» »

Online virtualni sistem?

Online virtualni sistem?

aljaz33 ::

Pozdravljeni,

Ali mogoče kje na internetu obstaja kakšen brezplačni strežnik kjer bi lahko nameščal virtualne operacijske sisteme? Če ne obstaja brezplačni, ali obstaja mogoče kaka plačljiva storitev? Potreboval bi 11 virtualnih računalnikov, na katerih bi bil nameščen Windows 10 in ena izmed distribucij Linux-a, še boljše pa bi bilo, če bi operacijski sistem lahko nalagal sam. Če bi lahko na te računalnike nameščal tudi strežnike, bi bilo pa sploh super.

Hvala za odgovore!

111111111111 ::

Amazon ali Azure. Vse plačljivo.

bluefish ::

Še recimo Vultr. Jasno, plačljivo.

pegasus ::

Na stotine jih je ... tako doma kot v svetu. Temu se danes reče cloud ;)

Glede na namen uporabe bi te utegnili zanimati domači ponudniki, ki so "bližje" v smislu mrežne topologije.

Vice ::

"Domači" se ne splačajo, Žal storitev, zmogljivost, odzivnost, cena... ne more slediti globalnemu trgu sploh pa ne Amazonu in Azuru

SeMiNeSanja ::

Odvisno kaj potrebuješ. Enemu bo za našteto zadoščal en najet fizični strežnik, drugemu pa ne bo zadoščal AWS ali Azure stiritev na najvišjem nivoju (npr. če hočeš zganjat rendering).
Ni toliko vprašanje koliko virtualk, ampak bolj, kaj misliš poganjati v teh virtualkah. Če se gre zgolj za web serverje, res ne rabiš nevemkaj.

boolsheat ::

To je ugodno:
https://www.arubacloud.com/

Linux so 1€ + VAT na mesec, Windows je pa nekoliko dražji.

aljaz33 ::

Na virtualkah bom poganjal web serverje in podobne stvari. Kaj pa, če si bi si en server kupil? Ker bom strežnik uporabljal za poučevanje in delanje vaj, me zanima, če bi mi za to opravilo zadostoval npr. tak strežnik. Zelo bi mi ustrezalo, ker bi si ga lahko dal v službeno omrežje in imel dostop do njega. Na njem pa bi hkrati delalo 11 uporabnikov, ki bi do njega dostopali preko MS Win 10. Na njega pa bi namestil tudi Linux-e. Hvala za vašo pomoč! :D

SeMiNeSanja ::

Glede na to, da več web serverjev NE rabiš vsakega posebej poganjati na svoji virtualki, se sprašujem, kako dobro pravzaprav poznaš koncepte okoli 'vsega tega'.

Jasno, da si lahko kupiš svoj server, ga nabutaš z diski in pomnilnikom, potem pa nanj naložiš poljubne virtualke. Malo problematično postane, ko se gre za zanesljivost, backup, dosegljivost,.... vse te zadeve naj bi različna gostovanja vsaj v teoriji malo bolje pokrivala, kot ga boš ti - sploh, če šele delaš prve korake na tem področju.
Ampak če se zgolj gre za učenje, potem tudi to ni poseben problem, če se zadeva 'podre' vsake tri tedne.

Vprašljivo je tisto o postavljanju na 'službeno omrežje'. Če nisi ti lastnik podjetja, potem lahko zadeva postane problematična, če za kaj takega nimaš blagoslova od 'zgoraj'. Ravno tako ne moreš takega javno dostopnega eksperimentalnega strežnika postaviti na poslovni del omrežja, ampak na posebno ločeno vejo, kjer ne more naresti neke posebne škode, če ti ga kdo uspe zlorabiti.

Čisto mi ni jasno, kaj naj bi na takem strežniku 'delalo' 11 uporabnikov. Kadar se gre za spletne strani, se vsebine naloži gor in to je to. Stvar prenosa datotek, ne pa 'dela' na sistemu. 'Delo' bi bilo, če bi zaganjal prevajalnike in resno obremenjeval procesor.

Linux že namestiš - verjetno bo takointako osnova za spletni strežnik, ampak za kaj drugega bi še dodatno nameščal LinuxE?

aljaz33 ::

Kot sem že omenil - gre se za poučevanje. Ena izmed vaj, bi bila tudi ta, da bi vsak učenec postavil svoj web strežnik. V osnovi pa bi imel vsak uporabnik svojo virtualko z nameščenimi Windows in Linux operacijskim sistemom in bi na njem delal vaje. Ker nimam možnosti poganjanja virtualk lokalno, na PCjih, sem prišel do ideje, da bi postavil svoj strežnik, kjer bi lahko učenci delali vaje na njem. Tudi če bi kaj naredili narobe, ne bi bilo velike škode, saj bi šlo le za virtualke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljaz33 ()

18Jerry18 ::

Za predstavljeno zadevo rabiš navaden pc s ssd diskom in veliko pomnilnika...

111111111111 ::

uff. 11 virtualk. Hja s kakim linuxom bi šlo skozi. Vzameš 16GB rama in vsaka virtualka dobi 1 GB. Samo glede diska se ne bi strinjal z 18Jerry18. Raje kupi navaden 2TB ali vsaj 1TB, ker boš rabil vseeno veliko prostora. V osnovi daš gor VMware Esxi in nafilaš z virtualkam.

SeMiNeSanja ::

Po drugi strani pa.... zakaj nebi vsak na svojem PC poganjal virtualko?

Vzameš en free software za virtualizacijo, pripraviš image z virtualno mašino in daš nekaj navodil, kako si namestijo virtualizacijo, prenesejo pripravljeni image in ga zaženejo na svojem PC....

111111111111 ::

aljaz33 je izjavil:

Ker nimam možnosti poganjanja virtualk lokalno, na PCjih, sem prišel do ideje, ...

Goran's Blog ::

Zadeva postane draga če gledamo 10xWindows 10 (Minimum 2Gb rama=20Gb rama+prostor+CPU...).
To se gre za učenje ali za kaj drugega ?

aljaz33 ::

Da, gre se za učenje uporabnikov, da na virtualkah lahko nameščajo različne stvari in jih konfigurirajo, brez da bi bilo kaj narobe, če kaj zgrešijo. Najbrž mi bo uspelo prepričat vodilne, da bom lahko poganjal Virtual Box na Pc-jih in se tako izognil nakupu dodatnega strežnika.

crniangeo ::

8.1 in w10 podpirajo hyper-v . Preveri :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

jype ::

Še veliko bolje se bodo obnesli debian ali ubuntu docker kontejnerji, če namestitev samega operacijskega sistema "z nule" ni del pouka.

Invictus ::

111111111111 je izjavil:

uff. 11 virtualk. Hja s kakim linuxom bi šlo skozi. Vzameš 16GB rama in vsaka virtualka dobi 1 GB. Samo glede diska se ne bi strinjal z 18Jerry18. Raje kupi navaden 2TB ali vsaj 1TB, ker boš rabil vseeno veliko prostora. V osnovi daš gor VMware Esxi in nafilaš z virtualkam.

Virtualke z navadnim diskom -> navaden samomor.

Pri današnjih cenah SSD je navadno šalabajzerstvo imeti tako škatlo brez njih.

Očitno še nihče ni delal na VmWare v času diskov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

aljaz33 ::

Sem že poganjal Vm ware na navadnih SATA diskih in vem kako je to.. ne dela 0 :)) Namestitev OS z nule smo že imeli, tako da učenci virtualke že znajo konfigurirat. Bomo pa delali z Virtual Boxom.

carota ::

@aljaz33, temu kar iščes, oz. si iskal, se reče Desktop As A service (Daas). Amazonova storitev se imenuje WorkSpaces. Imaš možnost rentat na mesec ali na uro uporabe.

Malajlo ::

Pa saj imaš npr. vse verzije win kot trial za 180 dni. Pol leta. In mirno jih porineš v hyper-v.

simple ::

Jaz imam instaliran win server 2012, potem pa se uporabniki prijavijo preko remote desktop. Tako se lahko prijavi tudi 11 uporabnikov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je virtualizacija rešitev?

Oddelek: Operacijski sistemi
284298 (3454) peko_deko
»

Strojna oprema za poganjanje več VM (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
527351 (6002) Ales
»

Vmware ESXI pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
463472 (2884) Adminer
»

Poganjanje virtualnih mašin (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
557688 (6252) Pesimist
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
206697 (6214) Buggy

Več podobnih tem