» »

Enaka wireless sticka na enem omrežju?

Enaka wireless sticka na enem omrežju?

Storm ::

Zanima me, ali je mogoče v enem omrežju uporabljati dva enaka USB Wireless sticka, na dveh različnih računalnikih seveda. Uporabljam TP-LINK adapterja in mi je danes ko sem instaliral še drugega začelo na enem izklapljat, določen čas sta delovala oba, potem pa na enem enostavno ni bilo več povezave, čeprav je spodaj desno, ko je network ikona in v softwaru adapterja kazalo da povezava je.

Kakšna ideja, kako to zrihtat, da se ne bosta tepla med seboj.
Markec The Great

Highlag ::

Menda nimata enak mac naslov? Če ja, potem ga na enem spremeni.
Never trust a computer you can't throw out a window

Storm ::

Ja, imata enak MAC naslov, kako menjam addresso, če grem na Device Manager, Network Adapters in ga tam izberem, na enem računalniku nimam Advanced taba, na drugem pa, ampak tam lahko spreminjam samo protokol 802.11, ni pa variante Network address and vpisat Value.
Markec The Great

espacious ::

Si probal enostavno vtaknit ključka v različna laptopa pa oba povezati na wireless ???
Močno dvomim da si srečnež ki je dobil dva ključka z istim MAC-om ...
Pa naj me kdo popravi če je to sploh mogoče ...

Aha ok sem nahitro prebral, da ni problem v tem da se TP-link "obesi" preveri malo ip naslove, delovanje routerja oz acces pointa ...
LP, espacious

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Ni problem v Mac adresah, temveč v DHCP routerja, ki obema dodeli enak IP.
Delo krepa človeka

111111111111 ::

Enak MAC, popolnoma mogoče, če kupiš kitajsko robo. Na FRI-ju so imeli pred leti sranje, 100 mrežnih kartic iz kitajske vse isti MAC. :D

OP: nastavi statičen IP na obeh kompih in poročaj.

Invictus ::

solatko je izjavil:

Ni problem v Mac adresah, temveč v DHCP routerja, ki obema dodeli enak IP.

Vzrok je pa enak MAC naslov ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Spajky ::

To pa zato, ker so "ponarejeni" sticki ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Invictus - V primeru enakih MAC naslovov, nobena kartica nebi dobila povezave, ker bi prišlo do spora pri dhcp podeljevanju ip.
Delo krepa človeka

rokp ::

@solatko, kako bi pa DHCP server vedel, da ni ena sama naprava?

saj prideta dva signala iz različnih naprav
Obe kartice naj da na en računalnik, pa bo takoj videl, mora dobit dve omrežji.
Delo krepa človeka

kihc ::

solatko je izjavil:

Kako pa naj DHCP ve da sta iz različnih naprav, če imata isti MAC?
x

solatko je izjavil:

Invictus - V primeru enakih MAC naslovov, nobena kartica nebi dobila povezave, ker bi prišlo do spora pri dhcp podeljevanju ip.

Ne, ne bi.

Prva, ki bi poslala zahtevo, bi dobila IP. Ko bi drzga poslala zahtevo, DHCP strežnik ne ve, da jo je poslala druga naprava. In še enkrat dodeli IP. Oz. samo resetira lease time.

DHCP strežniku se fučka z milijon istih MAC naslovov v mreži. Problemi potem nastopijo drugje.

solatko je izjavil:

Kaki dve omrežji?

Tukaj pa nisi baš močan...

Eventualno lahko iste MAC naslove uporabljaš v mreži, kjer imaš več VLANov, vsako kartico v svojem VLANu in Level 3 routing. Tam bi v teoriji delalo. Mogoče tudi v praksi, nisem sprobal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Mogoče tudi v praksi, nisem sprobal.

Sigurno tudi v praksi.

SeMiNeSanja ::

Bolj zanimivo je vprašanje, ali je to bila napaka proizvajalca, so v igri kakšni ponaredki, ali za kaj se gre.

Če je bil stick kupljen preko uradnega kanala, bi zahteval zamenjavo.

Invictus - močno dvomim, da imata kartici isti MAC (to se mi še ni pripetilo), se pa zgodi, da dve napravi dobita isti IP. in nobena ne poveže.
Če daš obe kartici naenkrat v mašino, dobiš možnost dveh omrežij na istem naslovu, če daš pa še RJ 45, se ti pa na mašini pojavijo tri omrežja, ločena po IP-jih.
Delo krepa človeka

Nehaj se smešit, ker ti očitno ni jasno kako dela LAN oz. Ethernet, pa niti terminologije ne znaš uporabljat.

Dveh omrežij na istem naslovu? Kaj naj bi to pomenilo? Če z omrežjem misliš subnet, se motiš. Domači uporabniki imajo 99,9999999% en (1) subnet. Nič več. In vsaka naprava z MAC adreso lahko zahteva IP od DHCP strežnika.

Če je več takih kartic v škatli, ponavadi dela mreža preko najhitrejše. Tako Windows kot Linux znata preklopit na kabel iz Wifija. To ima pač vsak, ki ima za laptop docking station, priklopljen na kabel. Nobena znanost.

OP je v navadi butastih domačih uporabnikov tako ali tako podal premalo informacij, da bi lahko poiskali rešitev.

Ne vem kako bi lahko DHCP podelil dvema različnima karticama isti IP. Potem to ni DHCP. Skoraj sigurno gre za enak mac.

Naj Storm zadega v računalnik najprej eno kartico in v konzolo vpiše ipconfig /all in pogleda kaj dobi izpisano pri Wireles LAN adapter Wi-Fi: v vrstici Physical Address, nato pa to ponovi še z drugo kartico (ključem).

Izpisani številki morata biti različni.

Highlag je izjavil:

Ne vem kako bi lahko DHCP podelil dvema različnima karticama isti IP. Potem to ni DHCP. Skoraj sigurno gre za enak mac.

Sicer se strinjam z zadnjim stavkom, ampak kar se pa prvega tice, pa ni tako nemogoce. Recimo, da imas DHCP servis na napravi, ki si ne zabelezi, katere IP naslove je ze podelila, in jo restartas (in ne preverja s kaksnim pingom ali arpom, ce je naslov, ki ga zeli podeliti, se prost). Ali pa imas dva DHCP streznika s prekrivajocima pooloma (in ponovno brez kaksnega enostavnega mehanizma za preverjanje, ce je naslov ze v uporabi).

BlaY0 ::

Na soho routerjih ima dhcpd lease file običajno v RAM-u (tmpfs na /tmp). Torej če ga rebootaš izgubi lease file in teoretično lahko podeli drugi napravi IP, ki ga že ima prva naprava. Ta teorija zdrži tudi v praksi, če se switch na routerju ob rebootu ne resetira. Druga varianta da se to zgodi pa je, če poleg routerja uporabljaš še ločen switch na katerega so vezane naprave ter sam router.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Invictus - Kaj filozofiraš, a ni enostavneje porint dva wi-fi ključka v mašino in opazovat, kaj se dogaja. dobiš dve omrežji (na isti mreži), povežeš lahko omrežje 1 ali omrežje 2 in oba bosta povezana, če imaš še kabel, boš priključen v 3 naslove, jasno da teče povezava po najhitrejšem, samo, ko pogledaš stanje povezave si povezan s tremi napravami.

Če bi bil mac na dveh enak, bi bil povezan največ z dvemi.

Zato pravim, naj da oba ključka v en računalnik in poveže oba z istim routerjem. Računalnik mu bo kazal dve omrežji ali eno, če sta mac naslova na karticah enaka, v kar dvomim,
Delo krepa človeka

mitjau ::

solatko je izjavil:

Invictus - Kaj filozofiraš, a ni enostavneje porint dva wi-fi ključka v mašino in opazovat, kaj se dogaja. dobiš dve omrežji (na isti mreži), povežeš lahko omrežje 1 ali omrežje 2 in oba bosta povezana, če imaš še kabel, boš priključen v 3 naslove, jasno da teče povezava po najhitrejšem, samo, ko pogledaš stanje povezave si povezan s tremi napravami.

Če bi bil mac na dveh enak, bi bil povezan največ z dvemi.

Zato pravim, naj da oba ključka v en računalnik in poveže oba z istim routerjem. Računalnik mu bo kazal dve omrežji ali eno, če sta mac naslova na karticah enaka, v kar dvomim,

Tukaj verjetno misliš dve omrežni povezavi kar != dve omrežji ;)

@solatko

Ja, naj OP že nekaj naredi. Ti se pa nauči mrežne terminologije ;). Ip naslov ni kar avtomatsko omrežje (subnet).

V končni fazi pa lahko preko Devices pogleda kak MAC naslov ima tisti ključek.

videc ::

solatko je izjavil:

Invictus - močno dvomim, da imata kartici isti MAC (to se mi še ni pripetilo), se pa zgodi, da dve napravi dobita isti IP. in nobena ne poveže.
Če daš obe kartici naenkrat v mašino, dobiš možnost dveh omrežij na istem naslovu, če daš pa še RJ 45, se ti pa na mašini pojavijo tri omrežja, ločena po IP-jih.
Seveda se lahko zgodi. Se mi je osebno. Javno naročilo, nakup 50 računalnikov, vsi z istim MAC-om.
Rešitev: upgrade firmware-a na mrežnih karticah (ali je bilo samo namestitev drugih gonilnikov??? To mi je pa ušlo iz spomina).

Pri kitajcih to sploh ni redko.

111111111111 ::

@solatko - ne ga bluzit za različnimi omrežji. Omrežje bo ISTO. Komp se bo javljal na 3 RAZLIČNIH IP naslovih. NPR. Omrežje bo 192.168.1.0, komp pa bo dobil 3 različne IP naslove: 192.168.1.1, 192.168.1.2, 192.168.1.3, ali kaj višjega odvisno od nastavitve DHCP strežnika. Uredi si terminologijo hrušk in jabolk.

Če pa jih ne boš dal v isto omrežje potem pa sploh ni poante, ker je MAC pač vezan na mrežo. PIKA.

OP? Kaj dogaja, preden se tukaj stepemo.

Mi ni dalo miru in sem poizkusil na laptopu. Ima sicer WIFI vgrajen, a sem dodal še en WIFI usb ključek, ki čaka na boljše čase.

Pojavila sta se 2 WIFI lan adapterja:
Wireless LAN adapter Wi-Fi:
Wireless LAN adapter Wi-Fi 2:

Oba sta imela različen MAC naslov (Physical Address)
In seveda tudi različen IP, ki ju je router dodelil različnima priklopoma.

rogi2010 ::

Highlag je izjavil:

Mi ni dalo miru in sem poizkusil na laptopu. Ima sicer WIFI vgrajen, a sem dodal še en WIFI usb ključek, ki čaka na boljše čase.

Pojavila sta se 2 WIFI lan adapterja:

Wireless LAN adapter Wi-Fi:
Wireless LAN adapter Wi-Fi 2:

Oba sta imela različen MAC naslov (Physical Address)
In seveda tudi različen IP, ki ju je router dodelil različnima priklopoma.

Normalno, ker sta dve ločeni zadevi, zgoraj se govori o dveh istih (po možnosti crap kitajskih) wifi zadevah.

rogi2010 - OP govori, da ne more povezat dveh naprav, z enakima ključkoma. Razpravljalci so ugotovili, da sta verjetno dva enaka MAC naslova, kar pa je skoraj nemogoče. Brez da bi OP preizkusil oba ključka, večina razpravljalcev meni, da je to krivda.

Če sta dve napravi z enakim Mac naslovom istočasno na istem modemu, se nobena ne bo povezala (preizkušeno - cloniran MAC na router in original na PC).
Iz modema povezava na router in iz modema povezava (kabel) na PC, ne poveže nobene naprave, ko spremeniš MAC na routerju (reset), takoj obe napravi dobita IP in normalno povezav v net.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

rogi2010 - OP govori, da ne more povezat dveh naprav, z enakima ključkoma. Razpravljalci so ugotovili, da sta verjetno dva enaka MAC naslova, kar pa je skoraj nemogoče. Brez da bi OP preizkusil oba ključka, večina razpravljalcev meni, da je to krivda.

Če sta dve napravi z enakim Mac naslovom istočasno na istem modemu, se nobena ne bo povezala (preizkušeno - cloniran MAC na router in original na PC).
Iz modema povezava na router in iz modema povezava (kabel) na PC, ne poveže nobene naprave, ko spremeniš MAC na routerju (reset), takoj obe napravi dobita IP in normalno povezav v net.

OP govori o tem, da ima dva (2) enaka sticka, ne ista. Ko oba priklopi izgubi povezavo omrežja. Omeni tudi, da imata oba sticka enak MAC. Poglej si prvo sporočilo v temi.

OP govori, da sta dva enaka ključka, potem pa pristavi, da imata oba isti MAC, v kar pa poznavalci dvomimo. V dolgih letih na nekaj 1000 napravah, se mi še ni zgodilo, da bi dobil enaka MAC-a na dveh napravah.
Gre verjetno za isti IP.
Dobiš pa s kloniranjem lahko dva enaka MAC-a, vendar samo za potrebe naprave, ki dodeljuje IP adrese in ima provaider zaklenjeno omrežje na enem MAC-u (pred leti Telemach) in si moral za vsako novo napravo na modemu, klicat provaidrja, da je fiksiral MAC. S kloniranjem je to odpadlo.

Da bi pa po defaultu dobil dve enaki enoti z enakima MAC adresama, je skoraj neverjetno, saj se programiranje chip-ov ne dela ročno in po navadi se tudi klonira ne, temveč program dodeljuje zaporedne MAC naslove.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

OP govori, da sta dva enaka ključka, potem pa pristavi, da imata oba isti MAC, v kar pa poznavalci dvomimo. V dolgih letih na nekaj 1000 napravah, se mi še ni zgodilo, da bi dobil enaka MAC-a na dveh napravah.

Če se tebi ni zgodilo, potem ni nujno da tega ni. Namreč MAC naslove je potrebno kupit, Kitajci, včasih Tajvanci pa so šparovni. Poleg tega je tudi vprašanje koliko jih je na voljo, saj so velike poole kupile prve firme.

solatko je izjavil:

Gre verjetno za isti IP.

Samo, če je nastavil statični IP. DHCP ne more podeliti dvema različnima napravama isti IP. Preprosto ne gre.

solatko je izjavil:

Da bi pa po defaultu dobil dve enaki enoti z enakima MAC adresama, je skoraj neverjetno, saj se programiranje chip-ov ne dela ročno in po navadi se tudi klonira ne, temveč program dodeljuje zaporedne MAC naslove.

Beri moj prvi odgovor...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pri nekaj k naprav, še nisem imel te sreče ali nesreče, da bi bila MAC-a enaka. Verjetno tudi vzhodnjaki ne delajo clon naprav in jih pošiljajo v isto državo, toliko neumni pa zopet niso, če prav od tam dobiš marsikaj.
Delo krepa človeka

Storm je izjavil:

Ja, imata enak MAC naslov

@solatko: kaj ti ni jasno? Če ti nisi naletel na to, potem to pomeni, da ne obstaja? Že par nas je reklo, da je to mogoče in da smo že naleteli na to.

Ne pravim, da ni možno, se mi pa zdi malo verjetno, da bi se to zgodilo ravno OP. Glede na posgostost tega, je skoraj tako kot zadeti Jackpot.
Delo krepa človeka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

wifi ne dela, dd-wrt (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
514773 (4275) BorutK-73
»

IPTV siol - pomoč prosim

Oddelek: Loža
174169 (3576) KTr1sk