» »

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Bloomberg - Google je dobil kazen za kršitve protimonopolne zakonodaje tudi v Rusiji, kjer mu je tamkajšnji varuh konkurence izrekel 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe. Gre za epilog lanske odločitve v postopku zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov. Rusko internetno podjetje Yandex se je namreč pritožilo, ker je Google prepovedal prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, navigacijo ipd.

Google je sporočil, da bo odločitev preučil in se odločil o nadaljnjih korakih. Trenutno so namreč še vedno teče pritožni postopek glede popravnih ukrepov, ne glede višine globe. Ker gre za izjemno majhen znesek v primerjavi z Googlovimi prihodki, ki so lani znašali 74 milijard dolarjev, globa na njegovo poslovanje ne bo imela nobenega vpliva.

Ruska agencija FSA, ki je globo izrekla, pa med tem odloča še o enem ameriškem velikanu. V začetku minulega tedna so namreč odprli preiskavo Appla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Problematično naj bi bilo zlasti določanje cen iPhona 6 in 6S v Rusiji, ki sta od izida lanskega oktobra v Rusiji popolnoma enaki pri vseh prodajalcih.

Postopek zoper Google še vedno teče tudi v EU, kjer ugotavljajo, ali je Google na zelo podoben način kršil tudi evropsko protimonopolno zakonodajo, s tem da je svojim storitvam dajal neupravičeno prednost. V Rusiji ima Google v Yandexu močnega konkurenta, ki ima pri iskanju celo 60-odstotni delež, medtem ko je v EU Google skorajda popoln monopolist. Zato pričakujemo, da bo EU ukrepala še strožje. Najvišja zagrožena kazen znaša 10 odstotkov letnega prometa.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7331471 (28757) andromedar
»

Google bo v Rusiji plačal sedem milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja

Oddelek: Novice / Tožbe
84146 (3475) next3steps
»

Google v Rusiji kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Tožbe
1116382 (15490) Markoff
»

EU tik pred odločitvijo o Googlovem monopolnem ravnanju

Oddelek: Novice / Tožbe
65597 (3413) MuadDib
»

Google v preiskavi v Rusiji

Oddelek: Novice / Tožbe
3412601 (10528) Phantomeye

Več podobnih tem