» »

Nevihta skurila HDMI

Nevihta skurila HDMI

štrudelj ::

Zdravo. Imamo dokaj resen problem. Preselili smo se v bajto (srednje nadstropje), v najem. Torej veliko ne bomo mogli narest. Naš problem je sledeč. Kupili smo novo 55" TV, nanj priključili laptop in ko je divjala nevihta nam je prvi HDMI vhod na TV skurilo. Pri naslednji nevihti nam je skurilo še ostala dva in tako smo ostali brez delujočih HDMI vhodov. Vse ostalo je delalo. TV je delal, laptop tudi, samo HDMI ne. TV smo vrnili v trgovino. Tako, da smo dali star TV in nanj priključili laptop. Ugotovili smo, da nam je takrat na laptopu tudi HDMI skurilo (ta laptop nima WGA vhoda). Juhej! :( Torej nam je res VSE HDMI vhode skurilo. Pa je zopet divjala nevihta in nam je na starem TV skurilo en HDMI vhod. Zdaj pa res že WTF! Zdaj delujemo še na zadnjem HDMI vhodu, a zopet se bliža nevihtno obdobje.

Naj omenimo še to, da smo izklapljali iz elektrike (prenapetostni podaljšek), nismo pa izklopili iz vtičnice v steni. Kablov iz laptopa in TV (kabelsko anteno, HDMI kabel, internet) tudi nismo odstranili iz vhodov. Zdaj bomo tudi to počeli (sinoči smo se sredi noči zbudili, da smo odštekali vse kable, ker je bila ponoči nevihta).

Samo nam pa ni nikakor jasno kaj je narobe z bajto, da nam je v cc. 1 mesecu skoraj vse HDMI (4 od 5) skurilo in samo HDMI, nič drugega. Kako si pomagati?

Ne spoznamo se na to, a mislimo, da pride po internet kablu, samo pa ne vemo zakaj ne skuri vsega ostalega, zakaj samo HDMI. Strele so pokale kilometre stran, nič ni direktno udarilo. Pa menimo, da mora biti nekaj z bajto narobe (elektrika? internet kabel oz. kabelska?), saj v prejšnjem stanovanju ni nikoli bilo nič narobe, nič skurilo pa smo bili v najvišjem nadstropju, v bloku. Radi bi imeli nov TV, a se ne upamo kupiti. Zdaj bomo rabili tudi nov laptop pa se tudi tega ne upamo kupiti.

Hvala za vaše nasvete!

Machete ::

Hiša je očitno privlačna za strele, se zgodi. Verjetno niti nima strelovoda, ali je sfaljen. Tudi meni je skurilo komplet setup v dnevni, TV izključno preko HDMI priklopljen na PC. Glavni strelovod je bil modem, iz njega pa preko routerja na PC, iz PCja na TV in AVR iz AVRja pa še na zvočnike in predojačevalec za gramofon. (Prejšnji teden, pa mi je šel npr. samo router, modem je ostal cel. Sklapljam praviloma ne, ker me ali ni doma ali se mi pa ne da in igram loto). Imam sicer prednapetostne vtičnice, vendar mislim, da je to bolj blažev žegen.
Skratka prvo sklopite glavni router in ga odrežite od vseh ostalih povezav ob nevihti. Drugo, zavarujte opremo za indirektni in direktni udar.
Samo moje skromno mnenje.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fikus_ ::

Možno, da je elektroinštalacija slabo izvedena, različni potenciali in iz tega vzroka razlike napetosti, ki ti kuri šibko točko povezave.

Najenpstavnejši nasvet, dosledno izklapljanje TV/rač iz vtičnice in povezave med njima.

Bwaze6 ::

To je res bizarno, večina okvarjenih naprav je običajno v nepostedni bližini udara strele - v radiju manj kot 50 metrov. Da vam tolikokrat nastanejo poškodbe ob oddaljenih udarih, je res nekaj čudno.

Zgleda je krivec kabelsko omrežje, če je bil v vsaj enem primeru TV izklopljen iz vtičnice. Ste govorili kaj s kabelskim operaterjem?

Razne razdelilne letve s prenapetostno zaščito imajo tudi varovalko za antenski in telefonski kabel. Včasih tudi neko "zavarovanje" priključenih naprav do določene vsote, čeprav ne vem, kako to v Sloveniji dejansko uveljavljaš...

Mohimm ::

Kupi kvaliteten UPS (z zaščito, takega ki zagotavlja tudi kvaliteto signala, pravilen potencial...) in preveri ozemljitev kjer ga boš priključil. vsa elektronika (modem, tv box, tv,... pa naj gre nanj). Če imaš še "bakren" priključek na internet, poglej še obstajajo kakšne opcije da še to čim bolj ločiš....

Glede na pogostost ti res potenciali očitno izredno nihajo, sploh na to, da ti samo določene naprave odnese... Prednapetosne vtičnice pa so malo vredne če ves potencial pleše...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mohimm ()

WhiteAngel ::

Ali imaš internet po optiki ali bakru?

mirator ::

Tukaj ne gre za direkten udar strele v objekt, zato tudi če bi strelovod bil, ne bi nič pomagal. Gre za prenapetosti ki se ob nevihtnih dneh prenašajo po priključnih kabelskih vodnikih in potem dalje po inštalacijskih vodnikih. Rešitev (100% sicer ni, je pa vsaj 99%) je, da se vgradi v glavni el. razdelilnik kombinirana prenapetostna zaščita razreda I + II ter razreda III na vtičnicah.
Prenapetostni odvodniki res niso ravno poceni, vendar če se sešteje škoda, potem je tudi njihova cena relativizirana.

Netrunner ::

Jaz bi poleg prenapetostne zaščite dal še kvaliteten UPS kot je APC, kateri ti uravnava prevelika nihanja.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

štrudelj ::

Hvala za odgovore.
Včeraj, kot veste je bila nevihta v Lj, sploh dve streli sta bili res grozni in seveda smo pred službo pozabili odklopiti iz elektrike in potegniti kable ven tako da ko smo prišli domov, se star TV sploh ni več prižgal (je crknu). Na starem laptopu pa ne moremo preveriti, če je šel HDMI (bomo naknadno preverili). Oba laptopa drugače delata.
Internet imamo po kablu, torej ni optika (ali je baker ne vemo).

Lastnik ima "centralo (center)" interneta, mi ostali po bajti pa imamo podaljške tega interneta (če razumete kaj hočemo povedati). Verjetno je isto z kabelsko (kablom od kabelske). Imamo tudi wifi samo bolj slabo lovi zato uporabljamo prav kabel za internet (le-ta ni uštekan v TV, samo v laptop). Električar pravi, da to ni njegovo področje, naj govorimo z operaterjem. Z operaterjem še nismo govorili.

mirator ::

V mojem postu sem ti opisal, kako si lahko zagotoviš zaščito pred atmosferskimi prenapetostmi. Res da je moj opis veljal bolj za električno inštalacijo, kar je včasih tudi za komunikacijske naprave in TV dovolj.
Če se ti skurijo HDMI vhodi, potem je smiselno HDMI kabel priključiti preko HDMI prenpetostne zaščite in enako tudi za RJ45 priključke. Poguglaj Belkin prenapetostne zaščite pa boš dobil precej rešitev.
Če interneta nimaš po optiki, potem je baker. Tretje, jasno razen WiFi, variante ni.

Spajky ::


Poslušajte miratorja ... saj po murphy-jevih zakonih grejo prenapetosti kot za stavo po onih poteh, kjer naredijo največ škode ... Kaj ti pomaga optika, če je njen switch napajan brez prenapetostne ... tudi, če kaj ne skuri, pa poškoduje in začnejo zadeve zezat kasneje, pa te pol boli glava, ko zadeve začnejo bluzit in ne veš zakaj ... ah, saj je vse zavarovano pri zavarovalnici mar ne? ;-)

... Verjetno ne za indirekten udar strele (jest imam celo pralni stroj preko prenapetostne za 12_euro) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
253945 (3256) shintaro
»

Zaščita pred prenapetostjo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111502 (1240) gumby
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212098 (10454) revvs
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638585 (6987) AngelOfDeath
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463379 (2307) krho

Več podobnih tem