» »

Dva računalnika v študentskem domu

Dva računalnika v študentskem domu

Juki ::

Imam en problem, s katerim se že nekaj časa ukvarjam v teroiji, pa mi nikakor ne klapa. Stanujem namreč v enem od ljubljanskih študentskih domov kjer se za "Authentication" uporablja SecureW2, računalniki pa se poleg tega na DHCP prijavijo še s svojim MAC-om.
Tenutno imam dva računalnika, enega službenega (prenosnika) in stacionarca v domu katera bi rad oba uporabljal za dostopanje do interneta brez da bi vedno moral ponovno spreminjati MAC naslov.
A se komu kaj sanja kako bi se do interneta s prenosnikom lahko povezal preko stacionarca??? Ne pozabite da SecureW2 tu igra ključno vlogo za dostopanje do interneta....tako, da dejansko priklopit prenosnik na stacionarca in skonfigurirat "connect through another computer" ne pride v poštev.

Matko ::

Če se prav spomnim ima dd-wrt že vgrajen odjemalec (glej tudi v tej smeri)

Drugače pa program MobileNetSwitch in boš z enim klikom vse naredil. ;)

Juki ::

MobileNetSwitch definitivno ne pride v upoštev ker je za vsako spremembo MAC naslova potrebno počakat do polne ure ko se DHCP server resetira in prevzame nove nastavitve.

Jakka ::

Na stacionarcu spremeniš mac naslov v takšnega, kot je na službenem. To ti ni treba vedno delat, saj si tako windows kot linux zapomnita vnešen mac naslov. Ker imata računalnika enak mac naslov, samo preklopiš kabel in se logiraš nanovo kot pač se. Ima da dela. Prvič boš moral malo počakat, da se mac naslov na dhcp-ju osveži.

Ta opcija pride v poštev, če rabiš v trenutku internet le na enem računalu. Če pa rabiš na obeh, pa router...

Boky ::

Smac - program s katerim lahko spremeniš mac naslov mrežne.

Matko ::

MobileNetSwitch definitivno ne pride v upoštev ker je za vsako spremembo MAC naslova potrebno počakat do polne ure ko se DHCP server resetira in prevzame nove nastavitve.


Saj si z MobileNetSwitch nastaviš MAC po želji. In kot je že nekdo napisal to naredi na stacionarcu in ne bo problema.

Goldee ::

Control panel - Network connections - Local Area Connection (ali kakorkoli se imenuje tvoj lan) - desni klik (properties) - configure - zavihek advanced - locally administered adress - value = tvoj_MAC - OK.

Tako nastavi na prenosniku. Uporabi MAC tvoje stacionarne kište, ki si posredoval lokalnemu adminu. Sedaj imaš na obeh kištah enak MAC naslov in router ne more vedeti, da sta to fizično dve različni mrežni kartici. MAC naslov naj bi bil v teoriji unikaten.

Če pa želiš imeti simultano priključena oba računalnika naenkrat, potem pa pride v poštev samo router, kateremu isto spremeniš MAC naslov.

lp
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Juki ::

Ja najrajši bi imel oba računalnika naenkrat priklopljena, problem z ruterjem je ta problem da se ne moreš prijavit s SecurW2 na net kar je potrebno, ni samo dovolj da MAC nastaviš v ruterju nekako bi moral še securew2 inštalirati na ruter (Linksys WRT54GC), če kdo ve za kaki ruter za okrog 100€ da se da naložit securew2 gor, mi prosim javite.

Atos ::

O sosed, kak smo kaj? ;)

Ontopic: Poglej za firmwareom DD-WRT, kot ti je zgoraj že svetoval Matko (ima baje EAP-TTLS feature (baje, nisem prevero))

Če pa ne gre drugače pa si kupi eno cheap mrežno pa jo dodatno še daj v namizni računalnik in s skoraj nič truda ima da dela - daš v skupno rabo internet povezavo. Sicer je tu down side to, da boš moral imeti namizni računalnik prikopljen vedno ko boš hotel z laptopom na net.

EDIT: DD-WRT dvomim da podpira EAP-TTLS. Poglej rajši za OpenWRT. Za tega sem bolj ziher, da podpira EAP-TTLS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Atos ()

hunter01 ::

Obujam staro temo ker sem na istem kot Juki.
No podobno, kajti jaz imam v stacionarnem compu že dve mrežne. Ena je LAN s katero se priklopim na internet, druga je WLAN katero bi rad nastavu, da shera net prenosniku, vendar mi nikakor ne uspe ;(( . Uspem se povezat na internet in lokalno na prenosnik, vendar v trenutku ko vklopim na WLAN mrežni, da naj shera internet connection, internet crkne in ne dela niti na stacionarnem niti na prenosniku. Ko izklopim sharing zopet začne delat internet na stacionarnem :)

Če ima kdo kake izkušnje s tem, ali kako povezavo, kje bi lahko kak info še o tem dobil, bi bil hvaležen.

LP

Goldee ::

Ojla.
Sem iz Rožne in ker vem, da v študentskih domovih uporabljajo CISCO opremo (no, vsaj stikala so Cisco), sklepam, da je verjetno administrator nastavil "port security" - torej, dovoljen je samo en MAC na mrežnem vmesniku (priključku na stikalu = tvojem priključku v steni), v nasprotnem primeru se port onemogoči.
Preko tega ne moreš iti, temu se lahko ogneš le z uporabo routerja, kateremu administrativno nastaviš MAC naslov tvojega računalnika (katerega si posredoval administratorju).
Ali pa če se zmeniš z administratorjem, da ti omogoči šeranje povezave, ampak močno dvomim - to je kao security risk, in drugič - mislim, da lokalni administrator (torej administrator bloka) sploh nima dostopa do mrežne opreme, nenazadnje pa je večina teh administratorjev neveščih, kar se tiče networkinga in so administratorji preprosto zato, ker obiskujejo FE ali FRI. :-)

Če rabiš še kakšno informacijo, sporoči.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

malini ::

Živjo.

Mel sm isti problem kot ti. Rešil sm ga pa tako da sem v stacionarni računalnik vgradil še eno mrežno kartico in med njima naredil most (bridge). Prenosnik sm nato priklopil na stacionarni računalnik - mrežno kartico 2 in zadeva je delovala. Je pa stacionarni računalnik mogel biti priklopljen - prižgan da je internet delal na prenosniku.

To pa sem naredil v rožni, blok 9. Kr lahko da v katerem blokuto ne bi delovalo.
upam na sem kaj pomagal.

lp

hunter01 ::

malini

A lahko malo poveš kaj je bilo potrebno nastavit?
Naredim bridge. Če pustim ne bridgu authenticate s SecureW2, potem ne uspe dobiti pravega IP-ja. Če na bridgu to izklopim in pustim samo na mrežni, potem se ne uspe povezat in povezovanje traja v nedogled.

Če se spomneš kako si nastavil nastavitve. Ker mi net preneha delat, čim kaj takega ustvarjam. Ali dam mrežno v share internet connection ali ko naredim bridge :(

malini ::

Tega je že par let. Bilo pa je v winxp.

Vem pa da moreš na presnosniko nastavit omrežje tako da imaš pristop do interneta preko drugega računalnika.

Ko narediš most na stacionarnem, mislim da te vpraša katera LAN kartica ima dostop do interneta saj mislim da je nekaj takega. Da lahko narediš most moreš imet dve mrežni. Pa tista ki je že zdaj uporabljena za dostop do interneta mora biti tudi pol - zaradi MAC naslova.

Nastavitve glede SecureW2 pa nisem nič spreminjal - saj mislim.

lp M


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Vodič] Router v študentskem domu (Eduroam) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6661364 (9437) kremsnitka
»

router priključen na router

Oddelek: Omrežja in internet
283636 (2206) janco
»

Internet v studentskem domu po eni uri neha delati

Oddelek: Omrežja in internet
121642 (1327) Ashrack
»

XBOX LIVE problem s konekcijo :( :( :(

Oddelek: Konzole
303048 (2765) T_F_7
»

z dvemi računalniki na internet, arnes v študentu

Oddelek: Pomoč in nasveti
111691 (1332) balkanec

Več podobnih tem