drugim napajalnikom

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Riff ::

keber ::

Zdaj sem ugotovil razlog: razlog je eden od HDD diskov (Seagate 500 GB), ki ga bios ne prepozna - ko je ta vključen v katerikoli port, hkrati "skrije" še enega drugega ali dva, odvisno, v kateri port je kaj priklopljeno (še nisem ugotovil tega zaporedja, ampak mislim da ni važno).
Disk se sicer vrti, po sluhu in tresljajih deluje normalno, ampak bios ga ne prepozna, tudi če menjam SATA ali napajalni kabel.

Riff ::

ja včas se splača mal poigrat, če jemožno za foro probaj ta disk v drugi mašini

Han ::

SATA 0 in 1 sta deljena s PATA. To lahko vidiš tudi v Upravitelju naprav (Device manager - IDE ATA/ATAPI Controllers).

konspirator ::

Na drugem pcju preveri zdravje tega diska.

keber ::

Gre jutri v službo. Me je pa malo strah zaradi Murphya, ker kot nalašč imam zadnji backup tega diska narejen februarja :(

keber ::

Disk ne dela. Sicer se lepo zavrti, nič sumljivo ne ropota, ampak bios ali kaj drugega ne prepozna nič. Očitno je disk zabrickan - žrtev serijske napake firmwarea, ki je še originalen.
http://www.tomshardware.co.uk/forum/263...

Popravilo bo zapleteno, a se zgleda da. Garancije disk nima več. Bo pa veselica lotit se stvari, ki jih nikoli nisem delal.

Han ::

Zanimiv postopek oživljanja... Na skoraj enaki palati (EP43-DS3L) imam dva taka diska, pravočasno poflešana na 'bug-free' firmware. Se spomnim, da je bila takrat cela afera, ko je Seagate dal v obtok firmware, ki je dejansko zabrickal disk...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stara matična ne zazna SATA diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
282071 (1311) solatko
»

SATA PCI Kontroler - se splača?

Oddelek: Kaj kupiti
272807 (2477) mile
»

Matična z S-ATA 1

Oddelek: Strojna oprema
211264 (938) jekson
»

ena jeba, nč jasn

Oddelek: Pomoč in nasveti
261723 (1282) OldSkul
»

IDE in SATA

Oddelek: Strojna oprema
231969 (1497) Fizikalko

Več podobnih tem