» »

Prenos dejavnosti v Leku

Prenos dejavnosti v Leku

1 2
3
»

MadMicka ::

solatko, ni res, kar praviš. Lahko ti delodajalec odpove pogodbo in obenem ponudi novo za nižjo plačo. Če ne vzameš, ostaneš brez odpravnine in brez nadomestila na zavodu. Samo tarifni razred mora biti enak. Pa ponavadi seveda sploh ne gre za to, da preimenujejo delovno mesto, ampak delno združijo dve ali več delovnih mest. Pa sploh mi ni jasno od kje ti to pobiraš :)

http://sodnapraksa.si/?q=nova%20pogodba...

solatko ::

MadMicka - Malo mimo - gre za delavca, kateremu je bila ponujena možnost upokojitve, katero je zavrnil in padel pod druge kriterije.

Če nebi bilo te predhodne zavrnitve, bi mu plača ostala enaka, samo naziv bi se zamenjal.

V primeru OP-ja ne gre za to.
Delo krepa človeka

MadMicka ::

solatko, kaj to pomeni "malo mimo"? A da si se zmotil in povedal nekaj narobe?

O čem neki spet govoriš, ko praviš, da je delavec padel pod druge kriterije, ker je zavrnil možnost upokojitve? Kaj pa, če bi recimo raje prej malo pooguglal, preden daješ nasvete?

solatko ::

MadMicka - Ko smo pri nas zapiral firmo, jih kar nekaj ni hotelo v drugo, pa čeprav z dvo letnim varstvom. Noben ni izgubil pravice na zavodu.

OP še ni na tem, da bi lahko šel čakat upokojitev, vsaj napisanega ni nič v njegovih postih.

Če že limaš pravno prakso, prilimaj tako, ki se tiče podobnega primera, naprimer, da je delavec odklonil premestitev ne manj plačano delovno mesto in zato izgubil sodbo, brez dodatka o možnem drugačnem statusu, kar vsekakor možnost predčasne upokojitve je.
Delo krepa človeka

MadMicka ::

Seveda delavec, ki odkloni novo ustrezno pogodbo, ostane brez odpravnine, tako določa 4. odstavek 91. člena ZDR-1.

Tudi pravice do nadomestila nima, kot to določa 63. člen ZUTD:

1) Pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti ne more uveljaviti zavarovanec, ki je postal brezposeln po svoji krivdi ali volji.
(2) Med razloge iz prejšnjega odstavka se šteje prenehanje pogodbe o zaposlitvi:
- zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti v primerih, ko je delodajalec delavcu ponudil sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo in za nedoločen čas, delavec pa je to ponudbo odklonil;

Glede plače pa zakon nič ne določa, da ne sme biti nižja. Temu je sledila tudi sodna praksa: "Okoliščina, da je bila tožniku v novi pogodbi o zaposlitvi, ki mu je bila ponujena ob odpovedi, določena nižja plača, ni odločilno dejstvo pri presoji, ali mu je bila ponujena ustrezna zaposlitev."

A veš solatko, to, kar je bilo pred 50 leti, ali pa pred 20 leti, to povečini delavce, ki naletijo na težavo prav nič ne briga, njih zanima, kakšna je ureditev danes :D

Isotropic ::

solatko je izjavil:

MadMicka - Ko smo pri nas zapiral firmo, jih kar nekaj ni hotelo v drugo, pa čeprav z dvo letnim varstvom. Noben ni izgubil pravice na zavodu.

a so jo slučajno prevzeli?
je potem tista nova firma se zaprla po dveh letih al še vedno obratuje?

pa kakšno varstvo je to, da te 2 leti ne bodo odpustili in lahko hodiš na šiht tetris igrat?

Konlov ::

To je tako po mojem mnenju, da na obratu še 2 leti 6 operaterjev gleda eno temperaturo. Tako v svojem zanosu zadremajo in gre marsikatera sarža proti jutru v kanal. Včasih se bolj ali manj uspešno potrudijo zadevo prikriti.
Seveda obrat ostane kot zasvinjana štala, ker nočna je pa težka..

MadMicka ::

To, da ima v primeru prevzema delavec varstvo še dve leti, je seveda potrebno upoštevati v razumnih okvirih. Po zakonu v primeru prevzema še najmanj eno leto veljajo iste kolektivne pogodbe, to po eni strani pomeni isti regres, jubilejna, ipd., po drugi strani pa se lahko delavca jasno odpusti, "prerazporedi" na drugo delovno mesto, ipd., pač kot da do spremembe podjetja ne bi prišlo.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krka - proizvodnja, izkušnje iz prve roke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8830447 (18714) simone
»

CBRE v Leku

Oddelek: Loža
234287 (2725) tony1
»

Razgovor za službo in kadrovski odnos (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20354978 (37093) Trubar
»

Ali lahko varnostnik kaznuje ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10625023 (21826) St235

Več podobnih tem